Kompjuter se pali samo na tren?

poruka: 10
|
čitano: 3.409
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Komjuter se pali samo na tren?

Ovako, imam problem, spojio sam kuciste novo i stisnem za upalit na frontpanelu i samo se na tren upali i neonke na ventovima bljesnu i nista, onda moram iskljucit i ponovo ukljucit napajanje da bi opet isto mogo napravit.

Sve je radilo jucer u starom kucistu. Kupio sam novo kuciste, sharkoon t9 green edition --- http://www.links.hr/index.php?naziv=Ku%E6i%9Ate+SHARKOON+T9+Value+Green+Edition%2C+MIDI%2C+plexi%2C+crno%2C+zeleni+LED%2C+bez+PS&option=artikl&id_kategorija=052617&id_artikl=052.617.038

Prije nego sam kreno montirat dijelove u kuciste, izvadio sam sve iz starog i pobriso prasinu, otvorio napajanje i tamo pobriso itd. Ugl. nisam nista strgo ili slicno.

Sve sam spojio i frontpanel kako pise u manualu od maticne, i novi potenciometar, i kada ukljucim napajanje i kliknem na frontpanelu, na tren se sve upali.

Neznam el sam nesto krivo spojio, pa da kazem kako sam spajo.

Jednu zicu iz napajanja u przilicu jednu u potenciometar, onu jednu za hdd sam u hdd, sve sam normalno pospajo u maticnu, dalje sam ledice sa venta spojio u jednu zicu iz napajanja, a na drugi pin utor te zice drugi vent i trecu sam spojio na drugi kraj zice one jedne neonke...

Ventove sam normalno spajo u potenciometar.

Mislim da nije do neke komponente jer je jucer sve normalno radilo, jedino sam ih izvadio ocistio i vratio u drugo kuciste, nis nidje nisam lupio il ostetio,

Hvala unaprijed, Michael.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Komjuter se pali samo na tren?

Negdje ti dolazi do kratkog spoja ili su ti naponi križani (5 na 12V ili 5 na 0). Odspoji sve i spoji samo matičnu sa procesorom i memorijom na napajanje i onda probaj uključiti mašinu.

Ako radi najvjerojatnije su u pitanju ventilatori (možda koji ima na žici promijenjene 5 i 12 V vodove). Nakon ventilatora nemoj ništa spajati, probaj jednog po jednog spojiti na zasebnu naponsku granu jer možda neki od njih radi probleme.

Ako ne radi samo s matičnom ponovno otvori napajanje i provjeri da nije negdje što oštećeno ili probaj ispod matične i odstojnika (jesi li ih stavio?) staviti pločice od nevodljivog materijala pa onda probaj.

16 godina
neaktivan
ovako sto sam zakljucio, cpu je uredu msm, pocinje se vent okretat, napajanje se neugasi kao iz struje jer svijetli ledica na maticnoj, ali se svejedno mora iskljucit pa ukljuct.. nadam se da ce vam ovo pomoci.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sta su to odstojnici? msm da ih nisam stavio.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Taj odstojnik ti je komadić plastike (okrugle, izgleda kao podloška za matice) i on ti sprečava kratki spoj između matične i kućišta.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Richy kaže...

Ovo u sredini slike su odstojnici: http://www.radius-net.hr/images/stories/sastavljanje/MBO_09_800.jpg . Nemoj reći da si njih zaboravio staviti...

16 godina
neaktivan

Odstojnici su ti mali metalni šrafići koji s jedne strane imaju vanjski a s druge unutarnji navoj i oni dolaze između matične i ploče na koju se ona šrafi

15 godina
neaktivan
Richy kaže...

Jaoo....

15 godina
protjeran
Danguba kaže...

Taj odstojnik ti je komadić plastike (okrugle, izgleda kao podloška za matice) i on ti sprečava kratki spoj između matične i kućišta.

Ti plastični odstojnici su  nekad bili potrebni jer ploča na "rupicama" nije imala izolaciju.. Današnjim matičnim pločama su dovoljni bakrenasti odstojnici jer svaka ploča u rupicama oko šarafčića ima izolaciju, tako da ne može doći do nepoželjnog kontakta.

Osamina supruga je tužna !
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.5.2011 10:07 (Endimion).
17 godina
neaktivan

Obzirom da se ne javlja, mislim da Richy upravo šarafa odstojnike :)

War vs Us: http://www.youtube.com/watch?v=1tyhN7Us-F8&feature=related /// - REVOLUTION -
Moj PC  
3 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice