Pozdrav momci.
Kao što u naslovu piše, imam problem sa visokim temperaturama, ali prilikom igranja. Što se tiče idle temperatura, ako baš ništa ne radim, temperatura je oko 33-35 stepeni, ukoliko surfam, ide na 40-45 otprilike.
5600x je kupljen nov prije tacno 3 mjeseca. Sve je bilo uredu do zadnjih mjesec dana kada sam primijetio da mi temperature u igrama idu do skoro 80 stepeni i to nakon 10ak minuta igranja, a CPU usage je oko 50%. Najnoviji BIOS update instaliran i nista od postavki nisam dirao. Pocelo mi se desavati da mi u igri Dying Light 2 samo se zamrzne ekran ili se restartuje PC sam od sebe, a temperatura CPU-a bude oko 73-75 stepeni, a graficke oko 60.
Cinebench stress test od 10 minuta je pokazao 86 stepeni.
Vodeno hladjenje je također novo, Lian Li Galahad 240 kupljeno prije 11 mjeseci i njegova pumpa radi uvijek na max obrtajima, jer je 3 pinsko napajanje.
Kuciste Lian Li Lancool 2, 1 fan od 12 cm nazad izduvni, 2x fan na vrhu od po 14 cm također izduvni.
Ostale komponente: Win 10 pro, pasta je arctic mx 4, ploča b450 tomahawk max nova, 2x8 GB Corsair Vengeance pro ram memorija novo, GPU 6600xt prije 2 mjeseca kupljena nova, napajanje V850 Gold CoolerMaster, 1x m2 ssd samsung 970 pro (100% health) i 1x 860 evo samsung ssd (98% health), svi driveri zadnji uredno instalirani, zadnji update od windowsa, chipset driveri itd itd
Dakle prije 3 mjeseca sam presao sa ryzen 5 3600 na 5600x. Nisam ranije imao problema apsolutno nikakvih sve do kako sam rekao zadnjih mjesec dana.
Sta je potrebno da uradim? Da li je kvar do komponenti ili...