Kompjuter se gasi sam od sebe

poruka: 17
|
čitano: 4.334
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Kao sto u samom naslovu vidite, problem je crashanje kompjutera.

Prilikom gasenja nema ni Blue screena, ni nikakvog upozorenja, samo se izgasi kao da se istekalo napajanje i nakon toga se ponovno upali sam.

Najcesce se desava kada igram HoN i PES (doduse, trenutno nista drugo ni ne igram). Nekad se ugasi cim upalim igru, nekad nakon 2 minute, nekad nakon 5, uglavnom nema nekog pravila kada se gasi.

CPU: Intel Core 2 Quad X9650@3,00GHz

GPU: MSI NX8800GTS 320MB

PSU: Nesto na R, nisam siguran, izlizala se naljepnica, uglavnom nije neka fail marka, platio sam oko 700kn kad sam kupovao, 650W.

RAM: 2GB DDR2 1066

Pregrijavanje definitivno nije problem. Imam aftermarket coolere i na GPU i na CPU (Scythe za GPU, ne ide preko 55-60°C, ArcticCooling za CPU, najvise 45°C). Kuciste je otvoreno, +imam 1 10cm fan sa zadnje strane kucista. Nema zrnca prasine nigdje.

Pokrenuo sam HDD Tune da pogledam ispravnost trdog diska, ispostavilo se da je fizicki ostecen oko 3%. Posto mi nista drugo nije palo na pamet, predpostavio sam da je do toga.

Kupio sam novi disk, instalirao novi Windows 7 Ultimate (32bit), sve normalno radi, instalirao sam HoN - opet se gasi.

Pogledao sam u Windows Event Viewer za System events, tamo nisam nista pametno nasao. Imam jedan Critical error koji kaze da mi se PC ugasio neocekivano. Nista konkretno nema tu.

Kompjuter koristim vec 3-4 godine, nikad nisam imao ovakvih problema do prije nekih mjesec dana. Ako vi imate neki prijedlog ili soluciju, bilo sto, samo recite i pomozite mi, jer cu izludit.

Palo mi je na pamet jos da PSU ne opskrbljuje dovoljno elektricne energije, ali mi nije jasno kako se to moze odjedanput dogoditi, buduci da koristim toliko dugo isto napajanje. Molim vas pomoc!

Hvala!

Vrh
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Znaci virusi nisu, posto si stavio novi hdd i friske windowse...Jedino mi smrdi na napajanje..

Talijan

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ima li nacina na koji to mogu sigurno provjeriti prije nego sto kupim novo napajanje?

Vrh
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

1. Ako imas nekog da ti posudi:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16899705003

2. ili pogledaj drugu soluciju:

3. A imas i temu na ovom forumu:

http://www.bug.hr/forum/topic/kucista-napajanja/kako-provjeriti-napajanje/28225.aspx

Talijan
Poruka je uređivana zadnji put pon 22.10.2012 23:50 (Karlovac_047).

0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

1. Raspitat cu se okolo za to, pa cu pogledat ako nadem.

2. To sam maloprije pogledao, cini mi se da je to samo da se provjeri radi li napajanje UOPCE ili ne, a ne jeli priskrbljuje dovoljno energije.

3. Sutra cu to malo procesljati, hvala tebi svakako.

Vrh
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Koje napajanje imas, vjerovatno ti nije od napajanja, probaj najjednostavniju soluciju - ponovno ustekaj sve konektore u kucistu - slicno se dogodilo mom frendu - komp poceo rikavati itd on ga dofurao kod mene (jer ja kao nesto znam - ja otvorim kad ono kabal od harada na pokla iskljucen pa gubi kontakt - malo selotejpa i rjeseno haha

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Probat cu otkopcat sve onda pa ukopcat ponovno, pa cu vam javit ima li napredka. Hvala ti na prijedlogu

Vrh
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

za svaki slucaj opali i memtest da vidis u kakvom je stanju memorija i opali Prime95 32 bit malo iztestiraj jer je cudno sto ti se rusi samo u igri moze biti i do drivera al malo vjerovatno

Life suck's and then you die.....
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nemoze ni do drivera biti, stavljam nove redovito. Memtest sam isto prosao, sve je u redu s memorijom. Cijeli komp sam rastavio i ponovno sastavio, opet se gasi. Nije ni u tome problem.

Jedino napajanje, malo sam se raspitao, nitko nema onaj tester, vidjet cu jos, ima mi par ljudi odgovoriti na poruku...

Vrh
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

BUMP, problem nije rjesen. Molim pomoc

Vrh
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Kompjuter se gasi sam od sebe
lacosteFTW kaže...

BUMP, problem nije rjesen. Molim pomoc

Nisi napisao koju MB imaš?, ako je računalo korišteno 24/7 i ima 3-4 godine pogledaj u kakvom su stanju kondenzatori?, zatim napajanje navedeni tester neće ti reći kako se ono ponaša pri opterećenju i ako nemaš adekvatnu opremu da to "izmjeriš" tada ti preostaje da istestiraš s drugim (posudi), jedino tako možeš zasigurno eliminirati napajanje iz priče, ako nemaš UPS provjeri i kakva je situacija u mreži. 

Kako je HDD zamjenjen još jednom baci oko na RAM, pretpostavljam da si grafiku prije istestirao i eliminirao isto kao i raznu USB priferiju!  

Poruka je uređivana zadnji put čet 25.10.2012 1:58 (Hardwhelper!!!).
15 godina
neaktivan

Gigabyte GA-X48-DQ6

Raspitujem se malo za napajanje, ako nadjem neko ekvivalentno mome, testirat cu tako. Sta tocno na maticnoj da pogledam?

Vrh
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Nemoj odmah uzimati novo napajanje,provjeri napajanje(imaš ovdje temu o tome)....Ali prije toga probaj sve komponente ponovo skopčati pa onda javi rezultat....

Tech Geek or?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Probao sam to vec, sve sam odspojio i ponovno spojio. U tome nije problem.

Ono za provjeravanje napajanja sa spajalicom je za provjeriti jeli napajanje uopce radi, ne koliko enegrije priskrbljuje. Za drugi nacin opet trebam kupovati tester.

Vrh
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
lacosteFTW kaže...

Ono za provjeravanje napajanja sa spajalicom je za provjeriti jeli napajanje uopce radi, ne koliko enegrije priskrbljuje. Za drugi nacin opet trebam kupovati tester.

a neznam sto bi ti rekao, ako je memorija uredu, grafa mozda jesi probao sa otvorenim kucistem mozda se chipset grije i to je moguće.... ako si iz osijeka ili šire okolice imam ti ja tester

16 godina
neaktivan
asasi kaže...
lacosteFTW kaže...

a neznam sto bi ti rekao, ako je memorija uredu, grafa mozda jesi probao sa otvorenim kucistem mozda se chipset grije i to je moguće.... ako si iz osijeka ili šire okolice imam ti ja tester

sad sam vidio da si iz splita... :(

13 godina
protjeran

Provjeri toplinu ma maticnoj ploci nakon sto ti se komp ugasi - ako sumljas na napajanje - skini program HWmonitor i pogledaj dali imas odstupanja u Voltaži koja su izvan granica dopuštenog za tvoje napajanje - (nađi na netu detajne specifikacije za tvoje napajanje i potrazi odstupanja - sa HW monitorom ces moci vidjeti dali ti pada napon a samim time i sustav

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice