Buduci da velika vecina neobraca veliku pozornost na termalnu pastu i njenu aplikaciju na CPU, odlucio sam napisati ovaj kratki review.
Zasto je termalna pasta potrebna?
Prvo da razjasnimo funkciju termalne paste te zasto nam je ona uopce potrebna. Buduci da baza hladnjaka i povrsina CPU nisu savrseno ravne, te postoje sitne pukotine i praznine koje su gotovo nevidljive golim okom, stavljanjem coolera na procesor u tim sitnim prazninama ostat ce nesto zraka. Upravo koristenjem termalne paste te sitne pukotine ili praznine ce se popuniti, te ce se bolje prenositi toplina sa CPU na cooler.
Kako nanijeti pastu na CPU?
Apliciranje termalne paste na cpu se moze izvoditi na vise nacina. Mozemo staviti na sredinu CPU malo paste velicine zrna rize te samo namontirati cooler koji ce svojim pritiskom raspodjeliti pastu po CPU, drugi nacin koji ja osobno koristim je stavljanje malo paste na CPU te rucno razmazujem pastu da dobijem tanki sloj ravnomjerno rasporedjen po CPU. Razmazivanje mozemo vrsiti sa tvrdjim papirom ili vizitkom ili cistom plasticnom vrecicom koju nataknemo na prst. Trebalo bi obratiti paznju na kolicinu paste koju nanosimo jer previse ili premalo paste moze dovesti do pogorsanja hladjenja, dakle zrno velicine rize i nista vise ili manje i biti ce ok. Postupke mozete pogledati
i
Usporedni test
Sad kad smo odradili uvod mozemo se prebaciti na testiranje termalne paste ARTIC COOLING MX-3, koja daje odlicne rezultate naspram Termalright the chill factor koju sam do sad koristio. U narednim testovima ce te vidjeti da ova pasta daje i do 10 stupnjeva bolje temperature sto je za mene vrlo fascinantno jer nisam vjerovao da se toliko moze dobiti koristenjem trenutno jedne od najboljih termalnih pasta na trzistu AC MX-3. Inace na ambalazi se navodi razlika oko 3 stupnja izmedju ove dvije paste, ali kod mene se to krece malo vise oko 7.
Vise o samoj pasti mozete pogledati ovdje, a kupiti je mozete ovdje .
Testni sistem i metoda
Test sam vrsio sa programom OCCT i programom LinX koji daje najvece temp u loadu od svih stress CPU programa. Testni sistem i7 920, cooler Termalrigt Ultra Extreame.
i7 920 @ 3.800 - load vcore 1.248V LLC enabled LinX
Termalright TCF AC MX-3
core#1 max temp. 71 core#1 max temp. 63
core#2 max temp. 70 core#2 max temp. 62
core#3 max temp. 69 core#3 max temp. 62
core#4 max temp. 68 core#4 max temp. 60
OCCT 20min - large data set- priority high - test samo sa AC mx-3
core#1 max temp. 63 ostale jezge manje oko 2 stupnja
i7 920 @ 4.200 - load vcore 1.408V LLC enabled LinX
Termalright TCF AC MX-3
core#1 max temp. 87 core#1 max temp. 79
core#2 max temp. 87 core#2 max temp. 78
core#3 max temp. 83 core#3 max temp. 76
core#4 max temp. 83 core#4 max temp. 74
OCCT 20min - large data set- priority high - test samo sa AC mx-3
core#1 max temp. 74 ostale jezge manje oko 2 stupnja
Kao sto se vidi gore po rezultatima AC MX-3 daje odlicne rezultate koji su bolji u odnosu na Termalright za oko 8 stupnjeva, sto je odlican rezultat. Sad kad su pale temperature mogu napraviti i Linx na 4.3 koji prije nisam mogao jer bi se sistem odmah srusio jer bi temp u sekundu dosle preko 90.
i7 920 @ 4.300 - load vcore 1.456V LLC enabled LinX
AC MX-3
core#1 max temp. 86
core#2 max temp. 86
core#3 max temp. 83
core#4 max temp. 83
na ovim frekvencijama i voltazama u OCCT temp ne prelazi 80 stupnjeva
core#1 max temp. 80
Arctic cooling MX-3 termalnu pastu preporucujem svima koji zele dobiti ucinkovitije hladjenje CPU, a posebno overclockerima koji ce znati cijeniti i iskoristiti ovih 5-10 stupnjeva manje temperature u odnosu na druge termalne paste. Jedini ajmo rec minus je cijena ove paste koja kod nas dodje 76kn, ali sve sto valja ima i svoju cijenu.
Moja ocjena 10/10