Pitanja u vezi 16:9 i 16:10 prikaza

poruka: 21
|
čitano: 9.343
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
odjavljen
S tim na umu, nameće se pitanje - zašto 16:9, što je toliko privlačno u takvom omjeru stranica? Odgovora je više, a većina ih je vezana uz strahovitu popularizaciju HD videa te sâm proces dobivanja takvih zaslona. HD video kao takav, bez obzira na njegovu nazivnu razlučivost (720 ili 1080), beziznimno se snima s horizontalnim i vertikalnim dijelom slike u omjeru od upravo 16:9. Drugim riječima, kad se takav zapis prikaže na monitoru (ili televizoru) s istim omjerom stranica, dobiva se slika koja prekriva čitav ekran - od ruba do ruba. Pokušate li učiniti istu stvar na širokim monitorima kakve smo dosad koristili (omjer stranica 16:10), video će načelno još uvijek biti prikazan u punoj raskoši, ali neće popuniti čitav zaslon, već će na njegovom vrhu i dnu ostati dvije praznine (čuvene "crne crte"). Jasno je da kvaliteta samog videa uvelike ovisi o nativnoj razlučivosti i performansama konkretnog monitora, kao i rezoluciji u kojoj je snimljen, ali nijedan od tih parametara ne mijenja činjenicu da se sadržaji visoke definicije na monitorima s omjerom stranica 16:9 prikazuju po čitavom zaslonu. ...... citat iz buga............. mene zanima ova riječ "nečelno" da će video(film) bit prikazan u ponoj raskoši;da li je to istina kada je u pitanju rezolucija 1680*1050? imam 22" monitor na 16:10 1680*1050 i kad gledam film koji je sniman u 16:9 i kad ga stavim na full screen izgubi nekako na kvaliteti slike,slika postane kockasta i pojave se crne crte koje nisu na svakom filmu iste debljine? u čemu je tu problem? da li kvaliteta slike na full screen ovisi o dvd romu,grafičkoj kartici,procesoru ili je problem u rezoluciji monitora? inače imam još stari komp koji ću zamijenit,da li mogu očekivat bolju sliku sa novim komponentama?
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.11.2009 13:17 (M4X).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
RE: Pitanja u vezi 16:9 i 16:10 prikaza

To "načelno" vjerojatno stoji zbog mogućnosti prilagođavanja slike na omjer 16:10 pa ćes onda izgubiti djelić sa lijeve i desne strane al nećes imat crne crte gore i dolje. 

Ako si mislio na te crte onda njihova debljina ne ovisi o monitoru. To što ti je jedna deblja, druga tanja ovisi o filmu koji gledaš vjerojatno neki screener ili R5 gdje se ponekad zbog watermarka ili koda filma koji se nalazi na donjem djelu ekrana reže mali dio slike pa zato nisu iste crte, ali na filmovima iz videoteke i sl. bi trebalo bit isto. 

Kada se počelo sa widescreen monitorima uzeo se omjer 16:10 jer je najbliži omjeru nečega što se u matematici zove zlatni omjer. Taj omjer se nalazi u nekim kristalima, granama drveća... općenito u prirodi se cesto pojavljuje i od njegovog otkrića koristi se u slikarstvu, arhitekturi i eto sad u izradi monitora. 

Omjer zlatnog reza kaže da na dužini podjeljenoj na veći i manji dio, cjelina odnosi prema većem djelu u istom omjeru kao sto se veći dio odnosi prema manjem. Taj omjer iznosi približno 1.6 (1.61803...).

Dakle ako su djelovi dužine a (veći dio) i b (manji dio) onda bi omjer bio:  (a+b) / a = a / b 

Kad se to primjeni na monitore izgleda ovako: (16+10) / 16 = 16 / 10  (točnije ispadne 1.625=1.6, ali ne bi imalo smisla proizvodit "grube" stvari kao monitor na mjerne jedinice prezicnije od milimetra).

A što se tiče 16:9 monitora oni su rađeni zbog boljeg uživanja u HD tehnologiji nevezano za gore navedeno. Kako je krenulo moje mišljenje je da će uskoro 16:10 monitori se prestat proizvodit,

pošto 16:9 monitori imaju veću upotrebu (filmovi, televizijski program, za igrice je prakticki svejedno ali kad se radi o konzolama ipak je bolje 16:9 zbog drugih mogućnosti konzole...).

Jedino gdje 16:10 ima svrhu je poslovna upotreba iako ne vidim zašto se ne bi i za to mogli koristiti 16:9 monitori ako ništa čisto zbog standardizacije formata.

Ako netko zna dobar razlog za 16:10 molio bih neka napiše i lijepo objasni.

17 godina
neaktivan

Tvoj monitor nema ni horizontalno ni vertikalno dovoljno piksela da prikaže punu HD 1080 rezoluciju. Dakle ne, nećeš moći gledati 1080 filmove u punoj raskoši, ali to nema veze s omjerom stranica. Ukoliko u bilo kojem smjeru (horizontalno ili vertikalno) nemaš dovoljno piksela slika se mora skalirati, pri čemu se gubi na kvaliteti. Doduše nije to uvijek uočljivo i ovisi iz koje udaljenosti gladaš. Druga stvar je ako u jednom smjeru imaš više piksela nego što je potrebno za prikaz, kao kod 16:10 monitora s rezolucijom 1920*1200. U tom slučaju imaš idealan prikaz filma, ali i crne crte, koje ne bi trebale nikoga posebno smetati jer se nalaze izvan područja koje gledaš i crne su, pa ničime ne odvlače pažnju. No, kao što znamo, ljude to iz nekog razloga smeta. Takvi (a rekao bih da su u većini) kada gledaju 4:3 program na 16:9 ekranu rastegnu sliku da svi izgledaju kao Šuker. I kažu kako imaju super sliku. Iznenađen

Nevolja s prelaskom kompjuterskih monitora na 16:9 je ta što se gubi visina. Umjesto 1200 dobivamo 1080 piksela, što je po mojoj procjeni premalo za mnoge stvari koje se na kompjuteru rade. Malo je glupo dimenzionirati ekran prema jednoj, ipak marginalnoj, primjeni, no kažu da je proizvodnja takvih ekrana jeftinija, pa će nas velike kompanije već uvjeriti da nam trebaju baš takvi ekrani.

1 0 hvala 0
18 godina
odjavljen
mdax kaže...

To "načelno" vjerojatno stoji zbog mogućnosti prilagođavanja slike na omjer 16:10 pa ćes onda izgubiti djelić sa lijeve i desne strane al nećes imat crne crte gore i dolje. 

Ako si mislio na te crte onda njihova debljina ne ovisi o monitoru. To što ti je jedna deblja, druga tanja ovisi o filmu koji gledaš vjerojatno neki screener ili R5 gdje se ponekad zbog watermarka ili koda filma koji se nalazi na donjem djelu ekrana reže mali dio slike pa zato nisu iste crte, ali na filmovima iz videoteke i sl. bi trebalo bit isto. 

Kada se počelo sa widescreen monitorima uzeo se omjer 16:10 jer je najbliži omjeru nečega što se u matematici zove zlatni omjer. Taj omjer se nalazi u nekim kristalima, granama drveća... općenito u prirodi se cesto pojavljuje i od njegovog otkrića koristi se u slikarstvu, arhitekturi i eto sad u izradi monitora. 

Omjer zlatnog reza kaže da na dužini podjeljenoj na veći i manji dio, cjelina odnosi prema većem djelu u istom omjeru kao sto se veći dio odnosi prema manjem. Taj omjer iznosi približno 1.6 (1.61803...).

Dakle ako su djelovi dužine a (veći dio) i b (manji dio) onda bi omjer bio:  (a+b) / a = a / b 

Kad se to primjeni na monitore izgleda ovako: (16+10) / 16 = 16 / 10  (točnije ispadne 1.625=1.6, ali ne bi imalo smisla proizvodit "grube" stvari kao monitor na mjerne jedinice prezicnije od milimetra).

A što se tiče 16:9 monitora oni su rađeni zbog boljeg uživanja u HD tehnologiji nevezano za gore navedeno. Kako je krenulo moje mišljenje je da će uskoro 16:10 monitori se prestat proizvodit,

pošto 16:9 monitori imaju veću upotrebu (filmovi, televizijski program, za igrice je prakticki svejedno ali kad se radi o konzolama ipak je bolje 16:9 zbog drugih mogućnosti konzole...).

Jedino gdje 16:10 ima svrhu je poslovna upotreba iako ne vidim zašto se ne bi i za to mogli koristiti 16:9 monitori ako ništa čisto zbog standardizacije formata.

mislio sam da je nekad crna crta deblja ili tanja u različitom filmu,tj. crna crta je u svakom zasebnom filmu ista i sa lijeve i desne strane

Visak kaže...

Tvoj monitor nema ni horizontalno ni vertikalno dovoljno piksela da prikaže punu HD 1080 rezoluciju. Dakle ne, nećeš moći gledati 1080 filmove u punoj raskoši, ali to nema veze s omjerom stranica. Ukoliko u bilo kojem smjeru (horizontalno ili vertikalno) nemaš dovoljno piksela slika se mora skalirati, pri čemu se gubi na kvaliteti. Doduše nije to uvijek uočljivo i ovisi iz koje udaljenosti gladaš. Druga stvar je ako u jednom smjeru imaš više piksela nego što je potrebno za prikaz, kao kod 16:10 monitora s rezolucijom 1920*1200. U tom slučaju imaš idealan prikaz filma, ali i crne crte, koje ne bi trebale nikoga posebno smetati jer se nalaze izvan područja koje gledaš i crne su, pa ničime ne odvlače pažnju. No, kao što znamo, ljude to iz nekog razloga smeta. Takvi (a rekao bih da su u većini) kada gledaju 4:3 program na 16:9 ekranu rastegnu sliku da svi izgledaju kao Šuker. I kažu kako imaju super sliku. Iznenađen

Nevolja s prelaskom kompjuterskih monitora na 16:9 je ta što se gubi visina. Umjesto 1200 dobivamo 1080 piksela, što je po mojoj procjeni premalo za mnoge stvari koje se na kompjuteru rade. Malo je glupo dimenzionirati ekran prema jednoj, ipak marginalnoj, primjeni, no kažu da je proizvodnja takvih ekrana jeftinija, pa će nas velike kompanije već uvjeriti da nam trebaju baš takvi ekrani.

koliko se može izgubit na kvaliteti kad skalira HD video?...... i nije mi jasno kad piše recimo da je film rađen u 16:9 formatu da li to znači da je rađen i u HD rezoluciji 1080?....ima hardver kakvu ulogu?
17 godina
neaktivan
M4X kaže...
mene zanima ova riječ "nečelno" da će video(film) bit prikazan u ponoj raskoši;da li je to istina kada je u pitanju rezolucija 1680*1050? imam 22" monitor na 16:10 1680*1050 i kad gledam film koji je sniman u 16:9 i kad ga stavim na full screen izgubi nekako na kvaliteti slike,slika postane kockasta i pojave se crne crte koje nisu na svakom filmu iste debljine? u čemu je tu problem?

Istina je i u tvojem slučaju, gledati ćeš video u punoj raskoši koju tvoj monitor može pružiti. Filmovi se ne snimaju u 16:9 omjeru, nego u 2.35:1 i često imaju crne crte gore i dolje (leterbox) bez obzira na format prikaza. Oni filmovi koji su 16:9 FF, njima je odrezan dio s lijeve i desne strane, da bi imao full screen. Na 16:10 monitoru crte će biti malčice deblje. Ako ti je slika kockasta, znači da si film male rezolucije previše povećao, ako gledaš video veće rezolucije ne bi trebalo biti problema. Evo ti screen capture full hd videa, na monitoru 1680x1050, vidiš nešto loše?

18 godina
neaktivan

al ija jedno ne razumijem , zašto ljudi masovno kupuju 16:9 monitore, kao da je računalo namjenjeno samo za filmove, ja rađe koristim 16:10, nekako su mi ovi 16:9 pre "tanki" a i te dvije lineije kada si i pogledam fim mi zaista i ne znaće nešto zbog ćega baš moram preć na 16:9

1 0 hvala 0
18 godina
mdax kaže...

Smanjenje radnog prostora. Ja npr. ne mogu podnesti rad na 16:9 monitorima, nemam mjesta u vertikali nikako. 16:10 mi je u svemu bolji, veća rezolucija, više prostora, kao i 16:9 ekrani prikazuje HD video bez problema (24"), meni te trake ne smetaju uopće, bolji prikaz filmova/serija 4:3 i 5:4 rezolucije zbog veće visine ekrana, veći gušt u igrama, npr. strategijama di treba više prostora i sl. I cijena je skoro ista tako da će meni 16:10 uvijek biti prvi izbor, nažalost, sve je manje takvih ekrana ali nadam se da će moj SM2433 dugo poživjeti :)

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
17 godina
neaktivan
mdax kaže...

Mislim da nema takvog skaliranja gdje se reže dio filma, možda neki zoom?

M4X kaže...
koliko se može izgubit na kvaliteti kad skalira HD video?...... i nije mi jasno kad piše recimo da je film rađen u 16:9 formatu da li to znači da je rađen i u HD rezoluciji 1080?....ima hardver kakvu ulogu?

Pa zapravo ne bi trebao gubiti na 'kvaliteti' ako misliš na oštrinu i kvalitetu prikaza, međutim veća rezolucija daje više detalja. Ne, omjer (npr. 16:9) nema veze s rezolucijom.

Captureao sam jedan frame, ali jbg. bug forum smanji sliku. Stavio sam na image share, ali tamo ju izgleda komprimira??. Ako hoćeš mogu ti i u fileu poslati ili mi vjeruj na riječ da nema neke vidne razlike u kvaliteti.

18 godina
odjavljen
bed kaže...
M4X kaže...
mene zanima ova riječ "nečelno" da će video(film) bit prikazan u ponoj raskoši;da li je to istina kada je u pitanju rezolucija 1680*1050? imam 22" monitor na 16:10 1680*1050 i kad gledam film koji je sniman u 16:9 i kad ga stavim na full screen izgubi nekako na kvaliteti slike,slika postane kockasta i pojave se crne crte koje nisu na svakom filmu iste debljine? u čemu je tu problem?

Istina je i u tvojem slučaju, gledati ćeš video u punoj raskoši koju tvoj monitor može pružiti. Filmovi se ne snimaju u 16:9 omjeru, nego u 2.35:1 i često imaju crne crte gore i dolje (leterbox) bez obzira na format prikaza. Oni filmovi koji su 16:9 FF, njima je odrezan dio s lijeve i desne strane, da bi imao full screen. Na 16:10 monitoru crte će biti malčice deblje. Ako ti je slika kockasta, znači da si film male rezolucije previše povećao, ako gledaš video veće rezolucije ne bi trebalo biti problema. Evo ti screen capture full hd videa, na monitoru 1680x1050, vidiš nešto loše?

ima crne crte gore i dolje i nije preko cijelog ekrana......... film sam povećao jer glupo je gledat dosta smanjeno,........npr. kad gledam bug video(bug tv) media player klasik pokrene video u maloj rezoluciji(16:9 omjer) i kvaliteta je dobra ali kad stavim na full screen onda se izgubi........inače media player klasik uopće nema za nariktat 16:10 omjer već samo 4:3,5:4 i 16:9
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.11.2009 14:41 (M4X).
17 godina
neaktivan

Ako si povećao video, moraš se udaljiti kad gledaš, ne možeš imati i ovce i novce. I naravno da izgubiš kvalitetu kad povećaš video, još se ne vidi kad je to povećanje malo, ali ovako par puta povećano moraš dobiti kockice.. Ali prilikom skaliranja s veće na manju rezoluciju, ta razlika bi trebala biti neprimjetna, evo izvadio sam ti frame iz hd videa (1920x1080) i captureao sam ga pri ekranskom prikazu (1680x1050) pa možeš vidjeti da li i koliko se gubi na kvaliteti skaliranjem.

18 godina
odjavljen
bed kaže...

Ako si povećao video, moraš se udaljiti kad gledaš, ne možeš imati i ovce i novce. I naravno da izgubiš kvalitetu kad povećaš video, još se ne vidi kad je to povećanje malo, ali ovako par puta povećano moraš dobiti kockice.. Ali prilikom skaliranja s veće na manju rezoluciju, ta razlika bi trebala biti neprimjetna, evo izvadio sam ti frame iz hd videa (1920x1080) i captureao sam ga pri ekranskom prikazu (1680x1050) pa možeš vidjeti da li i koliko se gubi na kvaliteti skaliranjem.

nemogu skinut,previše usera skida
17 godina
neaktivan

Format (16:9, 4:3) i rezolucija (1920*1080, 720*576) su dvije različite stvari. Format ti govori koji je omjer stranica, tj kakav ekan ti je najpogodniji za prikaz takvog filma. Na ekranu drugog formata možeš gledati taj film, ali ekran neće biti u potpunosti iskorišten. Rezolucija ti govori koliko 'točkica' ima film. Ako film ima više točkica od ekrana izgubiti će se nešto dedtalja pri gledanju na tom ekranu. Ako pak ekran ima više točkica povećavanjem na full screen dobit ćeš 'nazubljenu' sliku, pa ju treba gledati iz veće daljine.

Čak i kada se rezolucije i formati poklapaju možeš imati lošu sliku zbog prevelike kompresije (mali bitrate), što je faktor koji kod svih ripova zapravo najviše utječe na kvalitetu. Ako ne gledaš origanalni blue ray onda se nemoj previše zamarati da li ti je monitor idealan za gledanje HDa.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Visak kaže...

Format (16:9, 4:3) i rezolucija (1920*1080, 720*576) su dvije različite stvari.

Jesu, ali..

Hd stream ima 'sqare' pixel, tj. video ima omjer upravo ovakav kakva mu je rezolucija. Pal (isto vrijedi i z ntsc) ima istu rezoluciju (720x576) i pri 4:3 omjeru i pri 16:9 omjeru. Razlika je u omjeru pixela; 1,07 za 4:3 ili 1,42 za 16:9, a rezolucija ista.

17 godina
neaktivan

S obzirom  da se kod nas ne emitira SDTV u 16:9 nema previše smisla pričati o tome. S druge strane HD nije uvijek square pixel. Istina je da se emitira 1920*1080, ali profi broadcast oprema snima 1440*1080, što će reći da informacije preko tih 1440 nema. Onda je tu još interlace koji pojede 30ak posto vertikalne rezoliucije. Sve u svemu, sve što nije blu ray 1080p nije 'ono pravo', tj. ne zahtijeva 1920*1080 displej.

0 0 hvala 0
17 godina

Nedavno sam gledao film rezolucije 1920x800. Na mom monitoru on je bio prikazan u 1680x700.

Kvaliteta mi je dobra, mislim da nema neke velike razlike gledao ga na 1920x800 ili 1680x700.

Također, na 16:9 monitorima mi npr prikaz web stranica djeluje nekako čudno, kao i rad u npr Wordu ili Excelu.

Poredio sam dva monitora, svoj 22" 16:10 i rođakov 23" 16:9. Moj mi nekako više paše (u svemu), valjda je do navike.

Na laptopu također imam 16:10 (1280x800) 14.1".

Ivan Marijanović, univ.bacc.ing.comp.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Visak kaže...

S obzirom  da se kod nas ne emitira SDTV u 16:9 nema previše smisla pričati o tome. S druge strane HD nije uvijek square pixel. Istina je da se emitira 1920*1080, ali profi broadcast oprema snima 1440*1080, što će reći da informacije preko tih 1440 nema. Onda je tu još interlace koji pojede 30ak posto vertikalne rezoliucije. Sve u svemu, sve što nije blu ray 1080p nije 'ono pravo', tj. ne zahtijeva 1920*1080 displej.

Ali ima hrpa dvd-ova koji imaju takve omjere pa ti dođe na isto. Jesi našao taj hdcam format koji nema square pixel? Kod njega je ista fora kao kod pala, samo u većoj rezoluciji. Ali si totalno fulao s interlace-om. Kakvih 30% vertikalne rezolucije se pojede?!? Interlace stream za prikaz jedne slike ne koristi jedan frame, već su to dvije polu-slike. Bolje rečeno svaka druga linija po vertikali je prikazana, a ta polu-slika je tada duplo manja po vertikali od vertikalne rezolucije. Što bi za pal bilo 288. Međutim, prikazane su dvije u vrijeme koje bi inače u progresivnom streamu bio prikazan jedan frame, pa zbog tromosti oka zapravo imaš potpunu informaciju prikaza te slike, dapače čak je ponešto fluidniji stream. I tada za pal zapravo imaš 50 field-ova po sekundi. Ako je prva polu-slika prikazana na način da je linija (prikazana je svaka druga) na vrhu streama, tada je to upper field, a ako je na dnu, tada je to lower field i kad zezneš te informacije, dobijaš onaj prekrasni efekt kojeg se često viđa na otv-u, a vidio sam ga i na htv-u. Taj, zapravo glupi, način su smislili u vrijeme slabe tehnološke mogućnosti kad je bio problem prikazati odjednom veliku količinu podataka, pa su to riješili većom frekvencijom manje podataka, ali u principu dođe ti na isto i nema nekog pretjeranog gubitka, a ako i ima, ne vidim zašto je to baš 30%? Stvar je u upotrebi i danas, a vjerojatno će u budućnosti biti zaboravljena fora..

18 godina

Ako imaš dva monitora sa panelima istih karakteristika osim što je jedan 16:9 a drugi 16:10, npr 1920*1080 i 1920*1200, ne gubiš ništa kada gledaš HD video na onom 16:10.

Kvalitet upscalinga na računaru zavisi od media playera koji koristiš. Ako ima dobre algoritme za tu svrhu, a pogotovo ako ume lepo da iskoristi mogućnosti grafičke kartice (PowerDVD, WinDVD a mislim da i Media Player Classic Homecinema to takođe ume, samo treba uključiti opciju), rezultat ume da bude prilično zadovoljavajući, sa minimumom artefakata (ali nikako istog kvaliteta kao što bi bio pravi HD video).

A zašto 16:9? U principu, samo i jedino zbog imitacije odnosa na televizorima. Do 50-ih, i filmovi su rađeni sa odnosom širine i visine od približno 4:3. Onda je neko za tadašnji pad posete bioskopima okrivio TV i Hollywood je počeo da širi sliku koja je za TV onda morala ili da se seče, ili da se prikazuje na smanjenoj površini. Nastalo je more formata, a onda je neko tamo valjda tokom '80-ih, nekom svojom matematikom izvukao 16:9 kao sredinu i to je usvojeno kao najracionalnije rešenje za televizore, da bi kasnije uz sve veću upotrebljivost računara u svrhe kućne zabave taj odnos počeo da prelazi i na računarske monitore koji su do tada imali odnos 4:3, pa čak i 5:4.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Džabe danas 16:9 monitor kada su hd filmovi u rezama 21:9 pa se svejedno film neraširi.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bed kaže...
Visak kaže...

Ali ima hrpa dvd-ova koji imaju takve omjere pa ti dođe na isto. Jesi našao taj hdcam format koji nema square pixel? Kod njega je ista fora kao kod pala, samo u većoj rezoluciji. Ali si totalno fulao s interlace-om. Kakvih 30% vertikalne rezolucije se pojede?!? Interlace stream za prikaz jedne slike ne koristi jedan frame, već su to dvije polu-slike. Bolje rečeno svaka druga linija po vertikali je prikazana, a ta polu-slika je tada duplo manja po vertikali od vertikalne rezolucije. Što bi za pal bilo 288. Međutim, prikazane su dvije u vrijeme koje bi inače u progresivnom streamu bio prikazan jedan frame, pa zbog tromosti oka zapravo imaš potpunu informaciju prikaza te slike, dapače čak je ponešto fluidniji stream. I tada za pal zapravo imaš 50 field-ova po sekundi. Ako je prva polu-slika prikazana na način da je linija (prikazana je svaka druga) na vrhu streama, tada je to upper field, a ako je na dnu, tada je to lower field i kad zezneš te informacije, dobijaš onaj prekrasni efekt kojeg se često viđa na otv-u, a vidio sam ga i na htv-u. Taj, zapravo glupi, način su smislili u vrijeme slabe tehnološke mogućnosti kad je bio problem prikazati odjednom veliku količinu podataka, pa su to riješili većom frekvencijom manje podataka, ali u principu dođe ti na isto i nema nekog pretjeranog gubitka, a ako i ima, ne vidim zašto je to baš 30%? Stvar je u upotrebi i danas, a vjerojatno će u budućnosti biti zaboravljena fora..

Ima DVDova, ali i dalje ne vidim kakve to veze ima s ičime.

Kod interlace snimanja koristi se low pass filtar kako bi se smanjilo treperenje. Taj filtar smanjuje i rezoluciju. Iako signal i dalje ima isti broj linija, informacija je u njemu smanjena za približno 30%. http://en.wikipedia.org/wiki/Kell_factor

Broadcast 1080i signal ima niti 20% više informacija od 720p, no zauzima i veći bandwith. Kada bi se 720p kodirao istim bitrateom kao 1080i dobila bi se podjednako kvalitetna slika (što se tiče detalja), koja ne bi imala ostale 'izazove' koje interlace donosi (brzi pokreti, prikaz na računalima). Iako interlace više nema nikakvog smisla u digitalnim uređajima na žalost postoji kao standard i u Hrvatskoj je upravo on odabran, pa ga se očito nećemo tako skoro riješiti.

17 godina
neaktivan
Visak kaže...

Ima DVDova, ali i dalje ne vidim kakve to veze ima s ičime.

Nije li tema vezana uz omjer prikaza videa, leterbox-a, a koliko mi je poznato i dvd-ovi imaju omjer 16:9 (neki), pa ako to nema veze i ičime, ne znam što ima..

Visak kaže...

Kod interlace snimanja koristi se low pass filtar kako bi se smanjilo treperenje. Taj filtar smanjuje i rezoluciju. Iako signal i dalje ima isti broj linija, informacija je u njemu smanjena za približno 30%. http://en.wikipedia.org/wiki/Kell_factor

Pa gdje si našao ovo? I još si krivo shvatio, gdje piše da se smanjuje rezolucija? A ovaj low pass filter kao i spatio-temporal aliasing i bluranje koje autor spominje bolje da ne komentiram (osim ima na wiki svega), malo je pobrkao lončiće. Radi se o percepciji, kao što je i percepcija pokreta a zapravo su to 25 statičnih slika. Kod interlace-anog streama je to prikazano kroz 50 poluslika i dvije takve slike imaju potpuno isti broj linija kao i jedan frame. Nema smanjenja informacije u tom smislu. Ima pojave kao npr. kotač od auta koji se okreće u suprotnom smjeru i sl.

Visak kaže...

Broadcast 1080i signal ima niti 20% više informacija od 720p, no zauzima i veći bandwith. Kada bi se 720p kodirao istim bitrateom kao 1080i dobila bi se podjednako kvalitetna slika (što se tiče detalja), koja ne bi imala ostale 'izazove' koje interlace donosi (brzi pokreti, prikaz na računalima).

E sad si ga lupetnuo, naravno da 1080i ima puno više nego 20% više informacija od 720p. Kao što sam već rekao 2 poluslike su identične 1 frame-u po broju linija, i zauzimaju isto mjesta kao i jedan frame (zapisa). Interlace-an film i progresivni film kodiran istim bitrateom zauzima isto mjesta na disku (više manje identično), pa već tu vidiš da ti je logika kriva. Ako mi ne vjeruješ - probaj. I bit će ti jasno da imaš istu količinu informacija.

Bitrate je količina podataka u jedinici vremena i nije mi baš jasno kako bi ti komparirao kodiranje slike 1920x1080 i 1280x720 istim bitrateom?? Eventualno u omjeru, jer količina podataka za prikaz veće i manje slike nije ista , pa je ta komparacija potpuno bezveze, a još manje nešto dokazuje..

17 godina
neaktivan
bed kaže...
Pa gdje si našao ovo? I još si krivo shvatio, gdje piše da se smanjuje rezolucija? A ovaj low pass filter kao i spatio-temporal aliasing i bluranje koje autor spominje bolje da ne komentiram (osim ima na wiki svega), malo je pobrkao lončiće. Radi se o percepciji, kao što je i percepcija pokreta a zapravo su to 25 statičnih slika. Kod interlace-anog streama je to prikazano kroz 50 poluslika i dvije takve slike imaju potpuno isti broj linija kao i jedan frame. Nema smanjenja informacije u tom smislu. Ima pojave kao npr. kotač od auta koji se okreće u suprotnom smjeru i sl.
Visak kaže...

Broadcast 1080i signal ima niti 20% više informacija od 720p, no zauzima i veći bandwith. Kada bi se 720p kodirao istim bitrateom kao 1080i dobila bi se podjednako kvalitetna slika (što se tiče detalja), koja ne bi imala ostale 'izazove' koje interlace donosi (brzi pokreti, prikaz na računalima).

E sad si ga lupetnuo, naravno da 1080i ima puno više nego 20% više informacija od 720p. Kao što sam već rekao 2 poluslike su identične 1 frame-u po broju linija, i zauzimaju isto mjesta kao i jedan frame (zapisa). Interlace-an film i progresivni film kodiran istim bitrateom zauzima isto mjesta na disku (više manje identično), pa već tu vidiš da ti je logika kriva. Ako mi ne vjeruješ - probaj. I bit će ti jasno da imaš istu količinu informacija.

Bitrate je količina podataka u jedinici vremena i nije mi baš jasno kako bi ti komparirao kodiranje slike 1920x1080 i 1280x720 istim bitrateom?? Eventualno u omjeru, jer količina podataka za prikaz veće i manje slike nije ista , pa je ta komparacija potpuno bezveze, a još manje nešto dokazuje..

Da se smanjuje rezolucija piše ti u prvoj rečenici drugog pasusa.

Po tebi je autor pobrkao lončiće, i još sam ga ja krivo shvatio? Ili si možda ti krivo shvatio kad nisi ni tu rečenicu uočio?

Radi se o perceptivnom smanjenju rezolucije. Dakle, gledatelj ima dojam da gleda sliku niže rezolucije od stvarno fizički prikazane. Ako pretpostavimo da je cilj prikaza slike dojam koji će ostaviti na gledatelja mogli bismo reći da ta slika ima efektivno nižu rezoluciju. Isto kao što slika na gledatelja ostavlja dojam da je kontinuitrana u vremenu iako se prenosi u diskretnim paketima. Nije li krajnji dojam ono što određuje kvalitetu prijenosa?

Ako prihvatimo efektivno smanjenje rezolucije na 750 linija i horizontalno na 1440 (zbog gore navedenih kamera) dolazimo do spomenutih 20%. Količina podataka jest puno veća i to sam ti upravo naveo kao manu, jer se i dalje kodira svih 1080 linija i svih 1920 piksela u svakoj liniji, iako sadrže manje informacija.

Problem je što je kod emitiranja potrebno smanjiti tu količinu podataka, pa se za takav signal mora koristiti veća kompresija od signala koji ima 720 linija. Razlika između dobrog i lošeg divxa je, kao što i vrapci znaju, u kompresiji. Prevelika kompresija uništava detalje i boje, a o kockicama da ne pričamo, i ako ti je bitrate ograničen (a pri emitiranju ti je jako ograničen) isplati se smanjiti rezoluciju na račun manje kompresije. Pogotovo kada se radi uglavnom o 'papirnatoj' rezoluciji koju ionako ne percipiraš. Odričeš se samo tih 20%.

Uz to većina ljudi ima premale ekrane da bi iz uobičajene udaljenosti uvidjela tu razliku. Da bi zamijenio 29" CRT i pri tome zadržao istu kutnu razlučivost treba ti 70" LCD, odnosno nešto veći, jer se takvi vješaju na zid, pa je udaljenost još veća bar za dubinu CRTa, a CRTovi su imali overscan, pa je slika bila efektivno razvučenija od tih 29". Ako si 29" gledao na udaljenosti od 3 metra 42" bi trebao na 1,8 metara, a mnogi imaju i manje ekrane.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice