Pomoć oko temperature

poruka: 21
|
čitano: 5.733
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Pomoć oko temperature

Ovako, nakon kupovine nove matične (GIGABYTE M720-US3) i novu grafičku (Sapphire HD 4870), a napajanje je (COOL MASTER SilentPro 500), i i temperature koje mi se pokazuju su malo velike, sa starom grafičkom se ne griju toliko i ostali djelovi, a sada mi pokazuje da je u "idle" temp. procesora je- 35 C, matična 35 C, a grafička 55 C, i to je OK, no nakon samo 5 minuta igranja ili nečeg drugog, odnosno nekih operacija, grafička skoči na 65-70 C, što je uredu, bar sam tako pročitao, a ovo mi je malo previše, CPU - temp. 45-50 C, a matična bude oko 50 C, i mislim da je to previše, držim kućište otvoreno, jer je neko "no name" pa imam mjesto za samo još jedan vent, koje mislim da neće puno pomoć, i kada satavi ruku na grafičku, toplina je koliko toliko podnošljiva, ali kada satavim ruku na "northbridge sink" bude prevruć, jedva da ga mogu dotakniti, a ni procesor nije ništa hladniji, iako je hladniji od ove dvije komponente, pa me zanima dali je to uredu, s obzirom da nemam adekvatno hlađenje ili je ipak previše?!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Pomoć oko temperature

Mozda da kazes o kojem se procesoru radi?

Temp su u granicama normale.

17 godina
neaktivan
Ivsa kaže...

Ovako, nakon kupovine nove matične (GIGABYTE M720-US3) i novu grafičku (Sapphire HD 4870), a napajanje je (COOL MASTER SilentPro 500), i i temperature koje mi se pokazuju su malo velike, sa starom grafičkom se ne griju toliko i ostali djelovi, a sada mi pokazuje da je u "idle" temp. procesora je- 35 C, matična 35 C, a grafička 55 C, i to je OK, no nakon samo 5 minuta igranja ili nečeg drugog, odnosno nekih operacija, grafička skoči na 65-70 C, što je uredu, bar sam tako pročitao, a ovo mi je malo previše, CPU - temp. 45-50 C, a matična bude oko 50 C, i mislim da je to previše, držim kućište otvoreno, jer je neko "no name" pa imam mjesto za samo još jedan vent, koje mislim da neće puno pomoć, i kada satavi ruku na grafičku, toplina je koliko toliko podnošljiva, ali kada satavim ruku na "northbridge sink" bude prevruć, jedva da ga mogu dotakniti, a ni procesor nije ništa hladniji, iako je hladniji od ove dvije komponente, pa me zanima dali je to uredu, s obzirom da nemam adekvatno hlađenje ili je ipak previše?!

temperature su apsolutno u redu. procesor 45stupnjeva pri igranju igre...  sve je za 5, ne brini!

Djevojke postaju žene kada duboko u sebi osjete čvrsti razlog za to. :)
16 godina
neaktivan

Oprosti, to sam zaboravio, (AMD Athlon X2 4000+), on je najlošija komponenta u cjeloj konfiguraciji, ali za koji mjesec planiram i to mjenjat!?

16 godina
neaktivan

normalne temp, ja mislio da se radi o intelu...

za amd je poznato da se vise grije, mopj primjerice na 138°C

16 godina
neaktivan
Pomoć oko temperature

I da s takvim temperaturama neće bit problema, i još jedno pitanje, a otprilike dokle mogu ić temperature matične i procesora?!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Podrska kaže...

normalne temp, ja mislio da se radi o intelu...

za amd je poznato da se vise grije, mopj primjerice na 138°C

meni se čini da je to maloo previše, što ti misliš ?

16 godina
neaktivan
Pomoć oko temperature

Temp procesora moze ici do 65-95°C max.

Temp maticne ovisi... neznam al mislim da preko 50°C nebi trebalo ici, 65 ako ne i vise max. (primjetit ces po nestabilnosti sistema).

meni se SB zagrijava dvostruko vise od NB, jer imam integrusu :(

edit: ovo o procesoru koji je na 138°C...

to je na laptopu, MSI M635, AMD Turion64, 1.6Ghz, nema OC, idle nikako ispod 80°C a dok se przi, net i WMP je 138°C bilo... rastavio lap, procistio i sad je net i malo glazbe 90°C max... nadajmo se da ce tako i ostat :D. Stalno sam ga inace cistio, i drzao rastavljenog.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 22:23 (Podrska).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Pomoć oko temperature

A jel istina da neće ništa izgorit, nego ako dođe do prevelikih temperatura da se komp samo ugasi, bar sam tako čuo, i jel ima još jenih naznaka kako da saznam jel temperatura komponenti previska, osim nestabilnosti sustava?!

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Meni se komp cim se upalio gasio pa sam stavio shutdown temperature na disabled... ovisi, nekima ce se ugasiti nekima nece.

Jedina naznaka je nestabilnost sistema, toplina iz kompa, programi u pozadini koji signaliziraju itd...

najbolje je da kupis neki termometar i stavis u komp. Imas u Metrou za 25KN kupit termometar za auto i samo vanjski senzor stavis u kuciste negdje.

17 godina
neaktivan
Ivsa kaže...

A jel istina da neće ništa izgorit, nego ako dođe do prevelikih temperatura da se komp samo ugasi, bar sam tako čuo, i jel ima još jenih naznaka kako da saznam jel temperatura komponenti previska, osim nestabilnosti sustava?!

istina.

bios automatski gasi kompjuter pri nekoj temp.

naravno, nekada ne dođe do auto gašenja (pri OCu,) te može matična ili prco izgoriti..

17 godina
odjavljen
Podrska kaže...
....

edit: ovo o procesoru koji je na 138°C...

to je na laptopu, MSI M635, AMD Turion64, 1.6Ghz, nema OC, idle nikako ispod 80°C a dok se przi, net i WMP je 138°C bilo... rastavio lap, procistio i sad je net i malo glazbe 90°C max... nadajmo se da ce tako i ostat :D. Stalno sam ga inace cistio, i drzao rastavljenog.

Bilo kakav proc bi se ugasio na tim temp. ako nebi odma izgorio. Nemoguće je da dođe do 138c i da ostane čitav. N.E.M.O.G.U.Ć.E. Senzor nevalja. Dal to neki program (Everest npr.?) daje tu temp ili to i u BIOSu piše?

Stick to the shadows.... // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
16 godina
neaktivan

Programi su CPUID, HW Monitor, SpeedFAN (ili sl).

BIOS ne ocitava temperaturu, nisam nasao u njemu to.

zadnje sto je pisalo bilo je 111°C trenutna i max 136°C. Senzor ne laze jer onda nebi bio tako vruc.

nakon tog sam ja ugasio lap popozdio, rastrgo garanciju, otvorio, ocistio i to...

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 23:05 (Podrska).
17 godina
odjavljen

Nijedan proc ne može raditi na takvim temperaturama. Daj koji screenshot. Tebi senzor 100% ne valja.. 138c bi otopilo plastiku...

Stick to the shadows.... // Never underestimate the power of stupid people in large groups.
16 godina
neaktivan
Pomoć oko temperature

Lap nije plastican nego metalan. Zato i podnosi takve temp.

Na MSI forumima sam postavio isto pitanje i nitko nije rekao da je nemoguce 138°C...

Evo slika, max. 100°C: http://i42.tinypic.com/2wob1pk.jpg

otvorio sam lap i onda je temp pala na 81°C al nede nikako ispod 80°C u idleu. Cim se malo optereti odma 100°C.

imam sliku i za 107°C ako nadjem postavim...

jos jedna (za vrijeme pisanja posta na forumu: http://i44.tinypic.com/2uy105c.jpg )

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 23:27 (Podrska).

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

max temp za tvoj proc je 95c. na 138c bi trebao bit pečen. senzor ti nevalja.

http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Turion%2064%20Mobile%20technology%20ML-30%20-%20TMDML30BKX5LD.html

16 godina
neaktivan
Pomoć oko temperature

Thx sto si se potrudio, ali to sam ja odavno vidio da je 95°C temp max.

Radi se o tome da je to max radna temp, iako procesor moze raditi i preko nje - samo sto ne dugo jer je preopasno.

nemoj govoriti gluposti i pricati neprovjerene price. najlakse je reci baci maticnu u smece, ocisti prasinu, senzor ti nevalja i sl. Valjda znam da je senzor u redu kad cim takenm metalan poklopac na lapu dolje ODMAH se specem i pocrveni mi prst i cim taknem mi zivci, kako da objasnim, odma trgnu ruku. Slicno kao kad te struja strese. Lap drzim 8cm od stola na improviziranom stalku. Znam razliku izmedju 40°C i 100°C.

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Ja to ne mogu shvatit nikako da proc može doć do skoro 140c i ostat živ.. Athloni Xp su krepavali na 52c, prescott pentiumi na 70ak C (do kojih su brzo dolazili) i sad da jedan turion u laptopu može izdržat 140c... nemoguće. ne pričam gluposti, znam što govorim i što sam vidio, nemoraš  odma vrijeđat.

btw, onda ovom mom celeronu na 3 ghz ne trebaju nikakvi cooleri... imam ih 3 komada u kućištu i on je i dalje na 59c... ako ih maknem, možda bude radio na 120c, i to bez buke... nice...

P.S. no comment više. ovo je za ne povjerovati....

16 godina
neaktivan
Pomoć oko temperature

Nije da te vrijedjam...

Meni je AthlonXP 1.47Ghz radio na 68°C. Cooler i hladnjak puni prasine...

Celeron D, socket P4 (onaj prije 775), se cim se upali i ode u bios dostigne temp od 61°C.

Moj Pentium 4 socket 775 CedarMill jezgra nede preko 46-47°C u MAX loadu s onim prime95 ili kako vec ide... doduse, bilo je 2h ali i to je nesto...

kazem ti dosego je lap tu temperaturu i nakon sto sam to vidio nisam ni sliko ni nis nego power gumb drzo 10 sec.

vjerujem ti, ali isto tako vjerujem i sebi i temperaturi od 111°C. Sumnjam da je lap dosego 138°C (tako mi reko frend koji je radio na njemu, mozda je i lago tko zna...) ugl, 111°C sam vidio svojim ocima i imam sliku od 107°C. Vjerujem programu jer nebi lap bio toliko vruc.

Naravno da nebi tako mogao raditi dulje od 5min, zato sam ga odmah i ugasio. Kad se ohladi ga upalim i opet do 100°C pa ugasim ti tako stalno... dok ga nisam otvorio i ocistio.

Sad imam torxe 3-30 pa mogu i hladnjak skinuti :D (samo nemam mali krizni odvijac pa necu ni pokusavati skidati...)

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 23:57 (Podrska).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

e oprostite sad na offtopicu al jel meni moze bit visoka temp ako ima integ grafa na ploci maticnu pogledajte po "Moj PC" Asrock 785GXH al tu grafu nekoristim a temp ploce su mi 35 -40 s naklokanim 7750 BE na 3.2Ghz + Hyper 212+

N-zeyac
16 godina
neaktivan
VEHT kaže...

e oprostite sad na offtopicu al jel meni moze bit visoka temp ako ima integ grafa na ploci maticnu pogledajte po "Moj PC" Asrock 785GXH al tu grafu nekoristim a temp ploce su mi 35 -40 s naklokanim 7750 BE na 3.2Ghz + Hyper 212+

ako te zanima da li je to visoka temperatura - ja mislim da nije. pitanje i čime si mjerio temperature komponenti?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice