Mali tutorijal o procesorima (za početnike)

poruka: 528
|
čitano: 313.099
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Mali tutorijal o procesorima (za početnike)
ford eleanor kaže...
logi510 kaže...

jer kad mjenjam proc samo izvadim stari i ubacim novi ili moram jos nesta?

Koji procesor misliš staviti i koji ti je trenutni bios na matičnoj?

Vjerojatno ćeš morati staviti najnoviji bios na ploču.

Sa trenutnim procom moraš staviti najnoviji bios.Kada to napraviš onda ide novi proc

mislim stavit phenom II x4 945 ili 955BE..neznam koj je bios..to kad je komp sastavljen 2009 od tad nije dirano nista..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
ford eleanor kaže...
logi510 kaže...
ford eleanor kaže...
logi510 kaže...

jer kad mjenjam proc samo izvadim stari i ubacim novi ili moram jos nesta?

Koji procesor misliš staviti i koji ti je trenutni bios na matičnoj?

Vjerojatno ćeš morati staviti najnoviji bios na ploču.

Sa trenutnim procom moraš staviti najnoviji bios.Kada to napraviš onda ide novi proc

mislim stavit phenom II x4 945 ili 955BE..neznam koj je bios..to kad je komp sastavljen 2009 od tad nije dirano nista..

Skini program cpu-z i on će ti očitati koji ti je bios na ploči.

Trebao bi onda imati barem F9 bios

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3038#bios

pise da je F2 verzija

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

a kako se formatira u to fat32 ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
ford eleanor kaže...
logi510 kaže...

a kako se formatira u to fat32 ??

Ja sam flashao pomoću usb sticka koji je uglavnom sam po sebi fat32(kada spojiš usb i komp ga prepozna-desni klik mišem-svojstva i vidiš u kojem je formatu)

Skineš F9 bios sa stranice koju sam ti dao-ekstrakstaš ju negdje i onaj dio gdje piše F9 kopiraš na usb

evo flasho sam i sad imam f9 verziju..jer sad mogu samo izvadit stari proc i stavit novi?

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 15:17 (logi510).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Neznam dali sam pogodio temu(ako nisam molim da je moderatori premjeste),ali zna li netko nesto o novim amd procesorima kodnog imena STEAMROLLER? vidim da po forumima se pise da ce bit na 28nm izraden,trositi manje struje i biti do 30% jaci od piledrivera.

The Piledriver architecture should already be an improvement but in 2013 AMD hopes to introduce Steamroller which should be an even bigger improvement. These chips would build on Bulldozer and Piledriver architecture but should again be faster and consume less watts. The bottlenecks in Bulldozer and Piledriver are e.g. the shared fetch and decode hardware in the front-end. In Steamroller the decode hardware is doubled, which means the rest of the core doesn’t have to wait for instructions. The fetch hardware remains shared between cores. With all the changes, AMD expects a 30% increase in performance.---Ovo me posebno veseli!

AMD also improved the shared floating point unit which each Steamroller module has. The FPU still has the same execution capabilities, but it has become smaller. Also the MMX unit and 128-bit FMAC pipes share some hardware. With the reduction of the pipeline resources AMD hopes to deliver the same throughput while consuming less power and smaller hardware, something that already should have been done in Bulldozer and Piledriver CPUs.
Also cache of the CPUs has been changed, L1 cache sizes have gone up and also the interface between L1 and L2 cache has been improved. Even better, L2 cache memory that isn’t used can be turned off which should result in less power usage.
The first products using the Steamroller architecture should appear in 2013, and should bring AMD less power consuming but more powerfull processorcores which can be used in AMDs upcoming APUs. In 2014 AMD will introduce another new architecture: Excavator with, you guessed it, even better performance
<3Ako sam ti pomogao stisni HVALA <3, Madridista para siempre!

0 0 hvala 0
12 godina

kolko bi vrjedio amd phenom II X4 955 BE star godinu dana?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
logi510 kaže...

kolko bi vrjedio amd phenom II X4 955 BE star godinu dana?

500kn.

13 godina
neaktivan

Imam jedno pitanje.Moja matična ploča je Fujitsu Simens D2581-A1.Zanima me mogu li na ovu matičnu staviti Core2 Quad procesor?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Jel bi x4 740 mogla gurati msi hd 7850

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

želim kupiti intel core i7 3970x i sad malo gledam po internetu i u nekoliko dućana sam vidija da ima box verzija i tray verzija. može li mi iko objasnit kakva je razlika između te dvi verzije

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
pozdrav,zanima me da li se uz procesor u box pakiranju dobije ventilator za hladenje procesora?
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da

13 godina

bok ljudi ja sam pocetnik moze mi neko objasnit,ovako naprimjer procesor trojezgreni od 3.2 ghz dali su to 3 jezgre od 3.2 ghz il 3.2ghz podjeljenja na 3 jezgre da brze radi? molim objasnjenje :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
jura249 kaže...

bok ljudi ja sam pocetnik moze mi neko objasnit,ovako naprimjer procesor trojezgreni od 3.2 ghz dali su to 3 jezgre od 3.2 ghz il 3.2ghz podjeljenja na 3 jezgre da brze radi? molim objasnjenje :D

3 jezgre od 3.2 ghz

TROLLBUSTER i službeni distributer pr0n fotografija // na glupe postove i pitanja odgovaram sa: ke???? // besplatno gledam u kristalnu kuglu i otkrivam koje su vaše komponente :)
16 godina

To bi bile 3 jezgre na 3.2 GHz. Mada imaš procesore koji podižu radni takt 1 ili čak i 2 jezgre ovisno o opterećenju, ako se ne varam.

EDIT: A to automatsko podizanje radnog takta jezgre ovisi i o aplikaciji koja je pokrenuta. Recimo imaš četverojezgreni procesor, a trenutno radiš sa aplikacijom (igrom recimo) koja ne podržava 4 ili recimo niti 2- jezgrene procesore, e tada procesor može podići radni takt 1 jezgre tj. one koja se koristi radi boljih performansi.

Ako griješim neka me netko ispravi.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 22:12 (Izzy).
13 godina

hvala na odgovoru,moze jos ovo,dali na ovoj konfi mogu igrati sve nove igrice za high? amd: X4 740

mbo:MSI A75 P33

ram:TRANSCEND 4GB 1600 MHZ

hdd:HGST DEKSTAR 500 GB

GPU:SAPPHIRE HD 7850 1GB DUAL FAN

LG GH24NS95 SATA

napajanje:FORTRON HEXA 400W 80+

kuciste:NAVIATEC AT

16 godina

Hm, evo rekao bih da bi mogao, ali baš HIGH, a ne recimo Very high ili Ultra. Iako mi se čini da bi i na tim postavkama išlo, ali ne glatko. Uglavnom ne mogu ti ništa garantirati, ali sigurno ne bi trebao puno sniziti postavke. To je onako jedna procjena od oka.

EDIT: To sam rekao pod pretpostavkom da misliš igrati na FullHD monitoru, odnosno rezoluciji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 22:22 (Izzy).
12 godina
neaktivan

Jel Intel Core i5 3350P loš zato jer nema svoj GPU ?

0 0 hvala 0
16 godina

Nije. Zašto bi bio? Jedino da ti baš treba procesor sa integriranom grafikom.

13 godina
protjeran
jura249 kaže...

hvala na odgovoru,moze jos ovo,dali na ovoj konfi mogu igrati sve nove igrice za high? amd: X4 740

mbo:MSI A75 P33

ram:TRANSCEND 4GB 1600 MHZ

hdd:HGST DEKSTAR 500 GB

GPU:SAPPHIRE HD 7850 1GB DUAL FAN

LG GH24NS95 SATA

napajanje:FORTRON HEXA 400W 80+

kuciste:NAVIATEC AT

Ako planiras Online MMO ili BTF 3 onda ces trebati jos memorije - inace je ok - na high vecinu ponesto na ultra ali neke neces moci!

12 godina

Jel se moze kakav Intelovac bacit na MOJ PC?

Ali da je jaci od ovog trenutno sta imam oko 600 kuna

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Endymon kaže...

Jel se moze kakav Intelovac bacit na MOJ PC?

Ali da je jaci od ovog trenutno sta imam oko 600 kuna

Na ovu maticnu nemoze - tebi bi dobro dosao phenom 955 be -

13 godina
protjeran
Jel za gaming bolji AM3+ ili FM2 socket ?

0 0 hvala 0
14 godina

AM3+.

12 godina
neaktivan

Pozdrav, zanima me nadogradnja procesora na mom laptopu

Dell Latitude D820 trenutno ima procesor T2400 sa dvije jezgre po 1.83ghz(2M cache i 667FSB) i 2gb RAM ddr2

Instalirao sam Windows 7 32-bit na njemu ali tijekom update i instalacija procesor je totalno iskorišten i skroz spor

Gledao sam na netu na ovom laptopu je moguća nadogradnja procesora pa me zanima da li bih dobio koliko da ugradim u njega T7400 koji ima 4M cache i 2.16ghz i 64bitni je(naime istraživao sam i to je jedan od najjačih procesora koji ide u ovaj laptop, jači je T7600 koji ima razliku samo u brzini sa 2.33ghz, ali taj ne mogu pronaći valjda je rijedak a sigurno i skuplji)

Navedeni T7400 mogu nabaviti za 200-tinjak kuna

Lijep pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Nema komentara :/

Šteta stručnije mišljenje bi mi dobro došlo

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.3.2013 18:45 (Iksoner).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ak se nebi clockao i7, jel dovoljno uzet 3770?

Isto tako, ako se nebi clockao, jel ima smisla ic na njega umjesto na i5 3570?

12 godina
neaktivan

Imam pitanje, zanima me koji je procesor brži i bolji, npr. prvi procesor ima jednu jezgru od 20 GHz (znam da ne postoji), a drugi ima četri jezgre po 5 GHz koji bi onda bio brži, ako su oba dva ista osim što imaju više ili manje jezgra.

Poruka je uređivana zadnji put pet 19.4.2013 12:52 (Ivan77Ever).

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Ivan77Ever kaže...

Imam pitanje, zanima me koji je procesor brži i bolji, npr. prvi procesor ima jednu jezgru od 20 GHz (znam da ne postoji), a drugi ima četri jezgre po 5 GHz koji bih onda bio brži, ako su oba dva ista osim što imaju više ili manje jezgra.

Odgovr nije tako jednostavan, tj performanse procesora neovise samo o njegovoj arhitekturi, taktovima broju jezgri itd, performanse ovise i o ''onome'' na cemu sa time procesorom radis, dakle optimizacija i također ovise o naravi ''onoga'' na cemu radis (igre benchmarci itd) recimo jedan intel i5 3570k je u igrama rangu fx 8350 iako fx 8350 ima 8 jezgri na visim frekvencijama od i5 koji ima 4 jezgre na nizim frekvencijama a opet i5 daje naj cesce bolje rezultate od 8350 u igrama dok je u sintetickim benchmarcima obrnuta stvar - tu fx 8350 daje bolje rezultate. Dakle ovisno o namjeni i naravi ''onoga'' na cemu testiras ta dva teoretska proca koja si naveo.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice