MBO je Gigabyte GA-M61SME SL2 i CPU AMD 5000 x2 i XP Pro i sve radi super ali kad se igra igrica ili koristi neki program sto iziskuje koristenje procesora da radi 100% temperatura pocme rasti i u roku nekoliko minuta dosegne 100 stupnjeva i izgasi se racunalo.
Sve komponente u racunalu su testirane i sve su ispravne.
Znaci upalim racunalo koje se pokrene bez problema i sve dok je u mirovanju odnosno dok procesor radi samo na par sekundi pod punim opterecenjem sve je Ok ali kad prosecor radi duze vrijeme temperatura raste i raste i kad dođe do 100 stupnjeva izgasi se.
Promjenio sam hladnjak,stavio novu pastu i opet isto.Nadogradio sam BIOS i opet isto.
Kada testiram sa programon Prime95 puno opterecenje CPU i RAM-a i gledam temperaturu u programu Core Temp samo raste i raste i dođe do 103 stupnja i samo se izgasi.
Kada racunalo miruje onda je temperatura 22 stupnja kada pokrenem program Video Card Test procesor je pod opterecenjem oko 65% i temepatura pocme pomalo rasti i dođe negdje do 90 stupnjeva odnosno nakon 20-setak minuta isto se izgasi racunalo.
Kada izgasim programe za testiranje temepratura odmah padne na oko 50 stupnjeva i onda u roku niti minut se vrati na 22 do 27 stupnjeva i procersor je u mirovanju.
U BIOS-u sam iskljucio opcije da ventilator na hladnjaku automatski se vrti brže po povecanju temeperature nego odmah ide na punu brzinu vrtnje.
Kada fizički diram hladnjak sta blize procesoru kada je pod punim opterecenjem je vruce ali se moze drzati prst bez problema recimo slobodna procjena temerature bi bila oko 50-tak stupnjeva.
Sumnjam da je senzor koji pokazuje temepraturu procesora u kvaru odnoso da hladnjak ne nasjeda dobro na CPU iako sam stavljao drugi i novu pastu.
Gdje se nalazi senzor koji javlja temeraturu CPU? U samom CPU(jedna od nožica cpu-a) ili je negdje na MBO ?
Molim za misljenje,sugestiju,prijedlog.
Unaprijed zahvaljujem.
Pozdrav.