Ultimativna tema za zamjenu ili odabir MBO

poruka: 3
|
čitano: 1.807
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
protjeran

MBO-skraćenica od Motherboard ili na naški matićna ploća ili tabla.Otvaram ovu temu si dajete savjtete oko odabira ili nadogradnje MBO.

Praktično, matična ploča je dom za ostale komponente. Ona direktno utječe na performanse računala ovisno o čipsetu, socketu i kvaliteti ostalih dijelova na ploči. Matične ploče su mnogo uznapredovale, tako da je danas sasvim uobičajeno da matična ploča ima već ugrađen zvučni čip, grafički čip, mrežni čip, USB priključke, pa čak i procesor.

Jedan od najvažnijih dijelova matične ploče je sabirnica. Preko sabirnice idu svi podaci, te tako komponente međusobno komuniciraju. Brzina sabirnice se mjeri u MHz-ima (megahercima). Što je veća brzina to se više podataka istovremeno može prenijeti. Najbitnija sabirnica je FSB sabirnica, koja povezuje Northbridge i CPU, a kako memorija ide preko Northbridge-a FSB-ova brzina može dramatično povećati performanse računara. Osim FSB-a, postoje i druge sabirnice:

• Memorijska sabirnica spaja Northbridge sa memorijom
  • SATA sabirnica spaja Southbridge sa hard diskovima ili CD/DVD uređajima
  • PCI-E sabirnica spaja grafičku kartu sa memorijom i CPU
  • PCI sabirnica spaja PCI slotove sa Southbridge-om

A,sada čipseti:

• Čipset: Glavni dio koji veže sve ostale dijelove sa procesorom, te šalje glavnom procesoru (CPU) informacije ostalim dijelovima. Sastoji se od dva dijela:
    • NorthBridge: NorthBridge je direktno povezan sa procesorom preko FSB-a (engl. Front Side Bus ili sabirnica) što omogućava brzu dostupnost podataka iz memorije i grafičke kartice. Od njega najviše zavise performanse matične ploče. Integrisan je na matičnu ploču što znači da se ne može mijenjati, ali njegova voltaža i performanse se mogu mijenjati kroz BIOS ili softverski.
    • Southbridge: Southbridge je sporiji od Northbridge-a te sve informacije iz procesor-a idu prvo preko Northbridge-a pa tek onda na Southbridge koji je sabirnicama spojen naPCI, USB, zvučni čip, SATA i PATA konektore itd.
  • Socket: Socket određuje koji procesor se može ugraditi u matičnu ploču. Nemoguće je staviti AMD procesor u matičnu ploču koja podržava Intel socket (i čipset). Najkorišteniji socketi danas su:
    • Socket LGA775 - Intel Pentium 4 procesori
    • Socket LGA1155-Svi noviji Intel procesori od običnog Celerona do i7-ice
    • Socket LGA1156-Isto kao LGA1155 ali noviji
    • Od intela još imaju 1150,2011.
    • Socket AM3/AM3+:AMD-ov noviji socket koji podržava sve AMD-ove procesore od semprona,do athlona i FX serija
    • Socket FM1/FM2:FM2 ima veči izbor procesora od FM1 ali oba podržavaju procesore do 4jezgre od max.1200Kn

Dalje: BIOS znaći Basic Input/Output System (BIOS) i on kontrolira osnovne funkcije računala i svaki put provjerava svoje stanje prilikom paljenja računara.

SATA konektori: engl. Serial Advanced Technology Attachment (SATA) je nešto novijeg datuma nego PATA, služi za spajkanje SATA hard diskova i logično donosi bolje mogućnosti; sam konektor je nešto manji i praktičniji.

I naravno najjkorišteniji USB priključci: engl. Universal Serial Bus (USB) služi za priključivanje vanjskih uređaja (printera, memorijskih stickova itd.). Najnoviji standard je USB 3.0

E,sada,veličine matičnih ploća:

Ovako: vremenom su se pojavljivali razni standardi za matične ploče, odnosno Form Factor koji određuje oblik i veličinu matične ploče, te njen način funkcioniranja i  mogućnosti. Danas je uobičajen ATX standard, dok imamo i njegovu mikro varijantu mATX za ploče namijenjene manjim kućištima, dok je obična ATX ploča nešto veća. Također, postoji stari AT standard koji je osnova ATX-a, ali se danas više ne proizvode matične ploče za taj standard. Najnoviji standard je mITX iliti Mikro ITX matičnih koje su manje od mATX.

To je od mene,na kraju još jedna fotka matićne "posuđena" s  wikipedije

EDIT: Ova tema je za odabir matićne,da nebude zbrke  zbog druge teme"MAtične za početnike" il tak neš

Zalman tec
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.9.2013 19:40 (Zalman_Dude).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Moj prijatelj planira kupiti neku ASRock s Z75 schipsetom zbog promjene cijele platforme? Jel vi znate neku bolju? Mora biti 1155 socket i podržavati i5 i biti od  ASRock-a

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Bump...

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail: