Ovako nešto :
AMD Athlon II X2 245
MSI 785GM-E51
Mushkin Essentials DDR-1333 2GB X2
Samsung SpinPoint F3 Eco Green 2TB 2X
LG GH22NS bulk
aMaze 371
Bude to ok...
Ovako nešto :
AMD Athlon II X2 245
MSI 785GM-E51
Mushkin Essentials DDR-1333 2GB X2
Samsung SpinPoint F3 Eco Green 2TB 2X
LG GH22NS bulk
aMaze 371
Bude to ok...
Jel bi prek Linux-a mogo napravit neki server za cod2.
Kolko trebam memorije? i koje programe?
Edit: sta je bolje Linux ili xp??
Naravno da bi, ako je dostupan linux binary. A dostupan je.
Memorije treba uglavnom manje nego sto treba za igranje, server je laksi sto se tice tih stvari. Koji ti jos programi trebaju? Pa nikakvi. Pokrenes linux, pokrenes server na njemu, otvoris portove za server i to ti je, uglavnom, to.
Ova pitanja su mi najdraza. Sto je bolje Lincoln ili Ferrari? :D
Da bi dobio nekakav pametan odgovor na to pitanje prvo nam moras reci za sto kanis koristiti taj linux ili windows.
Naravno da bi, ako je dostupan linux binary. A dostupan je.
Memorije treba uglavnom manje nego sto treba za igranje, server je laksi sto se tice tih stvari. Koji ti jos programi trebaju? Pa nikakvi. Pokrenes linux, pokrenes server na njemu, otvoris portove za server i to ti je, uglavnom, to.
Da bi dobio nekakav pametan odgovor na to pitanje prvo nam moras reci za sto kanis koristiti taj linux ili windows.
Pa da iz starog kompa napravim server za cod2 i nis vise:D
Kolko to trosi interneta?
Pa da iz starog kompa napravim server za cod2 i nis vise:D
Za tvoju osobnu uporabu mozda je bolje da podizes server za CoD2 na windows OS-u. Iako je linux super za serverske namjene i tu stvarno blista, pitanje je kako ces se ti snaci na njemu i isplati li ti se gnjavaza ako si mislio samo nabrzinu podici server.
Ako si uporan i voljan uciti onda samo naprijed, podrzavam linux ;)
Ovisi od igre do igre, koliko podataka salje i prima od klijenta, i koliko je klijenata istovremeno spojeno.
Ajmo ovako, koliko tebi interneta trosi dok igras? E toliko server jede prometa po jednom igracu, to sada pomnozi sa brojem igraca i to ti je to...
-e, da...
-jednostavan odgovor, linux je rođen u mreži...
nastavak, ne više jednostavnog odgovora, osim kad su u pitanju specifične potrebe, kao igre jer ovisiš o postojanju linux verzije...
- U ovom slučaju može. Dok je općenito za igre neki drugi os poznatiji.
Samo zbog usera i utilsa koje će (možda) koristiti, predložio bi ipak windows kao logičnije rješenje. Recimo Skype, TeamSpeak, TeamViewer, Hamachi, ... što li se već danas koristi za takve stvari. Postoji i dosta verzija za linux, ali nisu dovoljno stabilne... dok korištenje nativnih-linux app može biti problem za win-usere (predpostavka, da su win playeri).
-Ako se nije štogod izmijenilo, pa netko da prijedlog linux kombinacije (jer takve stvari se mijenjaju brže nego ih ja pratim..) 
Btw Windows Server (kao verzija) nije potreban za igre, dovoljan XP ili Seven.
edit: 'trošenje' interneta.. je manji problem, (broj igrača pomnožen s prometom..), veći problem je upload i ping.
^Ovo
Da bi imao prihvatljiv ping, ti moras imati najmanje nekoliko puta brzu vezu od onoga sto ti izade racunicom: promet_po_igracu*broj_igraca...
Jer se mrezne pucacine sinkroniziraju sa serverom barem 25 puta u sekundi, a ne jedanput po sekundi. Da sad ne kompliciram, trebas jako brz upload za vise igraca...
Sa klasicnim adsl-om dostupnim prosjecnom korisniku moci ces izdrzati sa tri-cetiri igraca, ovisno koliki vam je prag podnosljivosti :D
Btw. ako igras sa racunala koje je u lokalnoj mrezi sa serverom onda ti ne ulazis u tu racunicu internet prometa, racunaju se samo igraci koji dolaze "izvana".
^Ovo
Da bi imao prihvatljiv ping, ti moras imati najmanje nekoliko puta brzu vezu od onoga sto ti izade racunicom: promet_po_igracu*broj_igraca...
Jer se mrezne pucacine sinkroniziraju sa serverom barem 25 puta u sekundi, a ne jedanput po sekundi. Da sad ne kompliciram, trebas jako brz upload za vise igraca...
Sa klasicnim adsl-om dostupnim prosjecnom korisniku moci ces izdrzati sa tri-cetiri igraca, ovisno koliki vam je prag podnosljivosti :D
Btw. ako igras sa racunala koje je u lokalnoj mrezi sa serverom onda ti ne ulazis u tu racunicu internet prometa, racunaju se samo igraci koji dolaze "izvana".
Pa meni i je cilj da napravim server za najvise 4-5 igraca :D
jel bi mogo to s obicnom brzinom adsla.?
-to nezna nitko osim tebe (i ISPa), jer ovisi o tvojoj liniji.
Ako ti je ping cca 30-60, vjerojatno može, ako je 130 -jedva...
za usporedbu, ping u LANu je cca 10.
-to nezna nitko osim tebe (i ISPa), jer ovisi o tvojoj liniji.
Ako ti je ping cca 30-60, vjerojatno može, ako je 130 -jedva...
za usporedbu, ping u LANu je cca 10.
a gdi da to provjerim ping??
Moze mi neko dati link za skidanje LINUX-a gdje nema virusa.
Hvala :D
edit:ak se to skida po nekom "upotrebnom nivou" nek bude za igrice (servere). :)
edit:ak se to skida po nekom "upotrebnom nivou" nek bude za igrice (servere). :)
Na Linuxu nema virusa tj. na nijednoj njegovoj distribuciji ( ustvari ima ih par, ali im je 'prošao rok').
Što se tiće servera Linux, tu bitku vode Debian i CentOS. Pošto ti ne treba za ništa spektakularno, preporučujem ti Ubuntu ( najnoviji 10.10) jer je najbliži početnicima i sve se lako skuži.
Na Linuxu nema virusa tj. na nijednoj njegovoj distribuciji ( ustvari ima ih par, ali im je 'prošao rok').
Što se tiće servera Linux, tu bitku vode Debian i CentOS. Pošto ti ne treba za ništa spektakularno, preporučujem ti Ubuntu ( najnoviji 10.10) jer je najbliži početnicima i sve se lako skuži.
To onda trebam metnut na usb ili cd da prenesem na stari komp pa da instaliram??
Ne znam što točno radiš, ali vjerojatno postoji opširna dokumentacija na netu o tvom pitanju.
Instalacija je jednostavna:
1) skineš .iso file, sa oficial stranice ili torrenta
2) spržiš .iso sliku na što nižoj brzini na CD/DVD
ili ako hoćeš za USB
1) skineš .iso file, sa oficial stranice ili torrenta
2) s programom Unetbotin ga staviš na USB stick
- (CMD) ping google.com ...
- Tebi treba server za igre, to nemora biti server-verzija OSa, preporuka za 'kućanice' je ubuntu, dok pravi geekovi imaju svoje distre ili custom made terminal.
.. ili windows domesticus (ali ovo ti je prilika za test linuxa pa je iskoristi).
Sve za ubuntu, na ubuntu.hr (normalna verzija, torrent, ISO, x86-32, desktop), CD-niža brzina, USB zna biti problematičan.
Kad nešto zatrebaš tu tražiš ili googlaš howto, man, ponekad i čitaš readme ili FAQ.
Net ti je prepun ljudi koji su ti spremni pomoći (na Linuxu je takav 'mentalitet')
Na 'naškom' jeziku imaš Ubuntu HR i LZS (Linux Za Sve). Tu ćeš 99.99% dobiti odgovor za svoje pitanje.