Edukacija u programiranju

poruka: 9
|
čitano: 1.998
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Na ovome linku sam samo nabacao nekoliko ideja o edukaciji u programiranju koje mi se jako sviđaju:
http://thebluedrag.blogspot.com/2015/02/programming-language-choicemy-2-cents.html

Nipošto ne kažem da sam stručnjak za edukaciju ili programiranje.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Edukacija u programiranju

-i dalje radiš iste greške.. počevši od samog naziva/teme, sadržaj i što pokušavaš reči.

-IMHO nije alibi. Možeš ga koristiti kad znaš (a to još nisi dokazao). Mišljenje ima svatko, relevantno mišljenje..?

-što znači rečenica nabacao nekoliko ideja o edukaciji u programiranju (neovisno dali ti se sviđaju..)? Kao mort na zid, pa možda se uhvati? Balon.. a imho, relevnatnost, zašto bi te ja/netko poslušao?

-imho (tvoj), -naučiti jezik (programski) za koji imaš najviše talenta. Kako znaš za što imaš/nemaš talenta prije nego to znaš/naučiš? Obrnuto, moraš se time baviti a talent je samo bonus. Dali ćeš razumjeti (ako to tumačiš kao talent za programiranje) problematiku, algoritam.. ili kako radi HW pa time mogućnosti itd. to je znanje, ne talent. Talentirana osoba samo ima potencijalni potenicijal... ali i neotkrivenh ima, netalentiranih također. Za monkeycodera talent nije nužan, čak suvišan.

-kažeš (točno) da je 99% osnovnih principa identično. To ti je dodatak na talent, tj primiš se programiranja i ako si za to znat ćeš. Tek tad možeš birati jezik/jezike.. zapravo tad je svejdno, znat ćeš svaki koji ti zatreba identično kao što je upotreba znamenki-brojeva, dali si ikad računao s nekim brojem npr 532.316 (statistički, nisi), ali kad ti zatreba znat ćeš ga npr pomnožiti s 8. .. OK?

-slika, penjanje na drvo. Tad jedino majmun može, pas teško a ptica se ne može popeti, nego doletjeti, ostali su eliminirani... što je smisao te slike? Kriterij koji ispunjava jedan kandidat? Kakve to ima veze s programiranjem ili je to javna nabava i štelanje, ili je dominacija win OSa u DEu ili .. što je smisao koji ponetiraš tom slikom? .. jer ako je kriterij popeti se na drvo, tad je to fer kriterij npr ako tražiš berača jabuka, ribica tad jednostavno nije za taj task, ptica također. Zavređuje li ribica šansu ili treba tražiti job npr izroniti nešto? Ako nisi za programera ili bilo što, konkretan task, tad nisi za to, dal je to švicarski nožič, francuski ključ, križni šarafciger.. svaki ima svoju namjenu dok je za ostalo beskoristan. Tako možeš gledati sliku... umjesto 'nepoštenog' kriterija.

-još gore, c-c#, javu poistovjećuješ s ključem, švicarskim nožićem (kao ja u rečenici iznad), .. ali bez cilja/kriterija je to pogrešno. Križni šarafciger je bolji za šarafljenje PCja nego francuski ključ, papigajke.. ali njime ne možeš zavrnuti vodovodnu cijev.. To te ipak ne spriječava da im dodjeliš neke svoje definicije (kuhinjski nožić ili katana.. = navijački stav), još gore, to ni nije tvoj stav, nego pokupljeno s prostranstava interneta.. i tad te slike koristiš u svojoj konstrukciji dobar-bolji alata/programskih jezika... bez da si išta razumio. Bez da imaš kriterij ŠTO TREBAŠ NAPRAVITI... pa tad biraš (ako možeš birati) odgovarajući alat ili korištenjem svog talenta snađeš se bilo čime...

Početnik koji bi na tvojim str. tražio 'odgovor' bio bi na pogrešnom putu, kao kad na indexu/žutilu/nekom funboy siteu ili zavjeraško-gmazovskom tražiš ''istinu'', nađeš samo hrpu 'konstrukcija', dezinformacija, pogrešnih ideja, pogrešnih tumačenja... umjesto znanja ili pomoći u odabiru.

-ne vidim neki napredak... potrudi se. Daj nešto 'svojeg' ne samo papagajski prenosti 'smeće' koje pokupiš na netu. itd itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 0:51 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

-što znači rečenica nabacao nekoliko ideja o edukaciji u programiranju (neovisno dali ti se sviđaju..)? Kao mort na zid, pa možda se uhvati? Balon.. a imho, relevnatnost, zašto bi te ja/netko poslušao?

-imho (tvoj), -naučiti jezik (programski) za koji imaš najviše talenta. Kako znaš za što imaš/nemaš talenta prije nego to znaš/naučiš? Obrnuto, moraš se time baviti a talent je samo bonus. Dali ćeš razumjeti (ako to tumačiš kao talent za programiranje) problematiku, algoritam.. ili kako radi HW pa time mogućnosti itd. to je znanje, ne talent. Talentirana osoba samo ima potencijalni potenicijal... ali i neotkrivenh ima, netalentiranih također. Za monkeycodera talent nije nužan, čak suvišan.

-kažeš (točno) da je 99% osnovnih principa identično. To ti je dodatak na talent, tj primiš se programiranja i ako si za to znat ćeš. Tek tad možeš birati jezik/jezike.. zapravo tad je svejdno, znat ćeš svaki koji ti zatreba identično kao što je upotreba znamenki-brojeva, dali si ikad računao s nekim brojem npr 532.316 (statistički, nisi), ali kad ti zatreba znat ćeš ga npr pomnožiti s 8. .. OK?

-slika, penjanje na drvo. Tad jedino majmun može, pas teško a ptica se ne može popeti, nego doletjeti, ostali su eliminirani... što je smisao te slike? Kriterij koji ispunjava jedan kandidat? Kakve to ima veze s programiranjem ili je to javna nabava i štelanje, ili je dominacija win OSa u DEu ili .. što je smisao koji ponetiraš tom slikom? .. jer ako je kriterij popeti se na drvo, tad je to fer kriterij npr ako tražiš berača jabuka, ribica tad jednostavno nije za taj task, ptica također. Zavređuje li ribica šansu ili treba tražiti job npr izroniti nešto? Ako nisi za programera ili bilo što, konkretan task, tad nisi za to, dal je to švicarski nožič, francuski ključ, križni šarafciger.. svaki ima svoju namjenu dok je za ostalo beskoristan. Tako možeš gledati sliku... umjesto 'nepoštenog' kriterija.

-još gore, c-c#, javu poistovjećuješ s ključem, švicarskim nožićem (kao ja u rečenici iznad), .. ali bez cilja/kriterija je to pogrešno. Križni šarafciger je bolji za šarafljenje PCja nego francuski ključ, papigajke.. ali njime ne možeš zavrnuti vodovodnu cijev.. To te ipak ne spriječava da im dodjeliš neke svoje definicije (kuhinjski nožić ili katana.. = navijački stav), još gore, to ni nije tvoj stav, nego pokupljeno s prostranstava interneta.. i tad te slike koristiš u svojoj konstrukciji dobar-bolji alata/programskih jezika... bez da si išta razumio. Bez da imaš kriterij ŠTO TREBAŠ NAPRAVITI... pa tad biraš (ako možeš birati) odgovarajući alat ili korištenjem svog talenta snađeš se bilo čime...

Početnik koji bi na tvojim str. tražio 'odgovor' bio bi na pogrešnom putu, kao kad na indexu/žutilu/nekom funboy siteu ili zavjeraško-gmazovskom tražiš ''istinu'', nađeš samo hrpu 'konstrukcija', dezinformacija, pogrešnih ideja, pogrešnih tumačenja... umjesto znanja ili pomoći u odabiru.

-ne vidim neki napredak... potrudi se. Daj nešto 'svojeg' ne samo papagajski prenosti 'smeće' koje pokupiš na netu. itd itd..

-ta rečenica upravo to kaj si rekao znači.Izlažem neke svoje misli javnosti tako da isfiltriram dobro od lošega.Za mene je to jedan čudan i nestandardan oblik brainstorminga.
-ovo slijedeće ti je dobro pitanje.To se donekle može odrediti tako da se na neki način na početku preleti kroz materiju.Za kompletne početnike je tu najvažnija sntaksa.Za stručnjake još milijardu drugih stvari,to znam.Netko sa iskustvom ili znanjem iz pedagogije ili edukacije bi možda bolje mogao odrediti kada bi bilo najranije moguće vrijeme za takav neki izbor.Naglasak na najranije moguće.
-zatim slijedeće je ono sa brojem i o slici penjanja životinja:To sam na taj način uzeo jer za razliku od računala koja "razmišljaju" sva na jedan relativno standardni i uniforman način ljudski mozak svaki radi na totalno drugačiji način.Kada 100 programera pokažeš jedan relativno jednostavan program  tu su se dogodili barem 101 različitih procesa razmišljanja.Ista stvar bi se dogodila i u množenju istog broja ali sa 100 matematičara.To sam htio demonstrirati.A tu ulaze različitosti kod jezika u igru.

-A pitanje je u svemu tome koji bi jezik trebao biti prvi kojeg čovjek doista i nauči.Sa ciljem da se maksimizira output edukacijskih ustanova(da se i ribama omogući da zapravo nauče penjati se po drvu(recimo pomoću egzoskeleta :P).
-slika sa programskim jezicima je tu više radi humora...overanalising.Događa se.
-sam tekst je moj,kompletno.Slike ajde jesu sa neta,ali nisam do sada ništ posebno radio sa grafic editingom pa eto...
-ostalo touche,stišćem hvala.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 1:15 (g12356).
16 godina

-pogrešan način ali tko zna, možda postaviš neku novu teoriju/metodu.. ideje nisu brainstorming. Brainstorming je čista sila (bruteforce), statistika. Dvojica mogu/znaju više od jednog. Ideja je nešto drugo. Za oboje moraš imati znanje, iskustvo. Pogotovo kad želiš prenositi znanje (i to je posebna vještina, nazovimo je pedagogija ali i način-stil u konačnici razumljivost onom komu prenosiš jer.. to je najteži dio, možda najvažniji. Ne moraš naštrebati kvadratnu jednadžbu, trebaš je razumjeti).

-kad spominješ 100 načina rješavanja.. zapravo imaš jedan, točan. Sve ostalo nije rješavanje (jednadžbe/problema/algoritma..).

primjer: 2+2=4, to je lako. Preduvijet da bi to razumio je nula-i-jedinica, zatim brojevni pravac 0-1-2-3-4-5-- ili +1 0+1+1+1+1+1+1+1 gdje jednostavno prebrojavaš jedinice (ne računaš, samo prebrojavaš). Prevedeno, 2-> pomak od nule za dva mjesta desno, +2 još dva mjesta u desno. Ukupno, prebrojiš od nule.. ili ideš prema nuli .. =4 koraka. To može razumjeti i bantu crnac, marsovac s alfa centaura... i tu nema 100 (različitih) odgovora, samo jedan, 4.

Kako ćeš doći do odgovora? Može i srećom (pogađanjem), može znanjem, pti tomu put ne mora biti jednak (linearan) tj većina će zbrojiti ta dva broja ... ali onaj tko zna, može i drugačije. PC je uveo potrebu za komplementom, nema oduzimanja tj oduzimanje se računa zbrajanjem komplementa.

Kako? 4-2=2 .. 4 (komplement 2 u 10b) +8 = 12, odbij komplement (to se radi odbacivanjem, ako tax/shift bit ili preljev). Vodeća jedinica se odbaci i ostane 2.

To su programeri morali izmisliti (algoritam+kontrolni tax bit koji kontrolira koliko smo shiftali lijevo-desno i koliko na kraju moramo iz tog razloga odbaciti) i tako su chipovi postali 'pametniji', množenje je višestruko zbrajanje, dijeljenje je recipročno množenje itd.. i najkompliciranije formule se tako redukcijom mogu 'razbiti' i obraditi, ali ostaje preduvijet da znaš što je 0-1, brojevni sustav, zapravo preduvijet je matematika prvog razreda OŠ.

Dali možeš tu nešto izmisliti, poboljšati? Teško. To rade ljudi od početka civilizacije... KISS kaže da ne možeš, tj sve ostalo je neefikasnije.

Programiranje se direktno oslanja na tu osnovnu mat.operaciju. Što ne možeš isprogramirati? Koju formulu napisati? Treba li za nešto asembler ili smao u Javi.. nema te razlike. Imati ideju ne znači imati bolji kist i boju za slikara, ideja je u glavi, dok boja može biti skupa, nedostupna.. ili još neizmišljena. Kist je samo kist može biti i prst, krpa.. ako imaš ideju i potrebne resurse/requirementse tad je samo stvar snalažljivosti do izvedbe. Ona riba nema ruke-noge, to ju eliminira. Pas je također eliminiran jer ako bi se i popeo, ne može kao majmun u ruci držati jabuku i neoštećenu je spustiti u košaru. Ako padne na tlo ili ako je zagrize, oštećena je... slon može srušiti drvo ali to nije branje nego rušenje. itd..

Koliko god da ti se čini da postoji bezbroj-bezbroja za rješenje, postoji samo jedno. Točno rješenje. Sve ostalo nisu rješanja ili su samo varijacije, drugi put ali isti cilj.

-Tako kad o nečemu kreneš, moraš imati cilj (ili ideju) prije početka, ne poslje jer to je lutanje, to je ćorava koka, to je neznanje... ne nabacuje se pa ako se uhvati. Znaš ili ne znaš, možeš, hoćeš,... i prolagođavanje dostupnih resursa/sredstava tom cilju. Optimizacija algoritma, je samo dio, kao što put ne mora biti ravna crta (najkraći put) tako je i optimizacija (karikirano) skraćivanje-ravnanje puta. To može brainstorming (oni koji znaju i potreban je quickfix), to se (recimo tako) uči u školi tj biti timplayer, biti dio zamijenjivog mehanizma kao mrav/programer ili kontemplacija pojedinca dok dobije ideju/inspiraciju/viziju.. To se ne uči u školi.

Izbor programskog jezika pak nema veze s idejama, možeš u fortranu, basicu, na komadu papira ili najskupljoj radnoj stanici. Ideju stvaraš u mozgu, ne u chipu. Virtuozni programer je tad lako pretoči u prog.kod, jednako kao što glazbenik u glazbu, altetičar, kuhar.. ali to su oni koji znaju, ne oni koji se uče.

Zato, ne možeš, jer nemaš nikakve kriterije, npr ocjenjivati programske jezike. Prvo ih nauči, kao što je dirigent naučio svirati instrumente. Možemo reči da je word za pisanje, photoshop za grafiku... ali to znamo svi, ne treba nam netko tko (još uvijek) ne zna klasificirati nešto što nije probao/provjerio/dokazao.

Koliko je to pogrešno? Jednako kao da kritiziram npr F-40 jer slabo ubrzava i nije udoban a nisam nikad sjeo u njega. Znam da su Marsovci zeleni/ili/sivi mada ih nisam još vidio.. što tad radim? Trkeljam, prenosim tuđe neprovjerene (i najčešće) pogrešne ideje/tumačenja.. tad sam blejeća ovca umjesto osoba sa sviješću koja to zna. Vjera vs znanstvena metoda? Naivnost ili racionalnost?

Što je tvoj cilj, blejanje ili argumentiranje? .. nastavi, jer nije smisao kritike odustajanje.

15 godina
neaktivan

Da,samo težište mog argumenta nije na implementaciji algoritama nego na mislenim procesima koji su kod svake osobe drugačiji.Što naravno ne znači da svaka prosječna osoba ne može naučiti npr. C#.Međutim,dali bi ona mogla naći programski jezik koji će joj biti brži i bolji za naučit?

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 11:58 (g12356).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Preporuka - malo istraži što se sa C# i Javom može. Tekst ti je poprilično subjektivan...

My name is Legion... For we are many!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Preporuka - malo istraži što se sa C# i Javom može. Tekst ti je poprilično subjektivan...

Zapravo sam se poprilično bavio javom.Međutim to nije smisao mog teksta.

edit:da,nisam napravio znanstveno istraživanje na ovu temu,nemam izvore i nemam nikakvo istraživanje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.2.2015 12:07 (g12356).
16 godina
g12356 kaže...

Da,samo težište mog argumenta nije na implementaciji algoritama nego na mislenim procesima koji su kod svake osobe drugačiji.Što naravno ne znači da svaka prosječna osoba ne može naučiti npr. C#.Međutim,dali bi ona mogla naći programski jezik koji će joj biti brži i bolji za naučit?

-zapravo ne može svaka (sporedno, prosječna ili wunderkind) naučiti sve pa tako ni c, ne može pročitati sve knjige, pojesti sve sladolede.. fizički n emogu svi, pa je nepotrebno krenuti od svake prosječne osobe. Predpostavka je da osoba zna osnove matematike, da nije nepismena kao buntu crnac.. uz to da nekako 'naginje' takvim poslovima, dal je totalenat ili štrebanje. Prvo moraš naučiti klasično znanje da bi od njega možda izveo neko alternativno. Glazbenik koristi školsku tonsku ljestvicu, ne neku svoju.

Za učenje nema prečice, dok je prog.jezik sporedan kao što je sporedan i govorni jezik jer nisu u prednosti kinezi, francuzi ili hrvati zbog svog jezika. (ok, eng. je potreban za programiranje, ali onako indijanski..). For-next je isti u svim jezicima, kao što je čekić isti, cigla..

Hipotetski, da znaš sve jezike, trebaš npr napraviti neki knjigovodstveni program za obračun plaća... i problem, jer nemaš pojma o pravu, porezu, knjigovodstvu... tebi tad nije problem algoritam, nego nepoznavanje problematike-cilja. Nisi bliže rješenju ako koristiš javu vs asembler jer ne znaš što je potrebno. Tek kad to znaš možeš odabrati alat kojim ćeš (ubaci željeni kriterij brže-lakše..) doći do cilja. Dakle moraš biti i računovođa (imati ga u timu), zatim želiš neku igru, recimo šah ali to znači da moraš znati igrati šah, belu, .. domino. Želiš lobiti higgsove bozone, opet trebaš 'laso' za to.

Koji je to jezik? Sporedno. Tad jednostavno od sveg raspoloživog alata u glavi složiš moguće, kao što kuharica skuha ručak pogledom u frižider.

Naravno, u asembleru bi potrošio dane za nešto štu u IDEu napraviš za par minuta. To se primarno odnosi na In/Out dio tj DE/sučelje, interfejs.. ne na sam osnovni algoritma koji se ne mijenja ni u jednom jeziku, jer obračun plaće ne ovisi o javi ili Cu.. nego o pravilima koja moraš zadovoljiti. Tad ćeš GUI/tipkovnicu/miša prepustiti IDEu/OSu.. i zato biti brži nego u asembleru, ali asemblerom zato možeš isprogramirati običan-glupi chip bez OSa npr token/bankomat/calculator...

Alat je samo alat. Prog.jezik je alat, OS je samo OS.. tj sve to je soft koji ne ne razlikuje ni po čemu bitnom, nule-jedinice i brojač kao na prastaroj telefonskoj centrali (oni zupčanici..).

Ideju je imao onaj tko je to napravio, ne onaj tko unosi novi tel.broj ili prefarba da bi zaštitio od hrđe.. ideju je imao Tesla, ne radnik u Krškom... jezik? Može na komadu papira, kao što knjigovodstvo može biti papirnato (ok i to mora danas biti digitalizirano.. ali kao primjer). Algoritam se ne mijenja, jednako ako što pitagorin poučak vrijedi neovisno o dimenziji trokuta ili jeziku. Kad izmišliš novi algoritam tad si napravio 'nešto' (imaš nekoliko sorting npr shell, bubble..), ostali smo ipak samo codemankey ili 'knjigovođe' većinom vremena, kao i onaj šljaker u elektrani.

15 godina
neaktivan

To je živa istina.Korisniji su ljudi koji se bave low level stvarima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice