Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.639
|
čitano: 2.223.882
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
17 godina
moderator
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Dex.pwn kaže...
Ne dvojim. Pogledao sam video u kojemu čovjek objašnjava razlike između hall senzora.

Postoji hall senzor koji se na + pol aktivira, pa mu treba - pol da se resetira.

Postoji senzor kojemu je nula oko 2.5V, - pol smanjuje napon, a + ga povečava.

I ima treća vrsta koji detektira + pol, i šalje signal(kakav? Ne bih znao), i ne treba mu - da se resetira.

OK, ak nešto ja ne znam, onda nema potrebe da me propitkuješ, nego veliš što i kako jest i daš linkove.

Nisam se praktički ništa bavio hall effect senzorima, ono što sam vidio bili su isključivo analogni non-latching senzori i nisam uopće bio svjestan da postoje druge verzije. I gledam sad što je taj "digitalni" - ništa drugo do li obični analogni senzor s kojim je u isto kućište na izlaz zapakiran schmitt trigger, koji onda taj analogni signal pretvara u 0 ili 1, tj. diže na HIGH ili spušta na LOW. (pogledaj) I ako sam dobro skužio, na mjestima to ne nazivaju senzor, nego switch (hall effect switch), a ovaj kojeg treba resetirati suprotnim polom hall effect latch ili hall effect latching switch. I s pravom to nazivaju switch - digitalni senzor bi davao neki broj koji bi reprezentirao jakost magnetskog polja, a ne samo 0 ili 1, i digitalni senzor bi se na mikrokontroler spajao preko nekog od često korištenih protokola, poput OneWire, I2C ili SPI.

Dex.pwn kaže...
Evo jedan hall senzor koji daje napon proporcionalno s jačinom mag. polja

Imam takav nekakav (ista oznaka), samo dosta jeftiniji. Osjetljivost me se baš i nije dojmila - na dva mala magnetića s kojima sam ga probao pouzdano reagira tek na nekih 1 cm udaljenosti.

17 godina
moderator
Ivan_hacker kaže...

Novi vrhovi su već naručeni, izgleda da je problem u njemu. Ne čine mi se nešto kvalitetni, ovaj je izdržao manje od godinu dana. Možda i kupim skuplji originalni Hakkov vrh, sumnjam da će se i ovi novi kineski dobro pokazati. Vama hvala na komentarima, barem znam da tinol nije problem.

Taj koji ti je tako kratko izdržao je jedan od onih kojih ima desetak u paketu?

Jesi provjerio da ti je još uvijek sve dobro stegnuto u ručki lemilice? Jer su dva "šarafa" koja trebaju biti pritegnuta. Možda ti se pošemerio termostat - funkcionira bolje ako digneš temperaturu na potenciometru? Mislim, to nikad nije bilo kalibrirano i badava što piše iza potenciometra.

14 godina
odjavljen

Pa mislio sam da znaš, jer znam jedino da ne znam u el. tehinku..

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Pa mislio sam da znaš, jer znam jedino da ne znam u el. tehinku..

Ne znam ti ni ja previše toga - naučim ono s čim se susretnem, odnosno što me interesira ili mi je potrebno za moje projektiće. Nemam nikakvo službeno obrazovanje vezano uz elektrotehniku i s tim sam se amaterski počeo igrati tek pred koju godinu.

Mislim da me baš i nisi do kraja skužio. Hall effect senzor ima analogni output - znači, upravo ono što sam i mislio i o čem sam govorio. I unatoč mojoj neupoznatosti s ovim drugim što si nabrojao, ispada da je hall senzor upravo komponenta s analognim izlazom. Ima li digitalni hall senzor - ne znam.

Ovo s LOW i HIGH outputom (reći ćeš "digitalni", a to zapravo nije digitalni output koji reprezentira jakost magnetskog polja) su kerefeke - iako se možda tako reklamira, to zapravo nije hall senzor kao takav, to je prekidač (switch) kojeg ne aktiviraš pritiskom gumba ili pomakom polugice, nego približavanjem magneta. Drugim riječima, to je u osnovi prekidač s integriranim hall senzorom za aktivaciju, jer ti pomoću njega ne možeš izmjeriti jakost magnetskog polja, nego ako jakost magnetskog polja prijeđe interno definiran prag, onda se prekidač aktivira.

Kamen spoticaja je upravo to što sam ja govorio baš o hall effect senzoru, dok si ti u temu krenuo s hall effect prekidačem i nazivao ga hall senzor, a ja nisam skužio da ti ne govoriš o istoj stvari o kojoj ja govorim, jer je meni u glavi hall senzor značilo - hall senzor - a nisam bio svjestan da postoje i prekidači s hall senzorom.

Uglavnom... Nema veze.

14 godina
odjavljen

Onda uzimam hall senzor, ne prekidač.

15 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Imam jednu 18350 li-ion bateriju koja je izgleda mrtva. Kako stoji na punjaču tako napon malo raste, ali svaki puta na multimetru prilikom mjerenja napon samo postepeno pada (valjda bi tako došao do nule). Inače punjač je uopće ne prepoznaje jer se lampica uopće ne upali.

Ima li kakve pomoći? Gdje nabaviti takvu novu ako je ova skroz gotova?

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

nkon.eu ili akkuteille.de

mrtva je i nema povratka.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
godo kaže...

Imam jednu 18350 li-ion bateriju koja je izgleda mrtva. Kako stoji na punjaču tako napon malo raste, ali svaki puta na multimetru prilikom mjerenja napon samo postepeno pada (valjda bi tako došao do nule). Inače punjač je uopće ne prepoznaje jer se lampica uopće ne upali.

Koji napon je u pitanju?

Jakovp kaže...

nkon.eu ili akkuteille.de

mrtva je i nema povratka.

LOL Dao si obje krive adrese.

http://www.nkon.nl/ 

https://www.akkuteile.de/

A ima ih i kod nas za kupiti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 13.8.2016 23:06 (mbaksa).
16 godina
odjavljen

Lol da :)

Ma na brzinu pisao, kome treba se snađe :) Imaju naj izbor u europi i cijene, i poudzdani su što je nabitnije, original ćelije 100% i nema problema s poštarinom.

Hvala na postanju linkova!

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Zna li tko VHDL,a da bi mi htio odgovoriti na par pitanja,ne trebam da mi pise kod nego da mi objasni kako process funkcionira i jos nekoliko stvari.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pozdrav,

pokusavam napravit kao neki light show, something pomocu arduina, LED trake i s MOSFETima

Imam 2N7000 MOSFETe, prilagodio sam si neki kod s neta za arduino i pospajao sve

source od MOSFETa spojio sam na ground od napajanja, gate na pin arduina i drain na ground od trake;

i prvo je sve radilo dok nije pregorio (prestao radit, sto li vec) MOSFET spojen na crveni ground trake dok su ostali radili normalno; zamjenio sam ga misleci da sam ja mozda u procesu spalio ga ili nesto ali je opet pregorio taj isti dok i dalje svi ostali rade;

Sad, jesam li ja nesto krivo ili crvene koriste vise struje ili sto? Sve podjednako cesto svijetle, crvene cak mozda i manje

edit: gledam sad data sheet i vidim da je max 0.5A za pulsed drain, a ovdje ima prilicno trake pa vjerojatno zbog toga; narucio sam sada FQP30N06L, oni mogu prilicno vise ampera 

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.8.2016 15:27 (ShadoW).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
ShadoW kaže...

edit: gledam sad data sheet i vidim da je max 0.5A za pulsed drain, a ovdje ima prilicno trake pa vjerojatno zbog toga; narucio sam sada FQP30N06L, oni mogu prilicno vise ampera 

Neki dječji MOSFET-i.  A 0.2A za continuous.

Imaš multimetar? Izmjeri struju pa odmah znaš na čemu si. Mislim, jasno je sad da je u pitanju preslab MOSFET, ali ako izmjeriš znat ćeš koliko struje ti koja boja povuče. S tim, naravno, da bi možda morao probati s kraćim odsječkom da ne spališ još koji MOSFET.

BTW zašto si ovako nešto ne napravite?

Mjerenje napona i struje tako postane uživancija.  To obično koristim za mjerenje strule LED pločica i traka - lijepo s lijeve strane uštekaš adapter, a s desne trane ili na zvučničke terminale LED pločice ili trake. Znači, ne trebaju ti dva multimetra (jedan za napon, jedan za struju), ne treba nikakva posebna prespajanja, a nije skupo za napraviti (mjerač napona/struje je ovaj).

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.8.2016 16:07 (mbaksa).
10 godina
odjavljen

Ne znam da li sam pogodio pravu temu,ali imam jedan problem.

Naime, trebalo bi za koji tjedan prevesti dva protipa uređaja u Irsku. Problem je u tome što ne znam kakve će reakcije biti na aerodromima s obzirom da su u uređaju dvije 18650 baterije. One imaju svoje oznake, ali kućište je homemade i nema nikakvih oznaka na sebi.

Pitanje 1- hoće li biti problema ako su baterije u uređaju?

Pitanje 2- hoće li općenito biti problema zbog uređaja s obzirom da je sve malo veće?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Slicer kaže...

Ne znam da li sam pogodio pravu temu,ali imam jedan problem.

Naime, trebalo bi za koji tjedan prevesti dva protipa uređaja u Irsku. Problem je u tome što ne znam kakve će reakcije biti na aerodromima s obzirom da su u uređaju dvije 18650 baterije. One imaju svoje oznake, ali kućište je homemade i nema nikakvih oznaka na sebi.

Pitanje 1- hoće li biti problema ako su baterije u uređaju?

Pitanje 2- hoće li općenito biti problema zbog uređaja s obzirom da je sve malo veće?

Kontaktiraj aerodrom , da budeš siguran. Ponesi i neku dokumentaciju za te uređaje ako bude potrebe za dokazivanjem nečega.

Koliko znam baterije su zabranjene samo u poštanskim paketima.

ಠ_ಠ Rolling on the floor laughing until someone jump on me a makes me stop rolling on the floor laughing but then I do it again cuz it's awesome
16 godina
odjavljen

Isto kao i u poštanskom prometu avionom. Dopušteni su paketi manji od 100 wh, a ti tu spadaš, tako da si ok. Iako sve ovisi na koliko stručne ljude tamo naletiš, možda budu ok, možda ne, teško je reći. Iako realno to bi trebalo imati neku oznaku na sebi o kapacitetu, da se zna da je manje od 100 wh, ali ako se vidi da baterije unutra nisu prevelike, valjda neće posumnjati.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 1
14 godina
odjavljen

Zanima me dali je moguće napraviti homemade stereo zvučnike(plastično kučište, entry dijelovi) koji će se napajati iz mobitela(3.5 jack)? A pri tome da budu jači(ne mnogo) od zvučnika na mobitelu? I da je mobitel siguran od strujnog udara.

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.8.2016 23:21 (Dex.pwn).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Jakovp kaže...

Isto kao i u poštanskom prometu avionom. Dopušteni su paketi manji od 100 wh, a ti tu spadaš, tako da si ok. Iako sve ovisi na koliko stručne ljude tamo naletiš, možda budu ok, možda ne, teško je reći. Iako realno to bi trebalo imati neku oznaku na sebi o kapacitetu, da se zna da je manje od 100 wh, ali ako se vidi da baterije unutra nisu prevelike, valjda neće posumnjati.

Ak im ne uspije objasniti prek Wh, trebao bi im uspjeti objasniti na ovaj način: tolko baterija (4 bi to bile? dvije po prototipu?) ili još više baterija ima u svakom laptopu, a laptopi se puštaju bez problema.

Dex.pwn kaže...

Zanima me dali je moguće napraviti homemade stereo zvučnike(plastično kučište, entry dijelovi) koji će se napajati iz mobitela(3.5 jack)? A pri tome da budu jači(ne mnogo) od zvučnika na mobitelu? I da je mobitel siguran od strujnog udara.

Znam da su se tako nekada mogli kupiti baš "pasivni zvučnici", ali se ne sjećam da sam ih vidio u skorije vrijeme (nešto pasivno možeš kupiti ovdje). Mobitel nema baš nešto jak izlaz.

BTW zašto moraju biti pasivni? Li-ionske baterije bez problema mogu napajati malo pojačalo i zvučnike, čak i 50W zvučnike od muzičke linije (ne da sviraju s 50W, ali da sviraju poprilično glasno).

10 godina
odjavljen
ROFLOLMAO kaže...

Kontaktiraj aerodrom , da budeš siguran. Ponesi i neku dokumentaciju za te uređaje ako bude potrebe za dokazivanjem nečega.

Koliko znam baterije su zabranjene samo u poštanskim paketima.

To je već u planu. Nadam se da će nam znati reći neke pametne informacije.

Jakovp kaže...

72,52 Wh po uređaju ako su baterije po specifikacijama koje na njima pišu. 18650 nisu prevelike, ali uređaj je malo veći.

mbaksa kaže...

Ak im ne uspije objasniti prek Wh, trebao bi im uspjeti objasniti na ovaj način: tolko baterija (4 bi to bile? dvije po prototipu?) ili još više baterija ima u svakom laptopu, a laptopi se puštaju bez problema.

Da, 4 su sveukupno-2 kom po uređaju. Sestri su neki dan u Tajlandu uzeli powerbank koji je imao jednu 18650 samo zato što na njemu nije ništa pisalo. Znam da Tajland nije Eu,ali svejedno mi nije drago čuti tako nešto jer sam se potrgao ovih zadnjih par tjedana da sve to složim.

17 godina
moderator
Slicer kaže...
Da, 4 su sveukupno-2 kom po uređaju. Sestri su neki dan u Tajlandu uzeli powerbank koji je imao jednu 18650 samo zato što na njemu nije ništa pisalo. Znam da Tajland nije Eu,ali svejedno mi nije drago čuti tako nešto jer sam se potrgao ovih zadnjih par tjedana da sve to složim.

Imaju ti prototipovi druge mogućnosti napajanja? Recimo da im složiš da se mogu napajati preko USB-a pa ako ti i uzmu te baterije na aerodromu, možeš ih napajati preko punjača mobitela ili preko powerbanka. Ili da si složiš da ih možeš napajati i preko običnih AA baterija, koje kupiš u dućanu ili kiosku kad sletiš.

14 godina
odjavljen

Koliki napon treba za zvučnike do 5W? Misliš da 5W može biti jače od zvučnika iz mobitela?

17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...

Koliki napon treba za zvučnike do 5W?

Ne kužim što me pitaš.

Dex.pwn kaže...

Misliš da 5W može biti jače od zvučnika iz mobitela?

Mislim da su zvučnici iz mobitela debelo ispod 1W. Jedan komentar na Appleovome forumu:

From the internal speaker? Probably about 30 mw, the same as the audio output available at the lightning connector or the headphone jack. But the output power of a speaker is a meaningless rating, as the output volume depends on the efficiency of the speaker, which is really unknown.

10 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Imaju ti prototipovi druge mogućnosti napajanja? Recimo da im složiš da se mogu napajati preko USB-a pa ako ti i uzmu te baterije na aerodromu, možeš ih napajati preko punjača mobitela ili preko powerbanka. Ili da si složiš da ih možeš napajati i preko običnih AA baterija, koje kupiš u dućanu ili kiosku kad sletiš.

Imaju. Baterije su samo backup u slučaju da nestane struje. No, to se sve postavlja na terenu pa nije moguće kemijati. 

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
Dex.pwn kaže...

Koliki napon treba za zvučnike do 5W?

Ne kužim što me pitaš.

Dex.pwn kaže...

Misliš da 5W može biti jače od zvučnika iz mobitela?

Mislim da su zvučnici iz mobitela debelo ispod 1W. Jedan komentar na Appleovome forumu:

From the internal speaker? Probably about 30 mw, the same as the audio output available at the lightning connector or the headphone jack. But the output power of a speaker is a meaningless rating, as the output volume depends on the efficiency of the speaker, which is really unknown.

Pa recimo da uzmem zvučnik od 5W, koliki bi napon trebao? Jer ako treba 3.7V, onda bi mogao uzeti bateriju iz mobitela. Razumiješ sad pitanje?

Ništa, predomislio sam se

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 2:30 (Dex.pwn).
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Pa recimo da uzmem zvučnik od 5W, koliki bi napon trebao? Jer ako treba 3.7V, onda bi mogao uzeti bateriju iz mobitela. Razumiješ sad pitanje?

Postavljaš pitanje koje nema smisla. Napon daješ pojačalu - onaj napon koji konkretno pojačalo zahtijeva. Na prošloj stranici smo pričali o tome - o pojačalima na recimo 5V, koje možeš napajati iz powerbanka, a isto tako bi ih mogao napajati i iz individualnih li-ionskih baterija uz pomoć boost konvertera koji bi napon baterije dignuo i držao na traženih 5V.

14 godina
odjavljen

Znam, al kad sve to posložim, bit će previše, preveliko. Hvala u svakom slučaju na pomoći.

16 godina

Kolege, dali je dobar ovaj Multimetar?

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Fake_Alert kaže...

Tko zna, rađe uzmi najjeftiniji uni-t za te pare.

Svi smo mi Mentalist.
16 godina
Jakovp kaže...
Fake_Alert kaže...

Tko zna, rađe uzmi najjeftiniji uni-t za te pare.

Kako mislis tko zna? Pitam po opisu.. ili da ne gledam to? Nekako lagano se zanimam za struju pa bih si kupio neki multimetar.. 

Don’t make a habit out of choosing what feels good over what’s actually good for you.
17 godina
odjavljen

Ako mu ne trebaju ove funkcije (db, lux i tko zna što još ovaj ima) onda mu je za te novce recimo ovaj super. Radit će bolje i sigurno duže nego bilo koji kinez. Ima i jeftinijih, ovi po 100-150kn su isto dobri. Ja imam UT33D i dovoljan mi je za sve potrebe.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put pon 15.8.2016 13:42 (Sum_of_all_fears).
9 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Ako mu ne trebaju ove funkcije (db, lux i tko zna što još ovaj ima) onda mu je za te novce recimo ovaj super. Radit će bolje i sigurno duže nego bilo koji kinez. Ima i jeftinijih, ovi po 100-150kn su isto dobri. Ja imam UT33D i dovoljan mi je za sve potrebe.

Definitivno, taj Uni-T ima čak i mjerenje induktiviteta, a to je  puno važnije od luxa i mjerenja vlage i kaj sve ne.

A kaj se tiče samog proizvođača, imam Mastech-ov multimetar koji sam dobio na poklon (rabljeni) još dok sam imao 7 godina, i od tad me služi savršeno, tak da  po tom pitanju se izgleda ne radi o žnj proizvođaču.

Kruha i igala...
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice