Imam problema sa prženjem dvd-a i cd-a, proces predugo traje, uspori mi cijeli komp(strelica miša se sporo vuče po ekranu), a nerijetko ispadne i loša kvaliteta prženja.
Tražio sam po netu i shvatio da je problem VALJDA u tom PIO modu(system/hardware/device manager/IDE ATA/ATAPI controllers/primary IDE channel-secondary IDE channel). Pokušao sam staviti "DMA if available/OK" i ništa, zatim sam deinstalirao drivere tamo gdje sam našao PIO mod i restart komp. i nije uspjelo.
Pokušao sam sljedeće u regedit: "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\
Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\000x
"X" na kraju je cifra od 0 do n koja označava broj uređaja priključenih na kontrolere.
U svakom od "000x" ključeva obriši stavke pod imenima:
MasterIdDataChecksum i SlaveIdDataChecksum
Restartuj računar, WinXP će sada prepoznati DMA podešavanja."
Ja sam pod 0004 i 0007 pronašao samo ovaj MasterIdDataChecksum i obrisao(delete).Međutim nije uspjelo, jednostavno nakon restarta ostane PIOmode, ponovno se pojavi i "MasterIdDataChecksum".
Našao sam još i ovo ali nisam probao - nisam siguran da li uopće da probam(odnosi se na ovo gore u regedit): "Zgodno bi bilo ovaj ključ postaviti u meni Favorites editora regedit....
Da bi se prebacivanje sa DMA u PIO rjeđe dešavalo, mogu se izvršiti promjene u registru koje će to spriječiti ubuduće:
Podesi sve TimingModeAllowed DWORD vrijednosti za određeni IDE kontroler na vrijednost 0×ffffffff. To će spriječiti ponovno javljanje problema.
U ključu HLM\System\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E9 6A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000 dodaj novu vrijednost DWORD koju treba nazvati
"EnableUDMA66" (bez navodnika) i dodijeli joj vrijednost 1, ili sačuvaj tekst koji slijedi kao npr. DMA.reg i izvrši ga dvoklikom:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0000]
"EnableUDMA66"=dword:00000001"
Inače mi je nešto čudno i sa ostalim "primary i secondary IDE channell-ima"(slike).
Moram reći da mi se ovo počelo događati kada sam stavio novi hard disc prije 20-ak dana(WD 500 gb, pržilica je pioneer, pržim s nero 9).
Molim pomoć!