- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ja sam samo pitao je li pametna ideja nastaviti vježati u Notepadu, ili da već sad pređem na WP pošto ga mnogi koriste i spominju, samo me to zanimalo.
Stvar je u tome da jedno s drugim nema veze.
Notepad++ je code (text) editor, a WordPress je CMS, dakle te dvije stvari nisu nikako povezane pa ti nitko niti ne moze savjetovati ili/ili.
Sto se editora tice, ja preporucujem Sublime Text 3. Drzim oko i na https://atom.io/
Ja sam samo pitao je li pametna ideja nastaviti vježati u Notepadu, ili da već sad pređem na WP pošto ga mnogi koriste i spominju, samo me to zanimalo.
Miješaš dva različita svijeta, Notepade++ (i bilo koji code editor) sa CMS-om kakav je wordpress. Možeš odmah preći na Wordpress i koristiti notepade++ za uređivanje njegovog html, css i php koda.
No pitanje je imaš li osnovno znanje iz PHP-a, znaš li kako se pišu funkcije, nizovi, petlje, promjenjive,....
Sve jedno je koji editor koristiš, kod uvijek moraš ispravno napisati. Razlika između editora uglavnom je u sistemskim zahtjevima, imaju li ugrađene mogućnosti koje pomažu developeru programirati, npr automatsko skeniranje koda i dodavanje ugrađenih funkcija u autocomplete / autosugest opcije itd. Ako već učiš php, preporučio bi ti da proučiš php coding standard počevši od PSR-0 http://www.php-fig.org/psr/psr-0/
E pa o tome pričam, sada je jasnije.
Svakako sam početnik i dobro mi dođe svaki savjet, ja sam mislio da je WP i Notepad ista stvar, pa sam mislio da je možda nešto lakše, i sl, no kažem, zavarao sam se, i sad mi je jasno.
Hvala.
Ja planiram zamijeniti Sublime Text 3 sa njim, ali jos uvijek nisam nasao temu koja mi odgovara za njega :/
Pozdrav,
evo naletio sam na netu na reklamu za webovi.hr, već po 990 kuna.
Odem pogledati im dizajne koje nude, i nađem teme od firme Theme fuse, koja košta 59-99$, a ovi webovi.hr je nude po 990 kuna godišnje.
Znači ipak ima posla za one koji slažu wordpress teme i prodaju to ljudima.
Ima niko nije reko da nema samo po meni to bije kvalitetno odrađen dizajn.
Ja sam ga jučer počeo koristiti i super mi je!
Ja planiram zamijeniti Sublime Text 3 sa njim, ali jos uvijek nisam nasao temu koja mi odgovara za njega :/
Ja ne, kupio sam licencu od sublime-a 3 i ne mičem se. Sublime je ipak još uvijek daleko ispred atoma, mada ako se community potrudi i ta razlika bi mogla za koju godinu i nestati, ali sublime zasad rastura. Brzina i mogućnosti su vrhunski :)
Koristi netko ovdje Angular ili Ember možda? I također, koristite li alate poput Grunt-a, Bower-a, Yeoman-a?
Koristi netko ovdje Angular ili Ember možda? I također, koristite li alate poput Grunt-a, Bower-a, Yeoman-a?
Prije par mjeseci dobro sam zagrizao u MEAN http://meanjs.org/ no odusto sam od te tehnologije i pristupa u korist http://phalconphp.com/en/ iz jednostavnog razloga što sam godinama u php svijetu.
Treba i meni mala pomoć
Dakle zamislimo web aplikaciju koja ima ugrađenu autorizaciju priistupa određenom sadržaju preko ACL. ovo fino radi ako hoćemo npr onemogućiti regularnog korisnika da pristupi admin stranicama.
No meni treba sljedeća stvar, kreiranje privatnih grupa i davanje ovlasti unutar njih, slično ili identično kao što imamo privatne facebook grupe u kojima samo članovi mogu pregledati sadržaj.
Ako netko zna za primjer php / mysql koda koji radi ovakav vid autorizacije, neka posta link ili napiše objašnjenje :D
Mozak mi puca zadnjih par dana i ne mogu da skužim što treba da tražim i uradim. Hvala
Neka shema kako bih ja to napravio:
User:
- id
- groups_access - array group id-ova kojima korisnik pripada
Group:
- id
- type (open, closed, hidden - invite only, ... )
- have_access - array user id-ova koji imaju pristup, ovo se provjerava samo ako grupa nije 'open'
Tako slozis bazu i onda lako provjeravas da li user ima ili nema pravo vidjeti content grupe
Ja bih to malo drugačije :D
// korisnici
User
- id
- type
// contenti
Content
- id
// permissioni
Permission
- id
- value // free, read, edit, delete, ...
// user permissioni za content
UserContentPermission
- id
- user_type
- content_id
- permission_id
I sad možeš bez problema složiti autorizaciju određenog contenta za tip korisnika i njegovu akciju.
Problem sa arrayevima je teško filtriranje i kombiniranje kroz mysql. Uvijek je bolje to odvojiti, tako je i lakše proširivo, bilo da se doda novi tip korisnika ili nova akcija.
Druga opcija koju možeš napraviti je da imaš
UserContentPermission
- id
- user_type
- content_id
- is_edit_allowed
- is_read_allowed
- is_delete_allowed
...
Tako nema potrebe za Permission tablicom, ali ako dodaješ novu akciju onda moraš mijenjati struturu tablice i to može otići van kontrole ako imaš puno akcija. :)
edit: gore sam zeznuo i stavio user_id u UserContentPermission, tu je dovoljno user_type vjerojatno. Rijetko ćeš imat situaciju kad ćeš posebno za svakog usera trebati odrediti što smije, a što ne. I to je opcija, samo će to napumpati UserContentPermission tablicu jako brzo :)
Još se uvijek držim Sublime, al budem isprobo
@luuka,
svakako je ova habtm opcija bolja.
@luuka,
svakako je ova habtm opcija bolja.
Svakako je prva opcija bolja u generalnom slučaju :)
No ako ne očekuješ imati puno akcija i druga opcija je sasvim prihvatljiva. Uvijek treba imati u vidu potrebe aplikacije i ne over-engineer-at stvar :D
Što mislite o Bracketsu, adobeovom editoru?
Jednostavno mi treba sistem u kojemu će se generirati grupe, kojima mogu pristupiti samo određeni članovi. Od tih par članova jedan ili više imati će ovlasti za dodati ili izbaciti člana iz grupe. U grupi članovi vrše nadzor promjena koje dolaze sa vanjskih mobilnih aplikacija. Takvih grupa će biti na tisuće, ali broj članova unutar njih se kreće od 1 do 10.
Ono što je mene zbunilo je pokušaj kreiranja globalne ACL sa (posjetitelj, registrirani, moderator, admin) ovlastima, gdje sam izgubio logiku.
Da li danas ljudi prave sajtove iz scratcha ili ih vecina koristi cms ?
Da li danas ljudi prave sajtove iz scratcha ili ih vecina koristi cms ?
From scratch ne. Za jednostavne siteove tu su cmsovi, custom aplikacije imaju temelje na nekom od frameworkova (symfony2, laravel, neki custom).
Raditi nešto from scratch jedino ima smisla kod edukacije, inače je izmišljanje tople vode i daje više štete nego koristi.
My 2 cents nakon cca 3 godine u poslu :)
Znači napravio sam sve što mi treba za stranicu (html, js, php, css i to) sad me zanima kako to sve stavit da radi online. Jel može neki link (video ili guide) gdje je objašnjeno to sa uzimanjem domene i te stvari ?
Znači napravio sam sve što mi treba za stranicu (html, js, php, css i to) sad me zanima kako to sve stavit da radi online. Jel može neki link (video ili guide) gdje je objašnjeno to sa uzimanjem domene i te stvari ?
Prvo prepostavljam da ti server podržava PHP inaće niš od toga.
Zakupiš server (Hosting), a oni će ti poslati di ta to copy paste. Ukoliko imaš bazu nju ćeš isto morati postaviti na serveru. To će ti sve poslati di kada zakupiš server.
Gdje i kako mogu naći moderne fontove koji podržavaju đžćš ?
Pod script staviš Latin.
Google Webfonts i FontSquirrel su moji izvori za fontove :) Nemaju svi fontovi nase dijakriktike ali se moze vidjeti na oba sajta koji imaju a koji nemaju.
Uradio sam sve kako tamo piše i fontovi su uvijek isti. U ćemu bi mogao biti problem ?
Na Google fontovima moraš naći one koji imaju Latin Extended script, inače neće raditi...