Sony Ericsson Xperia X8

poruka: 3.109
|
čitano: 1.140.963
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sony Ericsson Xperia X8".
17 godina
neaktivan
[Recenzija] tandara: Sony Ericsson Xperia X8

Evo pošto ovih dana na forumu,i oko njega,traje velika rasprava i pomama oko ovog mobitela,ali i zbog brojnih upita i rasprave s forumašima odlučio sam napraviti recenziju.

Napomene

*vodim se nekim dijelovima s GSM arene koji će mi pomoći u recenziji,ali nikako neće utjecati na nju

*Mobitel kupljen u bonbon ponudi

*Slike uređaja i sadržaja paketa mogu se lagano pronaći na internetu

Pa krenimo,započetak evo nekoliko korisnih linkova u vezi informacija što se tiče samog uređaja:SE Hrvatska(http://www.sonyericsson.com/cws/products/mobilephones/overview/xperiax8?cc=hr&lc=hr#view=overview ),te GSM Arena(http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_xperia_x8-3403.php )

Trenutno u Hrvatskoj x8 u svojoj ponudi imaju bonbon i Tele 2,s tim da je kod bonbona na prepaid=bonove(ujedno to je i jedini mobitel u Hrvatskoj utemeljen na androidu,a koji nije na pretplatu),a kod tele 2 na pretplatu.U bonbon paketu mobitel dolazi s puno dodatnog sadržaja za samo 1000 kn,a kod tele 2 za 595 kn s tim da trajanje pretplate i ugovornu obvezu proučite na internetskoj stranici.Inače u slobodnoj prodaji mobitel je dostupan za 1995 kn,a na njuškalu se može pronaći za oko 1300-1400 kn.

SADRŽAJ PAKETA 10/10
U paketu zajedno sa mobitelom dobijete tri maskice tj,stražnjih poklopaca u bijeloj,rozo-bijeloj i sivo-bijeloj boji.Punjač,tj.utikač na kojeg pomoću usb utora stavite kabel koji ujedno služi i za priključivanje mobitela na PC.Micro sd karticu od 4 gb(stvarna veličina 3,67),auto-punjač,slušalice(inače mobitel ima 3.5mm utor,tako da ćete moći staviti bilo koje slušalice,tj.nećete morati kupovati specijalne SE slušalice jer postoji "univerzalni"utor),manuali i naravno bonbon kartica.
VANJSKI IZGLED 8/10
Mobitel izgleda dosta atraktivno,mada tu atraktivnost kvari plastična maska(kućište),stražnji poklopac ponekad zna škripati,no to se s jačim pritiskom da riješiti.Ukupno postoji sedam tipki:za zaključavanje/isključivanje na vrhu,tri tipke za upravljanje menu-ima,te tri tipke s desne strane uređaja za multimediju.Na stražnjem poklopcu nalazi se jasno vidljivi SE znak i natpis expiria u srebrnoj boji.Naravno tu je i ekran,a specifikacije vezano uz njega možete pronaći na gore navedenim linkovima i na Bug online/digitalije.
EKRAN 8/10
Ekran je veličine 3 incha,što će se mnogima činiti premalim,no sasvim je velik za ugodan rad.(Iako ja ne preferiram ni velike ekrane kao na x10,ali o ukusima se ne raspravlja).Nakon što se skine zaštita za ekran dolazi se do pravog zadovoljstva,prsti jednostavno lete po površini(to uspoređujem u odnosu na moj prethodni mobitel samsung s5230 koji sam kupio prije godinu dana isto za 1000kn,ali ekran nije bio ni upola dobar kao kod ovoga.Jednostavno kad bi očistio ekran jagodice su se ljepile za njega i bilo je vrlo teško upravljati).Naravno uočit ćete i vizualnu ljepotu androida 1.6,no nakon nadogradnje na 2.1(eclair)mobitel postaje još brži.
SOFTWARE,APLIKACIJE I SL. 10/10
Nakon što prikopčate mobitel na PC,mobitel vam ponudi da putem PC-a skinete SE PC Companion.To je program pomoću kojega upravljate svojim datotekama i update-jtate novi softwer.(Ako ćete postati novi korisnik ovog mobitela preporučam vam da odmah na početku update-jtate mobitel na android 2.1).Update je vrlo jednostavan,sve je gotovo za pet minuta,s tim da su vam koraci prikazani na zaslonu monitora.Važno je naglasiti da sve multimedijske sadržaje stavljate pomoću ovog programa jer vam on te sadražaje(glazba,video)prebacuje u format koji odgovara uređaju.Također možete i sadržaje zabilježene putem uređaja prebaciti na PC.
Na ekranu se u svakom uglu nalazi po jedna ikona koja služi kao"hiperlink"do određenog sadržaja(Naravno te ikone je moguće mijenjati po želji).U gornjem lijevom kutu je ikona koja vodi do poruka.Inače u poruke možete dodavati razne sadržaje kao što su fotografije,zvukovi,video poruke i dr.Inače je tipkovnica(qwerty) vrlo mala,ali ako mobitel okrenemo horizontalno povećava se jer se rastegne preko cijelog ekrana.Ako imate malo veće prste,više ćete griješiti u pisanju,no s vježbom se sve može riješiti.
U donjem lijevom kutu je kratica do numeričke tipkovnice koja služi za biranje brojeva,odnosno pozivanje.Također potoji i tab s propuštenim pozivima.
U gornjem desnom kutu nalazi se prečac do music playera koji je vrlo dobar,tamo možete postaviti da vam odsvira sve pjesme koje imate nasumično ili možete pretraživati po albumima,izvođačima.Standardno.
U donjem desnom kutu nalazi se prečac do kontakata.
Inače na samom vrhu ekrana imate tab koji prstom "povučete"prema dolje i tamo vidite koje su vam aplikacije i procesi upaljeni.
Pritskom na središnju od tri tipke na dnu uređaja otvarate menu,također možete prstom povući strelicu na samom dnu ekrana.
Sam menu sastoji se od nekoliko kartica(taj se broj može mijenjati ovisno o ikonama)na kojima se nalaze ikone.Pošto je ovaj mobitel usmjeren na teen populaciju ima puno aplikacija tipa facebooka,you tubea,Gmaila i sl.Tu su i razne vrste navigacija za koje je potrebna internet konekcija i koje naravno "muzu" novac.Tu su također video player koji je solidan,timer,štoperica,kalendar,android market,radio,backup i restore,te kalkulator koji je osnova osnove.
Internet browser je solidan,ali zumirate pomoću tipke povećala.
Tipka "settings" je najzanimljivija jer tu upravljate sa svim važnim operacijama za svoj mobitel,te također provjeravate verziju softwarea.
Napomenuo bih da je vrlo važno ugasiti data traffic kako vam određene aplikacije nebi pojele novac dok se ne koristite mobitelom.
HARDWARE 6/10
Ovdje ću opisati ono što ja mislim da spada pod hardware.
Kamera oliti aparat i nije tako loš kako se priča,možeš misliti tu trošiti riječi nije potrebno.Kvaliteta slika je vrlo loša,pa čak i na danjem svjetlu,a kad nešto slikate pod žaruljom je katastrofa.
Zvučnik se nalazi sa stražnje strane i zvuk prolazi kroz pravokutnu rupu na dnu stražnjeg poklopca.Zvuk bi mogao biti bolje kvalitete,no uporabom slušalica,čak i ovih koje dobijete u pakiranju,zvuk se drastično mijenja,nabolje.
Informacije oko procesora,memorije i sl dostupne su na linkovima navedenim na početku teksta.

OPĆI DOJAM(ZAVRŠNA RIJEČ)
Kad zbrojimo sve ocjene iz pet kategorija 10+8+8+10+6=42 i podjelimo s 5 dobijemo prosječnu ocjenu 8.4 što je vrlo veliki prosjek.Naravno to bi značilo da bi Iphone ili htc desire imali po ovom 15 ili 16,no uzimajući u prosjek kupovnu moć Hrvata ovaj mobitel bi trebao biti prvi izbor.Također možda mislite da sam dao previsoke ocjene za aplikacije i ekran,no ne mogu dati ni manju,ni više(pogotov za aplikacije-10)jer se sve svodi na android market,kao i na ovi store kod nokije(pomoću aplikacija skinutih na marketu drastično povećavate užitak rada na mobitelu p.s.provjerite temu "borbeni komplet za android").Dok za ekran je više subjektivna ocjena,jer do sada u svojim rukama nisam imao top uređaje kao desire i iphone da bi dao kvaitetniji sud.
Također čitao sam kako se mnogim korisnicima mobitel gasi nasumično,što se meni dogodilo jedanput,no preko toga mogu prijeći jer je ovo good deal.

Hvala na pozornosti i nadam se da sam vam pomogao.

P.S. zabranjeiples jesi zadovoljan?

ukupna ocjena
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.1.2011 17:44 (tandara).
Moj PC  
15 0 hvala 10
16 godina
neaktivan
[Recenzija] iCOOKIE: Sony Ericsson Xperia X8
Nakon razmišljanja odlučio sam se uzeti ovaj mobitel. U paketu dođu jeftine slušalice kratke upute, usb punjač, 2gb kartica i mobitel naravno.
ZASLON:
Zaslon na xperia je jako dobar, ima solidan odaziv kapacitivni je s 16 m boja dobre rezolucije i veličine 3.0", ali nema multitouch.
Operativni sustav koji dođe na xperia Android 1.6 je malo star ali može se nadograditi na 2.1 Eclair. OS ima jako zanimljiv izgled, i jako je primjeren korisnicima koji prvi put susreću s androidom.
Tipkovnica kod tipkanja sms-ova je ugodna za korištenje i kad je mobitel uspravan i vodoravan. Galerija slika nazvana album je jednostavna i pregledna no učitavanje traje malo duže kad imate preko 2000 slika (vjerovatno zbog malo rama). glazbeni player je solidan i pregledan no nema mogućnost podešenja basa i te stvari. Mobitel nema document viewer no imamo mogućnost skinuti ga s android marketa (preporučujem thinkfreee viewer)
na mobitelu imamo i FM radio prijemnik.
HARDWARE:
Uređaj je opremljen 600 Mhz procesorom, ima 128 mb interne mem. i 168 mb rama što je malo za pokretanje ozbiljnijih igrica. Zvučnik na mobitelu je jedan od boljih koje sam imao priliku čuti na mobitelima. Uređaj prima i mem. kartice do 16 gb. Mobitel ima i 3.5mm jack za slušalice. Ima i podršku za GPS sa A-GPS-om.
KAMERA:
Ima 3 mp slike slikane vani su solidne kvalitete, ali nema ni autofokus ni bljeskalicu, i molo podešenja (nemožete postaviti ni balans bijele boje) Ali mobitel snima dobar video u vga rezoluciji pri 30fps.
POVEZIVOST:
Mobitel ima:
GPRS do 85.6 kbps
EDGE do 236.8 kbps
HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 2 Mbps
Wi-Fi 802.11 b/g
Bluetooth v2.1 s A2DP
USB v2.0 microUSB
ZAKLJUČAK:
Jako dobar mobitel s jako dobrom cijenom

PLUSEVI:
Povezivost, zvučnik, cijena, zaslon
MINUSI:
RAM, nema multitouch
ukupna ocjena

5 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8

Malo su mi srezali recu,valjda im je bila preduga xD

Zašto ste mi mijenjali dijelove,stavio sam i linkove od uređaja,sad mi je cijeli koncept propao,ovo više nije moja recenzija!

EDIT:sređeno

Za zahvaliti postoji gumb HVALA!
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.1.2011 17:34 (tandara).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RE: Sony Ericsson Xperia X8
tandara kaže...

Malo su mi srezali recu,valjda im je bila preduga xD

Zašto ste mi mijenjali dijelove,stavio sam i linkove od uređaja,sad mi je cijeli koncept propao,ovo više nije moja recenzija!

EDIT:sređeno

nije to mijenjano već editor ne podržava stavljanje linkova - na žalost mora se poslije doraditi kroz "uredi", kao što si (pametno!) i napravio!

ps.

dio "onog" besmislenog svađanja je obrisan, a dio (polukonstruktivan) ostavljen - akterima poslane "čestitke" kao uspomena!

...
16 godina
neaktivan
RE: [Recenzija] tandara: Sony Ericsson Xperia X8
tandara kaže...

Trenutno u Hrvatskoj x8 u svojoj ponudi imaju bonbon, Tele 2 i vip

Ispravak krivog navoda: i vip ima xperia x8-

Što se tiče stalnog restartiranja moba kad se spoji na pc, kriv je pc companion.

Moja preporuka je deinstalirati pc companion.

Range (R)over
Poruka je uređivana zadnji put pet 7.1.2011 19:49 (iCOOKIE).
17 godina
neaktivan
iCOOKIE kaže...
tandara kaže...

Trenutno u Hrvatskoj x8 u svojoj ponudi imaju bonbon, Tele 2 i vip

Ispravak krivog navoda: i vip ima xperia x8-

Što se tiče stalnog restartiranja moba kad se spoji na pc, kriv je pc companion.

Moja preporuka je deinstalirati pc companion.

To si mi mogao i preko pp dodati pa bi nadodao,ali to je životno važno xD

Za zahvaliti postoji gumb HVALA!
16 godina
neaktivan
Jel se može namistit šifra pri otključavanju tipkovnice? Neki program?
OĆU NOVI NICK!
16 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8
ima li kakvih sluzbenih obavjesti za kakav update?sto bi mogao donijeti novi update?mozda kakav multitouch barem double tap?
Jahao sam pješice.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
luka_cro kaže...
ima li kakvih sluzbenih obavjesti za kakav update?sto bi mogao donijeti novi update?mozda kakav multitouch barem double tap?

Izgleda da ništa od toga. :/

http://www.xperiax10.net/2011/01/06/official-xperia-x10-family-will-not-receive-upgrade-to-froyo-or-beyond/#comments

OĆU NOVI NICK!
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 0:48 (dr. zlo).
16 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8
to je za x10, a za x8?:)
Jahao sam pješice.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dr. zlo kaže...
Jel se može namistit šifra pri otključavanju tipkovnice? Neki program?

Postavke pa Utvrđivanje položaja i sigurnosti pa Postavi uzorak otključavanja, možeš postaviti uzorak pokreta za otključavanje, ne znam jesi na to mislio.

16 godina
neaktivan
luka_cro kaže...
to je za x10, a za x8?:)

Ne, bojim se da nije. :/

"Sony Ericsson UK have officially confirmed with us this morning that the Xperia X10 family will not see an Android firmware revision above 2.1 (including the X8)"

OĆU NOVI NICK!
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.1.2011 13:12 (dr. zlo).
15 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8

ali kazu da ce bit manji update za multitouch u tom tekstu

1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
TedWilliams kaže...

ali kazu da ce bit manji update za multitouch u tom tekstu

Ma nisan ništa ni čita.... Samo san na Bonbon forumu vidia tu vijest i link na to.

Nadajmo se multitouchu. :)

OĆU NOVI NICK!
15 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8

Sony Ericsson UK have officially confirmed with us this morning that the Xperia X10 family (including the X8) will not see an Android firmware revision above 2.1 (Éclair). Whilst the company’s new line of Xperia phones will launch with Android 2.3 (Gingerbread), the X10 will not be supported past Android 2.1. The company instead plans to release smaller updates (like the multitouch upgrade) that will come in the next few months.

Sad dali to misli samo na X10 neznam.

4 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Sony Ericsson Xperia X8

Bas sam danas u Vipu imao prilike isprobati mobitel.Ekran mu je brz i sve prihvaća, ima oštru sliku, ali nekako mi je ekran premalen za surfanje internetom.

http://chelsea-fanpage.blogspot.com/

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Floda kaže...

Bas sam danas u Vipu imao prilike isprobati mobitel.Ekran mu je brz i sve prihvaća, ima oštru sliku, ali nekako mi je ekran premalen za surfanje internetom.

a tek x10mini?

ekran je meni cisto dosta.

Jahao sam pješice.
15 godina
protjeran
luka_cro kaže...
Floda kaže...

a tek x10mini?

x10 mini je premali, ali npr. lg optimus gt540 ima dijagonalu isto 3 inča a izgleda mi nekako veće nego kod xperie.

http://chelsea-fanpage.blogspot.com/
16 godina
neaktivan
Floda kaže...
luka_cro kaže...
Floda kaže...

a tek x10mini?

x10 mini je premali, ali npr. lg optimus gt540 ima dijagonalu isto 3 inča a izgleda mi nekako veće nego kod xperie.

Ma dosta je ekran, taman. Moram priznati da mi je bolji nego npr. od x10. Nevolim nekako velike mobitele zato je x8 pun pogodak i ako sad stigne jos taj multitouch to ce biti super.

Jahao sam pješice.
16 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8
decki, a sto je sa flashom?jel to android 2.1 podrzava?a 2.2?probao sam skyfire no ni on ne podrzava flash
Jahao sam pješice.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

2.2 podrzava flash. Sa skyfire dosta videa u flashu radi ali na nacin da ti kliknes na link, skyfire to posalje na svoj server koji preuzme video, prekodira ga i poslaje tebi.

:)
15 godina
Sony Ericsson Xperia X8

tek sam sad skužio za ovu temu {#}

uglavno mobitel je odličan za tu cijenu, kupio sam ga čim je došao u bonbon ponudu :)

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8

Raging Thunder 2 bez ikakvih problema ide!

Angry Birds jedino na velikim mapama -.-

Athlon II x3 435 OverClock Help
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8

Zasto mi ne radi ovaj mobilni internet?

ukljucim normalno promet podataka i kad pokrenem browser nece.

Prije je radilo,a sad nece. molim pomoc jer sam sobio sad 200mb interneta.

mob je kupljen u bonbon, kartica tmobile.

P.S oni live wallpaper je takva glupost, em ti uspori mob, em ti uzima uzasno bateriju, sad kad sam to ugasio mob traje i 5 dana u stand by, a ovak je trajao dan, jedva dan i pol.

Jahao sam pješice.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kad ti je prestao raditi mobilni net? Probaj izbrisati IP adresu od proxy-a u postavkama APN.

16 godina
neaktivan
logic kaže...

Kad ti je prestao raditi mobilni net? Probaj izbrisati IP adresu od proxy-a u postavkama APN.

Jucer negdje, neznam sto je bilo.

di su posavke APN-a?mislim da ih niti nema.

budem probao staviti neku drugu sim karticu pa opet ovu i mislim da se bude onda vratilo.

EDIT. pod proxy nema nista.

Jahao sam pješice.
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.1.2011 8:39 (luka_cro).
17 godina
neaktivan

settings-wireless&networks-mobile networks-access point names-tap na access point koji koristis i tu imas proxy. Ako nesto ima obrisi.

15 godina
Sony Ericsson Xperia X8

@luka_cro koliko tebi traje baterija na x8? meni jako kratko oko 1 dan

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
dv14 kaže...

@luka_cro koliko tebi traje baterija na x8? meni jako kratko oko 1 dan

I meni isto... :/

OĆU NOVI NICK!
16 godina
neaktivan
Sony Ericsson Xperia X8

ujutro oko 5 je bila puna(100%), a sad je 16%, ali s tim da sam danas stvarno puno koristio.

ovako inace dva dana.

Jahao sam pješice.
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice