Hard Disk star 3 mjeseca ima nestabilne sektore?

poruka: 69
|
čitano: 7.918
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Hard Disk star 3 mjeseca ima nestabilne sektor
bugonja kaže...

da ne otvaram novu temu...

WD 1tb eksterni star oko 9mjeseci

sad sam ga testirao sa HD tune i prva slika me brine kaze da ima unstable sectors a opet pak na drugoj,na QUICK SCAN imam sve zeleno.jel to OK?help imam vazne podatke na HDD-u

nemam nikavkih problema,spaja se svaki put odlicno,sve brzo kopira i radi.jako malo koristen

to ti je trenutni broj nestabilnih sektora ,koji su spremni za remaping/provjeru.

naknadno ,ako se sektori uspješno remapiraju i pročitaju ,broj se može smanjiti.

ako se i koja greška kasnije ponovi u nekom sektoru,disk će probati izvući podatke s njega, i prebaciti ga u rezervirani dio diska

(nešto kao backup sektori na disku,koji se zamjenjuju prilikom ovakvih greški) i označe taj sektor kao remapped.

može biti da je kvaliteta ploče diska lošija ili je počela degradirati = ako je pod garancijom ,nosi na reklamaciju{#}

u biti ,to zasada nije za paniku ,to  znači da je disk pronašao par sumnjivih sektora i čeka informaciju,kod sljedećeg pristupa tom sektoru ,ili ga bude spasio ili ne...

jer da je bad sector,odma bi ga označio.

prati malo jedno vrijeme ,uz obavezan kompletni sken diska ,jer je pouzdaniji nego quick.

može biti da je kvaliteta ploče diska lošija ili je počela degradirati = ako se pojave bad sectori a pod garancijom je,nosi na reklamaciju{#}

http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.

napokon dočekao DNF!
16 godina
neaktivan

I men je sve zeleno kad odvrtim quick scan, a kad odvrtim normalno ima 7 crvenih kockica?

F.C LIVERPOOL
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.7.2011 22:09 (Praetorian1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
vrx kaže...
bugonja kaže...

da ne otvaram novu temu...

WD 1tb eksterni star oko 9mjeseci

sad sam ga testirao sa HD tune i prva slika me brine kaze da ima unstable sectors a opet pak na drugoj,na QUICK SCAN imam sve zeleno.jel to OK?help imam vazne podatke na HDD-u

nemam nikavkih problema,spaja se svaki put odlicno,sve brzo kopira i radi.jako malo koristen

to ti je trenutni broj nestabilnih sektora ,koji su spremni za remaping/provjeru.

naknadno ,ako se sektori uspješno remapiraju i pročitaju ,broj se može smanjiti.

ako se i koja greška kasnije ponovi u nekom sektoru,disk će probati izvući podatke s njega, i prebaciti ga u rezervirani dio diska

(nešto kao backup sektori na disku,koji se zamjenjuju prilikom ovakvih greški) i označe taj sektor kao remapped.

može biti da je kvaliteta ploče diska lošija ili je počela degradirati = ako je pod garancijom ,nosi na reklamaciju{#}

u biti ,to zasada nije za paniku ,to  znači da je disk pronašao par sumnjivih sektora i čeka informaciju,kod sljedećeg pristupa tom sektoru ,ili ga bude spasio ili ne...

jer da je bad sector,odma bi ga označio.

prati malo jedno vrijeme ,uz obavezan kompletni sken diska ,jer je pouzdaniji nego quick.

može biti da je kvaliteta ploče diska lošija ili je počela degradirati = ako se pojave bad sectori a pod garancijom je,nosi na reklamaciju{#}

http://en.wikipedia.org/wiki/S.M.A.R.T.

uf

evo stavio sam skeniranje normalno ne quick al cini mi se da ce to potrajati..20 minuta za 2 reda a ima ih pun qurac

znaci ako na detaljnom skeniranju ne pokaze crvene sektore sve je ok?

pa kud da sad stavim 800GB podataka ako ga budem slao na reklamaciju!!

16 godina

quick scan nikada nije bio skroz pouzdan, neznam zašto ga uopće stavljaju kao opciju.

iako nebitno, imao ti u quick ili u full BS-a ,reklamiraj ...

napokon dočekao DNF!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sam da se ubacim i pitam...

Znaci hd tune za test diska i sve mora bit zeleno? Kolko dugo se vrti taj test i dal moze dodadno nastetit hardu ukoliko je hdd vec u losem stanju? Hvala.
The best way to be boring is to leave nothing out.
16 godina
neaktivan
bugonja kaže...

Kad ti odvrti normalan scan, molim te stavi rezultate.

F.C LIVERPOOL
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.7.2011 22:16 (Praetorian1).
16 godina
protjeran

e i ja imam jos jedno pitanjce :)

znaci kad kupim novi HDD bez ikakvih podataka tek formatiran,jel ga odmah mogu pregledat sa HD tune i hoce li mi on javiti jel ima bad sectora iako je nov i prazan?

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Praetorian1 kaže...
bugonja kaže...

Kad ti odvrti normalan scan, molim te stavi rezultate.

hocu.cini mi se da to nece prije jutra

16 godina
bugonja kaže...
vrx kaže...
bugonja kaže...
...
....

uf

evo stavio sam skeniranje normalno ne quick al cini mi se da ce to potrajati..20 minuta za 2 reda a ima ih pun qurac

znaci ako na detaljnom skeniranju ne pokaze crvene sektore sve je ok?

pa kud da sad stavim 800GB podataka ako ga budem slao na reklamaciju!!*

gle ,poželjno je da nigdje ne pokaže crveno :)

full scan može potrajati i 2-3h bez problema(a i više,ovisno o kapacitetu diska),ali se sektori detaljno testiraju =zato je pouzdaniji.

*za ovo ti nažalost nemogu pomoći :D

napokon dočekao DNF!
16 godina
Sale_ds kaže...
Sam da se ubacim i pitam...

Znaci hd tune za test diska i sve mora bit zeleno? Kolko dugo se vrti taj test i dal moze dodadno nastetit hardu ukoliko je hdd vec u losem stanju? Hvala.

naravno da mora biti sve zeleno :) , dodatne štete nebi smjelo biti, neovisno o stanju diska.

bugonja kaže...

e i ja imam jos jedno pitanjce :)

znaci kad kupim novi HDD bez ikakvih podataka tek formatiran,jel ga odmah mogu pregledat sa HD tune i hoce li mi on javiti jel ima bad sectora iako je nov i prazan?

pa to bi trebao napraviti odmah kod kupnje svakog diska ,jer se može desiti da novi disk ima bad sectora a friško je izvađen iz kutije/vrećice.

tako možeš brzo reagirati i reklamirati a ne naknadno,pa ti napravi kaos i spušiš podatke....

napokon dočekao DNF!
16 godina
neaktivan

A jel se za samo jednu crvenu kocku može ić na reklamaciju ? I da li je jedva crvena kockica opasna?

F.C LIVERPOOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Praetorian1 kaže...

A jel se za samo jednu crvenu kocku može ić na reklamaciju ? I da li je jedva crvena kockica opasna?

Čim se pojavi i jedan bad sector postoji mogućnost da ih u kratko vrijeme dobiješ hrpu.

World Championships: 7, GP started: 278, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,469
16 godina
protjeran

a bokte evo pokazo mi crvene pa hebemu mater bas me rasphizdio dam pare da kupim kvalitet kao WD ovo ono on vec   hebe.jos ga maksimalno pazim,malo koristim i vec crveno.sutra idem kupit drugi HDD da prebacim podatke na njega jer nemam kako drugcije

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.7.2011 0:40 (bugonja).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Hvala na informacijama, ovo je svakako zanimljivo znati. A sto doprinosi bad sectorima, odnosno koji su najcesci uzroci?
The best way to be boring is to leave nothing out.
16 godina
neaktivan

Ja sad mislim da svi imaju te crvene kockice, nek proba još tko upalit Hd Tune.

F.C LIVERPOOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

nemaju svi.stavio sam testirati laptop koji ima hitachi 250 GB i nijedan error i nista crveno isto tako ni seagate serija 7200.7 star 7 godina.nista crveno.al zato navikani western digital mažen i pažen već ima.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Neznam šta da kažem, svo gore i gore prave.

F.C LIVERPOOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

neznam sad sta da odem kupit,nema tu cekanja i pomoci,moram to prebacit sve i slat im na reklamciju.dali da opet idem na western digital ili sta,neznam ni sam.treba mi kvaliten dobar i pouzdan eksterni hdd min 1tb cijena 800-900 kn.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bugonja kaže...

neznam sad sta da odem kupit,nema tu cekanja i pomoci,moram to prebacit sve i slat im na reklamciju.dali da opet idem na western digital ili sta,neznam ni sam.treba mi kvaliten dobar i pouzdan eksterni hdd min 1tb cijena 800-900 kn.

Ja kao externi imam Samsung F3 1TB i neko LC power externo kučište koje na komp spajam putem esata sučelja.

World Championships: 7, GP started: 278, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,469
16 godina
Sale_ds kaže...
Hvala na informacijama, ovo je svakako zanimljivo znati. A sto doprinosi bad sectorima, odnosno koji su najcesci uzroci?

dva najčešća uzroka :

1. gubitak magnetskog naboja ploče

-s vremenom magnetski naboj oslabi -automatski i mogučnost zadržavanja podataka na tom polju/sektoru/ploči.

tada se bad sectori najčešće pojavljuju u velikim količinama

2. mehaničke greške tipa:

jake vibracije ili trešnje diska ili udarci po disku (da,i na ugašeni disk se misli)

,nagli prekidi/nestanci struje ,i ometanja/prekidi prilikom operacija pisanja-čitanja (read-write)

visoka tempratura pogotovo.

riješenja :

1. u biti i nema(izuzev mijenjanja ploča) ,to dolazi sa godinama,i poprlično je neminovno svakom disku,ali i opet ovisi o kvaliteti samog diska i koliko se koristio.

recimo,imam jedan wd 40gb iz 2003 i radi ko vurica dan danas..

2. hmm ,mislim da su očiti {#}

a vezano za nagle prekide struje ,tu pomaže u jednoj mjeri kakav ups.

DODATAK:

najčešće 1-2 bad sectora nisu za paniku(još),jer su diskovi danas koncipirani tako da imaju rezervne sektore kojima zamijene ove loše, 

ALI problem je ako se kroz neko vrijeme taj broj postepeno povečava...

znači treba pratiti...

iako bi ja ,pa makar i da nađem 1 ,odma na garanciju

tek kroz ovakve stvari čovjek otkrije koliko zapravo malo pazi na komp...!

kladim se da 90% vas ne radi jednom mjesečno scan kompletnog diska ,kao ja npr.

poprilično zanemarena "funkcija" i radnja, ako se mene pita!

napokon dočekao DNF!
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.7.2011 23:16 (vrx).
18 godina
neaktivan
Praetorian1 kaže...

Evo još neke slike Bad sectori mi rastu, ja mislim?

Nije bilo potrebe otvarat novu temu oko ovoga posto smo ti vec objasnili u temi Windows 7 - problemi.

Imas dvije opcije:

• Nositi HDD u servis/ducan i cekati na novi
  • Ne nositi i gledati kako ti HDD "umire" i jedan dan ostanes bez diska i podataka

Koliko vidim, stvaran broj radnih sati odgovara tvom opisu. Prema SMART-u HDD je radio svega 52 dana [na dan slike] ili 1248 sati. SMART takoder kaze da ti se losi sektori povecavaju da ce ih interna logika diska/elektronika oznaciti kao necitljive i nece dozvoliti zapisivanje novih podataka na tim mjestima.

Moj savjet a verujem da ce biti i savjet svih zdravorazumnih forumasa: Nosi disk na servis. Obrisi poverljive podatke [browser cache] i objasni o cemu se radi. Bilo kako bilo, i da ti priznaju garanciju i da ti ne priznaju moras nabaviti novi HDD. Ovako ti je rizik pre-velik

A i sam si kazao da imas problema sa Windowsima zbog toga.

[komotno ignoriraj svakog tko ti kaze da su ti sektori nastali zbog nekog programa. To je cisto mehanicka stvar odnosno ostecenje na plocama! Zato i nemoj lupkati ili premestati PC dok radi]

Relation to the original topic decreases with every single post
16 godina
Lazarus Long kaže...
Praetorian1 kaže...

Nije bilo potrebe otvarat novu temu oko ovoga posto smo ti vec objasnili u temi Windows 7 - problemi.

Imas dvije opcije:

• Ne nositi i gledati kako ti HDD "umire" i jedan dan ostanes bez diska i podataka

Koliko vidim, stvaran broj radnih sati odgovara tvom opisu. Prema SMART-u HDD je radio svega 52 dana [na dan slike] ili 1248 sati. SMART takoder kaze da ti se losi sektori povecavaju da ce ih interna logika diska/elektronika oznaciti kao necitljive i nece dozvoliti zapisivanje novih podataka na tim mjestima.

Moj savjet a verujem da ce biti i savjet svih zdravorazumnih forumasa: Nosi disk na servis. Obrisi poverljive podatke [browser cache] i objasni o cemu se radi. Bilo kako bilo, i da ti priznaju garanciju i da ti ne priznaju moras nabaviti novi HDD. Ovako ti je rizik pre-velik

* [komotno ignoriraj svakog tko ti kaze da su ti sektori nastali zbog nekog programa. To je cisto mehanicka stvar odnosno ostecenje na plocama! Zato i nemoj lupkati ili premestati PC dok radi]

*pa i nije baš da može ignorirati , mislim da svega 5 do max 10% greški otpada na programe koji potencijalno mogu napravit BS ,

ali svejedno BS je BS ,od čega god nastao{#}

napokon dočekao DNF!
18 godina
neaktivan
vrx kaže...

Ja valjda spadam u preostale 10% koji rade scan diska. Prije i nakon backupa radim scan disk [chkdsk /f]

Da bi ste smanjili vrijeme cekanja nakon restarta upisite ovu komandu

chkntfs /T:3 ovako ste skratili vrijeme cekanja na 4 sek. (kompjuter broji i nulu). Meni je stelano na 2 sec.

16 godina
Lazarus Long kaže...
vrx kaže...

Ja valjda spadam u preostale 10% koji rade scan diska. Prije i nakon backupa radim scan disk [chkdsk /f]

Da bi ste smanjili vrijeme cekanja nakon restarta upisite ovu komandu

chkntfs /T:3 ovako ste skratili vrijeme cekanja na 4 sek. (kompjuter broji i nulu). Meni je stelano na 2 sec.

ako se ne varam, mislim da sam davno pročitao da se chkdsk ne preporučuje na diskovima za koje se sumnja za su u lošem stanju ili imaju greški/bad sectora?

čisto napomena vama "badsektorašima" ,mislim da s ovim možete dodatno napraviti štetu stoga izbjegavajte :D

napokon dočekao DNF!
16 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...
Praetorian1 kaže...

Imas dvije opcije:

[komotno ignoriraj svakog tko ti kaze da su ti sektori nastali zbog nekog programa. To je cisto mehanicka stvar odnosno ostecenje na plocama! Zato i nemoj lupkati ili premestati PC dok radi]

kolega,nije bezveze,radi ove teme sam ja čekirao svoj HDD i lijepo se iznenadio te cu si sutra laganini nabiti dodatni trošak.hvala svima sto ste pojasnili nama ostalima,a ja cu ovdje javiti kako je prosla reklamacija sa ADM-om.pozz

17 godina

- HDD tune nije relevantan za diagnostiku. Potrebno je testirati softareom od proizvođača, takav error code je dovoljan za reklamaciju bez nepotrebnih objašnjavanja.

- izvadi HDD, zapakiraj s kopijom računa na kojem je vidljiva komponenta tj. HDD. Ako je na računu samo računalo (ne komponente) tad prvo pitaj ADMovce .. za slanje samo HDDa, traži odgovor mailom i taj odgovor priloži računu.

- BadSectori nemaju veze sa softwareom. Soft može izazvati samo logičke greške ne fizičke, formatiranje ih rješava. Ostalo su priče (koje serviseri prepričavaju uz logosku vatru).

@ Lazarus, - chkdsk /r je logičnija opcija. Implicira /f.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ja sam uvjeren da 10 forumaša napravi hd tune error scan da bi ih 6 imalo crvenih kockica.

F.C LIVERPOOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Praetorian1 kaže...

Ja sam uvjeren da 10 forumaša napravi hd tune error scan da bi ih 6 imalo crvenih kockica.

Ne, ne, ne...

Nemoj se tesiti. ihush ti je super obrazlosio da je jedini relevantan pokazatelj alat od proizvodaca HDD-a. Ne moze svaka susa "isprogramirati" i sama tumaciti SMART parametre.

Znas, neki SMART parametri su vendor specific ili jednostavno, neki SMART parametri vaze samo za Samsung.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.7.2011 14:37 (Lazarus Long).
17 godina
neaktivan
Praetorian1 kaže...

Evo rezultat na Seagateu 320gb:

16 godina
neaktivan

Kak je lijepo vidit sve zeleno.

F.C LIVERPOOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice