Komp smrzava,neutvrdjen kvar u servisu

poruka: 13
|
čitano: 3.684
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Konfiguracija:CPU:AMD Sempron LE-1150

MBO:Biostar MCP6P-M2 

Ram:Kingston 2 gb ddr2 800 mhz

Gpu:nvidia 6145 se (onboard)

HDD:Hitachi 160 gb

Imam problem sto se on krenuo smrzavati stim da je iskreno losiji kompjuter no uvijek mi je odradivao sve sto sam trebao kako treba, brat je igrao cod.1,2,4 par godina na njemu po 10 sati svaki dan s integriranom gpu,bila je i grafika unutar njega dodana gygabyte radeon x1550 ali se nakon par sati cijela zgrijala i sistem bi stao raditi., dok bi pokusao napraviti boot up on bi samo vrtio do iznemoglosti., pokusam podic novi sistem s grafom on ne zeli stane na plavom ekranu. tek nakon izvadjene grafike on je podigao sistem i radio ok jedno mjesec dana do jucer. gdje se smrzavao na skoro nikakvom zadatku pa cak i micanju misa na radnoj povrsini. podignem jucer sistem ponovo i sad radi bez problema. komp je bio u servisu i kazu mi da ne mogu utvrditi u cemu je kvar. a ujedno razmisljam o kupovini neke grafulje da rasteretim ovaj dio s integriranom.da li bi to bila propala investicija . i kako da sredim taj problem smrzavanja., to se dogadjalo i prije 2 godine jedostavno mu dodje .neovisno o operativnom sistemu bio to xp hopme.pro. ili cak win 7 ultimate.

Poruka je uređivana zadnji put uto 6.3.2012 8:17 (Hertz111).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Koliko podataka, majko mila.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Prvo Event logove, onda ako nasumicno smrzava  bi provjerio RAM..

MEMTEST86 bi bio najbolji za to.

Onda HDD

Onda bi reinstalira windowse onako bez emocija :-D

kreni...

jel se zna sta se radilo u servisu da odmah eliminiramo nesto?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Komp smrzava,neutvrdjen kvar u servisu

Windowsi su jucer "svjeze" instalirani od tad radi ok.

U servisu su mi samo rekli da kvar nije moguce utvrdit nisu mi ni naplatili a nebi ni ja platio takvim serviserima.

kako da provjerim hdd? 

16 godina

a ima windows onaj error checking alat koji zna posluzit svrsi ali mislim da to nije to...

probaj ali neces imat srice... grafa je iskljucena,windowsi iskluceni, hdd isto relativno iskljuceo, ram provaj jel postoji mogucnost ,i ostane jedino CPU koji i nevirujem da su provjeravali u servisu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Možda je ko dirao BIOS ako znaš radit u Biosu restratj prvo računalo odah po pokretanju stišći Tipku DEL dok se ne pojavi plavi ekran odi u opciju Load Optimized Default te kkikni yes spremi postavke i trebalo bih biti bolje nadam se.

13 godina
neaktivan

Sto se tice Biosa napravio sam i to. sve moguce sam pokusao sad ovaj memetest je dao nijednu gresku kao sto vidite,a hdd sam  i napravio error checking i defragmentaciju  . imam osjecaj da ce se opet smrznut.  cisto kako mu dodje on to napravi .btw prvi sam vlasnik kompa i jedini koji je po njemu cackao sto se tice biosa nisam nesto pretjerano mijenjao . tj skoro nikako.radi on sasvim ok. samo sto mu to smrzavanje sve cesce dolazi a nekad prodje i tjedan da ne smrzne

17 godina
neaktivan

meni se čini da imaš problem sa matičnom pločom

očito se pregrijava i kad se pregrije chipset sve ode u tri pm

ovako napamet mogu samo predložiti dva rješenja

• stavi dodatne ventilatore na kučište, jedan da izvlači zrak i jedan da puše hladan zrak unutra direktno na čipset
  • promijeni MBO
13 godina
neaktivan

Probat cu s ventilatorima danas to odmah. a plocu mi se ne isplati kupovat jer  nemam para za drugu koja am2/am2+ a i izumrle su prakticki 

13 godina
neaktivan

Nije pomoglo,. kad sam stavio ventilatore. smrznuo se nakon 4 minute nikakvog rada. sad vec mislim da bi moglo bit napajanje problem 

16 godina
neaktivan
Hertz111 kaže...

Nije pomoglo,. kad sam stavio ventilatore. smrznuo se nakon 4 minute nikakvog rada. sad vec mislim da bi moglo bit napajanje problem 

Kada budeš radio na kompu, otvori poklopca i kad radi i ako znaš gdje je čipset i prstom staviš na čipset ako osjeti jako vruč. Ako čipset nema pasivni hladnjak a on grije ko ludo i on može uzrokovat smrzavanjem. Ako hladnjak na čipset a može se ugradit ali sa vent pa če uvelike hladit na čipsetu. Ako čipset ipak ima pasivni hladnjak a grije jako na hladnjaku tada treba stavit vent da upuše na hladnjak.

Drugo ako čipset ne grije jako a smije bit malo topao a onda može bit da na proc loše sjeda hladnjak colera i na proc isto može uzrokovat smrzavanjem!

Navest ću nekoliko uzroka kod smrzavanje a najčešće javlja kod:

1. CPU ili procesor ako hladnjak ne sjeda uzrokuje smrzavnje i čest restarta

2. GPU ili Grafička ako hladnjak pasivna isto može uzrokovat smrzavanje a ako na grafi nema venta i može se nadogradit venta

3. RAM ili Memorija, memorija isto može kočit zbog smrzavanje a to može saznat sa Memtestom i treba proć sa 100 passa i to dvaput ako nema erorre

4. HDD ili Hard disk drive. hard disk isto moće smrzavat ako ima bad sector a to možreš skenirat sa hdd tuneom ali bez quick (brzo skeniranjem) nego mora proći sporim skenom ako se javlja crvena kocka.

5. PSU ili Napajanje isto može smrzava ako nema dovoljno snage  isporučit za CPU, GPU, HDD i itd.

6. Najvažnije da na ploči ako ima kondiće nabubrene onda isto može uzrokovat smrzavanjem.

7. Ako ima neka kartica ugrađeno kao što su zvučna kartica, mrežna (LAN) kartica, usb i slično ako ih ima treba izvadi po jednu da vidiš dali se uzrokuje smrzavanjem a to možeš sve redom testirat sve dok ne nađe krivca.

Eto imao sam iskustva kod  matične ploče pa sam tako redom testirao i obično u večini slučajeva nađe krivca svi problema kod smrzavanjem.

Sam svoj majstor. :)
15 godina
neaktivan
Hertz111 kaže...
Konfiguracija:CPU:AMD Sempron LE-1150
MBO:Biostar MCP6P-M2 
Ram:Kingston 2 gb ddr2 800 mhz
Gpu:nvidia 6145 se (onboard)
HDD:Hitachi 160 gb

Imam problem sto se on krenuo smrzavati stim da je iskreno losiji kompjuter no uvijek mi je odradivao sve sto sam trebao kako treba, brat je igrao cod.1,2,4 par godina na njemu po 10 sati svaki dan s integriranom gpu,bila je i grafika unutar njega dodana gygabyte radeon x1550 ali se nakon par sati cijela zgrijala i sistem bi stao raditi., dok bi pokusao napraviti boot up on bi samo vrtio do iznemoglosti., pokusam podic novi sistem s grafom on ne zeli stane na plavom ekranu. tek nakon izvadjene grafike on je podigao sistem i radio ok jedno mjesec dana do jucer. gdje se smrzavao na skoro nikakvom zadatku pa cak i micanju misa na radnoj povrsini. podignem jucer sistem ponovo i sad radi bez problema. komp je bio u servisu i kazu mi da ne mogu utvrditi u cemu je kvar. a ujedno razmisljam o kupovini neke grafulje da rasteretim ovaj dio s integriranom.da li bi to bila propala investicija . i kako da sredim taj problem smrzavanja., to se dogadjalo i prije 2 godine jedostavno mu dodje .neovisno o operativnom sistemu bio to xp hopme.pro. ili cak win 7 ultimate.
 Dobar je to servis koji ne može naći kvar. Neka pitaju nezaposlene informatičare na burzi za savjet i prepuste im posao usput. Tako je to kad se posao dijeli preko veze i nije bitno obrazovanje.
Poruka je uređivana zadnji put čet 8.3.2012 21:47 (Brian).
16 godina
neaktivan

Ako je ustekan UTP na onboard LAN. izvadi ga pa probaj. Jest da nece biti interneta ali vrijedi probati

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice