Komp skroz mrtav, ništa ne radi

poruka: 17
|
čitano: 4.940
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

Evo ovako..

Do sinoć je sve bilo ok, ugasio sam komp i skinuo cooler sa procesora i grafe da očistim prašinu jer je se zbilja nakupilo.

Vratim procesor natrag, upalim komp a na monitoru nema ničeg.. ni post signal se nije oglasio ni ništa.. ventilatori, hdd i dvd su radili..

Probao sam opet isključiti pa uključiti napajanje (i na ON/OFF i baš izvuć kabel iz kučišta pa ga vratit), probao resetirati CMOS jumperom, probao i vađenjem baterije ali nije pomoglo..

Pokušao sam i RAM-e ugurat u druge slotove, probao sam monitor spojit na integriranu grafičku

Igrao sam se malo s kablovima na matičnoj, odspajao pa opet spajao, provjeravao dal je sve dobro spojeno

...i na kraju balade mi pri paljenju kompa NIŠTA ne reagira, cooleri ne rade, hdd i dvd se također ne čuju.. bios se ne pojavljuje, post signal 0 bodova.. komp je skroz mrtav..Plač

Lako je moguće i da sam nešto krivo spojio kad sam išao kopat po kabelima mada sam sto puta provjeravao, ali ni prije tog se komp nije dizao, jedina razlika je što su cooleri i sve radilo a sad ni to..

Jedini "znak života" je diodica koja svijetli na kučištu kad "upalim" komp i diodica na napajanju sa stražnje strane kučišta..

Mislim da je vjerojatno matična uginula, ali mi je čudno da baš ništa ne radi pa može bit da je i napajanje.. a možda i.. ma nemam pojma šta je.. ima tko kakvu ideju? Plač

Ja ideja više nemam, iza mene je cijela noć frustracija i pokušavanja nečega.. a zaqrac..

Konfa je sa strane..

Plod nepouzdanosti kontracepcije
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

probaj napajanje na neki drugi komp spojit

Death Cube K
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
RE: Komp skroz mrtav, ništa ne radi

Budem na komp od stare kasnije, sad ne mogu jer spava.

Iskreno se nadam da je ipak matična jer ju ionako planiram zamijenit skupa sa novim procesorom..

16 godina
neaktivan

1. Lako moguće je da ako si grafu držao na deki onda se ona uništila. (znam iz iskustva)

2. Kada si vadio procesor možda ako je malo zapeo iskrivio si jedan pin i onda ga matična ne prihvaća.

3. Probaj sve iz kućišta povadit i pogledat dali je na svim komponentama sve u redu

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

1. Nije do grafe, probao sam integrirku i ništa..

2. i 3. Probat ću kad se probudim, idem spavat sad..

Hvala na odgovoru. Ako netko zna što bi još moglo biti neka napiše..

16 godina
neaktivan

Bice da je otisla maticna,pogledaj oko procesora ima li gdje da se vidi da je nesto pregorelo...

Ako nije maticna,tj. ako ima neki servis racunara u blizini zamoli ih samo da ili na tvoju maticnu

spoje neko drugo napajanje ili da ti procesor stave na neku njihovu maticnu i tako isprobaju

radi li kompjuter,mora biti nesto od te dve stvari.

Srecno!

Yeah!

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
lordlojkus kaže...

1. Lako moguće je da ako si grafu držao na deki onda se ona uništila. (znam iz iskustva)

2. Kada si vadio procesor možda ako je malo zapeo iskrivio si jedan pin i onda ga matična ne prihvaća.

3. Probaj sve iz kućišta povadit i pogledat dali je na svim komponentama sve u redu

Kak je to moguće, da deka uništi grafu? Ne kužim...

Mrog
16 godina
neaktivan
mrog 33 kaže...
lordlojkus kaže...

Kak je to moguće, da deka uništi grafu? Ne kužim...

Zbog statičkog elektriciteta, znam iz iskustva jer sam to napravio i požalio :(

EDIT: Hladnjak može stajati na deki ali ne i ona ploča na kojoj je GPU.

92% tinejđera sluša turbo folk, pop, rap ili tehno. Ako si među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu rock i metal glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Poruka je uređivana zadnji put uto 27.4.2010 9:49 (lordlojkus).
17 godina
odjavljen

Ako ti je procesor izašao zajedno s hladnjakom, moguće je da je jedan pin u prekidu iako izvana djeluje da je sve OK. U pravilu kad nema POST bip-a (ni error code-a) problem je u ploči ili procesoru. Može biti i da ti je reset dugme blokiralo pa je komp konstantno u resetu i ne može krenit bootat. Za ram i grafičku pišti.

Pokušaj samo ploču i procesor spojit na napajanje, jer ukoliko je neka komponenta u kratkom spoju može gasit napajanje i probaj drugo napajanje jer tvoje možda ne daje napon na svim railovima.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Book!!

Pročitao sam i ja ovu temu ali nikako da shvatim što se desilo uopće na tom računalu jedno ću samo reći.

Čišćenje prašine i colera pa tako i hladanjaka nikad nije moglo naškodit računalu. Jedno me samo interesira ako je čistio

sve na procesoru nije naveo dali je i sam hladnjak odvajao od procesora ako je to radio a mislim da je, onda je sigurno uprskao

staru terminalnu pastu za procesor pa ak mu nije problem kupiti novu terminalnu pastu i ponovno namjestit procesor po uputstvima

iz priručnika od matične i procesora.Staru pastu temeljito nek očisti i stavi novu.Računalo nije moglo krepati samo od sebe pa tak i

komponente.Svakako slažem se da usput provjeri i same pinove procesora druge mu nema.

PS Dalibor

16 godina
neaktivan

Kakva je to terminalna pasta??? Iznenađen Mislio si na termalnu pastu (bar se nadam)

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Master Infirmiy kaže...

Book!!

.....

PS Dalibor

Statički elektricitet, mehanička oštečenja, krivo uštekan kabel... Ima stvari koje mogu poći po zlu prilikom čišćenja prašine.

Da je pasta komp bi se palio i radio neko vrijeme dok se ne pregrije.

16 godina

Evo testirao sam veliku većinu komponenti..

Napajanje - ispravno, grafička - ispravna, ram jedan ispravan, jedan ne (valjda se skurio skupa s maticnom, ili obratno), procesor ispravan

Jedino HDD-e i pržilicu nisam testirao ali ne vjerujem da su to simptomi harda ili pržilice.. dakle gotovo sigurno matična, ne znam što bi drugo bilo.

I jedno pitanje.. gledam u linksu matične, AM2 ploča gotovo da ni nema.. samo 1 čini mi se.

Dal bi moj AMD radio na npr ovoj tu matičnoj? link

Malo sam zahrđao s matičnama, ali sam čuo da je am3 socket nekompatibilan sa am2 procesorima.. a kraj ove ploče stoji (i kraj većine drugih) AM2/AM3 pa mi sad nije jasno..

Ne da mi se kupovat am2 matičnu jer sam ionako planirao preć uskoro na am3..

16 godina
neaktivan

Točno!! Mislio sam na termalnu pastu za procesor.Osmijeh

PS Dalibor

18 godina
neaktivan
nontryer kaže...

Malo sam zahrđao s matičnama, ali sam čuo da je am3 socket nekompatibilan sa am2 procesorima.. a kraj ove ploče stoji (i kraj većine drugih) AM2/AM3 pa mi sad nije jasno..

da. novije procesore mozes staviti na starije maticne dok obrnuto ne vrijedi:

1. AM3 CPU moze raditi na AM2+ i AM2 MBO (ukoliko je BIOS updatean)
  2. AM2+ CPU moze raditi na AM2 MBO (također ako je BIOS updatean)
  3. AM2 CPU ne moze raditi na AM2+ i AM3 maticnama
  4. AM2+ CPU ne moze raditi na AM3 maticnoj
Every time two people have sex, an angel gets a boner
17 godina
odjavljen
nontryer kaže...

Jedino HDD-e i pržilicu nisam testirao

I jedno pitanje.. gledam u linksu matične, AM2 ploča gotovo da ni nema.. samo 1 čini mi se.

Dal bi moj AMD radio na npr ovoj tu matičnoj? link

HDD i pržilicu je najlakše eliminirati, samo ih ištekaš (i data i napajanje) i gledaš da li će proći POST i tražit boot disk.

Ta ploča je DDR2 što znači da je AM2 ili AM2+, a ono AM2/AM3 u oznaci je samo da podržava i jedne i druge procesore. AM2+ je AM2 ploča s bržom sabirnicom. Sve AM3 ploče imaju DDR3 memoriju.

Ako želiš preći na AM3 trebati će ti i ploča i ram i procesor.

AA-d00d kaže...

da. novije procesore mozes staviti na starije maticne dok obrnuto ne vrijedi:

1. AM3 CPU moze raditi na AM2+ i AM2 MBO (ukoliko je BIOS updatean)
  2. AM2+ CPU moze raditi na AM2 MBO (također ako je BIOS updatean)
  3. AM2 CPU ne moze raditi na AM2+ i AM3 maticnama

1. Na AM2 ploči dolazi do pada performansi (niža brzina sabirnice)

2. Na AM2 ploči dolazi do pada performansi (niža brzina sabirnice)

3. Krivo, AM2 CPU može raditi na AM2+ pločama

Poruka je uređivana zadnji put uto 27.4.2010 20:24 (MrBlc).
16 godina

Evo uzeo ja novu matičnu, ASRock A770DE+ i i dalje komp ne radi. Tj sad ventilatori rade, pržilica i hdd i sve ali do biosa nikako doć, nema ni post signala ni ničega, samo black screen.

Ma.. više neću niš dirat do sutra, nemam više ni ideje šta bi moglo bit, vjerojatno sam n00b pa sam možda i nešto krivo spojio..

Zvat ću frenda.. on se više kuži u matične od mene, ne želim se pravit pametan pa skurit i ovu novu..

Igram na sigurno..

A vama hvala na pomoći Osmijeh

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice