(modding) CPU cooler na GPU

poruka: 26
|
čitano: 6.262
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Može li se staviti cooler od procesora na grafičku karticu? Može {#}

Slažem HTPC koji s jedne strane mora biti mali, lijep i tih, a s druge jak: dobar za igranje, 3D i realtime procesiranje videa (treba mi za posao). Kućište je Thermaltake DH202, prilično nisko i ograničenog volumena. Grafičke (dvije) su Gainward... nešto... Nvidia 460. Nema mjesta unutar kućišta skoro ni za koji aftermarket GPU cooler, pa sam pomislio, zašto onda ne staviti CPU cooler? Za njih bih imao mjesta ako izvadim kavez za hardove, koji mi ionako ne treba.

I zbilja, sve fino stane i radi (istina, tek sam sastavio, nisam još stigao probati neku zahtjevniju igru).

Na grafičke sam prvo stavio male samoljepljive hladnjake za memoriju i regulatore napajanja. Potom, mCubed VGA kit sa 4 heatpipea za odvod topline s GPU-a. Na suprotan kraj heatpipea dođe drugi aluminijski blok, umetnut u CPU hladnjak (Noctua NH-U9B) na mjesto gdje bi inače došao CPU.

S donje strane hladnjaka su 92 mm fanovi, a koji pak stoje na M4x50 vijcima, a koji pak stoje na nekakvoj spužvastoj masi za izolaciju od buke, kako bi sve skupa bilo otprilike na visini GPU čipa i stabilno i mirno.

Regulaciju brzine fanova ovisno o temperaturi nisam još riješio - nemam 4-pinske konektore ili adaptere koje bih mogao staviti na grafičke, a glupa ploča ne podržava regulaciju brzine preko SpeedFana... Vjerojatno ću kupiti najjeftiniji aquaero.

Najveći problem je bilo savijanje heatpipeova u prikladni oblik. To se, unutar razumnih granica, smije raditi, ali valjda zato što nemam iskustva s tim to je meni sve nekako išlo ukrivo, i krom je prijetio da počne otpadati... uglavnom je na kraju ispalo ok i mislim da nisam ništa potrgao...

Treći hladnjak koji se vidi je Noctua NH-C14, u Oprić informatici su mi ga preporučili iako ga još nisu uvozili i nisu imali na web cjeniku, i stvarno odličan je.

izbliza izbliza
izdaljega izdaljega
Poruka je uređivana zadnji put sub 5.2.2011 20:05 (DigiMagic).
Moj PC  
13 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Slike??

Gamers Don't Die, They Respawn.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: (modding) CPU cooler na GPU
GimmieCorsair kaže...

Slike??

Ne kužim, stavio sam ih i vidjele su se... evo uploadao sam opet.

17 godina

Nevidi se baš dobro, uključi bljeskalicu.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail - drazen018@email.t-com.hr | Nekaže se VOLTAŽA nego NAPON FFS
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
Hyperion kaže...

Nevidi se baš dobro, uključi bljeskalicu.

Vidi se smisao.

koliko sam uspio vidjeti, predobro. Jel hladi isto tako kao što izgleda?

i kao što je kolega Hyperion rekao, uključi flash

** Live 4 Music **
17 godina

ja vrtim glavu kod debil al ništa ne kužim :D

Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Svrha????

In vino veritas, in rakia pizdaria__(Ako svijetli zeleno, ne znači da sam tu)--- http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1380237
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Kako da slke okrenem, niš ne kužim.

Bilo bi zgodno......, ali nije potrebno !
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Plahi kaže...

Svrha????

tišina?

15 godina
neaktivan
seth kaže...
Plahi kaže...

Svrha????

tišina?

Kolko pa ti kuleri koji su pokraj kartice mogu hladiti? Čini se meni da je on više izgubio nego dobio....

In vino veritas, in rakia pizdaria__(Ako svijetli zeleno, ne znači da sam tu)--- http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1380237
17 godina

neka bolje uslika pa ćemo onda vidjet o čemu se radi

edit: kužih..baza na jezgri+heatpipeovi do druge baze koja se spaja sa coolerom

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.2.2011 21:50 (seth).
17 godina
neaktivan

Svaka čast na trudu i inovativnosti

Do the inposible, see the invisible ROW ROW FIGHT THE POWER
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

lol ne znam ni kako da okrenem sliku da vidim to..nit vidim dvije graficke, nit ista..ne mogu nista prepoznat..ideja je super i bas me zanima kako to sve radi, al slike su katastrofa {#}

15 godina
Ja sve vidim.Evo kako radi:
Evo i tako 2 puta. Evo i tako 2 puta.
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
leobugi kaže...

Da, to je to... sorry na lošim slikama, moram napuniti akumulatore za pravi fotić (s blicem), pa ću poslikati opet i iz boljih kuteva čim nađem vremena.

Još ne znam koliko dobro hladi - nemam još temperaturnu regulaciju za fanove, nego se vrte fiksno na maloj brzini, dovoljno tiho da se ne čuju. Idle temperatura je oko 50 C, dekodiranje full HD filma oko 65 (već ovo mi je zapravo dovoljno), DirectX Nvidijin demo ode preko 100 {#}. Ali s regulacijom će biti bolje..

15 godina
DigiMagic kaže...
leobugi kaže...

Da, to je to... sorry na lošim slikama, moram napuniti akumulatore za pravi fotić (s blicem), pa ću poslikati opet i iz boljih kuteva čim nađem vremena.

Još ne znam koliko dobro hladi - nemam još temperaturnu regulaciju za fanove, nego se vrte fiksno na maloj brzini, dovoljno tiho da se ne čuju. Idle temperatura je oko 50 C, dekodiranje full HD filma oko 65 (već ovo mi je zapravo dovoljno), DirectX Nvidijin demo ode preko 100 {#}. Ali s regulacijom će biti bolje..

Ako su takve temperature onda nije baš dobro...

Vrati nazad na obično bilo bi bolje...{#}

15 godina
neaktivan
Intel&ATI kaže...

Ako su takve temperature onda nije baš dobro...

Vrati nazad na obično bilo bi bolje...{#}

Pa il nije rekao da obicno ne stane?

Gamers Don't Die, They Respawn.
17 godina
neaktivan

Ovo sasvim sigurno lošije hladi čak i od referentnog hlađenja. Dobra ideja, no loša izvedba. Problem je dužina od baze GPU-a do baze coolera. Ukratko potrebno je daleko više vremena da disciplirana toplina sa Baze GPU-a dođe do baze coolera. Kad tome dodaš brojne prekide uopšte sumnjam da ista dođe do baze coolera.

I'll be back
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Razer sa PCEa je moddao TRUE na 8500GT :D

Hlađenje u tom slučaju uopće nije bilo upitno

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
franky kaže...

kako? Direktno na bazu na bazu ili je isti princip kao ovaj?

I'll be back
16 godina

Haha..ti si lud (pozitivno..{#}).

Svaka čast na ideji i izvedbi, ali mislim da se ne budeš mogao pohvaliti nekim rashladnim performansama..

www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!
17 godina
microman kaže...

Problem je dužina od baze GPU-a do baze coolera. Ukratko potrebno je daleko više vremena da disciplirana toplina sa Baze GPU-a dođe do baze coolera. Kad tome dodaš brojne prekide uopšte sumnjam da ista dođe do baze coolera.

Plus što su heatpipei manje efikasni u horizontalnom položaju, bolje rade kada se penju prema hladnjaku.

Gledam te!
15 godina
neaktivan

Koliko te je cooler izašao ako se smije znati. Može i na PM.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
microman kaže...
franky kaže...

kako? Direktno na bazu na bazu ili je isti princip kao ovaj?

Direktno na bazu kol'ko se sjecam.

Al on ti ima nick i na ovom forumu pod istim imenom pa ga kontaktiraj osobno.

17 godina
neaktivan

E hebiga to je drugo kad modaš Thermarighta bazu na bazu, tada cooler ima direktan kontakt i definitivno su temp niže, al ovo šta je ovaj autor uradio je totalno promašeno.

I'll be back
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
microman kaže...

E hebiga to je drugo kad modaš Thermarighta bazu na bazu, tada cooler ima direktan kontakt i definitivno su temp niže, al ovo šta je ovaj autor uradio je totalno promašeno.

Moguće, tko radi taj i griješi, ali tko ne riskira ne profitira... tko leti vrijedi, tko ne leti ne vrijedi {#} Sačuvao sam sve originalne dijelove pa mogu vratiti originalno hlađenje, ako ovo ne bude zadovoljilo.

Obrisao sam mail s računom, ali ima cjenik hladnjaka ovdje http://www.opric-informatika.hr/noctua-cj.xls, a heatpipeova ovdje http://www.hfx.at/at/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=8&Itemid=54; malo više detalja i engleski tekst http://www.hfx.at/index.php?option=com_content&view=article&id=124&Itemid=138

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice