Kompatibilnost gigabitne mrezne...

poruka: 19
|
čitano: 3.517
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje
Brzo pitanjce.

Da li su gigabitne mrezne kartice (u mojem slucaju integrirana na nforce4 maticnoj) kompatibilne sa Kasda ADSL modemom (ruterom?) za kojeg u manualu pise da mu treba 10/100 mrezna (dakle ne gigabitna)?

Pitam jer kad ustekam Kasdu na mrezni izlaz na maticnoj, na njoj ne svijetli ona lampica koja oznacava da je kasda spojena na mreznu. Sad, sumnjam na vise stvari, od neispravnosti integrirane mrezne, do nuznosti nforce drivera. u biosu je sve aktivirano, to sam provjerio. nforce driveri kao takvi neznam kolko igraju ulogu, no nemogu (ne-da-mi-se) instalirat windowse samo za to. imam zenwalk (ex. minislack) instaliran na toj masini. i linux uredno prepozna mrezu (izlista sa lspci) jeino sto sa adsl modemom nemogu komunicirat (a ifconfig izlista eth0 koji je off i nemogu ga nikak aktivirat i local loopback).

Kasda je ispravna, upravo radi na windows kompu sa 10/100 mreznom.

thx.
^_-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

evo ja imam gigabitnu mrežu isto na nforce, i radi. nije kasda al isto neki jeftin ruter od t-coma

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

ajd pogledaj koji je model rutera da vidimo jel podrzava GB ethernet, jer ja stvarno vise nemam ideje zasto meni ne radi. >_>

^_-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Router je Elcon ADSL 2253EU. Nemam ovdje manual pa neznam jel podržava.

Provjeri u control panelu da li je uopce mreza na enabled, ako je odi u device manager i na nvidia nforce network odi na properties i probaj promjenit brzinu (vidi sliku).

slika slika
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.1.2009 12:35 (nadimak888).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

aje, malo je tesko guglat taj tvoj model rutera, sve nes bezveze izbacuje. ma neznam. ovo u device menageru nemogu provjerit jer na kompu nemam windowse vec linux.

ma samo da mi je teoretski saznat jel kasda ide na Gigabitnu mreznu pa da eliminiram potencijalni problem nekomatibilnosti sucelja i trazim druge razloge. nisam pretjerani ekspert mreznih tehnologija nazalost.

^_-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

sad tek vidio u prvom postu da ti na windows mašini radi, izgleda da te linux zeza. Ja sam na linuxu jedva sredio mrežu tak da ti nemogu pomoci.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nema veze ako na računalu imaš gigabitnu mrežnu karticu, a na modemu 10/100. Jedino što će se dogoditi je da će maksimalna brzina koja se može ostvariti biti 100Mbps, a ne 1Gbps, što nije problem jer većina ljudi ima brzinu ADSL-a od nekoliko Mbps, pa je i tih 100Mbps i više nego dovoljno.

Uostalom, danas gotovo sva nova računala imaju gigabitne mrežne kartice, a modemi koji se dobiju od telekoma za ADSL 10/100.

Moraš instalirati drivere za mrežnu ili namjestiti mrežu na računalu. Ne znam kako se to radi na Linuxu, budući da ga ne koristim.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

@nadimak888: da, kasda radi na drugoj windows konfi (sa drugom mreznom na drugoj maticnoj) bez problema, sto znaci da je sa njom sve u redu. No imam problem sa spajanjem kasde na konfu sa ovom maticnom: http://www.epox.com/usa/product.asp?id=EP-9NPAplusULTRA, http://www.hardocp.com/article.html?art=NzQ4 koja ima integriranu Gbit mreznu.. mislim sad se ponavljam al kad mi se cini il da ja nejasno napisem il ti prepovrso citas. >>

^_-
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.1.2009 13:14 (shadowww).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kompatibilnost gigabitne mrezne...
autorov komentar
klimama kaže...

Nema veze ako na računalu imaš gigabitnu mrežnu karticu, a na modemu 10/100. Jedino što će se dogoditi je da će maksimalna brzina koja se može ostvariti biti 100Mbps, a ne 1Gbps, što nije problem jer većina ljudi ima brzinu ADSL-a od nekoliko Mbps, pa je i tih 100Mbps i više nego dovoljno.

Uostalom, danas gotovo sva nova računala imaju gigabitne mrežne kartice, a modemi koji se dobiju od telekoma za ADSL 10/100.

Moraš instalirati drivere za mrežnu ili namjestiti mrežu na računalu. Ne znam kako se to radi na Linuxu, budući da ga ne koristim.

fala na pojasnjenju, sad mi je jasno. nazalost sad nemogu okrivit nekompatibilnost sucelja za neuspjeh spajanja kasde i kompa. pogotovo mi nije jasno zast LEDica na kasdi ne ne svijetli a dok ju spojim na drugu konfu sa dlinkovom 10/100 mreznom svijetli jos dok je komp ugasen, bitno da je switch na napajanju na ON...
^_-
17 godina
neaktivan

Moguće da je poteškoća onda do računala, pošto kasda radi na drugom računalo slažem se da nemože biti poteškoća u njoj samoj. E sad što se računala tiće:

Jesi li siguran da ti je mrežna na tom drugom računalu ispravna?

Jesi li pingao localhost?

Jesi li probao sa manualno ukucanim adresama?

Je li mrežna sigurno enableana?

"ne prestajemo se igrati zato što ostarimo, starimo zato što se prestajemo igrati" - Flegma (car)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
 Netrebaš ništa instalirati jer nForce4 radi out-of-box na Linuxu.

Ako može ispis sljedećeg:
1.
ifconfig -a
2.
ping -c 3 localhost
ping -c 3 192.168.1.1
3.
cat /proc/net/dev
4. Probaj:
ifdown ethX (X broj kartice)
ifup ethX  (X broj kartice)

Gentoo user. :')
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

evo ovak.

donekle rijesih prvobitan problem. digo sam windowse na tu masinu, instaliro nforce drivere i pospajao sve i opet me docekala - banana. LEDica na kasdi ne daje znakove zivota, u trayu kaze da je kabel unplugged.

Odem u device manager, advanced opcije network adaptera, igram se metodom pokusaja i promasaja, te za par minuta nabodem kljucnu opciju: autonegotation!

iskljucim autonegotation, stavim brzinu na 100Mbsa i full duplex i OPLA, evo LEDica  na kasdi uskrsnula. Naravno isprobah sve opcije pa radi i sa half duplex.. iako pojma nemam cemu taj duplex i izgleda da nema veze jel full il half. Bitno da meni LEDica sljaka.

I tak kad sam fino prokuzio u cem je stos, bootam ja opet zenwalk, instaliram ga preko windowsa, sve super i bacim se na trazenje autonegotationa. odnosno kak to na linuxu podesit.. nakon cuku, dvije kopanja po /usr/doc i citanja pripadajucih man stranica nadjoh krasnu alatku zvanu ethtool koja je fino posluzila svrsi i ucinila svoje (trebalo mi je pol sata da skuzim da ak ocu ugasit autonegotation moram prije definiriat svoje parametre.. no ugl, ovak rijesih: ethtool -s eth0 speed 100 duplex full autoneg off). I LEDica jos jednom prosvijetli.

Taman pomislih kak sam rijesio sve svoje probleme, i da sam korak do interneta, pa pokrenem pppoe-setup wizardcic, popunim sve kak treba i.....  pppoe-start.

i nista.

djubre krvavo timeouta.

i sad mi je vec lagano pun quratz linuxa i mreza i interneta i mislim da cu ic malo prosetat van. maksimirom.

nisam neki prejaki linux ekspert al na drugoj konfi sam bez ikakvih vecih zajebancija rijesio net sa pppoe wizardom sa 2 *buntu distre, fedori i freebsdu. al ovu komfu ne. nece na lijep nacin. :(

i kak sad da trejsam problem, zna itko, netko, ikako?

ethtool -t eth0 fejla; kaze da je "register" i "interrupt" offline, link je jedino online.. ima "1" u stupcu pored.

evo ifconfig i route output ak moze pomoc.. trenutno je kasda s te masine odstekana jer mi treba za ovu na kojoj sad radim.. ovo je output:

root[daniel]# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:04:61:00:00:00 
          inet addr:192.168.0.1  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:3 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:3008 (2.9 KiB)
          Interrupt:22

lo        Link encap:Local Loopback 
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:12 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:796 (796.0 B)  TX bytes:796 (796.0 B)

root[daniel]# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
loopback        *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo
root[daniel]#

valjda oko eksperta moze vidjet ovdje "nesto". jer ja sam poprilicno bez opcija.. mislim da cu googlat nest malo neke nejasne mi ethtool opcije..

znam da nista neznam. =_=

edit: idem probat jos ove neke sitnice koje je tux napisao pa javim uskoro...

edit2: evo ih

root[daniel]# ping -c 3 localhost
PING localhost (127.0.0.1) 56(84) bytes of data.
64 bytes from localhost (127.0.0.1): icmp_seq=1 ttl=64 time=0.037 ms
64 bytes from localhost (127.0.0.1): icmp_seq=2 ttl=64 time=0.037 ms
64 bytes from localhost (127.0.0.1): icmp_seq=3 ttl=64 time=0.037 ms

--- localhost ping statistics ---
3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 1999ms
rtt min/avg/max/mdev = 0.037/0.037/0.037/0.000 ms
root[daniel]# ping -c 3 192.168.1.1
connect: Network is unreachable
root[daniel]# cat /proc/net/dev
Inter-|   Receive                                                |  Transmit
 face |bytes    packets errs drop fifo frame compressed multicast|bytes    packets errs drop fifo colls carrier compressed
    lo:    2520      30    0    0    0     0          0         0     2520      30    0    0    0     0       0          0
  eth0:       0       0    1    0    0     0          0         0     1504       0    0    0    0     0       0          0
root[daniel]# man ifdown
No manual entry for ifdown
root[daniel]# ifdown eth0
bash: ifdown: command not found
root[daniel]# ifup eth0 
bash: ifup: command not found
root[daniel]#

btw. dok i sad pingam 192.168.1.1 sa ovog windowsa kompa na kojem pisem i koji je sad online request time outa.

^_-
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.1.2009 15:56 (shadowww).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shadowww kaže...

evo ovak.

donekle rijesih prvobitan problem. digo sam windowse na tu masinu, instaliro nforce drivere i pospajao sve i opet me docekala - banana. LEDica na kasdi ne daje znakove zivota, u trayu kaze da je kabel unplugged.

Odem u device manager, advanced opcije network adaptera, igram se metodom pokusaja i promasaja, te za par minuta nabodem kljucnu opciju: autonegotation!

iskljucim autonegotation, stavim brzinu na 100Mbsa i full duplex i OPLA, evo LEDica  na kasdi uskrsnula. Naravno isprobah sve opcije pa radi i sa half duplex.. iako pojma nemam cemu taj duplex i izgleda da nema veze jel full il half. Bitno da meni LEDica sljaka.

I tak kad sam fino prokuzio u cem je stos, bootam ja opet zenwalk, instaliram ga preko windowsa, sve super i bacim se na trazenje autonegotationa. odnosno kak to na linuxu podesit.. nakon cuku, dvije kopanja po /usr/doc i citanja pripadajucih man stranica nadjoh krasnu alatku zvanu ethtool koja je fino posluzila svrsi i ucinila svoje (trebalo mi je pol sata da skuzim da ak ocu ugasit autonegotation moram prije definiriat svoje parametre.. no ugl, ovak rijesih: ethtool -s eth0 speed 100 duplex full autoneg off). I LEDica jos jednom prosvijetli.

Taman pomislih kak sam rijesio sve svoje probleme, i da sam korak do interneta, pa pokrenem pppoe-setup wizardcic, popunim sve kak treba i.....  pppoe-start.

i nista.

djubre krvavo timeouta.

i sad mi je vec lagano pun quratz linuxa i mreza i interneta i mislim da cu ic malo prosetat van. maksimirom.

nisam neki prejaki linux ekspert al na drugoj konfi sam bez ikakvih vecih zajebancija rijesio net sa pppoe wizardom sa 2 *buntu distre, fedori i freebsdu. al ovu komfu ne. nece na lijep nacin. :(

i kak sad da trejsam problem, zna itko, netko, ikako?

ethtool -t eth0 fejla; kaze da je "register" i "interrupt" offline, link je jedino online.. ima "1" u stupcu pored.

evo ifconfig i route output ak moze pomoc.. trenutno je kasda s te masine odstekana jer mi treba za ovu na kojoj sad radim.. ovo je output:

root[daniel]# ifconfig -a
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:04:61:00:00:00 
          inet addr:192.168.0.1  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:3 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:3008 (2.9 KiB)
          Interrupt:22

edit2: evo ihroot[daniel]# ping -c 3 192.168.1.1
connect: Network is unreachable

btw. dok i sad pingam 192.168.1.1 sa ovog windowsa kompa na kojem pisem i koji je sad online request time outa.

Jesi probao(ja sam na Fedori i ifup/down postoje ali ova komanda radi isto):
ifconfig down eth0
ifconfig up eth0

I zašto je tebi ip adresa mrežne kartice 192.168.0.1? Jeli nebi trebala biti 192.168.0.2-255 ili 192.168.1.2-255? Probaj sljedeće ako ovo gore neradi:

ifconfig eth0 pointopoint 192.168.0.3

pa onda probaj one dvije komande gore. Ako neradi probaj ovo:

ifconfig eth0 pointopoint 192.168.1.3

pa onda probaj one dvije komande gore. Ako neradi probaj ovo:

ifconfig eth0 netmask 255.255.0.0 pointopoint 192.168.1.3

pa onda probaj one dvije komande gore.

A zašto nestaviš Kasdu u route mod rada? Znam da je Kasda govno, ali ja sam je imao i radila je ok u route modu rada.

Eh da skoro zaboravih. Probaj pingati:
ping -c 3 192.168.0.1

17 godina
neaktivan
autorov komentar

ifconfig eth0 up/down sam isprobao jos prije, bez nekakvog uspjeha..

192.168.0.1 sam stavio samoinicijativno, nisam mislio da bi to moglo radit ikakve probleme, budem sad promijenio i stavio unutar tvog preporucenog rangea..

ovo sa pointopoint sam takodjer probao prije, al za 192.168.0.1.. netmask nisam bio siguran jel ide 255.255.255.0 ili 255.255.0.0; po defoultu je bilo ovo drugo al sam promijenio na prvo jer sam tak vidio da mi je na ovom windows kompu.

kasda je u pppoe (bridge?) modu po defoltu jer sam cuo da ju je zeznuto stavit u route mod, al da.. ak ne uspijem ovak slozit onda cu guglat da vidim kak se stavi u route mod.. onda bi podesavanje trebalo bit jednostavnije valjda.. samo dhcp aktiviram jel.

a pinganje 192.168.0.1 je bilo uspjesno kolko se sjecam.. bilo je replaya.

kasda je stvarno zesce govno a jos mi se cini da je ova moja posebno mutava.. na neki profinjen nacin.

^_-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shadowww kaže...

kasda je u pppoe (bridge?) modu po defoltu jer sam cuo da ju je zeznuto stavit u route mod, al da.. ak ne uspijem ovak slozit onda cu guglat da vidim kak se stavi u route mod.. onda bi podesavanje trebalo bit jednostavnije valjda.. samo dhcp aktiviram jel.

a pinganje 192.168.0.1 je bilo uspjesno kolko se sjecam.. bilo je replaya.

kasda je stvarno zesce govno a jos mi se cini da je ova moja posebno mutava.. na neki profinjen nacin.

Da ja sam ju isto imao i bila je u bridge modu. Kad sam stavio u route mod rada internet je odmah proradio. Na Linuxu odmah radi bez ikakvog podešavanja dok sam na Winu morao instalirati driver za mrežnu da bi proradilo. I netrebaš onda nikakav dhcp uključit Linux to sam sredi.

Ovaj tutor ti može pomoći:
17 godina
neaktivan
autorov komentar
bez uspjeha i dalje.

kasda svijetli al na kompu je link down cijelo vrijeme, isto kao i da nije nista spojeno. ethtool eth0 kaze da je link down.. i ne ocitava brzinu ni nista. zapravo sto god ja radio na kompu isto je jel je kasda ukopcana il nije.

jel se moze gdje ukljucit kakav debugging mode, gdje se mogu vidjet logovi, sto mi je na raspolaganju osim ethtool, mii-tool, route i ifconfig alata?

ak ne rijesim ovo danas; sutra kupujem novu mreznu, first thing in the morning. ..

neznam za routing mode..... ni na ovom windows kompu nemogu uc u postavke kasde.. 192.168.1.1 timeouta u firefoxu.

^_-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
shadowww kaže...
bez uspjeha i dalje.

kasda svijetli al na kompu je link down cijelo vrijeme, isto kao i da nije nista spojeno. ethtool eth0 kaze da je link down.. i ne ocitava brzinu ni nista. zapravo sto god ja radio na kompu isto je jel je kasda ukopcana il nije.

jel se moze gdje ukljucit kakav debugging mode, gdje se mogu vidjet logovi, sto mi je na raspolaganju osim ethtool, mii-tool, route i ifconfig alata?

ak ne rijesim ovo danas; sutra kupujem novu mreznu, first thing in the morning. ..

neznam za routing mode..... ni na ovom windows kompu nemogu uc u postavke kasde.. 192.168.1.1 timeouta u firefoxu.

debugging mode je na većini programa isključen(nije kompajliran s debugging-om) tako da to neće ići. Svi log fileovi su ti u: /var/log.

Jesi probao ući u postavke Kasde s ip adresom 192.168.0.1
17 godina
neaktivan
autorov komentar

skuzio sam kak se ukljuci debugging mode za pppoe.. u etc/ppp/options il tak nekak.. pa sam mislio vidjet zbog cega pppoe-start timeouta.. al nis od toga. pppoe-start broadcasta svoje, i ne dobiva nikakav replay. jednostavno, kao da kasda nije ni ustekana. neam pojma vise. sad cu probat jos s fedorom il sa windowsima ak fejlam, a vrlo vjerojatno ocu idem po drugu mreznu sutra.

^_-

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

evo me napokon online na zenwalk konfi.. sa novom mreznom sve prosljakalo odprve. samo sam pppoe usmjerio na eth1 umjesto eth0..
sve rijeseno, uzivam lagano. zenwalk je fina distra, preporuka skroz. xfce je sucelje, po jednostavnosti ko gnome, svidja mi se.

thx svima na savjetima, naucih podosta o networkingu na linuxu zadnjih par dana =)

^_-
Poruka je uređivana zadnji put pon 19.1.2009 23:32 (shadowww).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice