Matična i Procesor unutar 1000 kuna - AMD

poruka: 24
|
čitano: 5.583
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Dragi bugovci i geekovi na ovom forumu, trebam vašu pomoć i zahvaljujem vam unaprijed na vašoj pomoći...

Svom prijatelju pokušavam pomoći oko nadogradnje kompjutera, ali to je teško jer hardverska raznolikost nije tako velika kao drugdje izvan regije bivše jugoslavije(osim Slovenije, naravno) i naravno nema previše izbora kada imaš malo novaca na raspolaganju.

Ja sam gledao, procjenjivao i gledao isplativost nadogradnje njegovog kompjutera. Uspio sam riješiti za grafičku karticu, sada trebam samo matičnu i procesor. Preferiram AMD jer je naravno jeftinije i mogu ići na procesore sa više od dvije jezgri, matične i procesori su jeftini A;D-ovim putem. Mene brine kvaliteta matičnih ploća za cijenu i da imam dovoljno za četverojezgreni procesor ako je moguće. Znam da za taj i taj model procesora negdje je najjeftinije ali i možda trojezgreni procesor nije loša ideja ako potrošnja po jezgri manja.

Znam da već idem polako izvan teme ali objašnjavam kompletnu situaciju...

Moj prijatelj ima procesor Intel Pentium Dual-Core E6600 i naravno matičnu sa pripadajućim socketom 775(?). Ja sam tražio gdje je najjeftinije i pomoću bug-ove sekcije gdje upišeš tu i tu komponentu pa ti pokaže gdje je najjeftinije, ali zadaje mi glavobolje što sam neodlućan i neznam što je sve dostupno u Zagrebu. Negdje ima a negdje nema taj i taj procesor.

Nadam se da neko od vas ima dosta znanja i iskustava u tome i tražim vašu pomoć jer me boli glava od ovoga a tek mi je 17.

"moj komp je kanta"
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 21:56 (iamaloner95).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Uzmi Athlon x4 740 ili x4 750k i ploču  AsRock FM2A75M-DGS ili AsRock FM2 FM2A75 PRO4.

Drugi procesor i druga matična ploča su bolji izbor, ali šta god uzmeš nećeš pogriješiti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 22:59 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Hvala na odgovoru, ali zašto FM2 a ne AM3/AM3+ koji ima bolji put za nadogradnju?

"moj komp je kanta"
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Zato što ti je budžet samo 1000kn, a najjeftiniji Phenom x4 je 650 kn i onda bi morao uzeti šrot ploču na kojoj nije preporučljivo clockati procesor i koja nema SATA III i USB 3.0 i Phenomi su stvarno već stari procesori, a FX procesori ne stanu u tvoj budžet. S druge strane socket FM2 ima budućnost i novi Athloni su podjednako jaki kao i x4 Phenomi, a na pločama koje sam ti predložio može se pristojno clockati i imaju SATA III, USB 3.0 i 2x PCI E za dvije grafe.

Athlon x4 750k ima otključan množitelj tako da ga je lako clockati i bićeš s nijme zadovoljan godinama.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 22:57 (Mile 74).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Slažem se da imaju budučnost, makar moj prijatelj nema podršku za USB 3.0 zbog svojeg kučista... Vjerojatno ću otići tvojim predloženim putem, hvala. Nije tako skupo putem AM3/AM3+ puta, stane u čak unutar 950 kuna... Ali tvoj je bolji.

Makar me malo brine kada bi htio nadograditi biti će skuplje, mislim sljedeća logična opcija je "Richland" a najbolji će koštati više od 1000kuna, moj prijatelj može kupiti Radeon HD 7670 ako proda GTS 450 jer Richland APU može ići u Dual Graphics sa 7670-icom.

"moj komp je kanta"
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

samo jedno pitanje, dali je AMD A10 5800K + AsRock FM2 FM2A75 PRO4 dobar izbor za te pare ili da idem na I3 3220?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Svi AMD procesori kad izađu imaju relativno visoku cijenu i kako mjeseci prolaze tako im i cijena pada. SATA III i USB 3.0 su sada već standardi bez obzira što na kućištu ima samo USB 2.0, sa stražnje strane kućišta će imati USB 3.0 za stikove i vanjske hardove koji su 3.0.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Matična i Procesor unutar 1000 kuna - AMD
Darko92 kaže...

samo jedno pitanje, dali je AMD A10 5800K + AsRock FM2 FM2A75 PRO4 dobar izbor za te pare ili da idem na I3 3220?

I jedna i druga opcija je podjednako dobar izbor, tako da je na tebi da odlučiš što želiš.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 23:14 (Mile 74).
13 godina

ok zahvaljujem :)

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Darko92 kaže...

Ako ne planiraš kupiti grafičku da, kupi 1866 ili čak 2133mhz DDR3 RAM ako znaš natjerati 5800k da to iskoristi, Richland serija će odmah iz kutije iskoristiti 2133mhz DDR3 RAM. Bolje ti je da kupiš ovako kako je ovaj tu predložio. Onda kupiš Radeon HD 7670 pa kasnije kada se spusti cijena kupis Richland AMD A10 6800k APU. Imaš jeftinu zvijer.

i3 3220 je ok procesor, sa 7870 možeš igrati Battlefield 3 na ultra u 1080p ali to je samo dvojezgreni procesor. Rađe si kupi FX 4300 pa OC ili 6300 jer je bolje za praktički isto ili sitno više para. 2 do 4 jezgri više što je dobro ako radiš video editiranje i te stvari. Kao i multitasking npr imaš video, webbrowser i igru otvoreno u isto vrijeme.

"moj komp je kanta"
13 godina
neaktivan

Idi na vise jezgri isplativije je,jer u dansanje vrijeme s 2 jezgre nemozes bas nesto.

Tamo negdje u srcu Balkana, moja ljubav moja lijeva strana.
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 23:20 (WrongType).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Mile 74 kaže...
Darko92 kaže...

I jedna i druga opcija je podjednako dobar izbor, tako da je na tebi da odlučiš što želiš.

Pa nije tak u praksi fučkaj ga,Nevinašce trenutno je A10-5800K malo skuplji od i3 3220(HD 2500 GPU kao i na dolnjem videu) kolko ja vidim no to nije ništa čudno. Navedeni AMD APU je bolji ili balansiran proizvod bez dileme, a taj Intel i3 je procesorski dobar ali njegov GPU je itekak čokljav i onda ništa od ugodnog igranja igrica.{#}

Kad se radi o igranju igrica na A10-5800K, to ide bez problema a uz sve to taj APU je potpuno otključan za klokanje bilo GPU ili CPU pa onda imaš za badave znatno bolje performanse.Cool

http://www.bug.hr/forum/topic/komentari-it-vijesti/pentiumi-ivy-bridgeu/162481.aspx?page=0&jumpto=3140898&sort=asc&view=flat

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 23:53 (rambox).
13 godina

super ljudi puno hvala :)

ma onda idem na 5800K stavim 1866mhz rame i meni dosta za sada a poslije upiknem neku grafu

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan
Darko92 kaže...

super ljudi puno hvala :)

ma onda idem na 5800K stavim 1866mhz rame i meni dosta za sada a poslije upiknem neku grafu

Pogledaj po netu ako je isplativo da kupiš 2133mhz DDR3 RAM ako donosi značajno više performansi nego 1866mhz. Čak i da ne kupi pa kasnije kupiš AMD 6800k kada izađe i spusti cijena za par mjeseci jer nećeš morat tweakat da iskoristi 2133mhz RAM. Krajem 2013 vjerojatno će izaći Kaveri, značajno bolji od Richlanda sigurno i vjerojatno će koristiti DDR4 RAM !

"moj komp je kanta"
13 godina

ma budem još pogledo dali mi se to isplati kupovat za par fps-a više

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
rambox kaže...
Mile 74 kaže...
Darko92 kaže...

Pa nije tak u praksi fučkaj ga,Nevinašce trenutno je A10-5800K malo skuplji od i3 3220(HD 2500 GPU kao i na dolnjem videu) kolko ja vidim no to nije ništa čudno. Navedeni AMD APU je bolji ili balansiran proizvod bez dileme, a taj Intel i3 je procesorski dobar ali njegov GPU je itekak čokljav i onda ništa od ugodnog igranja igrica.{#}

Kad se radi o igranju igrica na A10-5800K, to ide bez problema a uz sve to taj APU je potpuno otključan za klokanje bilo GPU ili CPU pa onda imaš za badave znatno bolje performanse.Cool

@rambox, uvjek me nasmiješ svojim osebujnim riječnikom.

Neznam zašto, no ja sam ga shvatio da želi uz proc i MBO uzeti i neku grafu. Baš čudno kako sam ja to sebi zamislio.

No nema veze. 

Sve što si rekao je istina{#} i evo stojim ispravljen.Smijeh

17 godina
Mile 74 kaže...

@rambox, uvjek me nasmiješ svojim osebujnim riječnikom.

Neznam zašto, no ja sam ga shvatio da želi uz proc i MBO uzeti i neku grafu. Baš čudno kako sam ja to sebi zamislio.

No nema veze. 

Sve što si rekao je istina{#} i evo stojim ispravljen.Smijeh

A čuj čim je on spomenul A10-5800K,Nevinašce i neku matičnu uz njega no zanima ga kak taj APU izgleda u usporedbi sa i3 3220 zna se.U tom trenutku odma treba navest najbitnije, a to je uloženo i dobiveno u praksi šta ko nudi na pladnju jer to forumaš nije znao da je ne bi nit pital i onda je sve jasno ko dan jel.Smijeh

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
15 godina
neaktivan

Koji od ova dva procesora da uzmem, da li oba dva imaju 4 fizičke jezgre i koju matičnu do max 450kn?

AMD Athlon II X4 750k BOX BLACK Edition, FM2,3.4GHz, 4MB, Quad Core - 640kn

AMD Phenom II X4 955 BOX Black Edition, AM3, 3.2GHZ,8MB, QUad core - 700kn

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Već je odgovoreno na vrhu ove stranice i navedeno zašto. Evo što bih ja uzeo na tvom mjestu: x4 CPU,  MBO.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Koja je od ove dvije ploče GA-990FXA-UD5 ili M5A99X EVO R2.0 bolja, stabilnija za overclock FX 6300?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Gigabyte je bez truna sumnje bolja ploča za OC. Zašto kod nas nema UD5 a kod vas ima ? 

12 godina

nema ni kod nas ali Pero naručuje iz Srbije

14 godina

Koliko to košta Peru iz Srbije ??

12 godina
To neznam, ali kad sam trazio CPU našao sam na netu ovo u vezi PIK-a

Generalno pouzdani su Didi_Sa (Sarajevo), Perop (Bijeljina) sa pika..

Rade sa novom robom iz Srbije, uglavnom kupljena u Emmi.rs, znam da Didi u slucaju kvara uzima komponentu i daje ispravnu a on je vraca za Srbiju u radnju gdje je kupljena..

Slicno radi i Perop koji je i malo jeftiniji od Didija..

Uostalom kontaktiras ih i sve dogovoris sa njima..
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice