Ryzen 5600x visoke temperature

poruka: 28
|
čitano: 4.776
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan

Pozdrav momci.

Kao što u naslovu piše, imam problem sa visokim temperaturama, ali prilikom igranja. Što se tiče idle temperatura, ako baš ništa ne radim, temperatura je oko 33-35 stepeni, ukoliko surfam, ide na 40-45 otprilike.

5600x je kupljen nov prije tacno 3 mjeseca. Sve je bilo uredu do zadnjih mjesec dana kada sam primijetio da mi temperature u igrama idu do skoro 80 stepeni i to nakon 10ak minuta igranja, a CPU usage je oko 50%. Najnoviji BIOS update instaliran i nista od postavki nisam dirao. Pocelo mi se desavati da mi u igri Dying Light 2 samo se zamrzne ekran ili se restartuje PC sam od sebe, a temperatura CPU-a bude oko 73-75 stepeni, a graficke oko 60.

Cinebench stress test od 10 minuta je pokazao 86 stepeni.

Vodeno hladjenje je također novo, Lian Li Galahad 240 kupljeno prije 11 mjeseci i njegova pumpa radi uvijek na max obrtajima, jer je 3 pinsko napajanje.

Kuciste Lian Li Lancool 2, 1 fan od 12 cm nazad izduvni, 2x fan na vrhu od po 14 cm također izduvni.

Ostale komponente: Win 10 pro, pasta je arctic mx 4, ploča b450 tomahawk max nova, 2x8 GB Corsair Vengeance pro ram memorija novo, GPU 6600xt prije 2 mjeseca kupljena nova, napajanje V850 Gold CoolerMaster, 1x m2 ssd samsung 970 pro (100% health) i 1x 860 evo samsung ssd (98% health), svi driveri zadnji uredno instalirani, zadnji update od windowsa, chipset driveri itd itd

Dakle prije 3 mjeseca sam presao sa ryzen 5 3600 na 5600x. Nisam ranije imao problema apsolutno nikakvih sve do kako sam rekao zadnjih mjesec dana.

Sta je potrebno da uradim? Da li je kvar do komponenti ili...

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2022 18:44 (alleinichev).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Re: Ryzen 5600x visoke temperature

Jesi siguran da si skinuo naljepnicu (onaj peel-off) sa cpu coolera? Jedino mi takvo što pada na pamet.

A ti ryzeni imaju hrpu za*ebancija u biosu, pa ti možda netko iskusniji s njima da kakav hint.

Poruka je uređivana zadnji put ned 11.9.2022 23:10 (miki_the_pirat).
17 godina

bacim pogled sutra kada dodem doma, ali mislim da meni temp su oko 65 max u loudu s istim procesorom i vodenim

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Takve temp se dobivaju sa stock coolerom, vjerovatno ti je ostala naljepnica...

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina

Pa da je ostala naljepnica onda bi od same kupnje imao taj problem, a u postu pise da se problem javio nedavno... 

XY
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Ma kakva naljepnica, to je skinuto

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
miki_the_pirat kaže...

Jesi siguran da si skinuo naljepnicu (onaj peel-off) sa cpu coolera? Jedino mi takvo što pada na pamet.

A ti ryzeni imaju hrpu za*ebancija u biosu, pa ti možda netko iskusniji s njima da kakav hint.

hahhaajaads kaže...

Takve temp se dobivaju sa stock coolerom, vjerovatno ti je ostala naljepnica...

Stvarno ste biseri, da je procitat post na koji odgovarate?

16 godina

Nema čovjek stock cooler. Ajd slikaj kako ti je postavljen hladnjak cpu-a njegov radijator.

Prouči gdje mu je tlak gdje usis, vidi shemu kako treba biti:

https://www.msi.com/blog/how-to-place-your-liquid-cooler

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 10:58 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Instaliran je naprijed sa cijevima prema gore, ali je pumpa nize od vrha vodenog bloka i ne cuju se nikakvi baloncici ili slicno iz same pumpe. Jedino da rotiram cijevi od vodenog prema dole, ali da li je moguce da je vodeno otislo, a tek ga 11 mjeseci koristim, jos ga ne koristim aktivno, 2,3 puta u toku sedmice ga upalim ne igram ni sat vremena.

Još je i vodeno skupo koštalo, 120€, znaci nisam uzeo neko bezvezno, nego sam ganjao koliko toliko kvalitetno da uzmem.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 12:01 (alleinichev).
17 godina

imam isti proc i isto vodeno, i sada odvrtio bench i malo igre,  i temp ne prelaze 60-65c u lodu

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Cijevi moraju biti dole. Okreni ovako tu je vjerovatno problem plus šta radi punom snagom i vuče zrak.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 13:06 (dery).
5 godina
neaktivan
alleinichev kaže...

Instaliran je naprijed sa cijevima prema gore, ali je pumpa nize od vrha vodenog bloka i ne cuju se nikakvi baloncici ili slicno iz same pumpe. Jedino da rotiram cijevi od vodenog prema dole, ali da li je moguce da je vodeno otislo, a tek ga 11 mjeseci koristim, jos ga ne koristim aktivno, 2,3 puta u toku sedmice ga upalim ne igram ni sat vremena.

Još je i vodeno skupo koštalo, 120€, znaci nisam uzeo neko bezvezno, nego sam ganjao koliko toliko kvalitetno da uzmem.

Po ovome svemu,mislim da je otišla pumpa..Ako je sve normalno radilo a ne vjerujem da su negdje otpustili šerafi koju to sve drže ili da se možda isčupao ovaj 3 pinski sa matične...

Jel ikako možeš provjerit jer pumpa radi?

Izvadi gpu,isključi sve ventilatore da nemaš nikakvih stranih zvukova pa probaj odgonentnut-ona se mora malo čut,pogotovo odmah kad pališ komp

I probaj sa prstima osjetit na njoj jel ima kakvih vibracija(jel vrti)

Ali opet,to nisu temperature gdje če ga smrzavat i rušit

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 13:28 (renato1977).
8 godina
neaktivan
renato1977 kaže...
alleinichev kaže...

Po ovome svemu,mislim da je otišla pumpa..Ako je sve normalno radilo a ne vjerujem da su negdje otpustili šerafi koju to sve drže ili da se možda isčupao ovaj 3 pinski sa matične...

Izvadi gpu,isključi sve ventilatore da nemaš nikakvih stranih zvukova pa probaj odgonentnut-ona se mora malo čut,pogotovo odmah kad pališ komp

U bios-u sam vidio da radi na maximumu, preko 3000 rpm-a i uvijek kad palim komp cuje se na par sekundi malo voda iz pumpe na pocetku i onda se vise ne cuje. Kako brzo da mi ode pumpa, pa uzeo sam prije 11 mjeseci vodeno, a komp palio 2,3 puta u sedmici ili cak nikako, igrao igrice po sat vremena max...

Da se iscupao 3 pinski, valjda bi konstantno imao problema sa temperaturom, a u idle 33-35 ako nista ne radim, 40-45 ako surfam i slično... jedino u igrama skoci na 70+, plus na cinebench 86 na full load-u, a prije bilo 65-70

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 13:25 (alleinichev).
8 godina
neaktivan
dery kaže...

Cijevi moraju biti dole. Okreni ovako tu je vjerovatno problem plus šta radi punom snagom i vuče zrak.

pa nema mi druge, sve cu nanovo, izvaditi cijelo vodeno i onda okrenuti prema dole, nanijeti novu pastu i probati. Kontam da li da je malo razmazem po procesoru ili samo ono malo u sredinu da stavim?

8 godina
neaktivan
Gemmy kaže...

imam isti proc i isto vodeno, i sada odvrtio bench i malo igre,  i temp ne prelaze 60-65c u lodu

a kako ti je postavljeno vodeno? naprijed ili na vrhu? kako si stavio pastu, razmazao je ili samo tačkica u sredinu?

16 godina

Razmaži tanko ili na X

Ventovi ovako moraju puhat:

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 13:35 (dery).
17 godina
alleinichev kaže...
Gemmy kaže...

a kako ti je postavljeno vodeno? naprijed ili na vrhu? kako si stavio pastu, razmazao je ili samo tačkica u sredinu?

na vrhu mi je jer imam lian li 215 gdje nemogu naprijed stavit da radi kako spada, radi dva venta od 200

nisam ja istalirao nego u futuri pa neznam pa pastu

16 godina
Gemmy kaže...

na vrhu mi je 

To je isto dobro.

8 godina
neaktivan
dery kaže...

Razmaži tanko ili na X

Ventovi ovako moraju puhat:

razmazat cu po cijelom cpu tanko, a ventovi mi tako i pušu. 2 su gore od po 14 cm koja izvlace topli zrak, a jedan je sa lijeve strane od 12 cm koji takodjer izvlaci topli zrak

16 godina

Pumpa ti tako brzo ubacuje i uzima tekučinu iz radijatora da se ne uspije ni ohladit.Brže prolazi i kroz proc ali trebao bi rješit glavni problem kad ga okreneš.

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 14:00 (dery).
Moj PC  
1 0 hvala 1
14 godina

Okreni za test čitav komp naopačke 

Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
protjeran
renato1977 kaže...
alleinichev kaže...

Kad ode pumpa, imas 100°C u idle-u.... To nije sigurno..

A i ove price o orijentaciji vodenoga su isto nebuloze. Covjek kaze da je sve bilo u redu a onda su bez mijenjanja setupa pocele visoke temperature i nestabilnost.

Nije ni malo nemoguce da CPU umire, Ryzeni se generalno dosta kvare...

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 14:17 (ansha).
8 godina
neaktivan
ansha kaže...
renato1977 kaže...
alleinichev kaže...

A i ove price o orijentaciji vodenoga su isto nebuloze. Covjek kaze da je sve bilo u redu a onda su bez mijenjanja setupa pocele visoke temperature i nestabilnost.

pa uzeo sam cpu prije manje od 3 mjeseca...
nije mi samo jasno kako u idle je sve ok i kada surfam i slicno, ali u igrama su netipicno velike temp (a nije overklokan cpu), a stress test takodjer pokazuje bas visoku temp

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 14:26 (alleinichev).
15 godina
protjeran
alleinichev kaže...
ansha kaže...
renato1977 kaže...
alleinichev kaže...

pa uzeo sam cpu prije manje od 3 mjeseca...
nije mi samo jasno kako u idle je sve ok i kada surfam i slicno, ali u igrama su netipicno velike temp (a nije overklokan cpu), a stress test takodjer pokazuje bas visoku temp

Rekao si da je sve bilo u redu do zadnjih mjesec dana, to znaci da su temperature bile normalne. Ili si mislio nesto drugo?

Vise od temperatura (koje nisu kriticne) te trebaju brinut ta rusenja, trebas bacit oko na event view-er, ili jos bolje skini "blue screen view" aplikaciju pa ju pokreni nakon rusenja kompa... Tu ces saznat razlog...

12 godina

Hah, zanimljivo. Izgleda da to vodeno i nije bas nesta bajno, bolje da si uzeo ono Arctic... 

https://forums.tomshardware.com/threads/lian-li-galahad-not-cooling-cpu-whatsoever.3736604/

https://www.reddit.com/r/lianli/comments/sibu7c/what_is_it_with_galahads_failing/

Misljenja su podjeljena... nekima je vodeno otislo kaput a neki su ga krivo montirali

Edit: air cooler majka, nije tolko lijepo ali bar radi kolko hoces

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2022 14:36 (hahhaajaads).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Isti problem sa stock coolerom imam idle 60 gaming 85 nekad cak i vise...kuciste sa 9 ventova, najnoviji bios, svjeza termalna Arctic MX2

Prije sam imao vodeno 240mm ali prodao zbog prelaska na 360mm pa zato imam stock cooler dok nenadem vodeno...nadam se da ce vodeno popraviti stvari

93C tokom igranja 93C tokom igranja
AE REKO ŠTAE
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

strpi se još mjesec-dva pa ćeš mu biti zahvalan. za istu lovu i igranje i grijanje. još bolje ako se igraš noću, kad je struja jeftinija. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
Ajar kaže...

strpi se još mjesec-dva pa ćeš mu biti zahvalan. za istu lovu i igranje i grijanje. još bolje ako se igraš noću, kad je struja jeftinija. 

Hahahahahahahha 

AE REKO ŠTAE
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice