Stvaranje mreže za lan party

poruka: 3
|
čitano: 2.374
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Stvaranje mreže za lan party

pozz ekipa

ovako da ne duljim htio bih organizirati neki lan party manji za 6-8 osoba

malo sam pretraživao po internetu kako složit mrežu i našao sam da trebam kupiti switch..u mom slučuju onaj koji ima 8 port i onda moram spojit switch na ruter

e sad ovako zanimaju me dvije stvari

1.ako spojim to na ruter dal ce sva racunala imati internet

i 2.jel moguce kako spojit sve u lan bez rutera dakle samo switch ili neki drugi uređaj?

Hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Stvaranje mreže za lan party
lepi vuk kaže...

pozz ekipa

ovako da ne duljim htio bih organizirati neki lan party manji za 6-8 osoba

malo sam pretraživao po internetu kako složit mrežu i našao sam da trebam kupiti switch..u mom slučuju onaj koji ima 8 port i onda moram spojit switch na ruter

e sad ovako zanimaju me dvije stvari

1.ako spojim to na ruter dal ce sva racunala imati internet

i 2.jel moguce kako spojit sve u lan bez rutera dakle samo switch ili neki drugi uređaj?

Hvala!

-teoretski ne moraš kupovati switch jer je već dio routera, tj to je samo običan razvodnik-mjesto za kabel. Uz wlan ...

Kad je ADSL modem (router) u bridge modu, tad svi useri imaju pristup netu. ... ali (važno za lan party) ne moraju se svi međusobno vidjeti, firewall u modemu, OSu, mrežne postavke itd.

Uobičajeno je da modem ima kativan DHCP, tad nemaš ručnog podešavanja adresa. Ako imaš samo switch tad moraš ručno postaviti IP, A.B.C.D, D mora biti jedinstven za svaki PC u mreži. npr 0d 101-102-...

Ako je potreban izlaz na internet, tad moraš switch spojiti s modemom, koji će DHCPom obaviti ostalo ili ručno osim IPa unjeti i gateway, DNS, ako je modem-router na 192.168.1.1 tad tu adresu upiši za GW i DNS.

- btw, identično je za crossover.

Ako ideš kroz switch tad će sva računala biti međusobno vidljiva na mreži (nema firewalla u običnom switchu), ali ISP (npr AMIS) postavlja firewall kojeg ne možeš podesiti i preko kabla se računala ne vide, dok preko wlana radi (i vidi na kablu, smao kabel-kabel se ne vide). Ostalo ovisi o svakom računalu, npr igre obično u instalaciji ponude dodavanje u firewall exceptions (dozvolu) tako da ovisi kako je korisnik podesio (ili blokirao) uz antivirus, dodatni firewall itd.

-prvi test ti je uvjek pinganje. Pingaj adresu routera, pa zatim ostala računala. Ako računalo ima normalan ip i ne možeš ga pingati, tad je sigurno firewall (na tom računalu koje ne možeš pingati).

Zato, zbog broja priključaka i mogućih problema je logično imati switch. .. ili wlan. Dok je DHCP brži način konfiguracije (ništa više).

Problem ako pokušaš za više računala neku online igru, upload-download (propustnost), poželjno je barem imati GbE switch, wlan ima malo sporiji ping-lag...

8-portni switch je vjerojatno dovoljan, ali treba se sjetiti da jedan port odlazi na vezu s modemom (na kojem opet može bit i1-2-3-4 porta.. ali i drugi problemi). Ako je 8 playera..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
Re: Stvaranje mreže za lan party
ihush kaže...

Ako imaš samo switch tad moraš ručno postaviti IP, A.B.C.D, D mora biti jedinstven za svaki PC u mreži. npr 0d 101-102-...

A mozes i skinuti i instalirati neki od gomile besplatnih DHCP servera na jedan od racunala...

Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being cold...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice