Kompatibilnost RAM-a

poruka: 5
|
čitano: 1.300
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Kompatabilnost RAM-a

Pozdrav,

moj problem glasi ovako:

Koristim laptop Toshiba Sattellite L655-1ck, specifikacije možete pogledati na ovom linku (http://www.toshiba-croatia.com/discontinued-products/satellite-l655-1ck/).

Navedeni laptop po 'default-u' ima 3GB RAM-a koji rade na 1066MHz (2 slota, keksič od 1GB i keksič od 2GB). Kupio sam još jedan keksič od 4GB (1600MHz) misleći da ću ga uspješno instalirat te da će sve radit normalno kao i prije. No kobinacijom bilo kojih keksiča Windowsi se ne žele boot-at (čak ni kada su novi RAM-i unutra sami, ali ih BIOS uredno prepoznaje). Usliko sam stare i nove RAM-e, pa vam prilažem sliku te vas molim za objašnjenje. Očito sam nešto previdio jer po mome mišljenju novi RAM-i bi trebali biti kompatibilni s mojom matičnom pločom. 

Naravno, prije i nakon umetanja novih RAM-a, vratio sam BIOS-e na zadane postavke, te je laptop bio ugašen prilikom instalacije novih RAM-a. Pokušao sam i update-ati BIOS-e, no trenutno imam najnoviju verziju. Što se tiče igranja s voltažom, te opcije u BIOS-u jednostavno ne mogu nać, mislim da čak ni ne postoje. 

Hvala, LP

Stari RAM-i Stari RAM-i
Stari RAM-i Stari RAM-i
Novi Ram-i Novi Ram-i
Novi Ram-i Novi Ram-i
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Kompatabilnost RAM-a

RAM koji želiš ugraditi mora biti 1066 MHz a ne 1600 MHz. Ako kupuješ na e-bay evo dobra prilika: http://www.ebay.com/itm/Used-Hynix-8GB-DDR3-1066-PC3-8500-notebook-memory-4GB-x-2-/301109352606?pt=US_Memory_RAM_&hash=item461b84189e#ht_248wt_1044

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.2.2014 10:54 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Kompatabilnost RAM-a
phoenix2003 kaže...

RAM koji želiš ugraditi mora biti 1066 MHz a ne 1600 MHz. Ako kupuješ na e-bay evo dobra prilika: http://www.ebay.com/itm/Used-Hynix-8GB-DDR3-1066-PC3-8500-notebook-memory-4GB-x-2-/301109352606?pt=US_Memory_RAM_&hash=item461b84189e#ht_248wt_1044

Hvala na odgovoru, ali ispravi me ako griješim.

Prema specifikacijama s linka koji sam naveo, moja matična ploča podržava (barem bi trebala) RAM memoriju do 1600 MHz. A i da ne podržava, RAM-i sa većom frekvencijom bi dosegli 1066 MHz tj ne bi ostvarili svoj puni potencijal već bi radili na manjoj frekvenciji. 

Hvala za link, mislim da ću naručiti s ebay-a :)

15 godina
Kompatibilnost RAM-a

Ploča može podržavati RAM na 1600 MHz ali samo u jednom dijelu kapaciteta koji podržava. Sve preko mora ići na manje brzine. Da si stavio gigu ili dvije na 1600 MHz najvjerovatnije bi radilo.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Re: Kompatabilnost RAM-a
P3ks33 kaže...

.. Što se tiče igranja s voltažom, te opcije u BIOS-u jednostavno ne mogu nać, mislim da čak ni ne postoje. 

..

-notebookovi obično nemaju takve opcije u BIOSu.. ako nema novijeg BIOSa koji možda nešto rješava..

-ipak, moj feeling, taj 4gb je neispravan, računalo (s linka) podržava max 8GB tako da bi ispravna ipak morao raditi.

-uz jedan trik, ponekad moraš postaviti jedan sporiji .. da MBO postavi ispravne taktove, probaj u oba DIMM utora.. možda bi radilo 5-6GB.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.3.2014 22:29 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice