Maticna ne zeli bootati nista...

poruka: 11
|
čitano: 3.016
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Dakle, radi se u P4 socketu (478 mislim da je), procesor Celeron D.
Maticna ASRock P4S55FX+.

Dobio sam ju na poklon, nakon sto sam servisirao komp i kupio novu konfu.
11 elektrolitskih kondenzatora je puklo (napuhnuli su se), prije toga komp sam trebao 20-30 puta resetirati da bi se uopce prikazao POST. Nakon promjene pali i radi od prve ;-), ali i dalje ne zeli nista bootat.
Kaze samo da SATA disk 1 i sata disk 2 nisu pronadjeni, OK, to nebi trebalo imat veze...
HDD maticna prepoznaje, ne boota windowse...
CDROM maticna prepoznaje, ne boota Linux
probao drugu graficku, RAM, bez ISDN modema, samo HDD, samo CDROM i sl.

No, nesto se zanimljivo desilo nakon promjene kondenzatora i pustanje maticne u pogon:
nasao sam jos jedan kondenzator da je napuhnut, ali on se napuhnuo nakon promjene ovih.

E sad...
Da li da I taj isto promjenim? Pa kud puklo da puklo...
ili neki drugi savjet?
zasto ne zeli maticna bootati normalno?

Nego, napajanje je proslo udare groma, preveliki napon (napon npr padne na tren ispod 200VAC da bi nakon toga skocio na tren na 250VAC). Bojim se da je napajanje osteceno a to nemogu isprobat jer nemam rezervno.
Da koristim ovo koje imam ili?

POST prodje u redu, ne boota winse s HDDa, niti Linux sa CDa. Probao sam samo Ubuntu I Kubuntu, ali sam sam nasao jos 15najstak drugih distri...
Nakon boota splash screena u Linuxu, nakon sto odaberem da boota s live cda bez promjene na racunalu, samo crni ekran I treperi "_" gore ljevo. CD se normalno moze izvadit...
Baterija od BIOSa je, naravno, izvadjena prije promjene kondenzatora...

Hvala! Maticna je trenutno van kucista ali ju lako vratim...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sam si mijenjao kondenzatore na matičnoj i PC ti je preživio nekoliko udara groma?

Budi sretan da ti i ovo što radi radiSmijeh Ja mislim da tvojoj matičnoj nema spasa

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Maticna ne zeli bootati nista...

Promjeni matičnu i napajanje... Ne vrijedi rizika da ostaneš bez još koje komponente.

Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan

Oprosti ali ja ne vidim nista lose sto sam sam promijenio kondenzatore na ploci. Stovise, bar mi nije bilo dosadno i imao sam zabavu :D

Ne vidim zašto nebi radilo? Kondenzatori su promijenjeni i sad su ispravni (doduse, prije stavljanaj su bili ispravni a sad neznam :D). Samo + s promjenom kondenaztora.

Sumnjam da je bilo udara groma, nisam rekao da je maticna prosla udar groma, vec napajanje, ali i to nije sigurno.

Kucne instalacije su lose pa napon padne ispod 200VAC i onda naglo na 250VAC (ako ne i vise) i mislim da je tu napajanje dobilo po piksi i da propusta veci napon na MBO i zato pucaju kondovi. Ocito je jos nesto neispravno (SB mozda?)

Stvar je u tome sto ja maticnu nikako ne zelim baciti. Ionako mi ovako nista ne sluzi - a moze posluziti vatrometu :D

Racunalo nije moje, dobio sam ga na servis jer se od jednom nije htjelo vise upaliti - bootati. Nakon promjene kondenzatora isto.
Nije moje racunalo, ali rado bi htio da je moje - jos jedno ne skodi. Kupio sam nove komponente (napajanje, RAM, CPU, MBO i to sljedece:
MBO ASROCK A780GMH/128M, AMD 780G/SB710, DDR2, zvuk, VGA, S-ATA, G-LAN, HDMI, s. AM2 / AM3
CPU AMD Athlon II X2 240 BOX, s. AM3, 2.8GHz, 2MB
RAM PC-6400, 2 GB, CRUCIAL Rendition, DDR2 800 MHz
Napajanje 350W, SHARKOON SHA350-8P, ATX2 v2.0, 80mm vent, PFC) a ove sam dobio - onako.

Imam samo maticnu (tu koja je), procesor, RAM i napajanje. Graficku isto imam i bilo bi mi steta da otidje u vjecna lovista.

Znaci, trazim pomoc sto dalje, nemam napajanje rezervno, a nakon sto sam s ovim pokrenuo jos jedan kondenzator se napuhnuo. Promjenit cu ga nije problem, ali nesto ocito nije OK. Temp visoka nemoguce - par min je radio. Rekao bi da je do prevelikog napona. E sad - napajanje il ploca zeza?

Znaci, meni ove komponente sad nicemu ne sluze. Nemam sto izgubiti pa sam promijenio kondenzatore.

Ima jos, smislenih, savjeta a ne da kazeta baci to u smece ili sl. Znam da je maticna shebana i losa, ali nesto mora biti uzrok tome ili je na njoj jos neka neispravna komponenta.

Hvala i nadam se da će te mi pomoci!

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 19:43 (Podrska).
16 godina
neaktivan

Sorry na double post ali...

Dakle, odlucio sam se na sljedece korake:

- Uklanjanje jos jednog neispravnog kondenzatora i promjena istog
- Probati upaliti plocu, s postojecim napajanjem te ismjeriti napone istog (na molexima).
- Promijeniti sve kondenzatore iste vrste na maticnoj
- Odlemiti sve do sada zalemljene i provjeriti jesu ispravni
- Zalemiti ako su ispravni, ako nisu, zamijeniti novim
- Probati s istim napajanjem, ukoliko je prilikom mjerenja +5 i +12V pokazalo upotrebljivo
- Naci neko drugo napajanje i s njim probati
- Jos jednom skinuti i provjeriti kondenzatore,
- Ako su neispravni, zamijeniti ih.
- Ako su ispravni, vratiti ih nazad ali obrnutog polariteta i neka show pocne  :lol:

Pitanja:
Ako promjenim kondenzator, a maticna npr umjesto 5V da 7V i zato kondenzator pukne, ako ja promjenim sve kondenzatore na 25V, kond nece puknut - moguce je da nesto rokne na samoj maticnoj?
Da li da opce palim s tim napajanjem koje je upitno? Ili da radje cekam dok ne nadjem neko zamjesnko?

Hvala!

0 0 hvala 0
17 godina
Podrska kaže...

Da li da opce palim s tim napajanjem koje je upitno? Ili da radje cekam dok ne nadjem neko zamjesnko?

S obzirom da sam ja bio jednom nadobudan kao i ti pa mi je u roku popodneva zvučna kartica pregorila, rekao bih pričekaj zamjensko.

Nisam ti bezveze rekao da to bolje baciš... Ja sam to naučio na teži način. Sva sreća otišla je zvučna od 200 kuna. Mogla je grafa od 2000...

Every hole is a goal!
16 godina
neaktivan

Evo, ako bacim maticnu, sto cu s grafickom, procesorom, ramom, napajanjem?

Nemam nista izgubiti - ionako sam to sve dobio, kao i novce za obavljeni servis.

Samo je pitanje kako i kada cu dobiti. Kupovat sigurno necu, iz svog kompa nemogu izvadit (modding kompa, mucio se s tim, a da sad opet skidam napajanje i sve to sto sam radio).

Grafa je nVidia P117 (mislim MX440, samo je P117 naziv za dell) i imam jos 6 drugih grafa...

BTW: imam 14 godina da sad ne bi mislili nesto... da imam vise ili sl....

Nadam se da je problem samo u napajanju i da ce maticna proraditi... Nije mi hitno da nebi mislili da se zurim danas-sutra.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 20:22 (Podrska).
17 godina
protjeran

POST prodje u redu, ne boota winse s HDDa, niti Linux sa CDa. Probao sam samo Ubuntu I Kubuntu, ali sam sam nasao jos 15najstak drugih distri...
Nakon boota splash screena u Linuxu, nakon sto odaberem da boota s live cda bez promjene na racunalu, samo crni ekran I treperi "_" gore ljevo. CD se normalno moze izvadit...
Baterija od BIOSa je, naravno, izvadjena prije promjene kondenzatora...

Maticna je trenutno van kucista ali ju lako vratim...

ovo što ti govoriš da se neče bootat vjerojatno je matična ali

je meni otišao hard disk tj morao sam kupit drugi

ŽIVOT JE ONO ŠTO ODABEREŠ
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 20:37 (pero35).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Uff...

Otkrio si toplu vodu s time da je vjerojatno maticna...

Naravno da je maticna, a mene zanima zasto, kako, sto, gdje i sl.

Znaci - sto je na maticnoj/u kompu neispravno; kako se to dogodilo; gdje se nalazi na maticnoj i sl...

17 godina
protjeran
Podrska kaže...

Uff...

Otkrio si toplu vodu s time da je vjerojatno maticna...

Naravno da je maticna, a mene zanima zasto, kako, sto, gdje i sl.

Znaci - sto je na maticnoj/u kompu neispravno; kako se to dogodilo; gdje se nalazi na maticnoj i sl...

ne ja sam rekao da je meni otišao hard disk zato se nije htio bootat windows

samo sam mislio to napomenut vjerojatno nema veze s  tvojom matičnom

pa ni sa temom a što se tiče vode otkrio sam je prije tebe u to budi siguranViče

ŽIVOT JE ONO ŠTO ODABEREŠ
16 godina
neaktivan

Ma OK je sve, samo ipak...

U pravu si, mozda je do napajanja - maticna ispravna ali napajanje nemoze omoguciti dovoljno struje za boot. Ili sl...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice