Kako vratiti win xp nakon instalacije linuxa

poruka: 27
|
čitano: 6.544
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

Naime , problem je sljedeci. Isla sam se pozabavait oko neta i stavila na komp back track medjutim instaliral sam slucajno i linuks.. a problem je sad sta nemoguu se vratiti natrag na win xp jer sam ocito linx ins preko win... kako to vratit na staro? jel moguce preko ins cdea od win s recoverija il nesto? na kompu i slike i svasta nesto bitno..

0 0 hvala 0
15 godina
Re: Kako vratiti win xp nakon instalacije linuxa

Backtrack ti zapravo i je Linux, odnosno jedna od distribucija.
Pa možeš ti tim slikama i svi ostalim datotekama pristupiti i iz Linuxa. Sad zavisi kako si ti to instalirala, ako nisi napravila dualboot, onda ništa od tvog XP-a najvjerojatnije. Najlakše ti je da si prebaciš te datoteke koje trebaš(pomoću Linuxa), formatiraš disk i instaliraš friški XP.

HTC 8X :)
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.9.2013 22:52 (kratos091).
14 godina
neaktivan

A kako naci onda te datoteke , neznam kako doci do tih fajlova? nisam napravila dualboot, inst sam samo... 

15 godina

A zavisi koju verziju imaš.. Hm.. Trebala bi negdje na desktopu biti ikona od tvrdog diska. Klikneš i otvoriti će ti se file explorer. Onda sa lijeve strane ćeš moći odabrati druge particije, ako nisi formatirala disk pri instalaciji.

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

mislim da mozda i jesam formatirala part. nisam previse paznje obracala, jer lik koji mi je dao cd za to potanko mi je objasnio i ja sam mislila da se to samo inst. ko i svaki dr program, tako da sam samo klikala next, bila sam unekoj zurbi.. evo sad sam otvorila i vidim da imam 3 particije, dev/sda1, dev/sda2 i dev/-linux, e sad imal sam c i d disk, a ovdje je prikazano da je od 461 GB iskoristeno 12 gb, a bio je skoro pun kolko se sjecam stoga, obrisano je sve? sta sad napravit? dal inst neki dr op sustav u kojem se mogu snac il da nekako preko linuksa vratim obrisane slike?

0 0 hvala 0
15 godina

Ne, nisi trebala ništa instalirati, to se samo pokrene sa CD-a. Valjda ti tje to zaboravio napomenuti. {#}

Da, izgleda da je obrisano. A mogla bi instalirati Windowse i neki program tipa Recover my files ali će se instalirati preko dijela tvojih datoteka. A ne znam ima li za Linux koji jednostavan program za vraćanje izbrisanih datoteka.

14 godina
neaktivan

Jao... dobro imat cu onda posla :D da znam da cu ako ins win vjerovato pola toga izgubit ... hvala na svemu :) onda cu probat nac nesto za linux, mozda se i naucim sluzit njime :D

16 godina

Najbitnije ti je ako želiš vratiti podatke da ne diraš ništa više. ugasi komp, iskopčaj disk i spoji ga kod nekoga tko ima windowse pa će se vidjeti da li su ti ostale windows particije i da li se može šta spasiti.

Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

Sretno sa upoznavanjem. :P

Možeš možda instalirati Windowse na neki vanjski tvrdi disk, da ga spojiš preko USB-a, ako ti to laptop ili komp podržavaju. Ili ako imaš neki veći USB stick, 8+GB.
I da, ako ti je laptop dovoljno jak, možda je vrijeme za prelazak na Win 7 ili 8. ;) 

12 godina
neaktivan

Ma nećeš ništa vidjeti ni na BackTrack-u niti na bilo kakvom drugom Windows računaru. Ne vadi disk. Disk je formatiran, i to u ext4 formatu, nećeš uopšte ništa vidjeti pod Windows-om jer ne prepoznaje ext4. Windows podržava isključivo NTFS i FAT formatirane diskove, dok distribucije bazirane na Linux-u podržavaju još preko 10 formata. Imaćeš samo opciju za formatiranje ako ga pokušaš ubaciti u Windows, a ne želiš ga još jednom formatirati nikako. Spašavaj što možeš, traži program za vraćanje izbrisanih datoteka na samom BackTrack-u i moli Boga da sistem nije napisan preko tih datoteka koje ti trebaju (a velika je vjerovatnoća da jeste). Podaci su na FAT i na NTFS particijama dosta "razbacani" po raznim dijelovima HDD-a, ako je samo preko jednog dijela prepisano nešto drugo, nećeš moći spasiti čitavu datoteku. Da je suprotan slučaj i da pokušavaš sačuvati sa ext4 imala bi mnogo lakši posao. Ne znam šta drugo da ti kažem, napravila si ogromnu grešku.

EDIT:

Ovi što su pre mene pisali stvarno ne znaju puno o distribucijama baziranim na Linux kernelu i kako funkcionišu. Velika je razlika (mnogi bi rekli na bolje) u odnosu na Windows. Jedine podatke koje može vidjeti na oba sistema je ako ih je stavila na posebnu NTFS particiju i nju nije formatirala. Jedino NTFS particije čitaju obje vrste sistema.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.9.2013 1:16 (r3bl).

0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Windows ti je izbrisan.A linux učiti preko backtracka...biti će ti komplicirano,postoje bolje distribucije za to.Otprilike kao da ti u autoškoli daju tenk a ti želiš naučit vozit motor.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina

Najbolji način je na USB (od 8 GB) instalirati neku od Linux distribucija (preporuka Ubuntu), bootati s USB-a sistem i onda pokušati s nekim od ovih alata. Zašto s USB-a? Zato što svako prčkanje po disku čini povrat podataka manje mogućim. Ne očekuj čuda.

Za instalaciju Linuxa na USB može ti poslužiti UNetbootin ili Linux Live USB Creator.

Stručnjak za odmaganje...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Dobro, sad slusam .. koji je najefikasniji program za vracanje podataka?

0 0 hvala 0
16 godina

Stavio ti je kolega iznad link.{#}

Dečki su pristojni jer si žensko. Ali ja ću biti iskren. Lijepo si me nasmijala. Slučajno uz backtrack i linux instalirala. A to i je distribucija linuksa{#}

Sretno s vraćanjem podataka.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pa napisao sam ja gore da je Bactrack jedna od distribucija Linuxa.

Eh da, kolega. Da djevojke znaju kako smo ovdje dobri prema njima, bilo bi ih puno više.  {#}

14 godina
neaktivan

A dobro lijepo je dok covijeku mozes izmamit osmjeh na lice. jbga, da me zanima linuks i tako te druge stvari , sad nebi ovdje postavljala ovakva pitanja. i dao mi je link za linuks, a ja sam inst. win 7...

16 godina

Nije valjda ono što mislim da je{#}

Pobrisala si linux i ponovo stavila 7?

Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina

Iz pristojnosti - nista od vracanja podataka ako je lin pregazio win :)

susjed je siguran od tebe na neko vrijeme :P

Ne pratim backtrack status, prije par godina bi se morala namuciti da ga uopce instaliras jer bi trebala   particije praviti a sad kao da olaksaju ljudima prelaskom na ubuntu sub :) i evo ga..

kucaj fdisk -l cisto da vidis sta ima. ako naidjes na fat32 / ntfs onda je to to.

Jesi brisala fat32 / ntfs particije i kreirala ext2/3/4 ? Znas mozda ? Ili je "wubi-like" sistem..

ja

1 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Zbilja uzivas u ovome, nisam ga inst. na hard disk. Pitanje jos stoji, a ako neces pomoc nemoj ni odmagat. Dosta mi je sta se moram oko ovoga mucit, netreba mi netko sastrane kvocat, mozda nisi zensko al se Bogati ponasas ko baba kakva!

16 godina

Odluči se. Što je trenutno na tome računalu. Pa budemo onda dalje rješavali,

Slobodno se odlući i za rod. Čudno mi čitati malo mušku malo žensko.

Moj PC  
0 1 hvala 0
13 godina

:) ne odgovaras meni jel? Nema veze :)

Ovi smajliji nisu tu da te podbadaju, nemaju ni veze, jednostavno imam potrebu ponegdje ih staviti.

Instalirala si na disk.

Pogledaj u samom backtracku, otvori konzolu(terminal), kucaj "sudo fdisk -l" (to je L)

Treba ti izbaciti sta imas od particija.

ja

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

@Justsomegirl, odi na www.linuxzasve.com forum i tamo češ sigurno naći odgovore na svoja pitanja u vezi Linuxa, vraćanja podataka sa Linuxom i particioniranjem na Linuxu. Ovdje koliko sam do sada primjetio znaju u neku ruku što je Linux ali ne i kako funkcionira čini se, eventualno "plavi08", "bender_007" i "r3bl". Sretno sa vraćanjem podataka.

0 0 hvala 0
13 godina
Nije stvar u koristenju lina samo. Vrlo dobro znam kako funkcionira. A sasvim druga stvar od svega toga je data recovery nakon brisanja i prepisivanja.
ja
15 godina
Justsomegirl kaže...

Zbilja uzivas u ovome, nisam ga inst. na hard disk. Pitanje jos stoji, a ako neces pomoc nemoj ni odmagat. Dosta mi je sta se moram oko ovoga mucit, netreba mi netko sastrane kvocat, mozda nisi zensko al se Bogati ponasas ko baba kakva!

Ako nisi instalirala BT na disk, gdje si ga onda instalirala? Ako koristiš Live CD Back Tracka i optički pogon ti je prvi na redu kod bootanja samo izbaci Live CD iz pogona i restartaj računalo.{#}

Ako nije stvar u tome onda je jako bitan podatak gdje si ti instalirala taj Back Track? Postoji mogućnost da si prebrisala boot.ini ako je taj slučaj onda ti ovo može pomoći.

A da ti nama slikaš i postaš SS što vidiš kod bootanja.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina

Ajme koliko neki vole pametovati. Kao što sam već napisao gore, najbitnije ti je da nisi nakon što si sve zeznula išla išta nanovo instalirati i čeprkati. Recovery podataka nema nikakve veze sa poznavanjem ili nepoznavanjem Linuxa. Ali to je posao za onoga tko zna što radi a nikako za tebe. Sorry ali kod instalacije bilo čega se ne klikče samo next, next, next.... bez čitanja pa makar to bio i najmanji programčić.

Ako baš želiš probati sama:

http://www.howtogeek.com/howto/15761/recover-data-like-a-forensics-expert-using-an-ubuntu-live-cd/

Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Hvala svima puno, uspjela sam vratit sve podatke...sa easeus data recovery, sve je spremljeno po mapama kako je i bilo.. samo je puna verzija programa ne probna. pozz svima i hvala na trudu...

6 0 hvala 0
16 godina

Čestitam! {#} Toliko o onima gore koji su tvrdili da se iz windowsa ne može ništa napraviti. I pretpostavio sam da ti je linux iskoristio samo slobodan prostor na disku čim si napisala gore da je u upotrebi samo 12gb.

Moj PC  
2 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice