Mreža u firmi i nemogućnost spajanja

poruka: 16
|
čitano: 14.078
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima...

ovak...imam u firmi server (računalo sa kojeg se šeraju folderi neki)...znači ništ posebno...instalirani WinXP 32bit, dosta memorije itd.

ostatak je jedno 15-tak računala, uglavnom sve isti WinXP 32bit koje ima i server...sve isto...kompovi su ajd različiti al to nema veze neke...

WORKGRUPA je postavljena na sve ista...istog imena...sva računala imaju stat. IP adrese...i sve radi kak spada...internet i spajanje na te šerane foldere na serveru....

e sad imam svoj laptop Win7 x64... isto tako sve radi kak spada...

e sad dalje...imam jedno računalo Win7 x64 i na njemu iste postavke sve složim i neće mi pronači ostala računala ni server kak spada...internet uredno radi...

i dalje još jedan laptop kupio sa Win8 x64 i isto tak ne radi mreža...internet radi, ali mi neće pronaći ostala računala u mreži...

moj laptop i ovo jedno računalo imaju Win7 Home Premium x64, drugi novi laptop je Win8 x64...

probavao sam drivere nove stavljat vam tam, znači sve postakve su na svim računalima iste ono...jedino druge ip adrese naravno...

bez firewalla...sa firewallom, bez antivirusa...svašt...

jedino što mi pronađu ovi su ova računala sa Win7 ili 8...al meni treba da pronađe server koji je WinXP...

kak mi radi na laptopu, a neće na ova dva računala sa win7 i 8 ???

svi windowsi licencirani itd.

POMAGAJTE ! ! !

HVALA

EDIT: ovo sa 128bit enrkipcijom sam probao na ovom jednom računalu pa nije donijelo rezultate...a meni na laptopu je to i uključeno i radi kak spada...već godinu dana...

meni samo treba da se spojim na server taj sa winxp 32bit... netreba mi da mogu ulazit na druga računala...sva računala idu samo na server i na njegove sherane foldere...

kažem..internet uredno prolazi na sva računala...samo do djeljenje foldera ne radi šta već...

EDIT-2: ...ping radi na oba ta računala prema serveru...

a i server pronađe oba ta računala u listi računala u mreži...i može uči na njih...

problem je još što na ta dva računala nemogu pronaći dva mrežna printera spojena na server koji rade na svim drugim računalima normalno...

šta da dalje probam???

www.cts-informatika.net

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Mreža u firmi i nemogućnost spajanja

Jel ti upaljen Network Discovery na ta 2 PCja?

Control Panel - Network and Sharing Center - Change advanced sharing settings (lijevo ti je ta opcija) - Turn on network discovery

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Jel ti upaljen Network Discovery na ta 2 PCja?

Control Panel - Network and Sharing Center - Change advanced sharing settings (lijevo ti je ta opcija) - Turn on network discovery

je naravno...na svim računalima su iste opcije...na oba ta kompa sam stavio ponovno nove drivere od mrežne i neće... mislim radi sam nema šeranja...kak radi internet, to propusti normalno...i server ih vidi, a klijent ne vidi server... to je problem...

www.cts-informatika.net
16 godina

juzer? (name & pass) mora biti na serveru da bi dozvolio bilo što PCu s kojim se spajaš.

-kad se miksaju verzije može biti i sto drugih problema, npr ali radi s imenom Server ili preko ip kao 192.168.1.10 i oblik u kojem mu moraš poslati user name ako koristiš neko drugo npr admin@server ili 192.168.1.10\admin itd itd..

-noviji win (vista->) kod spajanja ponude izbor mreže (home-work-public..) public blokira sve osim interneta, odaberi work. (home ima drugačije defaultne shareove npr my music dok wor defaultno shera file-print..).

-ako ništa ne pomaže, zovi admina.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

juzer? (name & pass) mora biti na serveru da bi dozvolio bilo što PCu s kojim se spajaš.

-kad se miksaju verzije može biti i sto drugih problema, npr ali radi s imenom Server ili preko ip kao 192.168.1.10 i oblik u kojem mu moraš poslati user name ako koristiš neko drugo npr admin@server ili 192.168.1.10\admin itd itd..

-noviji win (vista->) kod spajanja ponude izbor mreže (home-work-public..) public blokira sve osim interneta, odaberi work. (home ima drugačije defaultne shareove npr my music dok wor defaultno shera file-print..).

-ako ništa ne pomaže, zovi admina.

ajmo ovako... znači imamo računalo imena "server" (ništa drugo)... workgrupa je "informativni"... ip je 192.168.1.2

klijenti tj. uredska računala su: npr. matija-icv ...workgrupa je "informativni" svima... ip je isto statika sve osim na kraju dvojke naravno...

svuda je work mreža... (uredska) i sve tam opcije su ok kao na recimo mom laptopu na kojem sve uredno radi...

P.S. admin sam ja :)

www.cts-informatika.net
15 godina
neaktivan

još ajd ovaj komp mogu i reinstalirati...pa probao ispočetka sve...

al ovaj laptop je novi i ima na sebi Win8...radi kojih je koštao 1000kn više naravno...i sad ne radi kak spada...

lako ja maknem windowse a kak ih onda vratit...postoji recovery particija njegova (HP)...

www.cts-informatika.net

0 0 hvala 0
16 godina
Darude1506 kaže...

al ovaj laptop je novi i ima na sebi Win8...radi kojih je koštao 1000kn više naravno...i sad ne radi kak spada...

lako ja maknem windowse a kak ih onda vratit...postoji recovery particija njegova (HP)...

-reinstall neće pomoći.

-računalo nije skuplje 1.000kn zbog OSa (razlika može biti cca 300kn za predinstalliran OS)

-ako nisi siguran, nisi 'admin', zovi admina upomoć...

-jesi li pokušao spojiti se preko ip\username ili username@racunalo? Ili nešto od prijašnjih savijeta npt koja mreža? (home-work?)..

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
Darude1506 kaže...

-reinstall neće pomoći.

-računalo nije skuplje 1.000kn zbog OSa (razlika može biti cca 300kn za predinstalliran OS)

-ako nisi siguran, nisi 'admin', zovi admina upomoć...

-jesi li pokušao spojiti se preko ip\username ili username@racunalo? Ili nešto od prijašnjih savijeta npt koja mreža? (home-work?)..

nema drugog admina :)

stavljena je već work mreža...ista workgrupa kao i na svim računalima...static ip adresa...nema antivirusa, sa win firewallom i bez njega...probao reinstall drivera...probao umjesto 128bit zaštite onu manju...

kažem server vidi to računalo, može ući na njega...ali obrnuto nejde...

www.cts-informatika.net
16 godina
Darude1506 kaže...
..

-user (i pass) kojeg koristiš bi trebao biti jednak na oba PCa, jer windowsi ne vole mixanje shareova s dva različita usera (i pass).

-kreiraj na serveru taj user name i pass.

-user/pass na serveru mora odgovarti useru s kojim se želiš spojiti. Pošto ne koristiš domain, moraš mu poslati ime-na-serveru kod spajanja u suprotnom te server odbija.

probaj neki share folder na serveru.. mapiraj ga u CMDu na PCju.. prati poruke.

net use 192.168.1.x\share.. user pass i to će proći, nakon tog ćeš 99% moći browsati.

15 godina
neaktivan
ihush kaže...
Darude1506 kaže...
..

-user (i pass) kojeg koristiš bi trebao biti jednak na oba PCa, jer windowsi ne vole mixanje shareova s dva različita usera (i pass).

-user/pass na serveru mora odgovarti useru s kojim se želiš spojiti. Pošto ne koristiš domain, moraš mu poslati ime-na-serveru kod spajanja u suprotnom te server odbija.

probaj neki share folder na serveru.. mapiraj ga u CMDu na PCju.. prati poruke.

net use 192.168.1.x\share.. user pass i to će proći, nakon tog ćeš 99% moći browsati.

------------------------------------------------------------------------------

ne razumijem...kakav user i pass...pa ne koristim nikakve lozinke...istina server ima na windows loginu lozinku al to nema veze vjerujem...

www.cts-informatika.net
16 godina
odjavljen
Darude1506 kaže...
ne razumijem...kakav user i pass...pa ne koristim nikakve lozinke...istina server ima na windows loginu lozinku al to nema veze vjerujem...

Ima veze, ima.

http://nighthawk-software.blogspot.com/
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...
Darude1506 kaže...

Ima veze, ima.

kak se onda sva druga računala normalno spajaju... pa i moj laptop sa win7 x64 koji ima svoju lozinku za login u windowse ?

www.cts-informatika.net
15 godina

Budući sam i ja polupriučeni admin (u momo okruženju), temeljem ovoga što sam pročitao, mogu ti samo reći ono što je ihush već rekao prije. Zatraži pomoć od nekoga tko je više doma s predmetnom problematikom. Bilo s udaljenog mjesta ili da ti dođe u ured.

Mi smo u uredu unajmili čovjeka koji je odradio priču kako treba, objasnio mi zašto je za mene bolje imati domensko okruženje u odnosu na klasični workgroup tako da se ne sjećam kada sam ga zadnji put pozvao u pomoć (bilo je prije nekih godinu dana problema s print serverom, problem nastao zbog nestanka struje i prekida rada servera, sada imamo UPS za takve probleme). U međuvremenu smo se malo proširili i obnovili ali sam to riješio u 15 minuta posla (kreiraš novog usera na serveru, dodijeliš mu ovlasti i peri). Danas u mreži imamo Windows 7, Windows 8 i Linux računala. Sve funkcionira kao beba i svi vide ono što trebaju i mogu vidjeti.

Ne shvati ovo kao popovanje već kao dobornamjerni savjet, potraži pomoć jer ćeš potrošiti bitno manje vremena i konačni rezultat će biti nuporedivi bolji. Kad ti dođe pomoć iskoristi priliku da naučiš nešto novo.

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
16 godina
Darude1506 kaže...
Sum_of_all_fears kaže...
Darude1506 kaže...

Ima veze, ima.

kak se onda sva druga računala normalno spajaju... pa i moj laptop sa win7 x64 koji ima svoju lozinku za login u windowse ?

- user i pass su obavezene stvari za mrežu (sve je povezano).

- login na jednom računalu nema baš nikakve veze s mrežom (tj drugim računalima, OSevima, pravima pristupa...). npr i internet je mreža.

- kako se druga računala spajaju? Ne znam, znaš ti? Tj, moguće da koriste neki user-pass npr admin... to zna admin koji je to postavio. Svako fušarenje se na kraju vrati ovakvim problemima, zato napravi potrebno ili ostavi. XP je postupno uvodio mrežne zaštite, na win98 si mogao bajpasati pass.. tko zna što je kada napravljeno, koji SP koristiš, firewall, antivirus.. sve to utječe na mrežni pristup.

Pravilno konfigurirana mreža radi uvijek, svi OSevi (osim ako admin odluči drugačije).

uz share (nikad ne sharaj diskove, sharaj foldere koje sam napraviš, ne Mydoc i sl. ili windows share-home grup.. to je 'za djecu'...)

sve ostalo rješavaju permisioni i userska prava (admin, user, poweruser.. guest).

nikad ne koristi admin acc (Administrator), čuvaj ga...

14 godina
neaktivan

Probaj sljedece

-Start - u search polje upises \\192.168.1.100 ( zamijeni sa IP adresom servera ) i stisni enter

-Probaj iskljuciti firewall u racunalima koja se ne mogu spojiti i vidi da li onda radi. Ako radi, saznao si u cemu je problem i ostaje samo firewall podesiti

-pogledaj u koji "profil" si stavio mreznu ( public, private ili work ). Ako je na public, to bi moglo objasniti zasto ti ne radi :)

EDIT : probaj na racunalu koje ne radi staviti IP adresu od nekog racunala koje se moze spojiti ( prije toga to racunalo iskljuci, da ne napravis IP conflict ) . Mozda ipak imas neki firewall na tom serveru

http://www.winblogs.net
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.6.2013 10:39 (Alesandro).
15 godina
neaktivan

evo reinstalirao sam windowse i stavio opet win7 x64 i zasad RADI...

sve normalno kao i inače radio..ažuriram malo pomalo pa čekam da vidim ako rikne nakon nekog updejta...

opcije samo podesio ip i workgrupu i dodao u uredsku mrežu i pronašao odmah sve..i printer mrežni radi kak spada sad...

driver od lan-a je ko i od prije...

vidjet ćemo kad se dohvatim laptopa sa win8 da i njega sredimo...

server nema firewall...jedino sam avast stavio...

www.cts-informatika.net

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice