Kako da podesim kuler (ventilator) na procesoru

poruka: 33
|
čitano: 15.683
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Od kako sam nabavio novi kompjuter nervira me kuler na procesoru,kad god pokrenem nesto teze (hd video na you tubu,neki video editor,fotosop) on pocne da zuji,tj da ubrzava,to me jako nervira jer  probudi susjede 3 sprata ispod mene!Pratio sam temperature procesora,one su normalne 39,40,znaci nema razloga da mi kuler ubrzava jer u momentu kad on pocne da zuji temperatura uopce nije skocila.Primijetio sam u task manageru da kad god procesor skoci na 80% ili vise zauzeca on se onda pali,bez obzira na temperaturu...Pa mene sad zanima da li ima neki program sa kojim mogu da iskljucim to njegovo naglo ubrzavanje i sa kojim mogu povecat i smanjit brzinu,trazio sam u biosu tu opciju ali nisam nista pronasao....

Sadmir K

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kako da podesim kuler (ventilator) na procesor
13 godina
neaktivan

Stavi opis konfiguracije?, neki BIOS-i imaju HW-monitoring i konfiguraciju brzine ventilatora, ako ne tada neki od softwarea za HW- monitorig.
Ako uistinu zeliz "utisati" buku stock ventilatora morat ces isti zamjeniti kvalitetnim CPU coolerom od kojih neki imaju i zasebnu regulaciju brzine. Daj konfu da kolege mogu dalje preporuciti software i cooler.

Poruka je uređivana zadnji put sub 27.7.2013 6:28 (Hardwhelper!!!).
13 godina
neaktivan

Ma to je jako star racunar:

2.4GHZ Procesor

2.5GB Ram

120GB HDD

128 Graficka

Pokusavao sam sa Speed Fan programam i nisam uspjeo,e sad vjerovatno to i moze da se podesi ali sam papak oko racunara.Ovaj racunar mi je uvjek upaljen i nikad ga ne gasim jer uvjek nesto seed-am na Privatnim torentima,Ponekad radim na njemu u Photoshopu (tad najcesce i pocne da zuji ventilator)....Imam solidan lap top ali racunar je racunar...U biosu sam trazio opciju da iskljucim to naglo ubrzavanje ali nista nisam uspio pronac...Jel moguce da je kuler namjesten tako fabricki i da se ne moze iskljucit to ubrzavanje?

Sadmir K
9 godina
neaktivan

Pozdrav svima.

Imam sledeci problem. Kuler na procesoru mi se jako cuje. Nije toliko jako da ne mogu izdrzati, ali mi kida zivce postepeno. Mislio sam da je napajanje problem, da je bucno-kupim drugo i isto. Kupio sam novi kuler za procesor-isto je cuje. Iskljucio pomocne ventilatore, isto se cuje.
Izvadio graficku(jer ima kuler) i stavio drugu bez kulera i opet isto.
Napajanje, graficku, i kuler za procesor sto sam kupio, sve sam to ubacio kod brata u komp. Njegov komp se ne cuje, kao da je ugasen. I par puta sam tako stavljao od drugarove delove i opet isto. Kada zakocim kuler od procesora sa prstom i upalim komp, onda je sve oke. Nema sta nisam probao, i ne mogu da shvatim sta je problem.
Prljav nije, jer ga cisim svake druge nedelje.
MOLIM VAS, AKO NEKO ZNA NESTO DA MI SE JAVI.
Mozete i na FB:https://www.facebook.com/marko.ignjic.9

Hvala puno!

Konfig. mi je sledeca. Maticna: Gigabyte P31m-s2l... Graficka: GeForce GT 430. Ram.mem. :4GB, procesor: Intel Dual Core e8400 (3ghz-3ghz)

0 0 hvala 0
16 godina

U bios-u podesi brzinu CPU ventilatora ( cpu fan), Stavi na pola od maksimalne.

Za zahvalu klikni na Hvala
Moj PC  
2 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Probao sam i to. Medjutim, isto je. Ne znam, nije mi jasno. Pogotovo zato sto sam sve to promenio, i nekoliko kulera i napajanja menjao, i isto je. Ne znam zaista sta da radim.

16 godina

Treba promijeniti matičnu ploču, koja podržava podešavanje brzine ventilatora. Moguće je da se procesor grije i da zato vrti na maksimalnom broju okretaja. Da li uopće ima u biosu podešavanje brzine ventilatora?

Za zahvalu klikni na Hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Probaj stavit one sarafe (ili podloške) što smanjuju vibracije,možda se zato tako čuje.

Nije baš pametno na dilvlje smanjivat brzinu venta.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.10.2015 17:59 (zerocool12).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Pa menjao sam maticnu isto. Kazem vam, skoro sam sve menjao i opet isto. Ne znam majke mi. 

Ima u biosu da se podesava brzina. Sta god stavim(najmanja ili najveca), zvuk je isti. 

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Pa ne znam. Imam Gigabyte G31M maticnu. Temperatura procesora ne prelazi 45s.

16 godina
neaktivan
Iceman23 kaže...

Pa ne znam. Imam Gigabyte G31M maticnu. Temperatura procesora ne prelazi 45s.

gledaj, zbog toga što se digne brzina temp i ne prelazi tu temperaturu,da se brzina ne digne temp bi se digla (odn. da se vent prejako vrti temp bi se spuštala). Teško je znati ovak na pamet kak taj zvuk zvući,ako možeš snimi ga pobliže da čujemo  jel su to vibracije ili vent odlazi u vječna lovišta ili što je.

--------------------------------------------------------------------------------------------
9 godina
neaktivan

Temp je takva otkako se upali komp. Znaci,  od 35 do 45. Mada, drzi je na 37-39 ali dodje nekad do 45. 

Ne, nisu vibracije. Nego, bas se cuje, jbt kao da imam 20 ventilatora, kao kad auto upali hladnjak u pm :D

evo slika. Uglavnom uvek tako stoji.

16 godina
neaktivan

A gle, puno toga se da napraviti kod ventova,ali kao sto kazem,tesko je to govorit napamet. Mozda ga samo treba podmazat,a mozda i cijelog zamjenit (kad kazes da kad stavis prst on je tisi). Mozda stavit jos koji veci vent na kuciste pa da ovaj ne mora tolko radit (oba ce se vrtit sporije). Mozda samo trebas ciscenje. Neki idu i ovako daleko cak : http://www.quietpcusa.com/Acoustic-Materials-C4.aspx .

1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Da, i podmazivao sam. Jedino ako treba ceo da se zameni. Prljavstina nije, jer o tome brineem jako. Svake druge nedelje se cisti redovno. 

Ne znam, probacu da nabavim jos nekoliko, da probam pa cu videti. Ne znam zaista vise sta da uradim.

14 godina
neaktivan

Pokušajte povaditi dijelove iz kućišta i nako na prazno uključiti i vidi da li se i dalje dosta čuje, možda je samo problem nekvalitetnaog kućišta, ako imaš na poklopcu od kućišta (kako da je nazovem) onu okruglu plastičnu cijev koja naliježe na CPU, ukloni taj dio jer ti više stvare buke nego koristi.
Nabavi pastu za CPU i promijeni

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Ne, nije zbog nekvalitetnog kucista. Radio sam to. Sve sam izvadio i na stolu spojio i upalio, medjutim isto. 

Cak, posto imam procesor intel e8400 i znam da trazi dosta jako hladjenje, ubacio sam drugi proc.intel e2160 cisto da vidim da li ce se manje cuti posto je mnogo slabiji. Medjutim, isto je.

Nemam tu plastiku, skinuta je odavnoo. 

Pasta promenjena. 

16 godina

Provjeri da ti možda hard disk ne vibrira, pa trese kućište i proizvodi zvuk. Ja sam mog izvadio iz ladice i sad leži na podu kućišta na spužvi. Konačno tišina.

9 godina
neaktivan

Nije, to sam takodje proveravaoo. Bukvalno sam sve proverio. I vise nisam pametan, sta bih mogao da probam. 

14 godina
neaktivan
Iceman23 kaže...

Ne, nije zbog nekvalitetnog kucista. Radio sam to. Sve sam izvadio i na stolu spojio i upalio, medjutim isto. 

Cak, posto imam procesor intel e8400 i znam da trazi dosta jako hladjenje, ubacio sam drugi proc.intel e2160 cisto da vidim da li ce se manje cuti posto je mnogo slabiji. Medjutim, isto je.

Nemam tu plastiku, skinuta je odavnoo. 

Pasta promenjena. 

pogledaj na kojem je utoru za priključak ventilatora,  da li je baš na onim gdje je označeno da treba CPU, možda ti radi iz nekog razloga uvjek na najvećoj brzini uzmi pogledaj preko nekog programa kojom se brzinom okreće vent dok je CPU pod opterećenjem.

vidim da ti ide temperatura do 45, da li je to pod opterećenjem, ako jest kada bi smanjio brzinu ventilatora temp bi se povećala, slobodno nek ide do 60c neće mu ništa bit a tako bi smanjio buku, ipak ako ti je 45c idle u load ti je sigurno dosta veća temp pa su obrtaju sa razlogom i ako ti je vent dotrajao onda je to to

ili izdvoji 10+$ za neki novi vent za cpu

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 16:16 (jigsaw5063).
9 godina
neaktivan

Prikljucak mi je 3-pinski.  Na maticnoj imam samo jedan prikljucak za to. 

A sto se tice temp. Uvek je od 35 do 45. Sta god da radim na njemu. 

Pa ne znam iskreno ni da li vredi da kupim novi kuler(iako razmisljam o tome), jer kao sto sam rekao, probao sam vec par kulera i isto je. A moj kuler kad stavim u drugov ili bratov komp, ne cuje se tako. 

14 godina
neaktivan
Iceman23 kaže...

Prikljucak mi je 3-pinski.  Na maticnoj imam samo jedan prikljucak za to. 

A sto se tice temp. Uvek je od 35 do 45. Sta god da radim na njemu. 

Pa ne znam iskreno ni da li vredi da kupim novi kuler(iako razmisljam o tome), jer kao sto sam rekao, probao sam vec par kulera i isto je. A moj kuler kad stavim u drugov ili bratov komp, ne cuje se tako. 

Znači nije striktno do ventilatora
Ono što može biti da je do napona vjerovatno ti radi na +12V tako da ti se uvijek vrti na max brzini, ako ikako možeš pogledaj kojom se brzinom okreće trebalo bi da je oko 3000+rpm

9 godina
neaktivan

Pa da. I ja kontam da je sad nesto u vezi struje. Jedino sto mi preostaje da probam drugi kabl od napajanja, produzni i to sve oko struje. Jedino to. I da Flash-ujem plocu. 

Sad sam se cuo sa drugom koji je inzenjer informatike i kaze da nikad nije cuo za ovako nesto  I da proverim sve oko struje, pa ako ne uspem, da nosim u servis. 

RPM drzi na 2576 do 2586. Ne prelazi vise.

Tako da, 100% je oko struje i da mu daje maximalnu energiju.

10 godina
odjavljen

Priključak ti je 3-pinski i to ti je problem, ne možeš ga podešavati, vrti cijelo vrijeme pun gas. Moraš nabaviti cooler sa 4-pina i riješen problem. Za podešavanje brzine ventilatora mora ići u odgovarajući utor, označeno na slici.

Imao sam sličan problem kad sam mijenjao matičnu i morao sam dobar zalmanov cooler zamijeniti sa 4-pinskim priključkom jer ga nisam mogao podešavati.

1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Također 3-pinski može i iz windowsa kontrolisati napon sa određenim programima ako mu to matična podržaje ili neka prebaci sa 12V na 7v pa mu to može poslužiti privremeno, ako sam ga dobro razumio da kaže da ima samo jedan utor za 3-pin, taj 3pin od venta neka uključi u 4-pin utor i neka pokuša sa regulacijom napona iako je najbolje uzeti 4-pin fan

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 18:25 (jigsaw5063).
9 godina
neaktivan

Imao sam i kuler 4-pinski i isto je bilo. I probao sam preko par programa da ga kontrolisem, medjutim, nista se ne desava. Stavim na najjace ili na najslabije, on vrti isto.

14 godina
neaktivan

Ako si pokušao 4-pinski uključiti u 4-pin na matičnoj trebalo bi da radi, napravi update biosa pa vidi da li će raditi
ako je do matične onda ako želiš možeš jedino pokušati ručno da ga staviš na 7v i tako će ti brzina biti manja i manje buke uz to da su temp stabilne.

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 21:22 (jigsaw5063).
9 godina
neaktivan

Sve sam to radio. Znaci sveee. I vise nisam pametan sta da uradim, zato sam i pitao ovdee. Zaista ne znam sta vise da uradim. 

Nikako mi nije logicno to. Ajde, stara maticna, kontao sam da je to. Zamenim plocu, bukvalno sam sve zamenio. Jedino ram mem nisam menjao. Ostalo, sve promenjeno i opet. Mislim, stvarno haos

14 godina
neaktivan
Iceman23 kaže...

Sve sam to radio. Znaci sveee. I vise nisam pametan sta da uradim, zato sam i pitao ovdee. Zaista ne znam sta vise da uradim. 

Nikako mi nije logicno to. Ajde, stara maticna, kontao sam da je to. Zamenim plocu, bukvalno sam sve zamenio. Jedino ram mem nisam menjao. Ostalo, sve promenjeno i opet. Mislim, stvarno haos

Sa onim postupkum sa 12v prebacivanje na 7v mora da radi, pogledaj na netu nešto više o tome.
Iako si me bio zbunio prvo si rekao da si mijenjao matičnu i isti je slučaj a kasnije si rekao da si kuler probao kod druga i brata i da je u redu

9 godina
neaktivan

Nee. VIdi druze. Sve ovo mi se desavalo i sa starom plocom. Koju sam svakako hteo da menjam. I dok je nisam promenio, to sam pokusavao. Sve delove sam uzimao od drugara i brata i pokusavao, medjutim nije vredelo. Onda sam kupio novu plocu, napajanje, graficku, hard bukvalno sve osim ram memorije. I opet isto sve. I ja opet probam sve ispocetka. Kuler, napajanje, graficku uzmem od brata i stavim kod sebe, i cuje se. Moje ubacim kod njega, njegov komp kao da je ugasen. I tako sam nekoliko puta sa raznim pokusavao i nista. Zato mi i nije jasno. Sad mi jedino preostaje da probam da promeni kabl sto ide od napajanja do stekera za struju. Ne znam vise zaista.

Bas sam to i danas rekao tom drugu koji je inzenjer racunovodstva. I decko poceo da se smeje. Kaze nije mu nikako jasno kako to. Sve ijedan deo promenio i opet isto. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.10.2015 22:19 (Iceman23).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice