Router u switch

poruka: 8
|
čitano: 6.318
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Router u switch

Pozz, imam pitanje vezano za prebacivanje starog routera u switch.

Dakle, trenutno imam router Thompson TG782 (T com), sad da ne kupujem switch htio bi iskoristiti stari router (SpeedTouch 780 WL, isto bio T-com) za to ako je moguće.

U korisničkoj službi su rekli da nije to moguće podesiti jer je router kao tako konfiguriran po defultu, ali možda oni (ona) ne zna.

Naime ti routeri imaju 4 lan ulaza, iako su treći i četvrti ulazi namjenjeni za IP/TV, što meni ne treba na tom starom routeru. Sada kada sam probavao to namjestiti, spojio sam lan kablom trenutni router koji imam (ulaz 2, jer mi je ulazi 1 povezan sa kompom), sa starim routerom (ulaz 1).

Prvo je bio problem uopće "ući" u taj stari router jer je ip 192.168.1.1 isti kao i ovom novom. Znalo me je pitat username i pass prvog od novog i odma od starog. Uspio sam nekako prebaciti da je ip od starog routera 192.168.1.2. i u postavkama sam isključio dhcp, nat, dns, te ga postavio u bridge mode. Kad me pitalo koji service želim (3Play ili 2Play) izabrao sam 2Play.

3Play je za MaxAdsl, MaxTV, Telefon, a 2Play je za MaxAdsl i Telefon, pa sam mislio da možda treba uzeti 2Play tako da treći i četvrti lan ulaz ne koristi za "IP/TV".

Nakon što sam to napravio, spojio sam lan kabal u drugi lan ulaz na tom starom routeru sa TV-om. Zatim sam spojio lan kabal u treći ulaz (iznad kojeg piše da je za IP/TV) na tom starom routeru sa Bluray playerom, međutim, interneta je bilo na TV-u jer je on na drugom lan ulazu, dok na bluray-u nije bilo. Probao sam i zamjenit kablove. Dakle, problem je u tom trećem i četvrtom ulazu koji su namjenjeni za IP/TV, da ili je moguće to kako rješiti da su treći i četvrti lan ulaz iznad kojih piše "IP/TV" kao i prva dva? Da li je potrebno skinuti neki firmware ili sl?

I da na kraju sam uspio sve sj. tako da sam morao ovaj glavni router skorz restartat i još sam zaboravio šifru od spajanja na internet.

Unaprijed se zahvaljujem :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Router u switch

Nikad nemoj spajat više uređaja koji imaju DHCP aktivan u istu mrežu jer naprave s**nje odma, a ni uređaje s istom IP adresom.

Kao što vidiš imao si problema sa pristupom routeru. Kod takvih stvari je najbolje uzeti patch kabel i direktno se prištekati na router pa ga podešavati.

T-Com modificira firmver i neke opcije jednostavno izbace. Najbolje bi bilo da baciš router na default flashanjem originalnog nemodificiranog firmvera.

Nakon toga ugasiš DHCP i staviš IP u drugi subnet ili na kraju host adresa. Tad će taj router glumiti switch.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2013 18:02 (Alkaline).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Router u switch

trebaš vjerojatno neki admin ulaz da bi mogao mijenjati napredne postavke, npr. port-pvc, ili port-vlan..

dalje ti ne znam reći jer nemam taj modem.. probaj možda naći neki stock firmware, vjerojatno najbolje rješenje.

the problem with my brain is the left side has nothing right in it, and the right side has nothing left in it.
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Re: Router u switch

napravi hard reset (mala rupa, drži dok se ne ugasi... cca 8sec ili dulje). Ostalo će odraditi automatika, sve korisničke podatke automatski povuče (ISP ima potpunu kontrolu). Ako ne radi, nazovi ih, resetirat će.

-drugi router, ne spajati u mrežu (pokolju se tj kolizija). Možeš na njega spojiti PC i probati flashati originalan firmware, ako to uspije dalje je lako. Google zna (uz par tema na bugu).

-mora biti ugašen DHCP (samo jedan) i različita IP za svaki uređaj u mreži. Routeri koji imaju WAN port služe takvom spajanju, tj routanju. Ovisno o modelu, možda možeš pretvoriti neki port u WAN ali ako ti treba samo glupi switch ne treba se dalje mučiti. (dovoljno je muke s ISPovim softwareom).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
Alkaline kaže...

Nikad nemoj spajat više uređaja koji imaju DHCP aktivan u istu mrežu jel će se "poklat", a ni uređaje s istom IP adresom.

Kao što vidiš imao si problema sa pristupom routeru. Kod takvih stvari je najbolje uzeti patch kabel i direktno se prištekati na router.

T-Com modificira firmver i neke opcije jednostavno izbace. Najbolje bi bilo da baciš router na default flashanjem originalnog nemodificiranog firmvera.

Nakon toga ugasiš DHCP i staviš IP u drugi subnet ili na kraju host adresa. Tad će taj router glumiti switch.

Misliš da taj stari router probam spojit usb kablom na komp i tako promjenim opcije u njemu ili?

Što je sa trećim i četvrtim ulazom koji su namjenjeni za IP/TV?

P.S. I tako dođem u jedan IT shop i pitam: - da li imate switch ili hub? - Što trebate switch ili hub? - Koja je točno razlika? - Switch je za lan, hub je za usb.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2013 18:11 (crash11).
15 godina
neaktivan
Router u switch

Ne. Nisam mislio na spajanje sa USBom. Kad podešavaš router nek ti jedino on i PC budu spojeni, znači izvan tvoje kućne mreže.

Za 3. i 4. port nisam siguran ali moguće je da ih nemožeš podesiti sa trenutnim firmwareom. Kako je i predloženo, bilo bi dobro staviti originalan firmware.

A za razliku, hub je "glupan", odnosno samo slijepo prosljeđuje pakete na sve portove dok je switch pametniji i može se podešavati, više o tome ovdje.

Odgovor koji si dobio je štur i neprecizan. Postoje Ethernet hubovi i USB hubovi.

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2013 18:21 (Alkaline).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Alkaline kaže...

Ne. Nisam mislio na spajanje sa USBom. Kad podešavaš router nek ti jedino on i PC budu spojeni, znači izvan tvoje kućne mreže.

Za 3. i 4. port nisam siguran ali moguće je da ih nemožeš podesiti sa trenutnim firmwareom. Kako je i predloženo, bilo bi dobro staviti originalan firmware.

A za razliku, hub je "glupan", odnosno samo slijepo prosljeđuje pakete na sve portove dok je switch pametniji i može se podešavati, više o tome ovdje.

Odgovor koji si dobio je štur i neprecizan. Postoje Ethernet hubovi i USB hubovi.

Ok budem tako probao naći orginalni firmwire, hvala.

Nije mi se dalo raspravljat, ali znam da postoje ethernet switch i hub, tako da...

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2013 18:29 (crash11).
16 godina
crash11 kaže...
..

- Koja je točno razlika? - Switch je za lan, hub je za usb.

-ne, hub je i switch i USB, tj switch je pametniji od običnog lan HUBa jer ima dodatnu logiku (optimizacija prometa po portovima nekoliko kb). HUB je 'glupi' razvodnik bilo kojeg signala (USB, Mreža, ...).

-spojiš se na LAN port (za firmware uvjek žicom, poneki uređaji imaju i COM port za tu namjenu).

-jeftin mrežni switch je cca 50kn.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice