Koji programski jezici se najviše isplate?

poruka: 105
|
čitano: 43.797
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Koji programski jezici se najviše isplate?
MarkoCro kaže...
 a adobe acrobat je pisan u javi kao i reader.
 Ne, nije.
If it's sent by ship then it's a cargo, if it's sent by road then it's a shipment.
17 godina
neaktivan

"Visual C#" NIJE programski jezik, već prevoditelj za pr. jezik C#. Taj prevoditelj je moguće pokrenuti zasebno ili kroz neki IDE (#develop, VS, VC# Express).

C i C++ nisu ograničeni na konzolne/GUI aplikacije, koristeći određene biblioteke i kroz jedan i kroz drugi moguće je stvoriti "forme".

C# nije drag'n'drop jezik (ustvari takav ne postoji jer ne bi bio jezik), ali IDE koji je najčešće korišten za izradu programa tim jezikom nudi dizajner formi koji olakšava izradu istih. To nije "mogućnost" C# jezika, već IDE-a.

Windowsi NISU pisani u C++u, u C++u su pisane samo aplikacije kojima se služe korisnici OS-a (npr Notepad). Jezgra sustava je pisana u nekom nižem jeziku, kao što je Assembler.

Autoru teme - moja preporuka je da naučiš C++, jednostavno zato što je i danas vrlo često korišten, i zato što kad njega shvatiš nećeš imati velikih problema pri prelasku na npr. C# ili Javu

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Windowsi NISU pisani u C++u, u C++u su pisane samo aplikacije kojima se služe korisnici OS-a (npr Notepad). Jezgra sustava je pisana u nekom nižem jeziku, kao što je Assembler.

Pozdrav svim članovima foruma!

Ako govoreći o jezgri sustava misliš na kernel, nije istina da je on cijeli pisan u assemblyu. Dio kernela je pisan u c-u koliko sam ja upoznat.

Što se tiče odgovora autoru teme, mišljenja sam da je za početak dovoljno naučiti pisati u bilo kojem jeziku. Kasnije kada shvatiš kojim putem točno želiš krenuti i koje stvari konkretno želiš raditi, izabrati ćeš jezik najbolji za te situacije.

Ne postoji odgovor na pitanje koji je jezik najbolji. Bitno je koristiti pravi alat za određeni posao. Za naučiti logiku, možeš početi i s jezikom nazvanim prema čovjeku po kojem sam uzeo nadimak - pascalom.

17 godina

Veci dio win OS-a je pisan u C-u, samo bitne kernel funkcije su prepisane u asembler zbog brzine.

Joel Spolsky je to nedavno dobro definirao; znati C/C++ je kao znati voziti auto na manualni mijenjač (on je iz amerike jelte)! Original: And so studying C, for example, is like learning how to drive a stick shift car!

Vec su nekoliko puta Jeff Aftwood i Joel Sposky spomenuli to u svom Stackoverflow.com podcastu, posto Jeff trenutno programira njihov sajt u C# i nikada nije radio u C/C++, a Joel tvrdi da treba poznavat rad u c/c++ i da on prilikom zaposljavanja (ima dev firmu, rade sw Fogbugz) gleda na to.

evo cijeli text:

http://www.codingthewheel.com/archives/learning-to-drive-a-stick-shift

govori bas o tome da bi programeri visih jezika (java,c#,ruby,...) trebali barem upoznati rad sa C/C++ i stvarima kao sto su pointeri, stack/heap,... , jer ih to cini boljim programerima uopce. Slazem se sa time.

Vec nekih tjedan-dva vlada buzz o tome u .net zajednici. Fora je vidjeti da i bug-ov forum prati taj trend!

"A developer is a machine that converts coffee into code"
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

vani se dosta traže ljude i sa znanjem skrpitnih jezika(Perla, pytjona i ruby-a).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
prihvaćeno rješenje

Ako to kreneš učiti zato što se traži, vrlo brzo ćeš se ispuhati. Usvajaj znanja iz područja koje te zanima; odabir jezika je sporedna stvar i odluka koju ti kao početnik ionako nećeš donositi bez obzira što si "usvojio".

Jezik je samo alat. Ništa više, ništa manje. (iako ako programske jezike promatramo sa znanstvere strane i razvojnog kuta, postaje umjetnost:P)

"The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis." - Dante Alighieri
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
ivucica kaže...

Računaj da svi .Net jezici (Visual Basic nakon verzije 6.0, C# od začeča, itd) realno rade samo na Windowsima, a da Windowsi nisu jedina platforma -- a pogotovo, više nisu jedina ozbiljna platforma. Ja sam osobno na C++u, ne bih preporučio to početniku koji se čudi tome zašto neki jezik nema drag and drop crtanje GUIja. Python je zgodan jezik, no ista stvar -- nije za drag and drop programere ("prikladan" naziv za dotnetaše). Moja osobna preporuka je krenuti s Visual Basicom 6.0 (dakle, ne s VB.Net, ne s VB2003, ne s VB2005, ne s VB2008). VB6 je dovoljno blizu pravom programiranju.

Zatim probati raditi s QBasicom, dakle implementirati neke gadnije stvari (tipa nekakav osnovni GUI) na relativno jednostavnom, ali za današnje pojmove ipak low-levelu.

Zatim krenuti s C-om rješavajući jednostavne tekstualne zadatke.

Python je jako lijep skriptni jezik i valja i njega probati.

S C++om se ne isplati previše GUI raditi. Ali s wxWidgetsima i nije toliko teško, provided that you've napraviti ovo što ja wrote iznad.

Enđojajte.

Moram komentirati boldano:

- znaš li ti što je C# i o kojem jeziku pričaš ili si samo nabacio buzzword?
- uzimaš put od VB-a do QBasica, što je ravno korištenju Boeinga 747, pa potom Fiće
- na ovo s C-om i 'jednostavnim tekstualnim zadacima' zamalo sam ispljucao netom popijenu Coca-Colu.
- posljednji komentar o C++u i GUI-u zapravo govori o tome koliko pojma nemaš.

No dobro, ovo je ipak forum za svih. Ali barem nauči nešto, a nemoj valjati gluposti potpisujući se kao "znalac".

Fino me izvrijeđa čovjek, fala bogu da ima iskustva. U kodiranju il u vrijeđanju, ne znam.

Nisu mi baš nešto projekti, al evo ti link na Ohloh. Kolko god ja bio loš, nisam zaslužil ovakvo vrijeđanje.

1.
Imaš neke informacije koje ja nemam? Bilo je C# prije .Neta? Jbg, nisam dovoljno perverzan da guglam za takve stvari. Al evo, pogledah i Wikipedija ničim ne implicira da se koristilo bez Windowsa.

Da li je prije Monoa bio neki CIL interpreter koji nije bio za Windowse? Da li ima C# kompajler koji izbacuje nativni kod? Možeš li uopće zamisliti C# bez .Net? Koliko god bilo moguće -- nema smisla.

2.
Ne, nije. Nažalost, živimo u Windows svijetu u kojem se čovjek gnuša na ono što Pravi Programeri vole: shell i vim. Dakle, ne možeš čovjeku preporučiti da počne s QB jer će se prepasti konzole i "onog crnog".
"Što ti tu idu neka slova?!"
Dakle prvo daj čovjeku da napravi messagebox, da napravi par buttona u par klikova, i da složi kalkulator. Sad je prilika da općenito navučeš čovjeka na programiranje. Onda mu reci "E nije tako sve počelo! Da bi bio bolji ... idemo radit u 'onom crnom'."

3.
Ne vidim čemu. Stvar stoji.  Za razliku od tebe, okružen sam klincima koji uče programirati, i vidim kako dišu. Ako kojim slučajem pokušavaš implicirati da C ne može biti jednostavan, pa kvragu zato spomenuh QB, i zato se ide korak po korak. Jesam trebao pričati o stdin i stdout da bi tvoja Cola našla put do želuca, i da bi zadovoljilo tvoje protivljenje protiv kvazi-hrvatskih izraza? Newsflash: nisu ni meni dragi, ali ti bi cmdline zadatke nekako drukčije opisao početniku?

4.
Čuj, dečec, ako ti želiš Win32 poslovne programe raditi s C++, ...
Jer na njih sam mislio kada sam napisao gornji komentar. GUI lib za Prave Programere je wx, eventualno qt. No ti bi početniku dao da to koristi? Ako mu zatreba -- naći će!
I sve ovisi što želiš napraviti. Recimo kad radih gui za jedan svoj mali lajbrri, naravno da sam uzeo wx. Ali da mi plate da radim program za kasu, zašto bih pobogu to s C++om radio? Zato da se patim ili s nekakvim wrapperima ili izravno s pozivanjem SQLite/MySQL/PGSQL APIja?
Radih s SQLiteom, ali baš da bih sutra išao za ozbiljan projekt radit s time, ne.

Konačno...
Ne znam više ni što da kažem na zadnju rečenicu i ne bum hranil trola. Vrvim od komentara koji bi zvučali umišljeno pa ću se suzdržat.

MarkoCro kaže...
ivucica kaže...

Računaj da svi .Net jezici (Visual Basic nakon verzije 6.0, C# od začeča, itd) realno rade samo na Windowsima, a da Windowsi nisu jedina platforma -- a pogotovo, više nisu jedina ozbiljna platforma. Ja sam osobno na C++u, ne bih preporučio to početniku koji se čudi tome zašto neki jezik nema drag and drop crtanje GUIja. Python je zgodan jezik, no ista stvar -- nije za drag and drop programere ("prikladan" naziv za dotnetaše). Moja osobna preporuka je krenuti s Visual Basicom 6.0 (dakle, ne s VB.Net, ne s VB2003, ne s VB2005, ne s VB2008). VB6 je dovoljno blizu pravom programiranju.

Zatim probati raditi s QBasicom, dakle implementirati neke gadnije stvari (tipa nekakav osnovni GUI) na relativno jednostavnom, ali za današnje pojmove ipak low-levelu.

Zatim krenuti s C-om rješavajući jednostavne tekstualne zadatke.

Python je jako lijep skriptni jezik i valja i njega probati.

S C++om se ne isplati previše GUI raditi. Ali s wxWidgetsima i nije toliko teško, provided that you've napraviti ovo što ja wrote iznad.

Enđojajte.

VB 6.0 nije OOP jezik.a sto se tice crtanja GUI-a u c++ ili Pythonu, možeš ga pisati ručno ili koristiti neki alat za izradu gui-a.za python postoji brdo njih kao i za c++.
qbasic je mrtav, c jezik se ne preporuća pocetnicima.
c i c++ se još  samo koriste za izradu kompajlera, drivera, igrica.mada ih neki koriste i za druge stvari.
recimo c je s 21 % pao na 15 % od 2002.a c++ sa 18 % na 11 % od 2004.
i obadva padaju.
a java se još uvijek drzi na prvom mjestu.mada je i java pla s 27 % na 21 % od 2002. ali još uvijek se drzi.

1. Tko je rekao da je VB6 OOP jezik?
2. Naravno da možeš grafički crtat GUI za C++. Radil sam s wxom, i fino je to. Fin je i wxPython, kolega je vrlo brzo u tom složil jedan editor za interni projekt. No ne bih definirao C++ kao idealan jezik za  takvo što, a bogme za Python nema ni poštenog IDEa. Wing košta i, koliko sam ja upoznat (nisam kopao), nema GUI editor, dakle ostaje wxGlade.
3. QBasic je mrtav, ali je dobar uvod u konzolno programiranje.
4. C se ne preporuča POČETNICIMA. Zato ga prvo proguraš kroz VB i QB. Možda i Pascal.
5. Prvo, obožavam izraz "igrice". Drugo, ne znam što da ti kažem osim: i da i ne. Nisu ni izbliza mrtvi, ali produktivnost nije na razini.
6. Ne vidim što bi ovaj tiobe.com trebao značiti. Nekakva tvrtka za prodaju alata za procjenu kvalitete softvera? U svakom slučaju, želiš li vjerovati jednoj tvrtki na procjeni što se gdje i koliko koristi? Ako da, ja tebi preporučam da pogledaš ohloh.net - odnosno njihovu alatku za usporedbu popularnosti jezika u FLOSS svijetu :)
7. Neka padaju koliko žele. Izumrijeti neće i programer nije PRAVI programer ako nije well-versed i u C/C++.
8. Java? Tko je to? Jel to nešto za jesti? Tko? Sun? Java? Molim? Ne. Ne, ne, hvala, zadržite si to. Da, da, fino je to za papati, ali ne bumo mi to, ne ne. Da, da, doviđenja, doviđenja.
*fscking java evangelists...*
Ljudi će jednom žuditi za posjetom Jehovinih svjedoka umjesto Javinih svjedoka. :)

Živjeli - ostanite mi zdravi, dobri, veseli :)
----
ps.
"Malo" kasnim s odgovorim, ali bolje ikad nego nikad.
17 godina
neaktivan
ivucica kaže...
Fino me izvrijeđa čovjek, fala bogu da ima iskustva. U kodiranju il u vrijeđanju, ne znam.

Nisu mi baš nešto projekti, al evo ti link na Ohloh. Kolko god ja bio loš, nisam zaslužil ovakvo vrijeđanje.

1.
Imaš neke informacije koje ja nemam? Bilo je C# prije .Neta? Jbg, nisam dovoljno perverzan da guglam za takve stvari. Al evo, pogledah i Wikipedija ničim ne implicira da se koristilo bez Windowsa.

Da li je prije Monoa bio neki CIL interpreter koji nije bio za Windowse? Da li ima C# kompajler koji izbacuje nativni kod? Možeš li uopće zamisliti C# bez .Net? Koliko god bilo moguće -- nema smisla.

2.
Ne, nije. Nažalost, živimo u Windows svijetu u kojem se čovjek gnuša na ono što Pravi Programeri vole: shell i vim. Dakle, ne možeš čovjeku preporučiti da počne s QB jer će se prepasti konzole i "onog crnog".
"Što ti tu idu neka slova?!"
Dakle prvo daj čovjeku da napravi messagebox, da napravi par buttona u par klikova, i da složi kalkulator. Sad je prilika da općenito navučeš čovjeka na programiranje. Onda mu reci "E nije tako sve počelo! Da bi bio bolji ... idemo radit u 'onom crnom'."

3.
Ne vidim čemu. Stvar stoji.  Za razliku od tebe, okružen sam klincima koji uče programirati, i vidim kako dišu. Ako kojim slučajem pokušavaš implicirati da C ne može biti jednostavan, pa kvragu zato spomenuh QB, i zato se ide korak po korak. Jesam trebao pričati o stdin i stdout da bi tvoja Cola našla put do želuca, i da bi zadovoljilo tvoje protivljenje protiv kvazi-hrvatskih izraza? Newsflash: nisu ni meni dragi, ali ti bi cmdline zadatke nekako drukčije opisao početniku?

4.
Čuj, dečec, ako ti želiš Win32 poslovne programe raditi s C++, ...
Jer na njih sam mislio kada sam napisao gornji komentar. GUI lib za Prave Programere je wx, eventualno qt. No ti bi početniku dao da to koristi? Ako mu zatreba -- naći će!
I sve ovisi što želiš napraviti. Recimo kad radih gui za jedan svoj mali lajbrri, naravno da sam uzeo wx. Ali da mi plate da radim program za kasu, zašto bih pobogu to s C++om radio? Zato da se patim ili s nekakvim wrapperima ili izravno s pozivanjem SQLite/MySQL/PGSQL APIja?
Radih s SQLiteom, ali baš da bih sutra išao za ozbiljan projekt radit s time, ne.

Nemam ja ništa od vrijeđanja, ali sam malo nervozan kada se šire dezinformacije (iako baš mene briga, ali dobro). Ispričavam se na bezobrazluku.

1. Ne kažem o onome "prije" niti o tome što je bilo ranije, kokoš ili jaje, već samo da .NET radi odlično i na Linuxu kao Mono projekt, a ne da "realno rade samo na Windowsima" jer je to jednostavno, po Hebrangu, neistina.

2. Po metodologiji učenja se očito ne slažemo. I dalje smatram da je sugerirati nekome da uči mrtav jezik (VB6) malo bezveze, a pogotovo da uči mrtav prastari jezik (QB) koji je nekakva povijest onog prvog mrtvog jezika. Ako mu već daješ GUI programiranje direktno (a ne mora biti jer VB to nije nužno) onda mu daš VB.NET, a nikako nešto beskorisno.

3. Ovaj komentar o C-u je i moj i tvoj nesporazum. Ja zapravo kritiziram skok na C s VB-a koji mi je malo nelogičan. Naučiti nekoga da radi u jednoj bitno drugačijoj sintaksi od one koju mu objašnjavaš kasnije i koja je (po mom mišljenju) "zrelija"? - Ne čini li ti se da ćeš na taj način stvoriti pomutnju u glavicama tih mladih ljudi i poteškoće za kasnije. Vidio sam što se dešava prilikom dolaska "VB programera" u C# npr. i kakav nered taj napravi. Moram li reći da ih etiketa VB-aša prati i kasnije zbog pogrešne metodike rada.

Moje je mišljenje da ako ideš s VB-om, na VB-u i ostaješ. Lakše je prijeći s C-a na VB nego obrnuto jer je VB sintaksa nešto više loose od ove prethodne. Nadam se da kužiš što želim reći.

4. Moj komentar pod ovom točkom je zapravo djelomično i pretjeran. Izgubih živce valjda.
Nisam mislio da se isplati crtati GUI u W32APIju, dakako da ne!
Svakako ostajem pri mišljenju da se GUI isplati i u C++u uz vx ili recimo VCL, MFC, neki SDL GUI API i za Linux i za Winse i sl. Sama komunikacija s bazama bilo kojeg tipa ionako se ne obavlja na GUI-u nego podloženom kodu koji nije ništa drugačiji od onog u konzolnom.
Korištenje click-here, click-there metode slaganja DB aplikacija je ionako samo za tech demoe. Ozbiljne stvari se rade "na ruke".
Uostalom i .NET podržava C++ stoga ga nemoj odbaciti.

Ja znam zvučati bezobrazno, ali eto, ispričam se.
C# je fantastičan jezik, .NET neopisivo dobar framework, ali WebForms model je definitivno jedna od najružnijih stvari u posljednjih 10 godina IT-a.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Nemam ja ništa od vrijeđanja, ali sam malo nervozan kada se šire dezinformacije (iako baš mene briga, ali dobro). Ispričavam se na bezobrazluku.

1. Ne kažem o onome "prije" niti o tome što je bilo ranije, kokoš ili jaje, već samo da .NET radi odlično i na Linuxu kao Mono projekt, a ne da "realno rade samo na Windowsima" jer je to jednostavno, po Hebrangu, neistina.

2. Po metodologiji učenja se očito ne slažemo. I dalje smatram da je sugerirati nekome da uči mrtav jezik (VB6) malo bezveze, a pogotovo da uči mrtav prastari jezik (QB) koji je nekakva povijest onog prvog mrtvog jezika. Ako mu već daješ GUI programiranje direktno (a ne mora biti jer VB to nije nužno) onda mu daš VB.NET, a nikako nešto beskorisno.

3. Ovaj komentar o C-u je i moj i tvoj nesporazum. Ja zapravo kritiziram skok na C s VB-a koji mi je malo nelogičan. Naučiti nekoga da radi u jednoj bitno drugačijoj sintaksi od one koju mu objašnjavaš kasnije i koja je (po mom mišljenju) "zrelija"? - Ne čini li ti se da ćeš na taj način stvoriti pomutnju u glavicama tih mladih ljudi i poteškoće za kasnije. Vidio sam što se dešava prilikom dolaska "VB programera" u C# npr. i kakav nered taj napravi. Moram li reći da ih etiketa VB-aša prati i kasnije zbog pogrešne metodike rada.

Moje je mišljenje da ako ideš s VB-om, na VB-u i ostaješ. Lakše je prijeći s C-a na VB nego obrnuto jer je VB sintaksa nešto više loose od ove prethodne. Nadam se da kužiš što želim reći.

4. Moj komentar pod ovom točkom je zapravo djelomično i pretjeran. Izgubih živce valjda.
Nisam mislio da se isplati crtati GUI u W32APIju, dakako da ne!
Svakako ostajem pri mišljenju da se GUI isplati i u C++u uz vx ili recimo VCL, MFC, neki SDL GUI API i za Linux i za Winse i sl. Sama komunikacija s bazama bilo kojeg tipa ionako se ne obavlja na GUI-u nego podloženom kodu koji nije ništa drugačiji od onog u konzolnom.
Korištenje click-here, click-there metode slaganja DB aplikacija je ionako samo za tech demoe. Ozbiljne stvari se rade "na ruke".
Uostalom i .NET podržava C++ stoga ga nemoj odbaciti.

Ja znam zvučati bezobrazno, ali eto, ispričam se.
Pozdraf :)

/////
1. Eh eh -- naravno, ne htjedoh Monu (Monou?) učiniti nepravdu. Čak štoviše - kad god mi netko spomene da radi nešto meni interesantno u .Netu, prvo pitam "A jel bu ti to radilo na Monu?" I koliko god mi .Net bio mrzak, a C# imao neka čudna pravila (ne dozvoljava "a = 15.;" nego zahtjeva "a = 15.0;"?!) ipak se divim Monu i imam de Icazin blog u RSS readeru. Interesantno je čuti što pametni kažu.

//////
2. U redu je ne slagati se, i istina je da se moj prijedlog čini nelogičnim i s praktičnog i s povijesnog stanovišta. I sam sam krenuo s Locomotive BASICom na CPC 464.

No evo razlozi zašto mislim da je bolje ovim smjerom. Pred svega par godina izletih iz srednje. Doživljaj učenja Pascala  mi je još svjež, kao i sjećanje na reakciju ekipe iz razreda i mučenje tijekom 3 godine. Kad sam odlazio, planirala se uvesti Java, no ne znam što se iz toga izrodilo.

E sad, prvo sagledaš da je potencijalnom programeru  vjerojatno izuzetno dosadno gledati scrolling text, ako se pokušava odlučiti što želi sa sobom. Nije li bolje pokazati mu nešto praktično, a ne nešto dosadno? Dakle, zainteresirati, a tek onda usmjeravati. Jer ako ga ne zainteresiraš ... pa, lako je zaključit da nikad neće biti programer. Uzmeš u obzir i da ako zna složiti kalkulator, nakon toga će imati i osnovu da radi u text modu.

Nažalost, ne mogu se složiti s tobom da je dobro započeti s VB.Netom. Gledaj to ovako. VB6 se s pravom tretira kao igračka. Ali to u ovom kontekstu nije loše: s igračkama se počinje, a VB6 je dovoljno moćna igračka da se nešto čak da i napraviti :)
VB.Net po mom mišljenju ne zna da li se zove C# ili VB. Moćan, da - ali previše toga daje korisniku na raspolaganje da bi bio hiper-ultra-jednostavan za naučiti. VB6 prikazuje onaj kod koji je autor napisao. Meni nije danas problem shvatiti u C# ili VB.Netu što žele reći s raznim deklaracijama; čak štoviše, ja ću možda i htjeti petljati po njima.

No želiš li početnika u C-u uplašiti s wxWidgetsima ili mu dati printf()? Slična stvar ovdje. Koliko god VB6 bio mrtav jezik, i dalje je odličan za početak. Recimo, uzmem button, dragnem ga, doubleclick na njega, i pišem MsgBox "Hello world" (jesam zeznul? Prošlo je cca 4 godine od mog zadnjeg bitnijeg susreta s VB6)

Grafički + jednostavno + brzo.

/////

3. Što se tiče ovog s metodikom rada i to: istina, VB potiče na iznimno neuredan kod. Tu je ključ znati kada izvući čovjeka iz svijeta VBa, natjeravati ga na OPTION EXPLICIT i sl.

Slažem se s tobom da C programer puno lakše nauči VB nego obratno. No to je upravo ključ; dati čovjeku C s kojim bu se patio i od kojeg će odustati, ili mu dati VB koji će ga zainteresirati, QB koji će ga usmjeriti prema nižoj razini, itd?

Koliko god meni osobno VB6 danas bio zadnja rupa na svirali, mislim da je on odličan da se potencijalan programer zainteresira.

/////

4. U ovome se u potpunosti slažemo. Usput, kad već spominješ SDL GUI ovaj moj radi i s SDLom. Provjereno. Jest da je smeće, al je meni fin i drag :)

Što se tiče .Neta i C++-a, prvo sam iskušavao .Net koristeći VC++2005. I zaključak mi je bio da je to neprirodno, i da koliko god ne htio zalockavati sav svoj kod na MS, ako ću raditi s .Netom uzet ću cijeli paket :)

////

Inače, drago mi je da smo se sporazumjeli. Dosta dugo se bavim programiranjem (bar se nadam da se to tako može nazvati ^^) i malo me "strefilo" kad sam vidio tvoju reakciju.

Evo ruke! *shake*
17 godina
neaktivan
ivucica kaže...
Prošlo je cca 4 godine od mog zadnjeg bitnijeg susreta s VB6)

Toliko dugo ga nitko ni ne koristi :p

"Izašao iz srednje"? Kako to misliš?
C# je fantastičan jezik, .NET neopisivo dobar framework, ali WebForms model je definitivno jedna od najružnijih stvari u posljednjih 10 godina IT-a.
17 godina
protjeran

Svaki programski jezik se isplati ako u njemu znaš raditi i ako je on u mogućnosti napraviti sve ono što ti treba. Ja koristim C++ već godinama i nemam ga namjeru još dugo mijenjati jer jednostavno nema tehnologije koja toliko odskače od njega. No da sam početnik i da mogu birati to svakako ne bi bio C++ jer bi tražio nešto jednostavnije i tehnološki novije, a to je danas .NET.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Koji programski jezici se najvise isplate?

Prvo nauči bilo koji jezik i nauči ga jako dobro. Kad postaneš svjestan da je programiranje puno više od poznvanja c/c++, C#, delphi ovo ono, znat ćeš koji je najbolji  alat za posao i što je to programerska agilnost. Jer dok naučiš kao početnik jako dobro programirati u nekom jeziku, doči će novi jezici i novi frameworkovima.  Tj trendovi će se promjeniti.

Sad ću malo manje filozofirati... Ako očeš biti dobar u high level WIN programiranju nauči C#. Ako očeš biti dobar u low lewel programiranju nauči c/c++ i barem osnove assamblera da bolje razumješ kako neke stvari rade u pozadini. Ako hočeš biti programerski guru morat ćeš učiti sva tri skupa s još nekoliko tehnika/tegnologija idučih 10 godina.

Programko programko.bloger.hr
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
Toliko dugo ga nitko ni ne koristi :p [1]

"Izašao iz srednje"? Kako to misliš? [2]
 (Dodao oznake)

[1] I guess that means I'm following the trends Smijeh
[2] Maturirao, završio, uFERirao se ... Smijeh
17 godina
neaktivan

@ivucica

koliko sam vidio na tvojoj stranici na linku za usporedbu jezika po broju linija, java je na prvom mjestu.

ti se smiješ iz jave, ali java je najkorištenija, a java programeri najviše plačeni uz C++ programere.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Marko, piše se "plaćeni" s mekim ć :)

Nek' su oni plaćeni koliko god žele, samo daleko od mene :)

Sad ozbiljno: vidio sam da ljudi čuda rade s Javom, i neka, svaka čast. Ali nikad se nisam uspio uživiti u taj mentalitet. Nažalost očito nisam uspio prenijeti samo svoje gađenje u odnosu na Javu, a istovremeno zadržati poštovanje prema ljudima koji je trpe i koji je znaju i koji s njom znaju napraviti čuda. (Ferovci će, primjerice, prepoznati inicijale MČ)

Sad ću ovako reći: Mene C/++, Python, SDL, GL, Ogre dobro služe u izradi igara i tog se držim. PHPa se hvatam kad treba weba delat, al' muka mi je od njega :)

I još ću jednu pametnu reć, kad sam već počeo govoriti o svojim stajalištima nevezano uz savjetovanje najisplativijeg jezika: ovo je moj ukus. Naravno da o racionalnosti mojeg ukusa možemo raspravljati i raspravljati. Naravno da sam vidio čudesa izrađena u ASP.Netu, naravno da sam vidio čudesa izrađena u Javi, itd. Ali vidio sam i čudesa izrađena u Brainf*cku pa mi ipak nije jezik za išta drugo nego potapšati čovjeka po ramenu i reći "dobar peso" :)

Jezik koji mi se čini interesantan, ali pre-drukčiji i pre-netutorializiran da bih imao vremena baciti se na njega je Erlang.

Da nastavim nabrajati ukuse? :)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

naravno u pravu si.

ja radim u C# i počeo sam učiti C++, za Gui sam uzeo QT.

probao sam perl, python, php, javu.

perl i python su dosta dobri, ima dosta dodatnih modula, mana-> ne postoji kvalitetan IDE za izradu GUI-a.postoje za navedene jezike, WX,GTK itd...

ali sve treba ručno pisati.nekim dijelom bi to bila prednost da se ima vremena ručno radit GUI.

php mi se nekako gadi.

i sad java.prije nego sam počeo učiti C++, nekoliko puta sam se vračao na javu i na kraju od jave odustao.

razlog je taj što mi ne paše.

i sad sam se ustabilio na C# i C++/QT-u.

17 godina
neaktivan
MarkoCro kaže...

naravno u pravu si.

ja radim u C# i počeo sam učiti C++, za Gui sam uzeo QT.

probao sam perl, python, php, javu.

perl i python su dosta dobri, ima dosta dodatnih modula, mana-> ne postoji kvalitetan IDE za izradu GUI-a.postoje za navedene jezike, WX,GTK itd...

ali sve treba ručno pisati.nekim dijelom bi to bila prednost da se ima vremena ručno radit GUI.

php mi se nekako gadi.

i sad java.prije nego sam počeo učiti C++, nekoliko puta sam se vračao na javu i na kraju od jave odustao.

razlog je taj što mi ne paše.

i sad sam se ustabilio na C# i C++/QT-u.

Multiplatformske aplikacije? Ili pak radiš nešto za KDE ili nešto treće?
Gentoo user. :')
17 godina
neaktivan

obrisano.

Poruka je uređivana zadnji put ned 31.5.2009 12:36 (MarkoCro).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Može li se u Visual c++ express edition 2008 raditi MFC sa form designerom. Postoji li uopće form designer za MFC?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
kung-fu kaže...

Može li se u Visual c++ express edition 2008 raditi MFC sa form designerom. Postoji li uopće form designer za MFC?

Koliko me sjećanje služi u Express izdanjima MFC-  nije podržan..bar u 2005 Express Edition...neka me isprave ako griješim.

Private
17 godina
neaktivan

E to me muči. Ako bi uspio nabaviti visual c++ (ne express) dali bi onda mogao osim korištenja MFC klasa i sve to još dizajnirati pomoću form designera.

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Mogao bi, ali MFC je toliko zastario da ga se više niti ne isplati učiti. Radije uči C#. I tamo imaš form designer.

16 godina
neaktivan

Gledaj ako hočeš kad nabaviš VS  punokrvni s MFC klasama možeš raditi prozore ali imaš Windows Forms C++/CLI managed

u VS-u gdje se lijepo daju Forme programirati .Ako baš hočeš C++.Tad malo bolje prouči CLI unutar .NET platforme i tamo
imaš i Windows Forme.A to imaš i u Express izdanju....Slika..

Private
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.2.2009 23:13 (Private).
17 godina
neaktivan

Ma joj, glavni razlog dileme koju sad imam između .NET i običnog "native" programiranja je upravo DirectX API. Naime, strašno me zanima 3d grafika, tolko da svoje slobodno vrijeme trošim (osim na c++) na proučavanje  matrica, linearne algebre itd... ("dot product" & "cross product" i slične stvari) i sve je to meni zanimljivo a da ne govorimo da bi to volio raditi jednog dana kao profesionalac.

S druge strane .NET framework je divna tehnologija (koliko sam ju uspio upoznati) i svi ju hvale na sve strane (čini se opravdano), ali što meni .NET nudi za područje koje me zanima ( 3d & 2d grafika).

Nudi mi XNA. Ha, još jedan komad hvale vrijednog softvera, ali ono što me živcira je to što pored njega gotovo uvijek piše slogan tipa "For amateurs students, and beginners" ili "Make great games and show them to your family or friends"  u kur..c i familija i frends. Ja se mislim ozbiljno grafikom. Naprimjer ako se jednog dana nakon što završim srednju i faks odlučim zaposliti u tvrci koja se bavi time, ili sa frendovima odlucim neku svoju tvrtku osnovati, rečenica: "znam raditi igre u XNA" zvuči slično kao i: "znam napraviti packmana u 2d game builderu". Znam da je to neusporedivo, ali pa mislim, XNA u profesionalnoj primjeni. Nekako ne zvuči dobro. Sumljam da Microsoft razvija taj projekt u tom smjeu. Ja smatram da je glavni razlog tome upravo Common Language Infrastructure. Zamislite jedan grafički zahtjevan program poput igre GTA 4 napravljen u .NET okruženju.

Koji bi samo procesor bio potreban da se takava igra prvo prevede u mašinski kod i tek onda izvodi i sve to u normalnoj brzini (bez zastoja tjekom izvođenja programa ili štekanja). To mi sve nekako djeluje nemoguće.

Zato mislim da je DirectX API pravi za mene ali opet nemogu s njim ništa ako se služim CLR jezicima.

Još sam novi u ovim vodama pa se ispričavam unaprijed ako sam iznio nekakvu provalu. Tako da me nemojte odmah optužiti da širim dezinformacije, ali ovdje gore su navedena moja mišljena i stajališta koja mi uzrokuju tu neodlučnost. Neodlučan

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hmm, gle, DirectX 10 u C#-u (.NET) i C++u se vrti više-manje podjednako, a ponekad je i .NET i brži. Developeri ga još ne vole dovoljno jer je malo jogunast s nekim stvarima (pitaj manic moderatoricu op.a.).

Što se same grafike i budućnosti tiče, sve se čini da će softverski rendereri ubrzo nazad u upotrebu na x86 arhitekturi s hrpama jezgara (Larabee), a tome u prilog govori i ubrzani razvoj programibilnih shadera i raytracing-a kao tehnologije što sve manje i manje veze ima sa samim specifičnostima pojedinih kartica ili API-a poput DirectX-a. Naravno da ti je upotrebljivost određenog API-a u ovisnosti s poznavanjem istog, ali u puno manjoj mjeri nego je slučaj bio sa fixed-function-pipelineom.

Svakako ćeš, ako se ozbiljno time želiš baviti, naučiti programirati tako dobro da ti je jezik sasvim nebitan. Onaj tko zna programirati s grafikom, tome je sasvim svejedno radi li u C++u, C#u, Javi ili nekom drugom jeziku ili API-ju - pitanje je više političke odluke, a samu grafiku za učenje radi u onome u čemu želiš i u čemu ti je najjednostavnije (npr. XNA).

LOL @ http://www.youtube.com/watch?v=Y_uCjnuY9D4
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
kung-fu kaže...

Ma joj, glavni razlog dileme koju sad imam između .NET i običnog "native" programiranja je upravo DirectX API. Naime, strašno me zanima 3d grafika, tolko da svoje slobodno vrijeme trošim (osim na c++) na proučavanje  matrica, linearne algebre itd... ("dot product" & "cross product" i slične stvari) i sve je to meni zanimljivo a da ne govorimo da bi to volio raditi jednog dana kao profesionalac.

S druge strane .NET framework je divna tehnologija (koliko sam ju uspio upoznati) i svi ju hvale na sve strane (čini se opravdano), ali što meni .NET nudi za područje koje me zanima ( 3d & 2d grafika).

....

Neznam što te to toliko muči. Kreni jednostavno s jednom tehnologijom, nauči osnove, pa onda na naprednije stvari. Sve ti je to u globalu jako slično. A po meni najjednostavnija tehnologija danas je XNA (što se tiče grafike itd...)

Inače kad je izašao C, svi su govorili da programiranje igara u njemu je neisplativo jer je sporiji(fortran, assembler) a i da to nije glavna namjena jezika. Kad je izašao C++, isto su govorili i za njega. Sad isto to govore i za Javu i C#. Tako da se nemoj mučiti s tehnologijom. Kad jednom budeš znao programirati, tehnologija ti više neće biti faktor koji će te ograničavati, jer sve su to varijacije na istu temu...Evo što sam našao na netu, šta se tiće brzine XNA i C#-a :

Other languages like C# (C sharp) are starting to become contenders. Games written in C# run slower than C++ games (Managed DirectX is about 7% slower) but the advantage (in theory) is rapid development. A 7% drop in speed may be worth it if you get your game out in quarter the time! Microsoft have released XNA which is a set of tools that allow you to quickly program games for Windows and the Xbox 360 console. Programming is done in C#. This may be an ideal place to start learning games programming although if you want a career in games you will still need to learn C++.
Tako da, rađe kreni na posao, a s tehnologijom ćeš se već upoznati, bez obzira koja ona bila
"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski
17 godina
neaktivan

Moram demantirati ovih "managed -> 7% sporije" barem što se tiče preciznosti izražavanja, jer po svemu što sam probao to nije tako. Meni su se svi pokušaji pokazali jednako brzima. Čak imaš i tech demoe u SDK-u DirectX-a koji su jednako brzi kao i C++ verzije.

Mislim na C# vs C++ DirectX, a XNA je možda sporiji (ne znam zašto, možda više wrappera ima npr.).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam to povukao sa ove stranice, moj početni izvor za programiranje za igrice. Stranica je jedna od kvalitetnijih takve vrste (za početnike, bar koju sam ja našao). Većina onoga dok sam se krenuo igrati sa grafikom sam pobrao na toj stranici. Za vjerodostojnost podataka ne jamčim. Inače direktni link na gdje sam to pročitao(kopirao na forum).

"Genius might be the ability to say a profound thing in a simple way." Charles Bukowski

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne kažem da nije točno to što tamo piše, već samo da je moje iskustvo drugačije. Nisam razvio cijelu igru u C#-u pa da znam precizno, ali sam se igrao s raznim sitnicama i testirao.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ne pitaj šta programski jezik može učiniti za tebe, nego šta ti možeš učiniti s njim!

Iako postoje razlike između programskih jezika, najviše toga ovisi od samog programera. Smeće možeš praviti i u C, C++, C#, Python, Basicu(iako ovaj jezik dosta pomaže u pravljenju smeća). Od tebe ovisi da li će to što napraviš biti smeće ili ne.

Ja osobno programiram u Pascal-u(FreePascal i Lazarus IDE, konkretnije), to je možda utjecano time što sam svoje prve ozbiljne programerske korake obavljao u Turbo Pascal. Preporučio bih ti FreePascal, open-source compiler za Pascal koji je kompatibilan sa Delphi-em, ali imam osjećaj da ćeš se utopiti u moru C derivata i da ću radi ovoga dobiti vatre od C zajednice, tako da nije važno.

Važno je samo da imaš na umu, da bez obzira koji jezik odabrao o tebi najviše ovisi koliko dobri i uspješni tvoji programi će biti, a ne o jeziku samom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice