Temperatrura preko 100 stupnjeva ?!

poruka: 25
|
čitano: 7.337
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

MBO je Gigabyte GA-M61SME SL2  i CPU AMD 5000 x2 i XP Pro i sve radi super ali kad se igra igrica ili koristi neki program sto iziskuje koristenje procesora da radi 100% temperatura pocme rasti i u roku nekoliko minuta dosegne 100 stupnjeva i izgasi se racunalo.

Sve komponente u racunalu su testirane i sve su ispravne.

Znaci upalim racunalo koje se pokrene bez problema i sve dok je u mirovanju odnosno dok procesor radi samo na par sekundi pod punim opterecenjem sve je Ok ali kad prosecor radi duze vrijeme temperatura raste i raste i kad dođe do 100 stupnjeva izgasi se.

Promjenio sam hladnjak,stavio novu pastu i opet isto.Nadogradio sam BIOS i opet isto.

Kada testiram sa programon Prime95 puno opterecenje CPU i RAM-a i gledam temperaturu u programu Core Temp samo raste i raste i dođe do 103 stupnja i samo se izgasi.

Kada racunalo miruje onda je temperatura 22 stupnja kada pokrenem  program Video Card Test procesor je pod opterecenjem oko 65% i temepatura pocme pomalo rasti i dođe negdje do 90 stupnjeva odnosno nakon 20-setak minuta isto se izgasi racunalo.

Kada izgasim programe za testiranje temepratura odmah padne na oko 50 stupnjeva i onda u roku niti minut se vrati na 22 do 27 stupnjeva i procersor je u mirovanju.

U BIOS-u sam iskljucio opcije da  ventilator na hladnjaku automatski se vrti brže po povecanju temeperature nego odmah ide na punu brzinu vrtnje.

Kada fizički diram hladnjak sta blize procesoru kada je pod punim opterecenjem je vruce ali se moze drzati prst bez problema recimo slobodna procjena temerature bi bila oko 50-tak stupnjeva.

Sumnjam da je senzor koji pokazuje temepraturu procesora u kvaru odnoso da hladnjak ne nasjeda dobro na CPU iako sam stavljao drugi i novu pastu.

Gdje se nalazi senzor koji javlja temeraturu CPU? U samom CPU(jedna od nožica cpu-a) ili je negdje na MBO ?

Molim za misljenje,sugestiju,prijedlog.

Unaprijed zahvaljujem.

Pozdrav.

Uvijek Vaš nikad svoj.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jedino mi pada napamet da je možda procesor pokvaren.Odi u servis da oni ispitaju.

oko za oko,pasta za zube

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Temperatrura preko 100 stupnjeva ?!

Koja bi to bila greška CPU-a?Jel ima neki službeni naziv za takvu grešku ?Nisam jos vidio ovakvu grešku na CPU-u pa zato pitam,dosta cudno bar za mene.Nezna kakav bi zakljucak donio?

Uvijek Vaš nikad svoj.
16 godina
neaktivan

Ne kužim se u elektrotehniku i mikroprocesore toliko,ali mora postojati neki razlog za takvo zagrijavanje.Zato i kažem,najbolje da odfuraš u servis ako nisi siguran.Ali pričekaj,možda netko od kolega zna.

oko za oko,pasta za zube

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Možda senzor ne valja? Probaj sa nekoliko različitih programa očitat temperaturu. Kažeš da možeš držati prst na hladnjaku kad dođe do 90-100c (tako bar senzor kaže, jel?)... 99% da je senzor neispravan. Odnesi komp na servis.

Stick to the shadows.... // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
17 godina

Jel ti ima termalna pasta izmedu procesora i hladnjaka?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

sad sam procito jos jednom i vidio da si mijenjoj cooler i pastu, onda je vjerojatno problem u senzoru, jer inace bi se opurio barem malo da dodirnes cooler dok je na toj temperaturi proc

When life gives you lemons throw them at the mean people and hope it gets them in the eyes.
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 23:43 (Amrapheus).

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

radna temp za tvoj procesor je 55-72c tako da ti vjerojatno senzor nevalja... sumnjam da bi mogao stavit prst na cooler ak je on došao do 100c...

Stick to the shadows.... // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
17 godina
neaktivan

Gdje se nalazi senzor ? Na MBO ? Kako se popravlja ako se moze uopce popraviti ? Znaci nova MBO sljedi ?!

Uvijek Vaš nikad svoj.
16 godina
odjavljen

Senzor je na MB, u socketu, ispod procesora i sam ga nikako ne možeš zamijenit. Isključi Temperature alarm (tako nekako, u BIOSU) ili zamijeni MB. Ako ne isključiš alarm, kad senzor krivo očita temp, ugasit će komp. Malo je bedasto rješenje, u najgorem slučaju, cooler može crknut, komp će nastavit radit i spalit će proc (mada se i to da rješit - u nekom programu, HW monitoru npr, namjesti da ugasi komp ako brzina vrtnje cpu venta padne na 0). Ili ovo, ili mijenjaj mbo. Neznam da se senzor može tek tako zamijenit.

Ako netko ima bolju ideju, nek se javi.

17 godina
neaktivan
Odi u BIOS i tamo očitaj temperaturu, i vidi kakva je, pa usporedi s onom koju očitavaš u Windowsima.

U svakom slučaju da dotakneš cooler kada je proc na 100 stupnjeva opekao bi se.
...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
17 godina
neaktivan

Izgasio sam sve alarme u BIOS-u i opet se gasi.

Cini mi se da je senzor ispravan ali  krivo detektira temepraturu jer u samom startu pokazuje vecu temeperaturu u samom BIOSU a dok sa programom iz windoza dok miruje je 20 stupnjeva u samom Biosu je  oko 41 stupanj tako da me ovo sve zbunjuje.

Uvijek Vaš nikad svoj.
17 godina
neaktivan
Otfuraj lagano komp na dijagnostiku u servis.

Ne vrijedi ti se patiti doma sa time, oni će ti to riješiti za nekoliko minuta.
17 godina
neaktivan

Ako nije tajna sta ce konkretno u servisu napraviti osim ponuditi opciju zamjene MBO ?

Uvijek Vaš nikad svoj.
17 godina
neaktivan
Obavit će ti dijagnostiku i reći točno u čemu je problem. Bar ćeš znati na čemu si.
17 godina
neaktivan

A na to si mislo.

Uvijek Vaš nikad svoj.
16 godina
Mentor kaže...

Izgasio sam sve alarme u BIOS-u i opet se gasi.

Cini mi se da je senzor ispravan ali  krivo detektira temepraturu jer u samom startu pokazuje vecu temeperaturu u samom BIOSU a dok sa programom iz windoza dok miruje je 20 stupnjeva u samom Biosu je  oko 41 stupanj tako da me ovo sve zbunjuje.

-ispravan, krivo detektira?? Smijeh

Ovako: ako ti bios prikazuje 410C to je OK, ostani u biosu 10tak minuta... dali temp. raste? ako ne, onda isključi sve alarme (nešto nisi isključio), disebliraj.. to bi trebalo biti dovoljno.

Ako garancija vrijedi, svakako reklamirati.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Izgleda da CPU dobiva vecu voltazu nego sta treba odnosno overclockan je ali zato  sama MBO nema mogucnost overclockanja pa zakljucujem da je MBO neispravna odnosno daje vise struje samom CPU.

Uvijek Vaš nikad svoj.
16 godina
neaktivan

Ako ti se to dešava kad upališ komp ja jedino sumnjam na prašinu ako ti hladnjak od procesora prekriven prašinom to bi mogao biti razlog zbog pregrijavanja ,zbog toga što ti hladan zrak ne dopire do procesora pa se komp automatski gasi....

16 godina
Luka kaže...

Moj radi dobro i bez paste xD

Ja mislim da je prašina

17 godina
CroNk3r kaže...
Luka kaže...

Moj radi dobro i bez paste xD

Ja mislim da je prašina

Ma daj kako si ti zakon! :D

Pitao jer puno ljudi makne hladnjak sa procesora pa kad ga ociste samo vrate, bez da skunu staru i stave novu pastu...

16 godina

Pokusaj ispuhati komp s kompresorom...

EDIT:

pokusaj izvaditi onu baterijicu koja odrzava memoriju bios-a i onda kad se sve resetira probaj igrati nesto

EDIT 2:

otvori kuciste i kad pokrenes komp pogledaj dali svi hladnjaci rade

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 22:12 (CroNk3r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Sigurno treba promjeniti-staviti  pastu (pravilno-preko cijelog procesora-tanko...) .Imao sam sve isto i poslije promjene paste sve OK.100%

xxxxxx
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Posto nisam skuzio zasto,poslao sam na servis posto je pod garancijom i konkretan odgovor nisam dobio osim nove MBO i CPU-a.

P mom sudu najverovatnije je MBO u banani bila.

Uvijek Vaš nikad svoj.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Molim vas da za pomoc.

Grije mi se laptop accer aspire 5715 i nakon toga ugase. Cesto mi se desava nakon 2 sata rada. Kupljen je prije 1,5 god. Nosio sam ga na ciscenje, ali prasina nije problem, procesor dual core 1.73. Ne znam u cemu je problem.

Unaprijed zahvalan

Gagi
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice