Matična (ili BIOS) ne prepoznaje HDD

poruka: 68
|
čitano: 27.803
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

OKSmijeh

samo mi je čudno da ga flasha pola sata i više...

Asrcok 775 Dual Vsta Pentium D Dual Core 3,4 Ghz @ 3,83 Ghz 2 Gb RAM ATI Radeon X1700 FSC
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

ne može ti ga flešat pola sata jes ti ušao u bios pa ga onda flešo ili kako

znam da znaš nego pitam datoteka je nekih 445 kb i za to mu treba cc 10 sek i nakon toga restart

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Matična (ili BIOS) ne prepoznaje HDD
RoyalBlood kaže...

OKSmijeh

-pogrešan BIOS ili neispravna disketa... ponovi sve ali ne gasiti ili restartati dok ne prođe normalno! jer ga više nećeš upaliti.-mora proći za cca pola minute.
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
moderator
ihush kaže...
RoyalBlood kaže...

OKSmijeh

-pogrešan BIOS ili neispravna disketa... ponovi sve ali ne gasiti ili restartati dok ne prođe normalno! jer ga više nećeš upaliti.-mora proći za cca pola minute.
Mislim da on nema vise sto ponavljat, da mu je kompjuter zablokirao, a to znaci resetiranje... Ili eventualno da pokusa s Ctrl+C prekinuti program za flashanje, formatirati disketu, ponovno staviti BIOS i program za flashanje gore i ponovno pokusati flashati.

Uz to sto si naveo, mozda ima ukljucenu zastitu od flashanja BIOS-a...
16 godina
neaktivan

Što da radim na kraju?

Asrcok 775 Dual Vsta Pentium D Dual Core 3,4 Ghz @ 3,83 Ghz 2 Gb RAM ATI Radeon X1700 FSC
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da onda restartam ili ne???

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RoyalBlood kaže...

Što da radim na kraju?

Nazalost nist pametno nemres napraviti. Mozes probati prekinuti flashanje kombinacijom tipki Ctrl+C ili Ctrl+Break, ako uspije probas ponoviti flashanje, ako ne uspije ne preostaje ti nista drugo nego resetiranje. A onda se mozes samo nadati da flashanje uopce nije ni zapocelo - ne znam u kojoj je fazi, ako pise samo please wait, a nije ti se prikazalo na ekranu ono kao da vec zapisuje novi BIOS u EPROM (cesto za to imas onaj "status bar" da vidis do kud je zapisivanje doslo), onda bude najvjerojatnije sve OK - ostat ce ti stari BIOS. Ako ne, najvjerojatnije se mozes oprostiti od maticne ploce. Nazalost.
16 godina
neaktivan

YEEEEES!!!

Probao sam Ctrl+Break, nije htjelo, CTRL+C, nije htjelo i ja restart i skužim da je stari bios ostao...znači da uopće nije počeo flashati...Koja sreća!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
RoyalBlood kaže...

YEEEEES!!!

Probao sam Ctrl+Break, nije htjelo, CTRL+C, nije htjelo i ja restart i skužim da je stari bios ostao...znači da uopće nije počeo flashati...Koja sreća!!!

Eto, sreca. :) Ako ces ponovno pokusavati flashati, budi 100% siguran da je novi BIOS namijenjen upravo tvojoj maticnoj ploci (znaci, bitna je i revizija maticne ploce) te da ne pokusavas flashat s istom verzijom BIOS-a, nego s novijom. Takodjer, provjeri da u BIOS-u nemas ukljucenu antivirusnu zastitu i mozda imas neku zastitu protiv flashanja - oboje iskljuci (antivirusna mozda podrazumijeva i sprjecavanje flashanja, ne znam).

Takodjer, baci diskete i napravi si bootabilni CD pa flashaj s CD-a. Imas recimo program UltraISO kojim otvoris image neke DOS-diskete - mislim da im je nastavak obicno .IMA, mozes ih skinuti s Interneta, ima ih i posebno prilagodjenih flashanju - znaci, ne ucitavaju se driveri. I u tu image datoteku pomocu UltraISO-a ubacis BIOS i program za flashanje BIOS-a te je zaprzis na CD, kao bootabilni dio CD-a (imas u programima za snimanje posebnu opciju gdje mozes specificirat image datoteku boot dijela CD-a). Pokrenes kompjuter s tog CD-a i pokusas flashati.
16 godina
RoyalBlood kaže...

YEEEEES!!!

-obično kad flash učita ISPRAVAN bios, ponovo pita flash yes/no... do tog trenutka se vjerojatno može spasiti ovako.
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
RoyalBlood kaže...

YEEEEES!!!

Eto, sreca. :) Ako ces ponovno pokusavati flashati, budi 100% siguran da je novi BIOS namijenjen upravo tvojoj maticnoj ploci (znaci, bitna je i revizija maticne ploce) te da ne pokusavas flashat s istom verzijom BIOS-a, nego s novijom. Takodjer, provjeri da u BIOS-u nemas ukljucenu antivirusnu zastitu i mozda imas neku zastitu protiv flashanja - oboje iskljuci (antivirusna mozda podrazumijeva i sprjecavanje flashanja, ne znam).

Takodjer, baci diskete i napravi si bootabilni CD pa flashaj s CD-a. Imas recimo program UltraISO kojim otvoris image neke DOS-diskete - mislim da im je nastavak obicno .IMA, mozes ih skinuti s Interneta, ima ih i posebno prilagodjenih flashanju - znaci, ne ucitavaju se driveri. I u tu image datoteku pomocu UltraISO-a ubacis BIOS i program za flashanje BIOS-a te je zaprzis na CD, kao bootabilni dio CD-a (imas u programima za snimanje posebnu opciju gdje mozes specificirat image datoteku boot dijela CD-a). Pokrenes kompjuter s tog CD-a i pokusas flashati.
 Ja bi još nadodao da obrati pažnju da ne flasha s nekom verzijom beta bios-a.
I vrati ovaj bios na defaultne postavke.
Može uraditi clear CMOS-a
Uzalud je čitati, ako ništa ne naučiš ništa iz tog što si pročitao... http://www.kozul.comuv.com/forum/
16 godina
neaktivan

Hvala svima :)

Sad sam odpojio svoj hard disk i kod njega ga nije prepoznao...na što bi to moglo ukazivati?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo resetirao sam CMOS...

što da sad radim? zna li netko možda gdje nabaviti najnovije drivere za SATA od ploče ABIT KN8?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RoyalBlood kaže...

Sad sam odpojio svoj hard disk i kod njega ga nije prepoznao...na što bi to moglo ukazivati?

-na problem MBOa, vjerojatno zbog BIOSa.. ili je već bila neispravna. I pitanje je dal' flashiranje može uopće pomoći...
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.4.2009 16:21 (ihush).
16 godina
neaktivan
ihush kaže...
RoyalBlood kaže...

-na problem MBOa, vjerojatno zbog BIOSa.. ili je već bila neispravna. I pitanje je dal' flashiranje može uopće pomoći...
 prije bih rekao da je prije bila neispravna...probali smo prije s drugim diskom i isto nije htjelo...
17 godina
moderator
RoyalBlood kaže...
ihush kaže...
RoyalBlood kaže...

prije bih rekao da je prije bila neispravna...probali smo prije s drugim diskom i isto nije htjelo...
Kupi onda PCI SATA kontroler (ima ih za kupiti za manje od 100 kuna) i rijesena stvar.

Eh, da - zaboravih pitati, a ne sjecam se dal sam to negdje procitao - jel ti SATA kontroler uopce omogucen u BIOS-u? Ima on mozda i svoj setup (trebao bi imati kad je RAID)? Probaj uci u njegov BIOS odnosno firmware setup...
16 godina
neaktivan

Budem to još probao, i onda ću probati preko Viste ili sedmice instalirati drivere...s njima ide puno lakše.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Probaj skinit najnoviju verziju BIOS-a jer su možda zastarili jer si rekao da je komp mal stariji.To će možda pomoć.

Intel Core 2 Quad Q8200 4x2,33Ghz GIGABYTE EP31-S3G,FSB1600MHz 4GB DDR2 PC6400 Gainward GeForce 9900GT 1GB HDD WD 640GB SATA2 Kućište CoolerMaster CM690 Napajanje OCZ StealthXtreme 500W
16 godina
neaktivan
ray_OGF kaže...

Probaj skinit najnoviju verziju BIOS-a jer su možda zastarili jer si rekao da je komp mal stariji.To će možda pomoć.

Jesam, kao što možeš pročitati iznad...
Ako bi si on nabavio recimo ovaj kontroler:
http://www.links.hr/index.php?naziv=Kontroler%20PCI,%20SATA%20x1,%20PATA%20x1,%20eSATA%20%20x1&option=artikl&id_kategorija=0532&id_artikl=053.200.035
kako bi mu on pomogao? što bi sve trebalo konfigurirati?
16 godina

-problem kod tih kontrolera što nisu svi butabilni, na nekima fali čip. Za tu cijenu se isplati ali ako je ploča poluispravna možda ostanu problemi-nestabilnost, dok s druge strane polovna ploča se kupi za 50-100kn. (Drugi kontroleri su skuplji od nove ploče.)

Možeš pogledati u Microline (IQ, Sata+PATA=89kn, 2xSata=125kn) ako vidiš na slici je chip-BootROM, ali ga nemaju sve kartice...

Svakako je bolje/jeftinije pokušati 'popraviti' ploču, novim biosom....

16 godina
neaktivan
ihush kaže...19

-problem kod tih kontrolera što nisu svi butabilni, na nekima fali čip. Za tu cijenu se isplati ali ako je ploča poluispravna možda ostanu problemi-nestabilnost, dok s druge strane polovna ploča se kupi za 50-100kn. (Drugi kontroleri su skuplji od nove ploče.)

Možeš pogledati u Microline (IQ, Sata+PATA=89kn, 2xSata=125kn) ako vidiš na slici je chip-BootROM, ali ga nemaju sve kartice...

Svakako je bolje/jeftinije pokušati 'popraviti' ploču, novim biosom....

ili kupiti novi kompjuterOsmijeh
nego sam nešto primjetio...tamo gdje bi trebalo pisati verzija BIOS-a piše da je 19...Bios nikad nije flashan, a najnovija moguća verzija je isto - 19...je li moguće da se ipak flashalo ili?
16 godina

-onda je to zadnji bios..8.19 iz 2006. (Abit je prošle godine 'ugašen' a taj model ploče zastario)

Ipak možeš probati.... izgleda da nemaš što izgubiti.

ali se pripremi za flashiranje:

-odspoji sve što nije neophodno (USB,HDD,CD... napajanje s njih) samo tipkovnica, flopy i VGA. Provjeri dali je disketa čitljiva....

I počni listati oglasnik Osmijeh

16 godina
neaktivan
ihush kaže...

-onda je to zadnji bios..8.19 iz 2006. (Abit je prošle godine 'ugašen' a taj model ploče zastario)

-odspoji sve što nije neophodno (USB,HDD,CD... napajanje s njih) samo tipkovnica, flopy i VGA. Provjeri dali je disketa čitljiva....

I počni listati oglasnik Osmijeh

da...najbolje bi bilo da kupi novi komp...ah dobro...
17 godina
moderator
RoyalBlood kaže...
nego sam nešto primjetio...tamo gdje bi trebalo pisati verzija BIOS-a piše da je 19...Bios nikad nije flashan, a najnovija moguća verzija je isto - 19...je li moguće da se ipak flashalo ili?
Maticna ploca se u tvornici flasha aktualnom verzijom BIOS-a, a ne najstarijom verzijom.
17 godina
moderator
ihush kaže...

Ak mu maticna ploca vec ima zadnji BIOS, nema se za sto pripremati. Nece valjda mijenjati BIOS istim tim BIOS-om!
16 godina
mbaksa kaže...
ihush kaže...

Ak mu maticna ploca vec ima zadnji BIOS, nema se za sto pripremati. Nece valjda mijenjati BIOS istim tim BIOS-om!
 -naravno da neće.. ali je možda postojeći beta ili sl... pošto ploča nedaje znake života na SATA -zašto ne? Nije nemoguće da nešto proradi - 'sjedne na mjesto', mada sumnjam. -opet zašto ne, prije bacanja probati.
(ploča je kupljena 2005. bios je iz 2006. a nije flashana...?) -mislim da ne griješim ovim savijetima? Nevinašce
16 godina
neaktivan

Jeli disk IDE ili SATA. Uglavnom kako stoji jumper (može screenshot jumpera i postavki jumpera)

Intel E6600, Intel DG965WH, 2x 2GB PQI 800MHz, Gainward HD4870 Golden Sample, Seagate 320 i 500GB, Coolermaster CM-690, Raptoxx 750W Windows Vista Ultimate SP1 32-bit Intel Celeron D330 @ 3.82GHz, Asrock 775S61, SiS 330 32MB, 2.25GB 286MHz, WD 80GB,
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Oly_E3 kaže...

Jeli disk IDE ili SATA. Uglavnom kako stoji jumper (može screenshot jumpera i postavki jumpera)

Disk je sata...Prvo sam stavio jumper prema ovom siteu na prvoj stranici, a onda prema onome što sam vidio na WD-ovoj stranici

BTW: čini mi se da je bios prije niža verzija ali nisam 100% ziher
17 godina
moderator
ihush kaže...
mbaksa kaže...
 -naravno da neće.. ali je možda postojeći beta ili sl...
A mozda je svizac zamotao cokoladu. Smijeh

ihush kaže...
(ploča je kupljena 2005. bios je iz 2006. a nije flashana...?) -mislim da ne griješim ovim savijetima? Nevinašce
Ne znamo kad je ploca kupljena. Po svemu sudeci kupljena je u vrijeme kad je vec postojao BIOS revizije 19. Mislim da grijesis sa savjetima jer mu savjetujes da jos jednom napravi ono sto je vec pokusao i sto nije proslo, i to cak i nakon sto smo utvrdili da su BIOS-i iste verzije, tj. isti.
17 godina
moderator
RoyalBlood kaže...
BTW: čini mi se da je bios prije niža verzija ali nisam 100% ziher
Kak sad "mislis" da je niza verzija, ako si rekao da su iste - 19? Ne znas iscitati verziju BIOS-a s maticne ploce? Imas uputstva od maticne ploce? Pogledaj.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice