Update BIOSa zeznuo grafiku

poruka: 19
|
čitano: 5.477
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Ovako,prvo izvinite,al ovaj problem sto imam mi otezava da pregleam forum pa mi je ovako najbolje da pitam i da dobijem odgovor

Ovako,imao sam par problema na laptopu oko pregrijavanja i kontaktiram HP preko Emaila i oni mi kazu da updatujem BIOS.Dali mi link skinuo neki programcic i falshovo mi BIOS.I nakon sto se laptop ugasio pa upalio,slika je toliko tamna da jedino kada se dobro zagledam vidim ikonice,al jedva,pa sam zbog toga poveza na externi monitor,ali rezolucija je ko za 100godisnjake,prevelika.

Koliko sam ja shvatio driveri nevaljaju,ili nesto nestima oko njih.Kada se laptop upali ATI Catalist Centar prozor se upali i kaze da program nije podrzan ili tako nesto pa se treba updateovat.Odem na AMD stranicu skinem novi instaliram i nista,nema mi ga nigjde,btw nisam izbrisao prije stari.A GPUz mi kaze da je jedina graficka na laptopu Standar graphic adapter.

Moje pitanje je,da li sam puno sta zezno,kako cu popravit,smijem li izbrisat skroz Catalist da mi nista od njega ne ostane,hocul onda imat sliku na externom monitoru makar.

PS.jos sam zaboravio dotat,kada sam kupio laptop,desnim klikom na desktop bio je meni "configure switcable graphic" i tu sam moga izabrati neku Intelovu i ovu HD5470. a sada mi nema tog menia.

Laptop je HP G72

I got my weed from the west,my pills form the east....Young Money
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Update BIOSa zeznuo grafiku
Nyxem kaže...

Ovako,prvo izvinite,al ovaj problem sto imam mi otezava da pregleam forum pa mi je ovako najbolje da pitam i da dobijem odgovor

Ovako,imao sam par problema na laptopu oko pregrijavanja i kontaktiram HP preko Emaila i oni mi kazu da updatujem BIOS.Dali mi link skinuo neki programcic i falshovo mi BIOS.I nakon sto se laptop ugasio pa upalio,slika je toliko tamna da jedino kada se dobro zagledam vidim ikonice,al jedva,pa sam zbog toga poveza na externi monitor,ali rezolucija je ko za 100godisnjake,prevelika.

Koliko sam ja shvatio driveri nevaljaju,ili nesto nestima oko njih.Kada se laptop upali ATI Catalist Centar prozor se upali i kaze da program nije podrzan ili tako nesto pa se treba updateovat.Odem na AMD stranicu skinem novi instaliram i nista,nema mi ga nigjde,btw nisam izbrisao prije stari.A GPUz mi kaze da je jedina graficka na laptopu Standar graphic adapter.

Moje pitanje je,da li sam puno sta zezno,kako cu popravit,smijem li izbrisat skroz Catalist da mi nista od njega ne ostane,hocul onda imat sliku na externom monitoru makar.

PS.jos sam zaboravio dotat,kada sam kupio laptop,desnim klikom na desktop bio je meni "configure switcable graphic" i tu sam moga izabrati neku Intelovu i ovu HD5470. a sada mi nema tog menia.

Laptop je HP G72

wtf?

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 17:49 (dokly).
17 godina
neaktivan
Nyxem kaže...

Laptop je HP G72

Jesi ti siguran da su ti u HP-u dali dobar link za taj tvoj Laptop? Jer dovoljno je samo da su ti dali Link za isti laptop sa drugom grafom i shebe svu stvar.

Također neznam šta si uopšte ti imao flashat BIOS .Ako laptop nije funkcionirao kak treba i ako je imao garanciju to si trebao vozit na servis i onda bi ti tamo obavili šta treba, a ovako sad jedino može biti dobra volja servisera da ti prizna garanciju. Jer svako neovlašteno prčkanje miče garanciju, a flash BIOS-a je itekako neovlašteno.

Dakle moj savijet ti je da to ljepo voziš na servis i da vidiš šta če reči.

I'll be back
16 godina
neaktivan

Sa driver sweeperom makni sve grafičke drivere, i nakon toga isnatliraj dirvere skinute sa stranica od proizvođača laptopa. Naravno ne zaboravi radit reboot između ćišćenja i novog installa.

@microman-ali kaže da mu je HP podrška mailom dala link i rekla šta da na pravi, dakle samim tim postupkom s njihove strane to više nije neovlašteno. Ako je napravio sve kako su miu rekli i ako je on njima dao sve točne podatke...

E sad druga je stvar što bi te servis bez obzira na to mogao zafrkavat, ali ako i budu ti moraš biti dovoljno uporan.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 18:00 (miki1981).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Negdi sam pročita nešto o laptopima koji imaju Switchable GPU, dakle imaju dedicated (u tvom slučaju ATI) i integrated (pretpostavljam Intel pošto imaš taj chipset), probaj u BIOS-u vidit imaš li opciju biranja grafike (tipa onboard ili PCEx)

Don't ask what you can do for your country, ask what your country can do for you
16 godina
neaktivan

A i čekaj malo...ti kažeš da ne vidiš ikone? da su tamne? Šta je taman cijeli ekran? pa možda ti je pozadinsko osvjetljenje riknulo, ili inverter...možda uopće nema veze sa driverima ni grafom...

Nisam skužio baš 100% koji je bio problem sa čitljivosti na LCD-u?

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina

Kao što je već rečeno, počisti Driver Sweeper-om (obvezno u safe mode-u) i instaliraj nove driver-e.

Nakon toga budemo vidli šta ćemo dalje..

www.damagehigh.co.cc // Don't fix what ain't broken!

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Groza kaže...

Negdi sam pročita nešto o laptopima koji imaju Switchable GPU, dakle imaju dedicated (u tvom slučaju ATI) i integrated (pretpostavljam Intel pošto imaš taj chipset), probaj u BIOS-u vidit imaš li opciju biranja grafike (tipa onboard ili PCEx)

molim te mozes li mi rec pod kojim tabom u BIOSu to trebam vidjeti.I hoce li sta biti ako izbrisem ATI catalist centar.I jos nesto,da li su mi link sa njihove stranice za drivere ove intel grafike,ali kada krene isntalacija pita za mjesto intalacaije,bude neka po defaultu i pise "those files already exist,do you want to overwrite" to ucinim,taj se proces zavrsi i nestane taj prozor,onda izadje Error prozor i kaze da sistemski zahtjevi nezadovoljavaju kriteriji(ovo je slobodan prijevod)

16 godina
Nyxem kaže...

I hoce li sta biti ako izbrisem ATI catalist centar.

Neće.

18 godina
neaktivan

Ne znam sad koji BIOS imaš ali negdi pod Integrated peripherials !

Don't ask what you can do for your country, ask what your country can do for you
17 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

A i čekaj malo...ti kažeš da ne vidiš ikone? da su tamne? Šta je taman cijeli ekran? pa možda ti je pozadinsko osvjetljenje riknulo, ili inverter...možda uopće nema veze sa driverima ni grafom...

Nisam skužio baš 100% koji je bio problem sa čitljivosti na LCD-u?

evo ukrattko,nakon novog biosa

ekran je toliko taman,da kada se dobro zagledam vidim ikone i sve to,probao sam podesavat osvjetljenje ali nista,to invert neznam staje.Kada ga prikopcam na externi monitor sve je OK,a GPUz program samo pogazuje Standard VGA graphic adapter,ii da Aero nije aktivan,sto koliko ja znam ukazuje da nema drivera koji ga podrzavaju

i samo jos nesto,kako se ulazi u safe mode,znam da ako je nasilno ugaseno racunalo nudi to,ali kako vako da to izaberem

17 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

Sa driver sweeperom makni sve grafičke drivere, i nakon toga isnatliraj dirvere skinute sa stranica od proizvođača laptopa. Naravno ne zaboravi radit reboot između ćišćenja i novog installa.

@microman-ali kaže da mu je HP podrška mailom dala link i rekla šta da na pravi, dakle samim tim postupkom s njihove strane to više nije neovlašteno. Ako je napravio sve kako su miu rekli i ako je on njima dao sve točne podatke...

E sad druga je stvar što bi te servis bez obzira na to mogao zafrkavat, ali ako i budu ti moraš biti dovoljno uporan.

Ja uopšte neznam zašto je on slao mail HP-u ako prijenosnik ima garanciju. Ne radi hlađenje i laptop se pregrijava? Vodi na servis pošto ima garanciju. Ja imam isto HP-ov prijenosnik i u dvije godine, dva puta je bio na popravku. Prvi puta jer mi je krepala optika, a drugi puta zato što mi vent nije radio i laptop se pregrijavao. I nije mi ni jednom palo napamet pisati mail i vlastoručno prčkati po laptopu(iako sam bez beda mogao i sam poriftati).

Flashanje BIOS-a na laptopu je najriskantnije i dovoljno je samo da se serijski broj laptopa ne podudara i to je to, ode sve kvragu,a onda se ti nateži sa njima.

Dakle opet kažem autoru: Mani se čorava posla i vodi to na servis. Probaj se dogovorit sa frajerom, budi ljubazan i obijasni mu problem. Po mogučnosti mu pokaži i mail kojieg ti je poslala HP podrška.

I'll be back
17 godina
neaktivan

Ma ako nepopravim do sutra,saljem u Tuzlu.Al malo su poglupi i ovi iz HPa,10x put im pisem da sam iz Bosne,i nakraju poslali mail u kome me samo pitaju iz kojeg sam mjesta,i dali mi stranicu da konktatiram HP valjda balkanske regije,ako me nenazovu za koji sat,idem brisat graficke drivere i probat instalirat nove,samo nekontam ovaj DriverSweeper ,kada idem na download nudim mi ATi catalist a nigdje taj DriverSweeper.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Nyxem kaže...

Ma ako nepopravim do sutra,saljem u Tuzlu.Al malo su poglupi i ovi iz HPa,10x put im pisem da sam iz Bosne,i nakraju poslali mail u kome me samo pitaju iz kojeg sam mjesta,i dali mi stranicu da konktatiram HP valjda balkanske regije,ako me nenazovu za koji sat,idem brisat graficke drivere i probat instalirat nove,samo nekontam ovaj DriverSweeper ,kada idem na download nudim mi ATi catalist a nigdje taj DriverSweeper.

Skineš ga odavdje.

16 godina
neaktivan
Nyxem kaže...

evo ukrattko,nakon novog biosa

ekran je toliko taman,da kada se dobro zagledam vidim ikone i sve to,probao sam podesavat osvjetljenje ali nista,to invert neznam staje.Kada ga prikopcam na externi monitor sve je OK,a GPUz program samo pogazuje Standard VGA graphic adapter,ii da Aero nije aktivan,sto koliko ja znam ukazuje da nema drivera koji ga podrzavaju

i samo jos nesto,kako se ulazi u safe mode,znam da ako je nasilno ugaseno racunalo nudi to,ali kako vako da to izaberem

Znači kad normalno gledaš u ekran kao i obično on izgleda kao da je ugašen jel? Skroz tamno, tek kad se nabiješ u njega onda vidiš da je na njemu sve, ali ustvari da nema svjetla?

Ako je to tako onda je riknula ili lampa od ekrana, ili inverter...on banalno rečeno pogoni tu lampu za pozadinsko osvjetljenje.

EDIT: naravno pošto se to tebi dogodilo nakon flashanja postoij mogućnost da su dali link na krivi bios i da sad zato to ne radi

U safe mode ulaziš tako da kad palis komp počekaš da prodju one bios informacije i nakon toga držiš F8 stisnuto i tada ćeš dobit izbor za u safe mode.

Poruka je uređivana zadnji put ned 21.11.2010 18:43 (miki1981).
17 godina
neaktivan

OK probat cu to dok skinem nove drivere.Samo nekontam,zasto svi ostali driveri rade,a ovaj za monitor ne :S

a,malo glupo pitanje,ako su dali pogresne drivere,mogu li skinut odakle koji trebaju,i mozda nije bitno ali sam zaboravi napisat,kada su se flashali drajevri,Current je bio F.0A a taj novi F.35

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Nyxem kaže...

OK probat cu to dok skinem nove drivere.Samo nekontam,zasto svi ostali driveri rade,a ovaj za monitor ne :S

a,malo glupo pitanje,ako su dali pogresne drivere,mogu li skinut odakle koji trebaju,i mozda nije bitno ali sam zaboravi napisat,kada su se flashali drajevri,Current je bio F.0A a taj novi F.35

Na HP stranicama, odeš, fino odabereš tvoj model laptopa, i skidaš

15 godina
neaktivan

Ovako stari moj, to nije tvoja greška već HP- a, pa samo odnesi u ovlašteni servis za HP. Isto se i meni desilo i za 3 dana su ga vratili uz napomenu da su napravili downgrade BIOS-a na verziju F 08 i da se ne preporučuje update biosa dok hp ne izbaci ispravnu verziju. MR servis www.mrservis.hr Od tada sve 5 sa G72. Stroj je pod garancijom i to NIŠTA ne košta. jer je GREŠKA HP i oni znaju za to ali ništa ne poduzimaju da to isprave.

17 godina
neaktivan

E,evo mene vratio sam se u zive....

Long story short....odnjeo u radnju dje sam kupio,oni ga prebacili u Sarajevo,tam rekli da je crko ekran i rekli da ce ga zamijeniti,ali ga nisu imali na stanju pa su mi posali HP ProBook 4720s,koliko vidim,samo se fizicki razlikuju,sve ostalo je nemal isto...

Hvala svima jos jednom na pomoci :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice