Zujanje prilikom paljenja kompjutera

poruka: 8
|
čitano: 10.349
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

kad upalim kompjuter čuje se zujanje par minuta i onda prekine,nemam inače problema sa radom kompjutera

par puta sam otvorio kućište i isprašio i nije se čulo zujanje,ali nakon nekog vremena opet...

molim vas ako mi može neko pomoć...unaprijed hvala

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Zujanje prilikom paljenja kompjutera

Koliko je konfiguracija stara?

Prvoj odspoji fizički zvučnike da budeš siguran da zujanje ne dolazi iz njih, jer ako zuje zvučnici, moguće je da su ti kondezatori na matičnoj ploči "probili".

Ipak je vjerojatnije da neki ventilator "prozujao" i dok ne postigne radnu temperaturu, rotor uz pomoć nakupljene prašine struže u stator. Otvori komp, upali ga i osluškuj odakle dolazi zvuk: napajanje, CPU, chipset ili grafička kartica. Najčešće prozuje ventilatori na grafičkim karticama i chipsetovima, jer su najmanji i u pravilu imaju najveću brzinu rotacije, pa prvi stradaju. Zvuk se kreće od iritantnog visokofrekventnog zujanja, pa do zvuka "struganja" metala.

Javi kako je prošao test, pa ću ti kazati što dalje moraš napraviti.

16 godina
Vjerovatno kad upalis se svi ventovi dignu na maximum pa kad udes u windowse okretaji padnu i necuje se toliko! Bar je tako kod mene!
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
18 godina
odjavljen

Ležaj na ventilatoru napajanja, najverojatnije. Kod mene je to prisutno već dosta dugo vremena a pogotovo je prisutno ako je u prostoriji hladno.

Freak Show Inc.

2 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Imam problem. Kad palim kompjuter ventilator od procesora poblesavi i pocne se vrtjeti na maximalnim okretajima i to traje 3-4 sec od kad sam ga upalim, nakon toga ga vise ne cujem. Nema ni trunke prasine na njemu jer ga redovito cistim pa mi bas i nije jasno :/ Ima ko kakvih ideja u cemu je problem ili je to po defaultu da otpuse prasinu ako je slucajno ima? inace intel i5 3470 stock ventilator.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Većina računara se ponaša tako.

Moj PC  
2 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Takodjer i meni se zna nekad cut, a primjetio sam sad u hladnije dane kad otvorim prozor i bude ledeno u sobi, upalim komp, a fan na kucistu (zalman z1) krene onako strugat brutalno baš se cuje, cim se malo zagrije mir bozji...

Battlelog: D3lBoy-00
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

neka zuji. ko ga hebe :D Moj je meni godinu daja tako zujao(u prednjoj masci) jer mi ga se nije dalo skidati. Kad skidoh i konacno vidih prilikom ciscenja, krilca su uletjela u rešetkice tj otvore i to je tako tuklo dok se nebi zagrijalo il bi pak shvatio da se nemoze pokrenuti HAHAH. Nek tuče ko ga hebe

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice