Neobično osciliranje brzine interneta

poruka: 5
|
čitano: 1.376
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Neobično osciliranje brzine interneta

Pozdrav, imam problem s internetom. Router ZTE MF297D sa SIM karticom, mreža Tcom. Na mjestu gdje sam navodno je dobra pokrivenost 4G signalom. Spojim se mobitelom, brzina je cca 30/15, što je izvrsno. Kroz neko vrijeme, padne na 0.1/15. Šaljem poruku tehničkoj podršci, kažu da uključim airplane mode na 15 sekundi. Pomoglo prvi dan, danas opet ista stvar, navedena metoda ne pomaže više. Probam se spojiti s LANom, isto 0.1/15 cca.

Pokušao sam klasično uključiti isključiti Router, oko mene je samo jedna WiFi mreža na kanalu istom kao i moja (2.4 frekvencija, na 5 nema nikoga). Pokušavam se spojiti s jednim/dva mobitela istovremeno, na podršci kažu da je brzina očekivana jer je download prevelik (download čega?). Pogledao sam postavke u routeru, čini mi se ok, automatski odabire frekvenciju. Što još probati? Puno hvala! 

0 0 hvala 0
8 godina
Re: Neobično osciliranje brzine interneta
Pc44 kaže...

Pozdrav, imam problem s internetom. Router ZTE MF297D sa SIM karticom, mreža Tcom. Na mjestu gdje sam navodno je dobra pokrivenost 4G signalom. Spojim se mobitelom, brzina je cca 30/15, što je izvrsno. Kroz neko vrijeme, padne na 0.1/15. Šaljem poruku tehničkoj podršci, kažu da uključim airplane mode na 15 sekundi. Pomoglo prvi dan, danas opet ista stvar, navedena metoda ne pomaže više. Probam se spojiti s LANom, isto 0.1/15 cca.

Pokušao sam klasično uključiti isključiti Router, oko mene je samo jedna WiFi mreža na kanalu istom kao i moja (2.4 frekvencija, na 5 nema nikoga). Pokušavam se spojiti s jednim/dva mobitela istovremeno, na podršci kažu da je brzina očekivana jer je download prevelik (download čega?). Pogledao sam postavke u routeru, čini mi se ok, automatski odabire frekvenciju. Što još probati? Puno hvala! 

Download svih drugih korisnika na baznoj stanici. 

Primjer: recimo da vas ima sve skupa 10 korisnika na baznoj stanici (narodski popularno rečeno, "odašiljaču"; stvarna cifra je puno veća, ali karikirajmo za potrebe primjera). Neka je maksimalna propusnost te bazne stanice 100 Mbit/s u downloadu i 15 Mbit/s u uploadu. U idealnim uvjetima, tih 100 Mbit/s će se ravnomjerno podijeliti na vas 10 i svi ćete skidati podatke po 10 Mbit/s. 

Recimo da se na tvom području organizira neki događaj. Nazovimo ga... koncert. Na područje dođe još 50 korisnika i spoji se na baznu stanicu. Sada, umjesto 10, ima vas 60. Umjesto 10 Mbit/s po korisniku, sada, budući da bazna stanica nema propusnost veću od 100 Mbit/s, svi imate po 1.667 Mbit/s. 

Cijelo ovo vrijeme nitko ne uploada ništa, samo download - zato, kada ti jedini pokreneš mjerenje uploada, dobivaš svih 15 Mbit/s - jer na baznoj stanici u navedenom trenutku nitko ne koristi upload, pa bazna tebi dodijeli sav raspoloživi bandwidth. Neka u isto vrijeme dođe susjed koji mora poslati nešto i krene uploadati, obojica ćete imati - 7.5 Mbit/s. Vidi kako će se tebi pokazati brzina, primjetno poboljšanje se vidi negdje od 23 sata nadalje. 

Ako je bazna zagušena velikim brojem korisnika, ovdje nema puno spasa. 

Jedno potencijalno rješenje ti je nabaviti vanjske 4G antene i spojiti ih na router (ako router podržava navedeno) i usmjeriti ih na drugu, možda manje opterećenu baznu postaju. Najviše pozitivnog sam čuo o Iskra P56 antenama. 

Sve ovo je vrlo, vrlo, VRLO sirovo pojednostavljena logika. U stvarnosti je ovo puno kompliciranije i kompleksnije jer imaš hrpu protokola koji raspoređuju bandwidth, kao i aktivne mrežne opreme koja radi na tome. U svakom trenutku, kada god je to moguće, bazna će ići dodijeliti maksimalan dostupan bandwidth po korisniku. Imaj na umu da isti bandwidth koriste i fiksni (mobile broadband) i mobilni (GSM/4G/5G) korisnici, pa još treba i to dodati u ukupnu računicu. 

Ovo ti je najjednostavnije testirati noću, kada većina ljudi ne koristi aktivno mrežu. Na mjestu gdje sam prije živio, preko dana nisam dobivao puno više od 20ak Mbit/s na tadašnjem Tele2, ali u 2 ujutro, download je išao preko 100 Mbit/s, samo iz razloga što tada nije bilo puno ljudi na mreži.

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.7.2025 15:29 (robogo).
14 godina

Puno hvala na odgovoru i detaljnom objašnjenju.

Da li bi promjena operatera na routeru pomogla? (naravno, ako je uopće moguće ubaciti karticu nekog drugog jer je Router Tcomov, a nisam siguran da li je promjena apnova dovoljna) 

Kad sam spojen na WiFi preko Routera s Tcom karticom, imam te probleme, a kad napravim speed test s mobitela spojenog na Telemachov 4G imam nekih 7 mbps download. 

8 godina
Zvuči mi kao da si blizu prenapučene i/ili turističke lokacije. Uvijek možeš testirati uslugu karticama drugih operatera, ali ako jest riječ o turističkoj lokaciji, nema ti tu puno pomoći dok operater(i) ne povećaju kapacitet(e) mreže.

Router, ako je kupljen na pretplatu, možeš otključati pomoću koda kojeg zatražiš pisanim putem od operatera. Treba ti samo IMEI uređaja.
14 godina

Malo selo kraj Omiša, praktički nigdje žive duše... 

Zato me buni, ali vjerojatno bazna stanica hvata puno veću lokaciju a okolo je pretpostavljam napučenije.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice