Čišćenje računala od prašine

poruka: 62
|
čitano: 31.328
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
protjeran
RE: Čišćenje računala od prašine
RoTT kaže...
Kublach kaže...

Pozdrav,

Dakle moje računalo se počelo zamrzavati i pištati tokom rada. Kako ima garanciju koja još traje nosio sam ga u servis tamo gdje sam ga kupio - nije bitno gdje. Nakon 18 dana čekanja rekli su mi da mi prašina uzrokuje kvar i pokušali naplatiti čišćenje od prašine, te su rekli da sam ja, ukoliko hoću ispravno računalo dužan njega nositi dva puta godišnje (a i više) na čišćenje od prašine (čišćenje dođe 80 kn). Sada se meni nameću razna pitanja pa ću tu pitati...

1. Dali prašina može uzrokovati zamrzavanje računala, te nestabilnost računala (računalo stoji u stanu i staro je godinu dana) - za usporedbu imam još 4 računala puno starija, funkcioniraju besprijekorno?
  2. Dali sam ja dužan nositi njima računalo na čišćenje od prašine ?
  3. Dali oni mogu meni naplatiti to održavanje računala čistim dva puta godišnje 80 kn, odnosno dva puta 160 kn ako je računalo pod garancijom?

Nadam se da razumijete moj problem, te Vas molim za pomoć.

1.Moguce da ti se komp rusi zbog prasine.

2.Ako imas garanciju tj.ako ti je komp zatvoren i ne smijes ga otvorit naravno da ces njima nosit da ti ga ociste nemas drugog izbora posto ne smijes otvorit stranicu.

3.I meni su htjeli naplatit cišcenje laptopa koji je bio pod garancijom i to 150kn!!

Što s etiče laptopa, za moj piše da čiščenje od prašine nespada pod garanciju.

I don't need sex, T-com fucks me every day
17 godina
neaktivan

Pozdrav

Moguće je da ti se komp ruši zbog prašine. Prašina se uvuče u kuglične ležajeve ventilatora u napajanju koji se prestane okretati i više ne hladi napajanje. Takvom kompu je dovoljno svega par minuta da se smrzne ili sruši sistem. To možeš riješiti zamjenom ventilatora ili ako baš želiš popraviti postojeći ventilator: izvadi ga iz napajanja, dobro ga našpricaj s WD-40 i ispuši s kompresorom. Prašinu nakupljenu u kompu možeš očistiti kistom i usisivačem ali najtemeljitiji način je ispuhati kučište kompresorom. Ako doma nemaš kompresor, otiđi do najbliže benzinske pumpe i riješi se prašine na puno duže vrijeme nego da si ga čistio usisivačem. (Kod ispuhivanja prašine kompresorom, kad ispuhuješ ventilatore, pridrži ga prstima da se ne okreće - bolje ćeš ga očistiti i siguran si da se neće raspasti ako je pritisak zraka prevelik).

18 godina
neaktivan

izvadi ga iz napajanja, dobro ga našpricaj s WD-40 i ispuši s kompresorom

Iznenađenkompresor DA  WD-40 NE! WD-40 grize plastiku i ostavlja mast 

IBM ( I Blame Microsoft)
16 godina
neaktivan
win32 kaže...
dark_wizz kaže...

kad smo već kod garancije i stranica kučišta, pa jel nije da se dobije garancija na svaku komponentu? ja se sjećam kad sam kupio komp još tamo 2007. u HGspotu bila je naljepnica na kučištu, međutim u roku trajanja garancije sam mijenjao grafičku (sam) i skinuo tu naljepnicu. kasnije mi je rikno proc i kad sam nosio na garanciju nije bilo nikakvih problema još mi je lik na servisu rekao da ta naljepnica služi samo da zastraši ljude da ne otvaraju komp.

Ista situacija i kod mene, samo u drugoj trgovini. Slagao sam jedan komp i otisao u trgovinu pitat dali mogu otvorit komp i stavit jos memorije i oni rekli da nema beda i da garancija vrijedi.

Ne znam kako je kod drugih, ali eto..tako je bilo dok sam ja pitao isto u jednoj trgovini. Stavio frendu memoriju i to je to......no na svu srecu komp nikada nije isao na servis pa ne znam kako bi to bilo u praksi sa tom naljepnicom!

Uz to sam se susreo sa nekim kantama na kojima je naljepnica sama otpala! Sta onda!?

Ta naljepnica ništa ne znaći. Kada sam 2002 kupio računalo imao sam garanciju ja mislim 2 godine, nakon godinu dana sam kupio ISDN adapter i dao u servis da mi ga instaliraju (upravo zbog garancije, tj. naljepnice). Nakon 2 TJEDNA (!) dobivam komp nazad sa otrgnutom naljepnicom, a garancija je i dalje vrijedila. Nitko neće znati da li si ti strgao tu naljepnicu, da li je bilo slučajno ili namjerno, itd... Uglavnom, zastrašivanje.

16 godina
neaktivan
micho0305 kaže...

Imam doma kompresor i koristim ga za čišćenje kompa, ali zanima me nešto... Dok sam imao staru ATI 9600 pro grafu, imala je mali hladnjak, ništa posebno, a nakon jedno 2 god korištenja počeo je užasno zujati pri paljenju računala (prestalo nakon pol minute...). Sad, možda je to moja mašta, ali bio sam pod dojmom da je vent počeo zujati upravo zato što sam ga puhao sa kompresorom, tj. mislim da mu je naštetio preveliki broj okretaja (kod čišćenja se vrtio puno brže nego u normalnom radu), pa eto, zanima me da li netko ima kakvu pametnu o tome?

18 godina
neaktivan

ventovi vuku svakakvo smeće..meni je jednom počeo raditi kao kad klinci stave čašu og jogurta na kotač od bicikle..A tako je i bilo, komadić staniola od kutije cigareta je nekim čudom uletio u rebra hladnjaka i mrvu virio prema ventilatoru- da sam ga išao ja stavljati na to mjesto namjerno izgubio bih pola dana..

IBM ( I Blame Microsoft)
16 godina
neaktivan
teurastaja kaže...
micho0305 kaže...

Imam doma kompresor i koristim ga za čišćenje kompa, ali zanima me nešto... Dok sam imao staru ATI 9600 pro grafu, imala je mali hladnjak, ništa posebno, a nakon jedno 2 god korištenja počeo je užasno zujati pri paljenju računala (prestalo nakon pol minute...). Sad, možda je to moja mašta, ali bio sam pod dojmom da je vent počeo zujati upravo zato što sam ga puhao sa kompresorom, tj. mislim da mu je naštetio preveliki broj okretaja (kod čišćenja se vrtio puno brže nego u normalnom radu), pa eto, zanima me da li netko ima kakvu pametnu o tome?

Moguce, a i ne mora biti. Imao sam istu grafu, samo je bila Club 3D 9600XT te je zujalica isto prozujala nakon odredenog vremena......i nije bas pametno direktno sa kompresorom udarat po bilo kakvom hardveraju. Mislim da je daleko najbolja metoda ono....kist u ruke i lagano svu prasinu poskidat. Je da traje malo vise vremena, mozda nesto moras i otvorit...ali bar napravis sve kako treba.

Dobar je kompresor, ali ja ipak vise volim to lagano..."na finjaka"... Cool

http://www.speedtest.net/result/724268199.png
16 godina
protjeran

Moguce, a i ne mora biti. Imao sam istu grafu, samo je bila Club 3D 9600XT te je zujalica isto prozujala nakon odredenog vremena......i nije bas pametno direktno sa kompresorom udarat po bilo kakvom hardveraju. Mislim da je daleko najbolja metoda ono....kist u ruke i lagano svu prasinu poskidat. Je da traje malo vise vremena, mozda nesto moras i otvorit...ali bar napravis sve kako treba.

Dobar je kompresor, ali ja ipak vise volim to lagano..."na finjaka"... Cool

Probao sam sve moguce,kist + usisavac nema boljeg.

16 godina
neaktivan

Ah sta ako otvoris kuciste oni ce sigurno znati da si otvarao,ma kakvi    (ako si profesionalac i ako se kontas i previse u kompjutere,a ako ne e onda tu nastaje problem heh)  pokusaj uzeti od nekoga kompresor ili ako ga imas kod kuce i ocisti komp,sa svake strane pazljivo.I Vidi da ti nije otisao neki kuler ili nes tako.mozda napojna pa zato ti pisti i koci.Ocistis ga ljepo i vidis kod kuce, mozda nije do toga tj do prasine,pa ces im tamo u servisu davat djaba 80kn na nista,provjeri napojnu i kulere.To ti je moj savjet.

Enes .H
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

kupio sam set za čišćenje računala (za ventilator,napajanje,matičnu,grafičku,utore,5.25",3.5",2.5" itd.)

super je, može iće na cijev od bilo kojeg usisavača

POMOĆ ZA HAITI - kopiraj u potpis //// Ako sam nekome pomogao stisni hvala a ne radi spam :) !!

2 0 hvala 2
17 godina
odjavljen

Preporuka je kod čišćenja ventilatora i hladnjaka usisvačem ili kompresorom rukom zaustaviti ventilator.

Što se čišćenja ventilatora tiće, u pravilu je ležaj zaštićen nalijepnicom. Za podmazati ventilator mi se čini da bi bilo dobro ulje koje se koristi za aparat za brijanje (slično je ulju za finomehaniku), ali nisam još probao.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

Preporuka je kod čišćenja ventilatora i hladnjaka usisvačem ili kompresorom rukom zaustaviti ventilator.

Što se čišćenja ventilatora tiće, u pravilu je ležaj zaštićen nalijepnicom. Za podmazati ventilator mi se čini da bi bilo dobro ulje koje se koristi za aparat za brijanje (slično je ulju za finomehaniku), ali nisam još probao.

Mast za podmazivanje isto savršeno funkcionira. Taj isti ventilator koji je zujao sam par puta rastavio i podmazao mu ležaj, nakon čega bi bio dobar jedno mj-dva, pa bi opet počeo zujati. Malo masti na čačkalicu, proć kroz ležaj i viola.

17 godina
neaktivan

jučer "pravim" kompresorom počistio xD

smanjila se temp. proca za 7° :O

POMOĆ ZA HAITI - kopiraj u potpis //// Ako sam nekome pomogao stisni hvala a ne radi spam :) !!

5 0 hvala 4
16 godina
neaktivan

Stiglo je napokon i pravo proljeće jeste li se sjetili svojih ljubimaca,

da damo i njima malo svježeg zraka i riješimo ih zimske prašine

dnl
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Meni je danas iz Hong Konga krenio ovaj paket (između ostalog da se sad ne ku*čim gdje nije mjesto), komplet za čišćenje:

Usisavač na USB:

Usisavač Usisavač

Adaptor da mogu koristiti dok je komp ugašen:

Adaptor Adaptor

Antistatički kist za prašinu:

Kist Kist

Sve skupa $7.48

4 0 hvala 0
16 godina
protjeran
MrBlc kaže...

Meni je danas iz Hong Konga krenio ovaj paket (između ostalog da se sad ne ku*čim gdje nije mjesto), komplet za čišćenje:

Usisavač na USB:

Imao sam to,super stvar...

17 godina
neaktivan

Kad smo vec kod ciscenja evo da ispricam jednu situaciju.

Cistio sam komp kompresorom sve 5 prasine nije više bilo ali vent na kučištu je imao plave led-ice i kad sam ga poceo cistit kompresorom ledice su pocele svjetlit!

Uglavnom kompresor je najbolji od svih navedenih metoda a komp kasnije kao nov!Osmijeh

0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
zeroname kaže...

Uglavnom kompresor je najbolji od svih navedenih metoda a komp kasnije kao nov!Osmijeh

Kompresor je najbolje rješenje, ali ako živiš u stanu je prilično nepraktično jer sva prašina ode u zrak. Uz to ako je jak kompresor, a ne paziš možeš otpuhat i kondezator s ploče.

17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...
zeroname kaže...

Kompresor je najbolje rješenje, ali ako živiš u stanu je prilično nepraktično jer sva prašina ode u zrak. Uz to ako je jak kompresor, a ne paziš možeš otpuhat i kondezator s ploče.

HA HA ovo treba ic pod humor!

Hvala na savjetu! Lako je moguce da se to dogodi!Ali jednostavno se nemogu prestat smijat!

17 godina

Da li se temperatura grafičke može smanjiti za 20-tak stupnjeva kao na ovom videu,

ako je grafička puna prašine, jer planiram ocistiti komp sa kompresorom posto je proslo skoro godinu dana otkako sam nabavio računalo?

Mafia 2 - world best game
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
legend kaže...

Da li se temperatura grafičke može smanjiti za 20-tak stupnjeva kao na ovom videu,

ako je grafička puna prašine, jer planiram ocistiti komp sa kompresorom posto je proslo skoro godinu dana otkako sam nabavio računalo?

Moguće je..ako ti je grafička stvarno prašnjava..

U godinu dana se ne bi trebalo skupiti toliko prašine kao na videu, ali sve ovisi o okolini, dakle, tvojoj kući/stanu..

Par stupnjeva će se spustiti sigurno..20-ak nema šanse..

∂αмαgєнιgн // Dijelim časopis VIDI u PDF-u! (iz arhive, dakle svaki mjesec imam za prošli mjesec).
16 godina
neaktivan

hm...meni se samo od sebe GPU DIODA poveca na 89 stupnjeva i nejde dollje..a kad igram gru..nakon 5 min mi se komp ugasi..dosta se pregrijava,a komp nisam csio ima 4 i pol mj..?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Tommy_123 kaže...

hm...meni se samo od sebe GPU DIODA poveca na 89 stupnjeva i nejde dollje..a kad igram gru..nakon 5 min mi se komp ugasi..dosta se pregrijava,a komp nisam csio ima 4 i pol mj..?

Jesi overclockirao grafičku?

Očisti je..

∂αмαgєнιgн // Dijelim časopis VIDI u PDF-u! (iz arhive, dakle svaki mjesec imam za prošli mjesec).
16 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...
Tommy_123 kaže...

Očisti je..

zvapo sam hg..spot..prašina mi se skupila na vent ggrafe.. pajaanja..i..svugdje je prašina i ima je puno..sutra idem u hg spot

16 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...
Tommy_123 kaže...

Očisti je..

a i nema je smisla overclockat.

16 godina
protjeran

Kompresor za krupnu prašinu, a onu finu sa četkicom za zube.

Inače, u mojoj firmi se PC-i ne blokiraju sa nalijepnicima i inim sranjima.

Ljudi su dužni čistiti PC.

Ako im se PC pregrijava, i to od prašine (pod jamstvom ili bez jamstva),

uslugu ćišćenja će platiti 50kn + PDV, jer održavanje PC-a se naplaćuje.

Dakle ne mogu reći "nismo mogli čistiti" jer nalijepnice nema.

Dok je kod mnogo drugih firmi problem ta nalijepnica jer onemugćava čišćenje.

Takve bi firme trebalo pretući.

Trebaju korisniku omogućiti dva puta godišnje redovito održavanje,

dok god je PC pod jamstvom.

Ako korisnik ne dođe na redovito održavanje, gubi jamstvo, kao i kod automobila.

Zato je i nalijepnica tu. A ne ovako, prodaj, zalijepi, prst u uho i zaboravi PC.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
15 godina
neaktivan

frende ali ja ti mislim da vise ne postoji ta garancija koja se prekida na otvaranje stranice...

mislim da samo gubis pravo na besplatni pregled kompa u slucaju da mu se nesto desi ( znaci sate njihovog rada bi platio ) a ovo bi ti zamjenili sta ne valja...

cuj godinu dana da nisi pocistio prasinu moze svasta bit... 

vec ako ti se bas sjebe garancija kad otvoris stranicu ( sumnjam ) onda im u servis nosi i reci da ti nesto ne sljaka kak treba, da ti jako zuji u zadnje vrijeme i da ti otvore komp i pogledaju... 

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Samirko kaže...

frende ali ja ti mislim da vise ne postoji ta garancija koja se prekida na otvaranje stranice...

mislim da samo gubis pravo na besplatni pregled kompa u slucaju da mu se nesto desi ( znaci sate njihovog rada bi platio ) a ovo bi ti zamjenili sta ne valja...

cuj godinu dana da nisi pocistio prasinu moze svasta bit... 

vec ako ti se bas sjebe garancija kad otvoris stranicu ( sumnjam ) onda im u servis nosi i reci da ti nesto ne sljaka kak treba, da ti jako zuji u zadnje vrijeme i da ti otvore komp i pogledaju... 

ne zuji..nist samo se pregrijava..i to je to!!

16 godina
protjeran
imam laptop 14 mjeseci star istekla garancija prije 2 mjeseca, kako da znam da li ga moram nosit na servis da mi ga očiste od prašine?

koliko mogu primjetiti nema pregrijavanja, tih je kao prvi dan kad sam ga kupio, usisavam ga po potrebi (samo tipkovnica, svakih dva tri mjeseca), molim savjet.
Let Justice Be Done, Though the Heavens Fall
17 godina
neaktivan

Smatram da kome god da si nosio to računalo da je krajnje bezobrazan i neprofesionalan.

1. Prašina u većim količinama uzrokuje zagrijavanje računala, koje nakon određenog vremena prijeđe u pregrijavanje i može dovesti do oštećenja računala

2. Računala pogotovo laptope treba ispuhati 2 puta godišnje da im malo olakšaš život. Pregrijani dijelovi ne rade punim kapacitetom.

3. Naravno da ukoliko je računalo pod garancijom nebi morao ništa platiti (čemu svrha garancije onda ?!)

Herbalife
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice