Odabir AMD proca za virtualizaciju

poruka: 57
|
čitano: 4.464
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Odabir AMD proca za virtualizaciju

Ne rade na večem taktu ali takvi serverski sklopovi koštaju  50000 kn .

Mislim da nisu za kučnu upotrebu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 25.6.2012 17:47 (roary).
17 godina
Friday kaže...

Noviji xeoni a vjerojatno i opteroni imaju znatno veći takt od ovog kojeg si ti naveo.

Jako se varaš, pretpostavljam da nisi baš upućen u problematiku :)

Evo pa vidi:

http://www.anandtech.com/show/5058/amds-opteron-interlagos-6200/

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
14 godina
neaktivan

Kod virtualizacije su bitne sljedece stvari; ovim redom: DISK IOPS, RAM, CPU . CPU bez problema moze "oversellati", dok ram i disk iopse ne mozes. Nit vodilja kojom bi trebao ici je da imas sto vise jezgri na raspolaganju.  Ako ces imati 5 virtualki, razmisli  o 2 diska u mirroru, cisto da imas malo vecu propustnost kod citanja. 

http://www.winblogs.net
13 godina
neaktivan

Jbg kad imaju po 12 - 16 jezgri, šta če im ludi takt

vidi ovo http://www.centar-prodaje.com/server-hp-proliant-dl385g7-performance/0361338

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
segregator kaže...
Friday kaže...

Noviji xeoni a vjerojatno i opteroni imaju znatno veći takt od ovog kojeg si ti naveo.

Jako se varaš, pretpostavljam da nisi baš upućen u problematiku :)

Evo pa vidi:

http://www.anandtech.com/show/5058/amds-opteron-interlagos-6200/

http://ark.intel.com/products/65722

Freak Show Inc.
17 godina
odjavljen
roary kaže...

vidi ovo http://www.centar-prodaje.com/server-hp-proliant-dl385g7-performance/0361338

A što ako taj isti server mora raditi neke stvari koje nisu optimizirane za rad sa više jezgri? Što ako npr imaš SQL server koji ima hrpetinu upita za koje sam SQL procjeni da će individualno trajati manje od 5 sekundi (što je prag da bi se razmotrila paralelizacija)? U tom slučaju ćeš uz dobro balansiran sustav itekako imati koristi od procesora na većem taktu. Nemojte generalizirati - niti je velik takt najbitniji niti je broj jezgri najbitniji. Upravo zato si biraš procesor prema scenariju u kojem ćeš ga koristiti.

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...
roary kaže...

A što ako taj isti server mora raditi neke stvari koje nisu optimizirane za rad sa više jezgri? Što ako npr imaš SQL server koji ima hrpetinu upita za koje sam SQL procjeni da će individualno trajati manje od 5 sekundi (što je prag da bi se razmotrila paralelizacija)? U tom slučaju ćeš uz dobro balansiran sustav itekako imati koristi od procesora na većem taktu. Nemojte generalizirati - niti je velik takt najbitniji niti je broj jezgri najbitniji. Upravo zato si biraš procesor prema scenariju u kojem ćeš ga koristiti.

...a pošto je scenarij i smisao čitave rasprave virtualizacija, vraćamo se na početak...što više jezgri, a takt najmanje bitan

Onaj Xeon koji si linkao je za radne stanice, kao što je npr HP Z220 CMT, a ne za servere (iako te ništa ne sprečava

da ga koristiš i kao server, al to mu nije primarna namjena)

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
Poruka je uređivana zadnji put pon 25.6.2012 18:56 (segregator).
17 godina
odjavljen
segregator kaže...
Friday kaže...
roary kaže...

...a pošto je scenarij i smisao čitave rasprave virtualizacija, vraćamo se na početak...što više jezgri, a takt najmanje bitan

Onaj Xeon koji si linkao je za radne stanice, kao što je npr HP Z220 CMT, a ne za servere (iako te ništa ne sprečava

Ovo podvučeno se kosi s time što ti tvrdiš... dakle nije bitno što više jezgri.

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...
segregator kaže...
Friday kaže...
roary kaže...

Ovo podvučeno se kosi s time što ti tvrdiš... dakle nije bitno što više jezgri.

Apsolutno nebitno...čovjek nigdje nije spominjao SQL server nego samo virtualizaciju

17 godina
odjavljen
segregator kaže...

Apsolutno nebitno...čovjek nigdje nije spominjao SQL server nego samo virtualizaciju

Nebitno??? Možda bi vrtio Super PI na virtualki... {#}

Freak Show Inc.
14 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Od komercijalnih AMD procesora, pogodnih za virtualizaciju, paše ti sve iz FX serije, ekvivalent 3550 ti je fx 8150, ali kako je njihova cijena podjednaka, sugeriram ti 8120, ili eventualno neku od braće 6100 ili 6200.  6100 ti je upola povoljniji od 3550, pa sa obzirom na budget biraj između njega i 8150, sa ni jednim od njih nećeš pogriješiti.

17 godina
Friday kaže...
segregator kaže...

Jedino ako bi vrtio superPI onda bi mu bio važan clock, da

14 godina

FX 8120 za 1250 kn keš u Protisu, end of story.

17 godina
odjavljen
segregator kaže...
Friday kaže...
segregator kaže...

Jedino ako bi vrtio superPI onda bi mu bio važan clock, da

Zanimljivo kako onda ne rade svi procesori na 1ghz ili manje ako je clock toliko nebitan... {#}

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...

Zanimljivo kako onda ne rade svi procesori na 1ghz ili manje ako je clock toliko nebitan... {#}

Očito postoji neki "sweet spot" i što se tiče frekvencija i što se tiče broja jezgri, a sve ovisno o namjeni

Pa tako ljudi uzimaju 4 jezgre za igranje, 2 za office rad, a 16+ za virtualizaciju...

Naravno da bi bilo bolje da i Interlagos sa 16 jezgri radi na 5GHz, ali je neko očito procijenio da bi

600W TDP donio neke druge probleme, a ne bi donio toliko koristi

17 godina
odjavljen
segregator kaže...
Friday kaže...

Očito postoji neki "sweet spot" i što se tiče frekvencija i što se tiče broja jezgri, a sve ovisno o namjeni

Pa tako ljudi uzimaju 4 jezgre za igranje, 2 za office rad, a 16+ za virtualizaciju...

Naravno da bi bilo bolje da i Interlagos sa 16 jezgri radi na 5GHz, ali je neko očito procijenio da bi

600W TDP donio neke druge probleme, a ne bi donio toliko koristi

Da, a ti cijelo vrijeme tvrdiš da je bitan samo broj jezgri a ne znamo čemu će virtualke služiti. Ja sam dao konkretan primjer u kojem je bitno imati CPU sa većom frekvencijom... (od spomenutih procesora)

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...

Da, a ti cijelo vrijeme tvrdiš da je bitan samo broj jezgri a ne znamo čemu će virtualke služiti. Ja sam dao konkretan primjer u kojem je bitno imati CPU sa većom frekvencijom... (od spomenutih procesora)

Pa ako ću se osvrnuti na to, kao programer sa 10 godina iskustva u najgorem segmentu nakon military primjena (bankarstvo)

tvrdim da je za SQL upite najvažniji

1. programer (viđao sam takve upite da bi zagušili i najjača superračunala na planeti, šteta što

nemam dara za pisanje ko Informatičar Starog Kova jer bi mogao 3 bloga napuniti)

2. diskovni podsustav

3. mreža

4. sve ostale komponente (RAM, broj procesora i jezgri, frekvencija procesora, keš procesora itd)

17 godina
odjavljen
segregator kaže...
Friday kaže...

Pa ako ću se osvrnuti na to, kao programer sa 10 godina iskustva u najgorem segmentu nakon military primjena (bankarstvo)

tvrdim da je za SQL upite najvažniji

1. programer (viđao sam takve upite da bi zagušili i najjača superračunala na planeti, šteta što

nemam dara za pisanje ko Informatičar Starog Kova jer bi mogao 3 bloga napuniti)

2. diskovni podsustav

3. mreža

4. sve ostale komponente (RAM, broj procesora i jezgri, frekvencija procesora, keš procesora itd)

S ovim napisanim se načelno slažem (pogotovo s točkom 1) ali postoje scenariji gdje mreža i diskovi nisu toliko bitni - npr server je u pogonu duže vrijeme i podaci su već uvelike izkeširani. Tvoj klijent (referent u banci) želi skorirati svog klijenta radi okvirnog kredita po tekućem računu (npr neka survival analiza). Po mreži će ići vrlo malo podataka - možda par kilobajta. U tom slučaju je itekako bitan procesor.

Iako, ako je neki od tvojih kolega napisao query tipa where nesto in (select nesto from...) , onda ti definitivno ni superračunalo ne pomaže...

Freak Show Inc.
14 godina
neaktivan

Ma biti će ovaj FX 8120 skroz OK. Virtualke mi trebaju za testiranje samih Server Rola od Windowsa Server 2008 R2 i sumLJam da ću u isto vrijeme čačkati nešto po dvije virtualke. Nekak si mislim da kad dignem 4-5 virtualki da će proc biti miran na 30% snage kad ništa ne diram. To mi je skroz OK. Neću se uopće baviti clockanjem procesora jer držim da za to nema opravdanja ako mi komp dobru većinu svog staža bude na ili ispod 30%.

Zašto bi itko želio clockati svoj procesor anyway? Po meni to radi samo ona ekipa koja ne razlikuje "ja želim" od "ja trebam" - online ratnici :))))))

1 2 hvala 0
17 godina
W1ck3d8u2z kaže...

Ma biti će ovaj FX 8120 skroz OK. Virtualke mi trebaju za testiranje samih Server Rola od Windowsa Server 2008 R2 i sumLJam da ću u isto vrijeme čačkati nešto po dvije virtualke. Nekak si mislim da kad dignem 4-5 virtualki da će proc biti miran na 30% snage kad ništa ne diram. To mi je skroz OK. Neću se uopće baviti clockanjem procesora jer držim da za to nema opravdanja ako mi komp dobru većinu svog staža bude na ili ispod 30%.

Zašto bi itko želio clockati svoj procesor anyway? Po meni to radi samo ona ekipa koja ne razlikuje "ja želim" od "ja trebam" - online ratnici :))))))

Clockaš računalo na kojem se igraš, a ova za serverske primjene bolje

downclockati nego overclockati, zbog stabilnosti...nije lijepo kad

ti se server sruši, a 1000+ nervoznih stranaka čeka na svoje novce :)

17 godina
neaktivan
W1ck3d8u2z kaže...

Nisi me skužio ;) Jako poštujem tvoj odgovor, ali ne mogu objasniti kako se toliko ljudi može kužiti u coolere (1220+ postova) a ne-kužiti se u procesore (0 postova u podosta dana).

Kako odabiru coolere, a ne kuže se u procesore? Čak štoviše, znajući jako malo o svome procesoru bacaju se u kupovinu coolera iako su već jednog dobili u boxu.

ovdje se ne radi uopce o tome da ljudi ne znaju nesto o svojim procesorima koje kupuju, nego vjerojatno ne znaju dovoljno o virtualizaciji, poput tebe sudeci iz postova koje si napisao.

Ono sto ti zelis je dodjeljivati fizicke jezgre samim virtualkama sto je glupost na kvadrat, pogotovo od jednog 3550 koji ima samo 4 jezgre i jos 4 logicke koje moze koristiti samo dok moze progurati vise instrukcija po taktu zajedno na jednoj jezgri. Takoder 8120 radi na vrlo slicnom principu gdje ima 4 fizicka modula koji mogu obraditi 2 int operacije ili 1 float.

Drugim rijecima 8120 je efektivno isto 4 jezgreni procesor obzirom da je valjda 80% operacija pri izvodenju OSa slozenog tipa te spada u float kategoriju.

Nadalje, vm manager na kojem ces vrtiti virtualke moze sam odredivati i davati virtualkama odredene resurse, te ti stoga ne treba ni 16GB rama da bi vrtio normalno 4 servera u svrhu kucnog testiranja. Virtualki ako naljepis 4gb rama,  vm manager joj moze dodjeliti samo onoliko koliko koristi, dok ce ostalo dodjeliti po potrebi, tako da 5 win servera po 4gb rama ce najcesce trosit ispod 5GB! Ista stvar se desava i sa procesorom, svakom kazes da smije koristit 2 jezgre, to ne znaci da moras imati procesor od 10 jezgri, dapace, 4 fizicke ce biti i previse jer iznimno rjetko ce se desit da serveri zahtjevaju max load u isto vrijeme po svim dodjeljenim jezgrama, a na ovaj nacin cak 2 virtualke mogu punom snagom vuci sto trebaju. Ukoliko dode do zahtjeva ostalih, vm manager ce napraviti load balance i neces ni primjetiti da fali snage. Dapace, server ce ti sjedit na doslovno 0-10% vecinu vremena.

Ako ides na amd, napravi si uslugu i uzmi phenom2 x4, a ako ces bas intela uzmi najjeftiniji quad i5 ako neces overclockat procesor i to je to. Radit ce ti racunalo potpuno jednako kao da imas 16 jezgreni procesor za tvoj slucaj.

Takoder, ako uzimas intela, vt-d ti ne treba, samo vt-x. vt-d sluzi za direktni pristup virtualke odredenom komadu hardvera, ali onda nista drugo ukljucujuci sam server nema pristup tome.

Kako god, ono sto su ti decki vec prije rekli, za vecinu toga ce ti biti disk usko grlo ukoliko ce biti iole opterecene virtualke u isto vrijeme. U tom slucaju bi bilo super postavit ih svaku  na svoj disk i rjesen problem, ili bar rasporedit na 2+ diska.

EDIT:

zasto overclockati procesor? pa jer dobijes performanse koje nisi platio :)

E sad, ako treba biti 99.9% dostupan,  normalno da to neces raditi, pa zato serveri ni nemaju tu mogucnost obzirom da donosi potencijalno vise stete nego koristi u odnosu na ulozene novce za nabavku dodatnog hardvera za nadomjestanje snage.

Xeon 3060 // Big Typhon VX // Abit IP35 // Crucial Ballistix 2x1GB ddr2 667 // Seagate Barracuda 7200.10 320GB // Club3D HD 3850 256MB // Terratec Cinergy 400 TV // Plextor PX-116A2 // Plextor PX-800A
Poruka je uređivana zadnji put uto 26.6.2012 13:08 (antrax).
17 godina
antrax kaže...

Ono sto ti zelis je dodjeljivati fizicke jezgre samim virtualkama sto je glupost na kvadrat, pogotovo od jednog 3550 koji ima samo 4 jezgre i jos 4 logicke koje moze koristiti samo dok moze progurati vise instrukcija po taktu zajedno na jednoj jezgri. Takoder 8120 radi na vrlo slicnom principu gdje ima 4 fizicka modula koji mogu obraditi 2 int operacije ili 1 float.

Drugim rijecima 8120 je efektivno isto 4 jezgreni procesor obzirom da je valjda 80% operacija pri izvodenju OSa slozenog tipa te spada u float kategoriju.

Sumnjam da OS koristi FPU za bilo što {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 26.6.2012 13:29 (segregator).
17 godina
neaktivan

podaci kojima aplikacije barataju su iznimno rijetko cjelobrojnog tipa sudeci po svemu sto sam ja za svog zivota vidio, sam OS po sebi nije ni kritican u principu jer ne trosi vise ili manje nista procesorskog vremena (malo se krivo izrazio vjerojatno) ;)

Xeon 3060 // Big Typhon VX // Abit IP35 // Crucial Ballistix 2x1GB ddr2 667 // Seagate Barracuda 7200.10 320GB // Club3D HD 3850 256MB // Terratec Cinergy 400 TV // Plextor PX-116A2 // Plextor PX-800A

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Friday kaže...

Za manje od 1000 kn možeš kupiti polovan i7 procesor (npr 920-ku). To bi ti poprilično dobro "žvakalo" tvoje virtualke a na ploči ćeš imati više nego dovoljno slotova za ubosti memoriju.

LOL to je gore od ovog x4 965, koji je preskup btw, em vise trosi em nije bolje za ono sto trazi. ON trazi pocetnicku virtualku tako da neki stari x2 i 8gb jeftinog ddr2 bi mu bilo idealno za 600kn + ploca ~700kn kad bi nabavio sve odjednom ... a za neki pravi stroj ili c32 ili s2011 platforma

17 godina
protjeran
Friday kaže...

Ovisno za koju primjenu. Ako stvarno treba nezavisan stroj na kojem ce vrtiti dovoljno virtualki a da se resursi ne kolju onda mu je bolje imati vise jezgri na niskom taktu da sam server manje trosi i kojem se jezgre mogu prema potrebi ukljuciti kad zatreba snage. Nego imati neki quadcore na 3ghz gdje sve jezgre stalno rade a procesor sam ima duplo veci tdp od nekog s 8-/12-jezgrenog.

17 godina
odjavljen
gljinoliga kaže...
Friday kaže...

Za manje od 1000 kn možeš kupiti polovan i7 procesor (npr 920-ku). To bi ti poprilično dobro "žvakalo" tvoje virtualke a na ploči ćeš imati više nego dovoljno slotova za ubosti memoriju.

LOL to je gore od ovog x4 965, koji je preskup btw, em vise trosi em nije bolje za ono sto trazi. ON trazi pocetnicku virtualku tako da neki stari x2 i 8gb jeftinog ddr2 bi mu bilo idealno za 600kn + ploca ~700kn kad bi nabavio sve odjednom ... a za neki pravi stroj ili c32 ili s2011 platforma

Za razliku u cijeni između ddr2 i ddr3 ti glava eksplodira...

Freak Show Inc.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice