Pozdrav! Dakle, u zadnje vrijeme mi se sve cesce ugasi sam od sebe, najcesce pri igranju, ali ne ugasi se kao kad nestane struje (sve odjednom) nego prvo monitor pa svijetla na tastaturi, onda svijetlo na misu i tek tada kanta. Makar se ovo dogada kod igranja mislim da nije problem pregrijavanje, nista nije clockano, a graficka ima scythe musashi na sebi i u load-u ne prelazi 60 stupnjeva. Drugi problem je u vezi te iste graficke. Naime ima cudnu naviku koja se sve cesce ponavlja: ugasi mi sliku, monitor "blinka" ali slika je potpuno crna, a na grafickoj se upali neka crvena lampica o kojoj nigdje nisam uspio nista naci. Graficka je Sapphire Ati radeon 4850hd.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pozdrav! Dakle, u zadnje vrijeme mi se sve cesce ugasi sam od sebe, najcesce pri igranju, ali ne ugasi se kao kad nestane struje (sve odjednom) nego prvo monitor pa svijetla na tastaturi, onda svijetlo na misu i tek tada kanta. Makar se ovo dogada kod igranja mislim da nije problem pregrijavanje, nista nije clockano, a graficka ima scythe musashi na sebi i u load-u ne prelazi 60 stupnjeva. Drugi problem je u vezi te iste graficke. Naime ima cudnu naviku koja se sve cesce ponavlja: ugasi mi sliku, monitor "blinka" ali slika je potpuno crna, a na grafickoj se upali neka crvena lampica o kojoj nigdje nisam uspio nista naci. Graficka je Sapphire Ati radeon 4850hd.
Vjerojatno je do grafičke..kad je kupljena?...
Hmmm, nisam 100% siguran ima godina i pol ja mislim
Hmmm, nisam 100% siguran ima godina i pol ja mislim
Jel pod garancijom još?....
Promijenjen je hladnjak tako da nije. Dakle pretpostavka je da je ona kriva za gasenje monitora, ali zbog cega se nekad ugasi cijeli kompjuter?
Promijenjen je hladnjak tako da nije. Dakle pretpostavka je da je ona kriva za gasenje monitora, ali zbog cega se nekad ugasi cijeli kompjuter?
E to može bit loše napajanje...kolko imaš napajanje?...ram-i nisu...matična je valjda ok...jedino napajanje...
Napajanje znam da je neko no-name, sad prvi put gledam i pise na njemu 230W, ne razumijem kak uopce radi komp... Ali komp je star oko godinu i pol, ova random gasenja su se pocela prije nekih mjesec, mozda dva dogadat, sad sve cesce. Dakle komp je bar godinu dana radio bez problema s tim napajanjem. Jedino sta je dodano od tada su mis i tastatura, od kojih oboje imaju svijetlo, jer moguce da oni vuku previse? Ali opet, svaki su spojeni samo jednim USB-om....
Napajanje znam da je neko no-name, sad prvi put gledam i pise na njemu 230W, ne razumijem kak uopce radi komp... Ali komp je star oko godinu i pol, ova random gasenja su se pocela prije nekih mjesec, mozda dva dogadat, sad sve cesce. Dakle komp je bar godinu dana radio bez problema s tim napajanjem. Jedino sta je dodano od tada su mis i tastatura, od kojih oboje imaju svijetlo, jer moguce da oni vuku previse? Ali opet, svaki su spojeni samo jednim USB-om....
Hmmmm...pa čuj..možda da je malo jače napajanje..nebi škodilo...kad si zadnji put inst win?..
nije napajanje 230W (watt-a) nego 230V (volti)...kad će više ljudi shvatit razliku...
lijepo otvori kučište i napiši koja je marka napajanje i koliko watt-a...piše ti na naljepnici na njemu...
Krivo sam rekao, ispricavam se :P Pise 230V, napajanje je od MS-a, model MS-PRO-550ATX P4, 550W.
za početak probaj zamjenit napajanje jer je to šrot i ne daje ni 350W a ne 500...
Da, napajanje jest slabo. No nije nužno uzrok tih problema.
Pokreni FurMark, odvrti ga recimo nekih 15 minuta Stability test pa nam javi koliko je išla temperatura grafičke i je li bilo artifakata.
Slobodno provrti i OCCT test procesora pa nam isto javi temperature (procesora).
Svaka ta LED-ica koja se upali pored sebe ima oznaku (bas na svakoj kartici bez iznimke) te svaka LED-ica upozorava korisnika na moguci problem.
Pogledaj koju tocno graficku karticu imas (model, proizvodac) te na stranicama proizvodaca nadi manual (ili pronjuskaj po netu) i procitaj sta znaci ta LED-ica.
Stvar je ocito u GPU-u. Jesi pogledao ventove na njoj? Mozda zamjeniti pastu na GPU, ocistit sve hladnjake...promjenit pastu i na CPU usput te sve lijepo i detaljno ocistit (moja preporuka sa nekim kistom ili cetkicom za zube.....bar ja sve cistim sa time).
Uz to nemoj pretjerati sa pastom koju stavljas na CPU i GPU.
Javi koje su LED-ice u pitanju pa cemo znati vise o tome "problemu".
FurMark stability je prosao bez problema (15 minuta), jedino sto mi je cudno je da se temperatura lagano dizala da bi na kraju stala na 80 stupnjeva, fps prosjecni 40, rezolucija 1680x1050, drugo nisam nista prtljao po postavkama. Izgleda da treba promijenit pastu jer kad je cooler bio novi temp nije isla preko 60-65 stupnjeva. OCCT je takoder prosao bez problema, trajao je 6 min samo jer nemogu vise gledat u ekran, temeratura je isla do 65 stupnjeva. Sto se tice crvenog leda na graficki i gasenju monitora uspio sam nac da na hd 4850 crvena ledica moze znaciti sljedece: "Over temp protection enabled" ili "EXT 12V fault". Ne vjerujem da je prvo jer je graficka radila par mjeseci sa stock coolerom cak na 100 stupnjeva... Za kraj, model graficke je Gigabyte 4850HD (GV-R485-512H-B), a procesor je AMD Athlon 6000+
Sto se tice crvenog leda na graficki i gasenju monitora uspio sam nac da na hd 4850 crvena ledica moze znaciti sljedece: "Over temp protection enabled" ili "EXT 12V fault". Ne vjerujem da je prvo jer je graficka radila par mjeseci sa stock coolerom cak na 100 stupnjeva... Za kraj, model graficke je Gigabyte 4850HD (GV-R485-512H-B), a procesor je AMD Athlon 6000+
sam si rekao, problem je najvjerojatnije u naponu od 12V...probaj posudit napajanje od nekog frenda, al neko bolje pa ćeš vidjet sigurno...
na hd 4850 crvena ledica moze znaciti sljedece: "Over temp protection enabled" ili "EXT 12V fault". Ne vjerujem da je prvo jer je graficka radila par mjeseci sa stock coolerom cak na 100 stupnjeva... Za kraj, model graficke je Gigabyte 4850HD (GV-R485-512H-B), a procesor je AMD Athlon 6000+
Znaci ili se kartica pregrijava (lako moguce ako nikada nije ciscena ili mjenjana pasta pa napravi ono sto sam ti vec rekao), ili jednostavno imas lose (ili neispravno) napajanje te graficka ne dobiva dovoljno struje koliko joj vec treba za normalan i stabilan rad. Uz to kazes da je radila sa "stock coolerom" sto znaci da si mjenjao hladenje na njoj? Da sam na tvome mjestu skinio bih kompletno hladenje, stavio novu pastu, ocistio usput sve hladnjake i pazljivo sve vratio natrag te uz to gledao da nigdje nema nekoga "lufta" tj. da sve dobro lezi na grafickoj kartici. No moguce da je kao sto rekoh i stavar u napajanju.....jedno od to dvoje je problem i to je to....
P.S.
Jesi probao za svaki slucaj i izvaditi koji RAM iz MBO (ako ih imas vise) da otklonis bilo kakvu mogucnost da te RAM zeza (mala vjerojatnost, ali je moguce).
FurMark stability je prosao bez problema (15 minuta), jedino sto mi je cudno je da se temperatura lagano dizala da bi na kraju stala na 80 stupnjeva, fps prosjecni 40, rezolucija 1680x1050, drugo nisam nista prtljao po postavkama. Izgleda da treba promijenit pastu jer kad je cooler bio novi temp nije isla preko 60-65 stupnjeva. OCCT je takoder prosao bez problema, trajao je 6 min samo jer nemogu vise gledat u ekran, temeratura je isla do 65 stupnjeva. Sto se tice crvenog leda na graficki i gasenju monitora uspio sam nac da na hd 4850 crvena ledica moze znaciti sljedece: "Over temp protection enabled" ili "EXT 12V fault". Ne vjerujem da je prvo jer je graficka radila par mjeseci sa stock coolerom cak na 100 stupnjeva... Za kraj, model graficke je Gigabyte 4850HD (GV-R485-512H-B), a procesor je AMD Athlon 6000+
Nakon 6 minuta OCCT-a temperatura procesora 65 stupnjeva? To nije ni dobro ni zdravo. Procesor ti se pregrijava. Odvrti test od sat vremena pa ćeš vidjet temperature. Ja bih tu sredio hlađenje jer na to sumnjam.
Evo pustio sam OCCT da sat vremena tlaci proc i temperatura je otisla do 75 stupnjeva, ali kaze da nema errora niti se komp srusio... Glupavo pitanje u vezi paste: nema veze ak stavim na proc pastu koju sam dobio s grafickom? <.<
Termalna pasta je termalna pasta.
Dakle očistiš staru pastu i staviš nove veličine zrna riže na sredinu procesora. Ne razmazuješ, samo staviš hladnjak i samo će se razmazat.
Procesor ti se definitivno pregrijava. Još kad se i grafa uposli temperatura poraste još više.
Kakvo ti je stanje s prozračnošću u kućištu? (Broj ventilatora, orijentacija ventilatora, cable management)
Kad sam kupio komp nisam imao neke ogromne novce tako da sam stedio na kucistu i napajanju... Oboje su no name šrot. Vec na pocetku je procesoru temperatura uzasno visoka bila jer j kuciste nema protok zraka niti dodatnih ventova, kablovi su isto razbacani. Maticna ima nekakav alaram; kad procesor prede kriticnu temperaturu pocne cvilit dokle ga ne ugasis (to se non stop palilo na pocetku). Zbog toga sam skinuo bocnu stranicu i pomoglo je, alarm se nije palio (redovno usisavam prasinu! :P). OCCT je dignuo temperaturu na 75 stupnjeva ali maticna nije alarm upalila.... Pretpostavljam da je napajanje onda, moze neka preporuka iz linksa?
Ne vjerujem da je napajanje dok ne isključimo sve ostalo. Ne srljaj. Treba ići redom.
Prvo riješi temperaturu procesora (očisti hladnjak dobro, zamijeni termalnu pastu, a ako to dvoje ne pomogne nabavi i bolji hladnjak).
Koliko novaca bi izdvojio za napajanje? Računaj da bez nekih 400 Kn nema dobrog napajanja...
Dobar hladnjak za procesor došao bi ti najmanje 150 Kn (Scythe katana 3 ili AC Freezer 64).
OK, sutra cu se prosetat do linksa, kupit pastu pa sve ocistit, javim temperature... a sto se tice koliko bi odvodio za napajanje ili eventualno ventilator.... imam li izbora? :D
Koji CPU imas uopce? Koja MBO? Nisi naveo konfiguraciju kakvu imas. Napisi tocno sta ima i slozit cemo neko "best buy" hladenje za cijeli komp....sve se moze rijesit.
MBO je Asrock A770 CrossFire (http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=A770Crossfire)
Procesor: AMD Athlon 64 6000+
Graficka ima vec hladnjak kao sto sam rekao, to cu samo ocistit i zamijenit pastu.
Mislim da smo otkrili problem.... u hladnjaku od graficke je bilo dovoljno prasine za 2 tepiha... pasta je takoder promijenjena i sad temperatura u FurMarku ne prelazi 60 stupnjeva nakon 15 minuta.
A jesi riješio i čišćenje hladnjaka procesora?
Mislim da smo otkrili problem.... u hladnjaku od graficke je bilo dovoljno prasine za 2 tepiha... pasta je takoder promijenjena i sad temperatura u FurMarku ne prelazi 60 stupnjeva nakon 15 minuta.
Eh...znaci da sam bio u pravu sa tom prasinom. Slobodno to isto napravi i sa procesorom....skini sve dolje, stavi novu pastu (zrno rize), ocisti hladnjak i budu se sigurno lijepo spustile temperature.
Napravio sam isto s procesorom, nije bilo toliko prasine ali svejedno... Nakon 1 sata OCCT-a temperatura na 60 stupnjeva. Neznam koliko je to visoko ali amd-ovi cooleri nisu prepoznati po performansama koliko znam :P
Napravio sam isto s procesorom, nije bilo toliko prasine ali svejedno... Nakon 1 sata OCCT-a temperatura na 60 stupnjeva. Neznam koliko je to visoko ali amd-ovi cooleri nisu prepoznati po performansama koliko znam :P
Sad je sasvim ok. Prije je bila definitivno previsoka temperatura.
Je li sada sve ok?
Zasada da, nijedan crash od ciscenja