Kako sam dobio posao u Irskoj izdvojena tema

poruka: 2.514
|
čitano: 1.095.341
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Kako sam dobio posao u Irskoj
asus64 kaže...

Pozdrav, zanima me da li ima stranica osim linkedina za traženje posla za inozemstvo(njemačka).Može biti sa posredstvom kao trenkwalder ili bez posredstva gdje poslodavac traži radnike kao oglasnik.

Ako neko ima iskustava sa trenkwalderom i sličnima.Želim se ispucat samo ne bi da naletim na nekog poslodavca da radim za đabe kao ovdje  u hr.Da li se isplati ići raditi kod naših ljudi u inozemstvu.

https://ec.europa.eu/eures/public/de/jobseekers-dashboard

Ili ako već unaprijed znaš u kojoj industriji želiš raditi, svi normalniji poslodavci imaju listu otvorenih radnih mjesta na svojoj web stranici.

Ako radiš za "naše" u Njemačkoj i tvrtka im je prijavljena tamo, tada u slučaju nesporazuma (čitaj - neisplate plaće) potražiš odvjetnika, njihovi radni sudovi to rješavaju dosta brzo.

Ako je tvrtka prijavljena izvan Njemačke, odnosno ti radiš tamo a plaća ti sjeda ovdje, tada "piši kući propalo".

16 godina
Kako sam dobio posao u Irskoj

Nemam diplomu IT-a, zapravo sam ing. graditeljstva, ali sudbina je htjela da nakon 8g. rada u struci krenem učiti CS.

Tako da sam uredske alate i acad, a prema nagovoru prijatelja zamijenio učenjem jave preko coursere.

Pošto sam trenutno nezaposlen nešto vremena imam, kada nisam prezauzet dvo i pol mjesečnim sinom ;).

Uglavnom da ne duljim, primio sam se jave i to mi je stvarno zanimljivo, sati prolete samo tako u rješavanju nekog problema. (taj problem solving mi je najjači, odmah uz frustraciju kada se vrtim u krug ;)).

Završio sam na coursere 3/5 modula coursera, nisam siguran kuda dalje krenuti nakon toga? Daljnju specijalizaciju jave? SQL? Fali mi taj input realnog tržišta...

Da bih imao neki papir (osim ceritifikate coursere za koje nisam siguran dali išta vrijede), mislim ići i položiti za Oracle Certified Associate, Java SE 8 Programmera (https://hujak.hr/certifikacija/).

Ako nemoram nebih još išao van HR, zaposlio bih se tu negdje da steknem iskustvo, eventualno neki telecommute ako je to realno?

Koje su vaše preporuke, što bih trebao dalje razvijati?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Dala kaže...
Koje su vaše preporuke, što bih trebao dalje razvijati?

SQL definitivno, 99% aplikacija ima CRUD funckije i podatke spremaju/prikazuju u/iz baze.
Onda istraži čitav Java ecosystem - znaci tools & frameworks vezani uz Javu.
Papir će ti svakako dobro doći ako misliš van - ima zemalja koje za papir ne pitaju ali negdje ti je certifikat veliki plus ili čak uvijet za razgovor.

15 godina

Friday, pa ti si 

medijska zvijezda (u rangu s Vakulom).

Stručnjak za odmaganje...

1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
mario.L_hr kaže...

Friday, pa ti si 

medijska zvijezda (u rangu s Vakulom).

Ne mogu sad poslusati (kod klijenta sam). Kakva je stvar?

Freak Show Inc.
15 godina
Friday kaže...

Ne mogu sad poslusati (kod klijenta sam). Kakva je stvar?

Meni je super.

Stručnjak za odmaganje...
17 godina
odjavljen

Evo odgovor na jedno bitno pitanje na koje nisam do prije par dana imao odgovor...

Prije par mjeseci smo dobili prvi racun za plin koji je iznosio 244 eura za cca 2 mjeseca. Svidjelo mi se sto je racun dosta malen ali istodobno sam bio zivcan jer nisu ocitali stanje nego su poslali racun po procjeni. Prije koji dan je napokon stigao racun sa ocitanim stanjem. Bilo me strah da ce razlika biti golema. Racun se stigao na iznos od 370 eura. Ispada da smo za malo vise od 4 mjeseca potrosili cca 600 eura plina. Iskreno, ja sam vrlo zadovoljan. Zivimo u velikoj kuci, grijemo cijeli dan (uvijek je netko kod kuce) a na plin grijemo i vodu. Tople vode trosimo nezamislivo puno i tim vise mi je ovo vrlo prihvaljtivo.

Freak Show Inc.

4 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Friday kaže...

Evo odgovor na jedno bitno pitanje na koje nisam do prije par dana imao odgovor...

Prije par mjeseci smo dobili prvi racun za plin koji je iznosio 244 eura za cca 2 mjeseca. Svidjelo mi se sto je racun dosta malen ali istodobno sam bio zivcan jer nisu ocitali stanje nego su poslali racun po procjeni. Prije koji dan je napokon stigao racun sa ocitanim stanjem. Bilo me strah da ce razlika biti golema. Racun se stigao na iznos od 370 eura. Ispada da smo za malo vise od 4 mjeseca potrosili cca 600 eura plina. Iskreno, ja sam vrlo zadovoljan. Zivimo u velikoj kuci, grijemo cijeli dan (uvijek je netko kod kuce) a na plin grijemo i vodu. Tople vode trosimo nezamislivo puno i tim vise mi je ovo vrlo prihvaljtivo.

U nas je to mjesečna plaća nezanemarivom dijelu populacije.

17 godina
odjavljen
Tonči kaže...

U nas je to mjesečna plaća nezanemarivom dijelu populacije.

Znam, ali isto tako znam da masa ljudi u HR trosi vise novca na grijanje, pogotovo ako su velike kuce u pitanju. Meni je ovo posve prihvatljivo.

BTW - kuca je detached. Da je semi-detached cifra bi bila manja.

Freak Show Inc.
16 godina
odjavljen

Da, da, ljudi troše i više na kuće po Slavoniji.

17 godina

meni je po novom obracunu struja + plin = 47 eura mjesecno (i jos su me neki dan zvali da produzim ugovor za godinu dana, struja ide dole 10% a plin 15%, jedva cekam da se i u HR malo liberalizira trziste).

al dobro, ja sam u stanu, griju me sa svih strana i bar 4 od 7 dana tjedno nema nikog u stanu jer oboje radimo.

kad sam cuo da kolega s posla placa kucu 900 eura nedaleko mog stana bio sam paf, al su mu zato rezije 6x vece nego meni, reko, kuca mi zapravo i nije tolko bitna.

pretpostavljam da ti je topla voda na plin?

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.4.2016 0:25 (nixass).
13 godina
Tonči kaže...

Pratim temu već dugo, pa samo da se nadovežem za ovaj detalj s režijama u Slavoniji.

Upravo tako. Kod mene kući sve tip top, fasada, PVC stolarija, spušteni stropovi s izolacijom, na krovu još dodatno izolacija jer tavanski prostor je neiskorišten pošto je krovište na jednu vodu, peć stara 5 godina. Topla voda, grijanje i kuhanje je na plin, u kući se ne hoda gol ako to prvo pomislite po računu, ne grije se do cca 14h. 12-ti mj 2015 koji i nije bio nešto naročito hladan, 1600 kn plina. 1 mjesec 2016 mislim oko 1450. Nikad veći račun za plin nego što su ove godine bili. Prošla godina koja je bila i hladnija, grijalo se više, potrošilo se manje kubika, i to za ohohoho, o cijeni necu jer u međuvremenu je plin bio poskupio, ali da i racunamo po ovogodišnjoj cijeni racuni bi svejedno bili višestruko niži, pa čak i za trećinu niži. 

Otac sve to prati u bobu, svaki račun, svaki kubik, pa čisto sporedbe radi kakav plin nam plasiraju krajem godine, džezvi vode da prokuha na plinu iz boce treba joj oko 2 minute i 15 sekundi. Ta ista džezva s istom količinom vode na gradskom plinu da prokuha treba 7 minuta i 45 sekundi.

Netko će reći teorija zavjere, ali realno samo gledajući trošili ili ne trošili, bila hladna godina ili ne, oni si štimaju da potrošnja u zimskom kvartalu ode u nebo svima. Zimi se upali plin na štednjaku i samo se čuje kako zrak izbija, plamen nije konstantan, a plinsko brojilo vrti kao ringišpil.

Ako sam ti pomogao, plati pivo ili stisni hvala. ;)
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.4.2016 1:16 (majdo).
10 godina
odjavljen

Pa ovo što Friday plaća je bagatela. Moja se kuća grije na drva, ali da u HR mogu dobiti plin po toj cifri, bome bi već odavno prešao.

Irska FTW!

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
nixass kaže...

meni je po novom obracunu struja + plin = 47 eura mjesecno (i jos su me neki dan zvali da produzim ugovor za godinu dana, struja ide dole 10% a plin 15%, jedva cekam da se i u HR malo liberalizira trziste).

al dobro, ja sam u stanu, griju me sa svih strana i bar 4 od 7 dana tjedno nema nikog u stanu jer oboje radimo.

kad sam cuo da kolega s posla placa kucu 900 eura nedaleko mog stana bio sam paf, al su mu zato rezije 6x vece nego meni, reko, kuca mi zapravo i nije tolko bitna.

pretpostavljam da ti je topla voda na plin?

Struja ti je tu 47 eura? Meni je struja mjesečno barem 100 eura bez pardona... Doduše, ja radim doma.

12 godina
majdo kaže...
Tonči kaže...

Pratim temu već dugo, pa samo da se nadovežem za ovaj detalj s režijama u Slavoniji.

Upravo tako. Kod mene kući sve tip top, fasada, PVC stolarija, spušteni stropovi s izolacijom, na krovu još dodatno izolacija jer tavanski prostor je neiskorišten pošto je krovište na jednu vodu, peć stara 5 godina. Topla voda, grijanje i kuhanje je na plin, u kući se ne hoda gol ako to prvo pomislite po računu, ne grije se do cca 14h. 12-ti mj 2015 koji i nije bio nešto naročito hladan, 1600 kn plina. 1 mjesec 2016 mislim oko 1450. Nikad veći račun za plin nego što su ove godine bili. Prošla godina koja je bila i hladnija, grijalo se više, potrošilo se manje kubika, i to za ohohoho, o cijeni necu jer u međuvremenu je plin bio poskupio, ali da i racunamo po ovogodišnjoj cijeni racuni bi svejedno bili višestruko niži, pa čak i za trećinu niži. 

Otac sve to prati u bobu, svaki račun, svaki kubik, pa čisto sporedbe radi kakav plin nam plasiraju krajem godine, džezvi vode da prokuha na plinu iz boce treba joj oko 2 minute i 15 sekundi. Ta ista džezva s istom količinom vode na gradskom plinu da prokuha treba 7 minuta i 45 sekundi.

Netko će reći teorija zavjere, ali realno samo gledajući trošili ili ne trošili, bila hladna godina ili ne, oni si štimaju da potrošnja u zimskom kvartalu ode u nebo svima. Zimi se upali plin na štednjaku i samo se čuje kako zrak izbija, plamen nije konstantan, a plinsko brojilo vrti kao ringišpil.

to ti je zato jer nisi platio energetski certifikat...

17 godina
Tonči kaže...
nixass kaže...
...

Struja ti je tu 47 eura? Meni je struja mjesečno barem 100 eura bez pardona... Doduše, ja radim doma.

struja i plin zajedno su 47e, zimi je bilo 83e. sad kad cu bit na godisnjem mjesec dana preko ljeta racun ce ic jos dole.

inace u stanu nemam neke potrosace osim frizidera/zamrzivaca. televizor radi cijelo vrijeme kad je netko od nas doma al ne trosi puno.

pecnicu palim jednom mjesecno, kuha se na plin, topla voda je na plin, ove zime sam grijanje upalio 10ak puta, dobra je izolacija i kad se i malo sunca pojavi boravak mi je ugodno topao (cijela juzna strana stana je jedan ogroman prozor - izlaz na terasu).

kod fridaya, osim sto zivi u kuci, ima i troje djece koje isto imaju svoje potrebe i rezije su naravno vece.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
9 godina
neaktivan

Podnošljive režije  s obzirom na na životni stil (velika obitelj, netko je uvijek doma). Koliki ti je onda  račun za struju (ako nije tajna)? Jeste li zadovoljni školama? 

MM je dobio  ponudu od 55 ooo, benefiti mi se čine dobri (healthcare za cilu familiju, pension plan, životno osiguranje...), željni smo promjene, ali bojim se da je premalo za čeveročlanu obitelj (s jednom plaćom,  o childareu za najmlađe dijete ni ne sanjam, preskupo do ECCE). Riječ je o Corku, nešto manje stanarine, ali ne previše, recimo cca 300 eura manje.

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.4.2016 14:04 (kalkulator).
13 godina
neaktivan
kalkulator kaže...

MM je dobio  ponudu od 55 ooo, benefiti mi se čine dobri (healthcare za cilu familiju, pension plan, životno osiguranje...)

Za koju tehnologiju ako smijem priupitati?

9 godina
neaktivan

Mot, ne znam trebam li ovo priznati, ali mislim  da nemam pojma, ja sam supruga i zanima me samo netto iznos.  (Žao mi je. Možda se on javi, pa ti odgovori).

S tim u vezi, Nixsas (ili netko drugi), znate li kako utječe na oporezivanje plaće  činjenica da poslodavac plaća zdravstveno i pension, smanjuje li se neto iznos (nije mi jasno to iz poreznog kalkulatora)?

Hvala!

17 godina
odjavljen
kalkulator kaže...

Mot, ne znam trebam li ovo priznati, ali mislim  da nemam pojma, ja sam supruga i zanima me samo netto iznos.  (Žao mi je. Možda se on javi, pa ti odgovori).

S tim u vezi, Nixsas (ili netko drugi), znate li kako utječe na oporezivanje plaće  činjenica da poslodavac plaća zdravstveno i pension, smanjuje li se neto iznos (nije mi jasno to iz poreznog kalkulatora)?

Hvala!

Ako poslodavac placa sve navedeno - onda te to ne treba opterecivati. Tih 55 godisnje ti je 3.500 neto mjesecno i s time sigurno mozete lijepo zivjeti.

Freak Show Inc.
9 godina
neaktivan

HVala! Mislim da ipak neće biti toliko jer  će zdravstveno  nešto spustiti, ali ne previše (a dobije se puno). Moram provjeriti. 

17 godina
neaktivan
kalkulator kaže...

HVala! Mislim da ipak neće biti toliko jer  će zdravstveno  nešto spustiti, ali ne previše (a dobije se puno). Moram provjeriti. 

Raspitaj se dobro za privatno zdravstveno i nemoj se zaletavat. Irci su mustre u marketingu i Hrvati se mogu sakrit kad u pitanju prodavanje muda pod bubrege. Osiguranje preskupo i nepouzdano. Uzmi najmanje moguce osiguranje koje smatras da ti treba (placena soba u bolnici npr.), zaboravi na dental i slicne stvari. Za tako nesto radije odleti u HR. 

Ja sam imao najskuplje moguce osiguranje (165 eura mjesecno) - Laya Total Health Select do kraja 2015. Slomio sam zub i kad sam ih zvao poceli su me ispitivat da "kako sam ga slomio" i "jel bio vanjski udarac ili prilikom jela". 

Kad sam provjerio policu vidio sam da to nema veze i da imam 500€ godisnje pokriveno no questions asked. Skoro me digli na foru. Al otkazao sam ih nakon toga. 

Sto se tice place i odbitaka, sve obavezno mislim ide od brutto, sve privatno od netto. Dakle ako preko firme imas privatno zdravstveno ili mirovinsko, to samo znaci da ces imati manju policu (jer je grupna), ali ona ce biti odbijena od netto. Moguce je da je dio ipak neoporeziv - ne znam svaki detalj.

Moram priznat da sam tek danas vidio ovu temu - ja sam u Dubu od 4. mjeseca 2014. 

Moj komentar na grad je da je sranje - jedino sto valja je nocni zivot (ludnica 7 dana u tjednu) i velik broj skola/fakulteta (i IT industrija naravno). Javni prijevoz je najgori u Europi, gastronomija bi bila mrtva da nema imigranata (irska kuhinja ko i engleska - ubi boze, da nema Poloneza i Kineza ne znam gdje bih kupovao pola stvari).

Zivim u D1, imam svoj stan u novoj zgradi sa B energetskim certifikatom i rezije oko 70€ mjesecno. Smijesno mi je slusat o nesigurnosti jer sam se nebrojeno puta vracao pijan u 3 ujutro izvana, vidio tucnjave i glupiranja, al nitko te ne dira. Grad je kao i Zagreb - debila ima, ali cak i nesto manje. 

Irci kao mentalitet su nevidjeni preseratori i pritom potpuno opposite od Hrvata. Dok Hrvati pljuju po svemu svome, Irci su sami sebi bas super i u svemu najbolji. Uvjereni su da je Dublin primjer kvalitete zivota, dok su istocnoevropski gradovi borbene zone u postapokalipticnoj distopiji iz kojih ljudi bjeze. I jedno i drugo je iritantno i volim ih spustit tu i tamo na zemlju.

Imaju tesko klasno drustvo i vecinom su dosta lijeni i plitki. 30% ih zivi od nasljedstva i salje djecu u London. Drugih 30% zivi od socijalne pomoci i radja djecu. 40% je mozda produktivno i da nemaju imigraciju zemlja bi bukvalno stala. Banke su im retardirane i hrvatski bankarski sistem prema irskom je 15-20 godina ispred. Cekanje debitnih kartica kad ih zaborave poslat, e-banking i slicne stvari su na razini 90ih.. Bankomati su mi se srusili pred ocima par puta (nikad u HR). 

Za sve se trebat cjenkat jer podosta imaju mentalitet treceg svijeta, divlje trznice po ulicama su normala, kontrola proizvoda ko da kupujem na Arizoni kod Brckog. Kulturno su zaostali (osim mozda onog sloja koji zivi od nasljedstva), tako da prosjecni country seljaci napune Croke park, One Direction i slicni, ali kad odes na neki indie koncert u Academy ili Button factory (ja sam uglavnom u metal/sludge/stone prici) oko sebe cujes samo poljski, francuski, spanjolski.. Al bez brige - i Hrvatska ide u tom smjeru. 

16 godina
odjavljen

Haha, dosta zanimljiv prikaz prema onome što sam čuo. Smijem te citirat? :P

17 godina
neaktivan

Naravno:)

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
odjavljen

Ljudi jesu malo cudni ovdje, ali nisam ni ja bas nesto osobito normalan pa ne mogu suditi

Meni je Dublin super sjeo. Dosta zelenila, miran grad, puno parkova, nema velikih zgrada...

Freak Show Inc.

2 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Friday kaže...

Ljudi jesu malo cudni ovdje, ali nisam ni ja bas nesto osobito normalan pa ne mogu suditi

Meni je Dublin super sjeo. Dosta zelenila, miran grad, puno parkova, nema velikih zgrada...

De reci kakav je seksualni život, mijenja li se što po tom pitanju kada muškarac počne više privređivati?

Jesi li porazgovarao s ženom o swinganju,ljuljačkama,asfiksiji,BDSM, nekom obdarenom muškaracu u jednadžbi ?

Da se razme ovo je čist istraživačke prirode tako da se vanjski čimbenici usporede s platnom demografijom pojedine vokacije.

Ak ti nije problem pitaj Poštara i Policajca u susjedstvu u svrhu bolje usporedbe.

A true man is not how much liquor he can drink,nor how much asses he can whip,a true man is how he takes care of his family and handles himself in crisis.
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.4.2016 21:24 (Ikarus01).
17 godina

Funat je otprilike dobro to opisao :D

Dublin je grad sa jebeno uzasnim gradskim prijevozom i prometnicama i jedan od najruznijih gradova u europi.

Ljudi imaju sindrom otoka i time jos veci sto su otok u gornjem supku europe.

Al sve u svemu nije tu lose, evo sunce sija vec dva tjedna :D

17 godina
neaktivan

Da, zadnjih par dana je super.

Jos da je 5 stupnjeva vise pa da sjednem na terasicu s cvikama i narucim latte:)

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Zato je u sjevernoj irskoj koma... Tamo mogu komotno proglasiti neradni dan kad se sunce pojavi na 5 minuta. Tih par dana godisnje ne bi ubilo ekonomiju.

Freak Show Inc.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sjeverna, zapadna - sve je to dosta oblacno. Dublin ima daleko najbolju statistiku. Kisa je uglavnom mit, puno veca gnjavaza je vjetar i stalno niska temperatura. U dvije godine 2 puta sam mozda imao kratke rukave jer je 20+ temperatura ovdje apsolutni rekord i novine su pune upozorenja kad su takvi dani. Naravno Irci su naviknuti i vec sad je pun grad Irkinja u japankama i u kratkim rukavima - dnevni maksimum je 8 do 11 stupnjeva.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice