kupio sam my book essential edition 500gb.
tai disk je u fat32 polju a ja bi ga stavio u NTFS polje
sad mene zanima dali če imat bolje performanse ako ga promjenim u NTFS
kupio sam my book essential edition 500gb.
tai disk je u fat32 polju a ja bi ga stavio u NTFS polje
sad mene zanima dali če imat bolje performanse ako ga promjenim u NTFS
Neznam za performanse ali u svakom slućaju ga prebaci na NTFS jer na FAT32 nećes moći stavljati kompletne preslike DVD-ova (.iso...) i takve slicne datoteke većeg zauzeća prostora, NTFS ti je moja preporuka
Neznam za performanse ali u svakom slućaju ga prebaci na NTFS jer na FAT32 nećes moći stavljati kompletne preslike DVD-ova (.iso...) i takve slicne datoteke većeg zauzeća prostora, NTFS ti je moja preporuka
a ako ga brebacim u NTFS, oče li mi se svi podaci izbrisat, ja bi hti da svi ostan.
FAT32 - Kratica za File Allocation Table
NTFS - New Tehnology File System
FAT32 ti nepodržava datoteke veće od 32GB, a ionako NTFS ima nesto bolje perfomanse (iako malo).
EDIT: Ostat ce ti podaci.
ako ga formatiraš naravno da će otići a nemoš ga prebaciti u NTFS ako ga neformatiraš. Podatke sa njega prije formatiraje jednostavno prebacis na komp ili negdje napraviš backup, formatiraš i opet vratiš podatke.
kako prebaciti datotecni sustav a da neformatiraš???
a ako ga brebacim u NTFS, oče li mi se svi podaci izbrisat, ja bi hti da svi ostan.
Mozes convertirati particiju u NTFS pomocu programa kao sto su Partition Magic, podaci bi ti trebali ostati netaknuti.
Al svakako ga je bolje formatirati na NTFS, sto ne mozes podatke privremeno prebaciti na drugi disk ?
FAT32 podržava datoteke veličine do 4GB.
Formatiraj u NTFS. Ako želiš zadržati podatke, koristi naredbu "convert" u naredbenom redku (Win+R, upiši cmd i stisni enter).
Formatiraj u NTFS. Ako želiš zadržati podatke, koristi naredbu "convert" u naredbenom redku (Win+R, upiši cmd i stisni enter).
ali particija nemoze bit veca od 32gb!
Vidi ti to, nisam ni znao da windows ima ugraden convert alat.
Sad sam pogledao, znaci naredba bi izgledala ovako: convert "slovo diska" /FS:NTFS (slovo diska naravno bez navodnika)
Hvala Elles D. na napomeni.
Ne budite smiješni! Nemože se promjeniti nikako iz FAT32 ili FAT u NTFS ili obratno a da se ne formatira disk! Dakle podatke makni negdje, pa onda mjenjaj u NTFS!
Ne budite smiješni! Nemože se promjeniti nikako iz FAT32 ili FAT u NTFS ili obratno a da se ne formatira disk! Dakle podatke makni negdje, pa onda mjenjaj u NTFS!
Koliko ja znam u pravu si ali idem isprobati neš izgleda da se ipak može. Neznam niš idem isprobat
a kad ga formatiram i prebacim u NTFS kako mogu radit particije?
Može može - max veličina particije za FAT32 je 8 terabajta :)
Daj bellatrix bar se informiraj prije sto dajes takve izjave!
imas info npr. ovdje ili na microsoft stranici
Tek sam sad vidio bellatrixov komentar - svašta.
Convert je prva naredba koju sam pokrenuo na Windowsima 2000, i znam da radi.
Nemoj ti meni da se informiram! Informiran sam ja već oko toga! Taj način nije nimalo pouzdan i ne radi kako treba! Ja sam već to pokušavao par puta i znaš što dobijem na kraju?? Disc is not accessible please format disc
Ako želi riskirat podatke, nek radi slobodno!
Stoga, preporučujem backup podataka pa cmd>> FORMAT X:/FS:NTFS
Nemoj ti meni da se informiram! Informiran sam ja već oko toga! Taj način nije nimalo pouzdan i ne radi kako treba! Ja sam već to pokušavao par puta i znaš što dobijem na kraju?? Disc is not accessible please format disc
Pa nitko ne kaze da je to optimalno, naravno da je bolje formatirati, ali i ja sam par puta convertirao particije pomocu partition magic-a
jos u davna vremena i nikad problema, ali svakako postoji mali rizik. Ako ne mislis da bi trebao probati konvertirati onda reci tako, ali nemoj pisati gluposti.
Pa nitko ne kaze da je to optimalno, naravno da je bolje formatirati, ali i ja sam par puta convertirao particije pomocu partition magic-a
jos u davna vremena i nikad problema, ali svakako postoji mali rizik. Ako ne mislis da bi trebao probati konvertirati onda reci tako, ali nemoj pisati gluposti.
Pa ne pišem ja gluposti već zašto čovjeka izlagati riziku od gubitka podataka kad može jednostavno maknut podatke i uraditi normalno formatiranje??
Jednostavno je po meni nepotrebno i smješno da radi to što ste mu vi naveli!!
To convertiranje po meni i ne postoji! Što će mi uopće ako ne radi kako treba?
da bar je.
Moze se moze! Ne gube se podatci ali je rizik velik (nestanak struje na primjer)
Evo command prompt naredbe
CONVERT volume /FS:NTFS [/V] [/CvtArea:filename] [/NoSecurity] [/X]
volume Specifies the drive letter (followed by a colon),
mount point, or volume name.
/FS:NTFS Specifies that the volume will be converted to NTFS.
/V Specifies that Convert will be run in verbose mode.
/CvtArea:filename
Specifies a contiguous file in the root directory
that will be the place holder for NTFS system files.
/NoSecurity Specifies that the security settings on the converted
files and directories allow access by all users.
/X Forces the volume to dismount first if necessary.
All open handles to the volume will not be valid.
Znaci trebas upisati convert C: /FS:NTFS lupi enter i strepi :) Ako konvertiras sistemsku onda ces morati raditi restart pa prilikom sledeceg starta FAT32 bit ce pretvoren u NTFS
Ako je druga particija moguce je da je lockana onda trebas (i pozeljno je) da dismountas particiju,odnosno volume naredbom koja bi izgledala ovako convert C: /FS:NTFS /X
Backup obavezan.
nebi vam to preporucio ukoliko imate važnih podataka na mediju. Meni je prebacio datotečni sustav ali mi se neš usporio. nema veze ionako sam to radio samo radi toga da vidim šta se može, tadoteke su bile neke bezveze
neke datoteke su ostećene ali većina je ok
Backup obavezan.
Da sve je rečeno baš u ove dvije zadnje riječi!
Backup obavezan! A zašto onda nebi jednostavno uradio backup i puno bolju i lagodniju opciju; format?
Baš zbog toga što je Backup obavezan ova naredba convert je totalno beskorisna!
To convertiranje po meni i ne postoji!
Dobro, shvatili smo - svijet se treba ravnati po tebi.
Ako se tebi nešto ne sviđa, onda nitko ne smije to raditi.
...katastrofa...
EDIT: vrlo zrelo, bella, nema što, ocjenjivati komentare o sebi...
da bar je.
Pa je, zapravo. Za particiju velicine 8TB bi morao koritistiti vecu velicinu clustera 32kB
i imao bi fat tablicu (allocation table) negdje na razini oko gigabajta.
Evo sam nasao cak na microsoft stranici :)
The maximum disk size is approximately 8 terabytes when you take into account the following variables:
The maximum possible number of clusters on a FAT32 volume is 268,435,445, and there is a maximum of 32 KB per cluster,
along with the space required for the file allocation table (FAT).
Ali svakako nije preporucljivo
A zašto onda nebi jednostavno uradio backup i puno bolju i lagodniju opciju; format?
Baš zbog toga što je Backup obavezan ova naredba convert je totalno beskorisna!
Zato sto ima dosta slucajeva (znam necete verovati) da je neki PC isporucen (ima debila....servisera) sa instaliranim Windowsima (obicno) XP na FAT32 particiji.
Onda lakse je i brze da se uradi convertiranje u NTFS nego da se preinstalira sustav. Sve pogodnosti NTFS-a vec svi znamo
Convertiranje se radi ako se mora i ako nema nacina za backup (!?). Nebrojano puta sam konvertirao file system kada sam prelazio sa 98 pa na 2000 i na XP. Uglavnom to su bili eksperimenti i svaki put kada bih vratio FAT32 sliku onda bi se i particija sa NTFS-a spustila na FAT32
Nikad mi se nije desilo da se zabrlja nesto. Inace ne vidim razloga zasto bi netko convertirao particiju gde cuva podatke (ako nema instalacijskih fileova) bez da uradi backup pa kao covjek lepo fino formatira u NTFS i to ne sa quick metodom pa da vrati sve na svoje mijesto
Isto tako ne vidim razlog zasto bi netko koristio FAT32 ako ne "vozi" dosoidne OS-ove . Mozda u vrlo rijetkim situacijama gde se trazi veliki cluster na particiji gde se cuvaju podatci (iznad 4 kb) zbog fragmentacije,ali onda dolazimo do ogranicenja od 4 GB po podatku tako da...:)
Zanima me hoće li biti problema ako jednu od 3 NTFS particije prebacim u FAT32? I mogu li to? Treba mi FAT32 zbog PS 2.
Zanima me hoće li biti problema ako jednu od 3 NTFS particije prebacim u FAT32? I mogu li to? Treba mi FAT32 zbog PS 2.
Neće,samo nisam siguran dali će PS2 prepoznati više particija,iako mi se čini da hoće.
Nedostatak vremena? Nedostatak prostora za backup?
Kakvo pobogu vraćanje na svoje mijesto? Što se "vraćanja na svoje mijesto" tiće (ako je to ono na što ja mislim) - quick ili full, svejedno je.
Ne prepoznaje mi igre na trenutnoj NTFS particiji. Bitno mi je da mi prepozna 1 particiju, tu na kojoj su igre. Dakle, važno mi je da mi vidi FAT32 particiju kada je formatiram. Mogu li je formatirati naredbom: format /FS:FAT32 X u Command Promptu?