kad upalim kompjuter čuje se zujanje par minuta i onda prekine,nemam inače problema sa radom kompjutera
par puta sam otvorio kućište i isprašio i nije se čulo zujanje,ali nakon nekog vremena opet...
molim vas ako mi može neko pomoć...unaprijed hvala
kad upalim kompjuter čuje se zujanje par minuta i onda prekine,nemam inače problema sa radom kompjutera
par puta sam otvorio kućište i isprašio i nije se čulo zujanje,ali nakon nekog vremena opet...
molim vas ako mi može neko pomoć...unaprijed hvala
Koliko je konfiguracija stara?
Prvoj odspoji fizički zvučnike da budeš siguran da zujanje ne dolazi iz njih, jer ako zuje zvučnici, moguće je da su ti kondezatori na matičnoj ploči "probili".
Ipak je vjerojatnije da neki ventilator "prozujao" i dok ne postigne radnu temperaturu, rotor uz pomoć nakupljene prašine struže u stator. Otvori komp, upali ga i osluškuj odakle dolazi zvuk: napajanje, CPU, chipset ili grafička kartica. Najčešće prozuje ventilatori na grafičkim karticama i chipsetovima, jer su najmanji i u pravilu imaju najveću brzinu rotacije, pa prvi stradaju. Zvuk se kreće od iritantnog visokofrekventnog zujanja, pa do zvuka "struganja" metala.
Javi kako je prošao test, pa ću ti kazati što dalje moraš napraviti.
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Ležaj na ventilatoru napajanja, najverojatnije. Kod mene je to prisutno već dosta dugo vremena a pogotovo je prisutno ako je u prostoriji hladno.
Većina računara se ponaša tako.
Takodjer i meni se zna nekad cut, a primjetio sam sad u hladnije dane kad otvorim prozor i bude ledeno u sobi, upalim komp, a fan na kucistu (zalman z1) krene onako strugat brutalno baš se cuje, cim se malo zagrije mir bozji...
neka zuji. ko ga hebe :D Moj je meni godinu daja tako zujao(u prednjoj masci) jer mi ga se nije dalo skidati. Kad skidoh i konacno vidih prilikom ciscenja, krilca su uletjela u rešetkice tj otvore i to je tako tuklo dok se nebi zagrijalo il bi pak shvatio da se nemoze pokrenuti HAHAH. Nek tuče ko ga hebe