Problemi s boot-om

poruka: 8
|
čitano: 1.702
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Problem s bootom računala

pozz ljudi.

spojio sam neko računalo frendu za potrebe surfanja/officea/glazbe, gigabyte ga-m51gm-s2g (s on board grafikom), sempron 2800+ i 1 gb rama.

e sad, install windowsa je prošao ok, idući dan sam nastavio s instalacijom programa i pc se nakon pola sata smrznuo. nakon šta sam stisnuo reset na kućištu, pc se odbio više bootat, dajući mi poruku 'disk boot failure, insert system disk' (spojen je maxtor od 160gb, sata). u biosu sam podesio 1st boot device na cd (bio je floppy), f10, save, no nakon restarta računala opet se vrati floppy kao primarni boot device...također sam premještao i u druge sata konektore, bez rezultata. jel problem u hardu ili u ploči?

p.s. odmah nakon paljenja, u onom 'dos ekranu' dok traje device listing, dobijam poruku 'cmos checksum error - defaults loaded'. da li je to povezano nekako s ovom situacijom?

hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Problem s bootom računala
obsidian_maiden kaže...

pozz ljudi.

spojio sam neko računalo frendu za potrebe surfanja/officea/glazbe, gigabyte ga-m51gm-s2g (s on board grafikom), sempron 2800+ i 1 gb rama.

e sad, install windowsa je prošao ok, idući dan sam nastavio s instalacijom programa i pc se nakon pola sata smrznuo. nakon šta sam stisnuo reset na kućištu, pc se odbio više bootat, dajući mi poruku 'disk boot failure, insert system disk' (spojen je maxtor od 160gb, sata). u biosu sam podesio 1st boot device na cd (bio je floppy), f10, save, no nakon restarta računala opet se vrati floppy kao primarni boot device...također sam premještao i u druge sata konektore, bez rezultata. jel problem u hardu ili u ploči?

p.s. odmah nakon paljenja, u onom 'dos ekranu' dok traje device listing, dobijam poruku 'cmos checksum error - defaults loaded'. da li je to povezano nekako s ovom situacijom?

hvala unaprijed.

Po instalaciji Winsa stavi da boota sa harda, a ne sa CDroma. Možebitno je povezano, malo više imašovdje ,zanemari laptop

I pitanje je odgovor
16 godina
moderator
obsidian_maiden kaže...

svaki put kod paljenja ti bios učita tvorničke postavke, to znači ta poruka...zato ti je uvijek floppy prvi...

promijeni bateriju na matičnoj, ako je prazna onda je vjerojatno ona uzrok problema...

TROLLBUSTER /// ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///
14 godina
neaktivan
@TONYA_ i XXX-Man: momci, puno hvala na pomoći, izgleda da je baterija, jer i nekoliko detalja spomenutih u linku iznad se događalo i meni (prikaz vremena i datuma u biosu npr,). probaću flashat bios, ne da li rezultata, nek čovjek onda nabavi novu bateriju, valjda će se u splitu nać negdje.
16 godina
moderator
obsidian_maiden kaže...
@TONYA_ i XXX-Man: momci, puno hvala na pomoći, izgleda da je baterija, jer i nekoliko detalja spomenutih u linku iznad se događalo i meni (prikaz vremena i datuma u biosu npr,). probaću flashat bios, ne da li rezultata, nek čovjek onda nabavi novu bateriju, valjda će se u splitu nać negdje.

ma ima tih baterija sigurno...

a za hvala imaš tipku {#}

14 godina
neaktivan

jbg, nov sam ovdje :D al zbilja hvala sad i službeno :D

naravno, evo novog problema, bio sam na gigabyteovoj stranici i skinuo bios, no floppy je nefunkcionalan na računalu...jel može flash s usb sticka možda? (makar, zasad možda bios i nije takav prioritet, prvo bateriju zamjenit, pa ću onda vidit kako se sistem ponaša i šta dalje)

EDIT: XXX-Man, malo sam ti peek-ao konfiguraciju, to si otključao semprona jednojezgrenog sa 7xx čipsetom?

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.2.2011 19:46 (obsidian_maiden).
16 godina
moderator
obsidian_maiden kaže...
jbg, nov sam ovdje :D al zbilja hvala sad i službeno :D

naravno, evo novog problema, bio sam na gigabyteovoj stranici i skinuo bios, no floppy je nefunkcionalan na računalu...jel može flash s usb sticka možda? (makar, zasad možda bios i nije takav prioritet, prvo bateriju zamjenit, pa ću onda vidit kako se sistem ponaša i šta dalje)

moja preporuka je prvo mjenjanje baterije pa onda eventualni flash...

može se sa usb-a ili iz windowsa flashat, prouči na stranici gdje si skidao bios, piše sigurno nešto...

edit...gramatičke greške...

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.2.2011 19:52 (XXX-Man).
14 godina
neaktivan
da da, tako ću uraditi, prvo baterija pa ću vidit...dobar je čovjek, pa bi mo volio pomoć, a još više da sam i sam malo u formi i ne svedem svoju kompjutersku pojavnost na pregeldavanje interneta, hehe.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice