Plaće u ICT tvrtkama izdvojena tema

poruka: 756
|
čitano: 624.663
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
Plaće

prije par dana,jednog kolegu s buga su navukli....isto je bio call centar,samo se radilo o puli(mislim da isti ima i u osijeku) naime plaća koju je dobio nije bila ni približna onoj na ugovoru...

Remember, remember the Fifth of November Gunpowder, treason and plot; I know of no reason why gunpowder treason. Should ever be forgot
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Plaće

zato jer te plaće vjerojatno idu po učinku, tj. koliko uspješnih poziva ili prodaja tolika plaća

Last bastion of real motorsport - Isle of Man TT
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Plaće
kivic15 kaže...

prije par dana,jednog kolegu s buga su navukli....isto je bio call centar,samo se radilo o puli(mislim da isti ima i u osijeku) naime plaća koju je dobio nije bila ni približna onoj na ugovoru...

Nešto si pobrkao, ono je bila firma Transcom...

12 godina
neaktivan
Marko :D kaže...
kivic15 kaže...

Nešto si pobrkao, ono je bila firma Transcom...

ne znam koja je,a i nije bitno,jer se zna dogodit da odjave firmu pa otvore novu pod drugim imenom,a i inače su ti call centri nepouzdani

Remember, remember the Fifth of November Gunpowder, treason and plot; I know of no reason why gunpowder treason. Should ever be forgot
15 godina
neaktivan
Plaće

Pozdrav svima,

Nisam dugo pisao odi na forum-u, možda dvi godine sigurno. Ali vidim da su problemi još uvik isti.

Ukratko moja priča:

Nakon završenog faksa računarstva, CCNA i MCTS: Active Directoy certifikata sam uspio nać IT posao ka support inžinjer u "Švabe". 

Nije standardni support kao u nas (isključi/uključi ruter ...), nego rješavanje svih HW/SW/mrežnih problema na našem sustavu. Sve u svemu prilično dobra mogućnost stjecanja iskustva.

Nakon godinu ipo rada pokaza sam se ka dobar, perspektivan i narasla je i plaća (:: da neslušamo samo žalopojke ima i ovakvih situacija. Bez mita, korupcije ili pušenja...). Znači postoji neka perspektiva u u ovoj firmi.

Sad mi se otvorila mogućnost promjene posla. Radio bi kao sistem inženjer (za jednog od toliko hvaljenih sistem integratora na ovom forumu :)  ), ali opet na junior poziciju.

Posao izgleda zanimljiviji, tehnologije na koijma će se radit su upotrebljivije u budućnosti (ukoliko ude opet rebalo mijenjat posao), mogućnost učenja još veća ali ... plaća je dosta manja (cca 1000 - 1500kn neto manja).

Razlika je i u samoj veličini firme, inozemno vs domaće tržište, Hrvat vs Švaba, itd...

Zanima me kako vi gledate na ovakvu promjenu posla? Da li je mladim ljudima bitnije kvalitetno iskustvo, novac ili oboje?

Bi li bili spremni u ovim vremenima prihvatit drugi posao za ovoliko manju plaću?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
gkv kaže...

Pozdrav svima,

Nisam dugo pisao odi na forum-u, možda dvi godine sigurno. Ali vidim da su problemi još uvik isti.

Ukratko moja priča:

Nakon završenog faksa računarstva, CCNA i MCTS: Active Directoy certifikata sam uspio nać IT posao ka support inžinjer u "Švabe". 

Nije standardni support kao u nas (isključi/uključi ruter ...), nego rješavanje svih HW/SW/mrežnih problema na našem sustavu. Sve u svemu prilično dobra mogućnost stjecanja iskustva.

Nakon godinu ipo rada pokaza sam se ka dobar, perspektivan i narasla je i plaća (:: da neslušamo samo žalopojke ima i ovakvih situacija. Bez mita, korupcije ili pušenja...). Znači postoji neka perspektiva u u ovoj firmi.

Sad mi se otvorila mogućnost promjene posla. Radio bi kao sistem inženjer (za jednog od toliko hvaljenih sistem integratora na ovom forumu :)  ), ali opet na junior poziciju.

Posao izgleda zanimljiviji, tehnologije na koijma će se radit su upotrebljivije u budućnosti (ukoliko ude opet rebalo mijenjat posao), mogućnost učenja još veća ali ... plaća je dosta manja (cca 1000 - 1500kn neto manja).

Razlika je i u samoj veličini firme, inozemno vs domaće tržište, Hrvat vs Švaba, itd...

Zanima me kako vi gledate na ovakvu promjenu posla? Da li je mladim ljudima bitnije kvalitetno iskustvo, novac ili oboje?

Bi li bili spremni u ovim vremenima prihvatit drugi posao za ovoliko manju plaću?

Nisam se još okušao u traženju ozbiljnijeg posla (još studiram), pa ti nemogu ni ništa racionalno reći.
Sudeći po ovim stvarima što si naveo imaš manje više 30-ak godina, da nemam nekakvih obvezujućih financijskih troškova u tim godinama definitivno bi se okušao u nečem novom.
Tim više ako si se kod Švabe pokazao kao dobar zaposlenik onda valjda to možeš i ponoviti, da skratim, dok ima prilika ja bi ih sigurno iskoristio, stjecanje iskustva, rad sa različitim tehnologijama, različitim ljudima, ako je cjena toga 1000kn mislim da je to dobra trgovina.

Poruka je uređivana zadnji put čet 19.12.2013 12:46 (zlimagus).
17 godina

Ovisi što hrvati nude...

Recimo da ti reknu da će ti platit certifikate (CCNP, MCSE, VCP) i da recimo za dvi godine postaneš senior ja se ne bi mislia... Mlad si, trebaš šta više iskustva pokupit i šta više stvari naučit. Kada radiš u jednoj firmi gdje se baviš održavanjem dugo vremena razina znanja ti se ne povećava kao što je to slučaj kod jednog velikog sistem integratora gdje ćeš cilo vrime imat nove i vjerojatno zanimljive projekte.

11 godina
neaktivan
Plaće

Pozdrav

Zanima me vaše mišljenje.Da li se mogu samo sa znanjem Python programskog jezika javljati na neke pripravničke poslove programera,ili na stručno osposobljavanje.Imam VSS tehničke struke.Nemam radnog iskustva ni nikakve projekte iza sebe,no negdje se mora početi.Zanima me samo da li je Python dovoljan za sam početak?

Nemam potpis

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
RE: Plaće
segregator kaže...
Miro kaže...
BMT kaže...
blackalbum kaže...

kad govorimo o plaćama kod nas jedino u državni i javnim službama imaju dobre plaće i svi tamo žele raditi ,kod privatnika je katastrofa samo izrabljivaju

Znači, da se razumijemo, vi smatrate da je dobra plaća:

NKV: 2800 kn

KV - VKV: 3500 kn

SSS: 4400 kn

VSS: 4900 - 5400 kn

DR: 5800 - 6500 kn

Tolike su, naime, plaće na fakultetima, javnim institutima, DHMZ-u, državnim centrima i sl.

Tvrtke u državnom ili dijelom državnom vlasništvu su drugo.

Ma daj, otkud ti ovi iznosi? Nemaju veze sa stvarnošću (pri tom mislima na fakultete, srednje škole, državnu upravu). Ne znam za ove niže kvalifikacije, ali VSS i osobito DR imaju ipak viša primanja...

Može biti nekih anomalija, ali ovako kako si ti napisao kao definirane razmjere koji pokrivaju pobrojane ustanove je jednostvano laž, odnosno - netočna informacija!

Ovo za VSS, bar što se tiče informatičara, je točno. Posebno loša kategorija su VŠS, informatičar sa VŠS (koeficijent 1,02) u pravilu manje dobije od portira (koeficijent 0,92) zbog noćnog rada koji se dobro plaća

Ovo je čak dobra "pretpostavka", ja studiram, i družim se s jednim asistentom s faksa, tj igramo skupa nogomet pa tako znamo pričati, i jednom prilikom sam ga upitao koliku plaću ima, rekao mi je da ima 4800 kn (to je bilo prije godinu i pol, ne znam je li se što promjenilo sada), na što sam mu ja odgovorio da je to malo novca za magistra strojarstva, a on mi je odgovorio da na razini cijele Hrvatske svi asistenti na fakultetima imaju 4800 kn. Recimo u slavoniji se s tim novcima i nekako može preživjeti, ali tamo, Zg i okolica, tamo je stadard viši i 4800 kn je malo za asistenta, bolje plaće imaju profesori u srednjim školama. Ruku na srce, profesori u srednjim školama imaju više sati tjedno nego asistenti pa vjerojatno je do tog što se tiče razmjera plaća. 

11 godina
neaktivan
Plaće

da li netko pouzdano zna kakve su početne plaće za VŠS/VSS kod poduzeća tipa cro z , poslo vna inteli gencija, megatre nd, nsof t i tako... u područjima dwh, bi, poslovnih analitičara, konzultanata i slični (olap alati, sql, izvještavanje....)?

da li se u tim firmama može napredovati, da li plaće rastu nakon prve godine? itko?

0 1 hvala 0
11 godina
neaktivan
darthdomobran kaže...

da li netko pouzdano zna kakve su početne plaće za VŠS/VSS kod poduzeća tipa cro z , poslo vna inteli gencija, megatre nd, nsof t i tako... u područjima dwh, bi, poslovnih analitičara, konzultanata i slični (olap alati, sql, izvještavanje....)?

da li se u tim firmama može napredovati, da li plaće rastu nakon prve godine? itko?

Itko? Barem informacije iz druge ruke?...

11 godina
neaktivan
Plaće u ICT tvrtkama

Da ne otvaram novu temu.... vidio sam da je otvoren natječaj za posao u Links-u u Zadru, jel zna itko kolika im je placa?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Plaće u ICT tvrtkama

Ljudi moji plaće su točno onoliko koliko vredite i kako se dogovorite. 

Ja nikada nisam radio za malu plaću a radio sam za 2500 kn i sad kad gledam unazad prezadovoljan sam.

Ako napredujem, prati me. Ako stanem, gurni me. Ako se povucem, ubij me.

0 0 hvala 0
9 godina
Plaće u ICT tvrtkama

Imate ideju gdje bih mogao nabaviti primjerak časopisa Mreža iz travnja/2016, zanima me samo tema broja koja je bila IT plaće u Hrvatskoj. Nisam pretplatnik tako da nemam pristup arhivi a fizički su prošli, jel..

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Plaće u ICT tvrtkama
Wannabes kaže...

Imate ideju gdje bih mogao nabaviti primjerak časopisa Mreža iz travnja/2016, zanima me samo tema broja koja je bila IT plaće u Hrvatskoj. Nisam pretplatnik tako da nemam pristup arhivi a fizički su prošli, jel..

Ja vjerujem da ako se obratiš odjelu pretplate od buga/mreže, da će ti moći prodati taj stariji broj. Ili osobno dođeš kod njih, vjerujem da imaju kojeg na lageru.

@Aron bi ti vjerojatno mogao reći više

Poruka je uređivana zadnji put pet 13.5.2016 14:04 (denix).
9 godina
Plaće u ICT tvrtkama

Tnx. Nisam iz Zagreba pa mi nije usput.. Ma interesira me samo tih par stranica pa ako netko ima taj broj i volje može mi i skenirat.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Plaće u ICT tvrtkama

vrti mi se par pitanja u glavi oko (rvatskog) IT-a i razine plaća..

Zašto plaće ozbiljnije ne rastu ako je stvarno počelo kritično nedostajat IT-evaca dobrih?

Primjerice ljekarnama je nedostajalo diplomiranih farmaceuta, pa da ih pridobiju, plaće su im već dugi niz godina najurednije 10-ak tisuća kuna u prosjeku. Za posao u ljekarnama dakle..

Iako je jednaka potražnja (i navodno biznis-critical situacija) za IT ekipom, plaće svejedno stagniraju otprilike oduvijek. Zašto je IT kod nas takva glomazna kita? iako pričica ide da je sve ključniji dio rasta, ekonomije, biznisa i postoji hard potreba za njime..

To je naravno bullšit jer da je stvarno tako, prosjek u IT-u bi bio iznad 10k, a ne oko 8k...  (za daleko kompleksnije poslove od npr. hebenog rada u ljekarni)

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2016 13:15 (Putin).

1 1 hvala 0
12 godina
Plaće u ICT tvrtkama

Nije ti radi u ljekarni baš lagan.

A plaće ne ideu gore jer su velika davanja, tj. na velike plaće još jednu platiš državi.

0 0 hvala 0
16 godina
Putin kaže...

To je naravno bullšit jer da je stvarno tako, prosjek u IT-u bi bio iznad 10k, a ne oko 8k...  (za daleko kompleksnije poslove od npr. hebenog rada u ljekarni)

IT ti je isto kao i zdrastvo - imaš raspon plaća od crkavice do toga da ti premijerska plaća izgleda malo.

S jedne strane imaš masu Joomla, Worldpress, PHP, SEO, Digital Marketing i sličnih gluposti koje masu ruše prosjek u IT-u. Također ako gledaš "prošireni" IT u koji ti ulaze serviseri, supporteri i slično, to još podosta ruši prosjek.

Znam da za grad Zagreb programsko inžinjerstvo je u zadnjih par godina redovito u top 3 najplaćenije profesije - prva je uvijek naftna industrija i onda mi koji smo drugi ili treći zavisno o tome jel nas zrakoplostvo prestigne ili ne (i da, redovito je to fino iznad 10k).

Mogu ti reći iz osobnog iskustva - nemam još 3 godine iskustva, nikada nisam trčao za plaćom niti mi je bila primarni motiv, a imam marginalno ispod 10k primanja.

Prijatelji s faksa koji su također programski inžinjeri imaju isto oko te granice cifru (neki i preko 10k). Oni koji nisu u developmentu, imaju drastično manje plaće (5-6k).

Dobrog developera ok firme će plaćati ko suho zlato. Državne firme će te ubaciti u neke koeficijente i slične bullshite i završit ćeš iza tajnice (koja ima neki žnj smjer na filozofskom završen). Ako hoćeš raditi u IT, a ne bi programirao (sistemaše smatram neku light verziju developera jer im se posao sastoji od skriptiranja na dnevnoj bazi), onda ova sva priča o nekim bajnim plaćama i uvjetima lagano pada u vodu.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
11 godina
Plaće u ICT tvrtkama

Bez obzira na velike i male plaće u ICT, kad sam o tome raspravljao sa ekipom koja radi u tom sektoru, uvijek su govorili da se čovjek ne treba baviti ICT zbog novaca.

Novac ne smije biti glavni motiv, jer ćeš onda uvijek biti nezadovoljan, bilo čim da se baviš.

Panzerkampfwagen.Unatoč svemu - Dinamo Zagreb.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Bukva kaže...
Putin kaže...

IT ti je isto kao i zdrastvo - imaš raspon plaća od crkavice do toga da ti premijerska plaća izgleda malo.

S jedne strane imaš masu Joomla, Worldpress, PHP, SEO, Digital Marketing i sličnih gluposti koje masu ruše prosjek u IT-u. Također ako gledaš "prošireni" IT u koji ti ulaze serviseri, supporteri i slično, to još podosta ruši prosjek.

Znam da za grad Zagreb programsko inžinjerstvo je u zadnjih par godina redovito u top 3 najplaćenije profesije - prva je uvijek naftna industrija i onda mi koji smo drugi ili treći zavisno o tome jel nas zrakoplostvo prestigne ili ne (i da, redovito je to fino iznad 10k).

Mogu ti reći iz osobnog iskustva - nemam još 3 godine iskustva, nikada nisam trčao za plaćom niti mi je bila primarni motiv, a imam marginalno ispod 10k primanja.

Prijatelji s faksa koji su također programski inžinjeri imaju isto oko te granice cifru (neki i preko 10k). Oni koji nisu u developmentu, imaju drastično manje plaće (5-6k).

Dobrog developera ok firme će plaćati ko suho zlato. Državne firme će te ubaciti u neke koeficijente i slične bullshite i završit ćeš iza tajnice (koja ima neki žnj smjer na filozofskom završen). Ako hoćeš raditi u IT, a ne bi programirao (sistemaše smatram neku light verziju developera jer im se posao sastoji od skriptiranja na dnevnoj bazi), onda ova sva priča o nekim bajnim plaćama i uvjetima lagano pada u vodu.

u nekom najvećem IT okruženju u RH solidan sistemaš sa cca 5 godina iskustva se može baviti stvarima kojima i sistemaš bilo gdje u svijetu, amerikama...etc...

kod nas će imat cca 8k...10k sa raznim beneficijama.

u Americi bi imao 80000 dolara godišnje. sa većim iskustvom i cca 100 000 dolara godišnje.

takva ekspertiza, znanje koje postoji tek par godina, itd, mora biti plaćeno barem kao 3 puta prosječna plaća. kod nas nije niti kao 2 prosječne plaće.  ili tu negdje nategnuto..

to je problem i zato je IT kod nas bullshit. jer očito nije bitan. čak ni tamo gdje JE bitan. 

a ova priča da ja zauvijek radim isključivo zbog interesa i gušta, a ne i da kvalitetno financijski ojačam, je ispod razine za komentirati ikome ozbiljnom...tuga..

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.8.2016 18:41 (Putin).
17 godina

Pa nije rekao da radi za 0 kuna, već da mu sama plaća nije najbitnija. I ja se slažem s njime.

Šta će ti plaća od npr. 15k krznenih ako nikad ne dolaziš kući prije 10-12h rada, radiš vikendima, nemaš vremena poslije ni za ženu/ljubavnicu/djecu, samo radiš i spavaš.

Treba naći neku sredinu, a ne samo ganjati plaću bez obzira na sve druge uvjete i beneficije. (moje mišljenje)

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
16 godina
Putin kaže...

u nekom najvećem IT okruženju u RH solidan sistemaš sa cca 5 godina iskustva se može baviti stvarima kojima i sistemaš bilo gdje u svijetu, amerikama...etc...

kod nas će imat cca 8k...10k sa raznim beneficijama.

u Americi bi imao 80000 dolara godišnje. sa većim iskustvom i cca 100 000 dolara godišnje.

takva ekspertiza, znanje koje postoji tek par godina, itd, mora biti plaćeno barem kao 3 puta prosječna plaća. kod nas nije niti kao 2 prosječne plaće.  ili tu negdje nategnuto..

to je problem i zato je IT kod nas bullshit. jer očito nije bitan. čak ni tamo gdje JE bitan. 

a ova priča da ja zauvijek radim isključivo zbog interesa i gušta, a ne i da kvalitetno financijski ojačam, je ispod razine za komentirati ikome ozbiljnom...tuga..

Brkaš kruške i jabuke.

Uspoređuješ neku intermediate NETTO plaću kod nas sa senior BRUTO plaćom kod njih. 

Da se odmah ogradim, naravno da je životni standard veći u SAD-u nego kod nas (i u većini zemalja gdje tradicionalno bježi IT kadar- Irska, GB, Njemačka), međutim, mislim da je tvoj post više neka tvoga frustracija zbog nečega nego da drži vodu.

Bez obzira što su plaće vani puno veće, veći su i izdaci (tako da, primjerice, u Irskoj, puno bolje ćeš proći sa 10k tu nego tamo sa 2k eura iako na papiru plaća je 50% veća - mislim dok sam radio računicu da za isti životni standard bi mi trebalo barem 2.5k na knap, 3k za ok, preko toga idem na bolje sa trenutnom našom plaćom).

Ti shvaćaš da 2x prosjećne plaće je ogromno iznad standarda zemlje u kojoj živiš? Kako rekoh, čak ni 3x kod nas nije neki veliki problem postići (doduše nije baš niti da na svakom ćošku ćeš naći takvu priliku). Opet kažem, mogu gledati svoju generaciju jer to mi je iskustvo iz prve ruke. Kolega ima sestru koja radi na hitnoj kao ginekolog i uložila je daleko više u obrazovanje od nas i ima duplo više iskustva - zajedno sa dežurstvima ne može nas dostići.

Općenito, gotovo svi redom iz moje generacije koji nisu u IT-u mogu samo sanjati moju plaću. Općenito ako gledamo cijeli radni vijek ja danas zarađujem koliko dobar dio njih neće tokom cijeloga života.

Također, to da u ITu znanje brzo stari je više marketinški trik. Onaj tko zna raditi na Win Serveru 2008 zna i na 2012. Ja, osim nekih sitnica i sučelja, ne primjetim apsolutno nikakvu razliku između rada na SQL 2008 i 2016. Powershell sam naučio prije 3 godine i svo znanje me od tada služi. C#, uglavnom kakav bio - takav jest. Promjene koje se događaju su ili sytax sugar ili olakšavanje pisanja koda - niti jednom nije bilo breaking changesa za koje ja znam.

Eventualno što se pomaknulo je to da je JavaScript dobio krila i to što Angular dvica gotovo da nema veze s jedinicom, ali to pohvataš u par dana i ostatak kada radiš na projektu. U ove tri godine jedino što sam trebao naučiti zbog kretanja na tržištu je TypeScript, ali ako znaš JS, ovo ti dođe kao melem na ranu.

Nova znanja imaš u svim granama - primjerice moji se bave sa uzgojem voće, i tu isto tako svako malo nešto negdje iskrsne, pa nisam baš dobio dojam da voćari žive niti na približno sličnoj nozi kao informatičari.

Ukratko, plaće za naše prilike su itetako primamljive. Da vani možeš više dobiti - da možeš. Možeš isto tako remote raditi od nas za vanjski plaću. Znam i takve ljude i super im je (iako na kraju ipak manje dobe nego koliko bi vani dobili, ali i dalje je to lijepa količina novčića). Govoriti o tome da se kod nas programski inžinjering ne cijeni je - glupost i budalaština.

A ovo tko koliko pohvata nešto u IT-u, samo govori o tome da zapravo ne znaš što je IT (ili si na veoma površnoj razini).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
12 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Bez obzira što su plaće vani puno veće, veći su i izdaci (tako da, primjerice, u Irskoj, puno bolje ćeš proći sa 10k tu nego tamo sa 2k eura iako na papiru plaća je 50% veća - mislim dok sam radio računicu da za isti životni standard bi mi trebalo barem 2.5k na knap, 3k za ok, preko toga idem na bolje sa trenutnom našom plaćom).

Definitivno, jedini problem u tvojoj računici je da, npr. u Irskoj, entry-level developer poslovi imaju ~€35 000 godišnje (http://www.payscale.com/research/IE/Job=Software_Developer/Salary/fb18b865/Entry-Level-Dublin), BRUTO naravno. Kada izračunaš preko http://ie.thesalarycalculator.co.uk/salary.php dobiješ ~€2 300, zaukružimo na 2k. Ponavljam, to je za entry-level. A sa znanjem i iskustvom s kojim ovdje dobivaš 10k kn siguran sam da nisi entry-level developer. Tako da i ti malo brkaš kruške i jabuke.

Ali naravno, slažem se, s 10k i našim ovdje standardom (koji svejedno, po stvarima što sam pročitao do sada, nije _toliko_ niži od nekih vani) se može jako lijepo živjeti.

14 godina
neaktivan
Plaće u ICT tvrtkama

ako mozes imat 10k neto u HR, mozes imat 60k bruto u IRE.

otprilike tako se pokazalo u par slucajeva za koje znam.

2 0 hvala 0
16 godina
Tricoder kaže...

Definitivno, jedini problem u tvojoj računici je da, npr. u Irskoj, entry-level developer poslovi imaju ~€35 000 godišnje (http://www.payscale.com/research/IE/Job=Software_Developer/Salary/fb18b865/Entry-Level-Dublin), BRUTO naravno. Kada izračunaš preko http://ie.thesalarycalculator.co.uk/salary.php dobiješ ~€2 300, zaukružimo na 2k. Ponavljam, to je za entry-level. A sa znanjem i iskustvom s kojim ovdje dobivaš 10k kn siguran sam da nisi entry-level developer. Tako da i ti malo brkaš kruške i jabuke.

Ali naravno, slažem se, s 10k i našim ovdje standardom (koji svejedno, po stvarima što sam pročitao do sada, nije _toliko_ niži od nekih vani) se može jako lijepo živjeti.

Mislim da sam negdje naveo u nekoj temi (možda i ona Petkova) da su mi nudili 50k u Irskoj, što je koji euro ispod 3k netto mjesečno - ekvivalentno naših 10k (odnosno koliko kod nas mogu dobiti). I to ti je s time da sam tamo poprilično stavljao naglasak na plaću - jer mi definitivno nije svejedno jer imam 45 ili 48 ili 50k ako idem van gdje nemam ni stan niti koga poznam.

U Irskoj kada kažeš da imaš 2.5 godine iskustva, poprilično na tebe gledaju kao juniora. Testove sam prilazio i komentirali su da su veoma iznenađeni koliko znam, ali i dalje su bili poprilično tvrdi na plaći (doduše, tu opet može biti da su tvrde bile recruiting agencije da si brane proviziju ili što već).

16 godina
Koje su vam bile pocetnicke place ? Ja trenutno imam 4k (CNC) ali bih se prebacio u IT (backend) jer mi se ovo više ne radi , studirao sam ali prekinio na drugoj godini ,e sad me zanima koliko mogu ocekivati posto imam SSS ? Ja bih bio zadovoljan s placom kojom bih pokrio osnovno.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

4300 i to godinu dana. Nakon toga je počelo strelovito rasti.

12 godina
neaktivan

A ok, mislim da imam premalo iskustva (a ovo što imam je vjerojatno nerealno) da konkretno nastavim raspravu. Vodim se iskustvima osoba koje osobno poznam koji su otišli vani. Oni koji su u Dublinu svi odreda mi govore da im je gore bolje nego što im je ikada ovdje bilo i da se ne bi vraćali, kako zbog života tako zbog plaće. 

On-topic:

Početna 5k prije godinu dana, sada je nekih 30ak % veća.

13 godina
neaktivan
Bukva kaže...

U Irskoj kada kažeš da imaš 2.5 godine iskustva, poprilično na tebe gledaju kao juniora. Testove sam prilazio i komentirali su da su veoma iznenađeni koliko znam, ali i dalje su bili poprilično tvrdi na plaći (doduše, tu opet može biti da su tvrde bile recruiting agencije da si brane proviziju ili što već).

Recruiteri obično ubiru postotak od onog što piše u ugovoru, tako da većini njih štimaju veće plaće.

U Europi ćeš zanimljivije i bolje plaćene poslove vidjeti na oglasima gdje se traži 5+ godina iskustva.

Da sam 10-15 godina mlađi i da nemam obitelj, uzeo bih nešto freelance na lokaciji kod klijenta na 3-6 mjeseci.

Lova je barem 50-100% veća nego kod stalnog zaposlenja, a ono što je bitnije - ako pametno odabereš, u relativno kratkom roku možeš imati zanimljivu listu referenci za dalje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice