Mali tutorijal o procesorima (za početnike)

poruka: 528
|
čitano: 311.115
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Da ne otvaram novu temu, pitat ću ovdje.

Trenutno imam e2200 koji i nije baš stvoren za igre, pa me zanima koji bi procesor bilo bolje kupiti umjesto e2200:

E5200 ili E8200? Mislim da razlike i nije baš nešto ,a razliku u cijeni, naravno rabljenog zna biti oko 100kn. Procesor neću OC-at i služit će većinom za igre.

Mislio sam q6600 ,ali mi matična možda neće podržati ,ali i napajanje jer vuče 105w dok E8200, E2200 itd. 65w.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Imam pitanje kakva je razlika:i5 2300 i i5 2500k? 

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: Mali tutorijal o procesorima (za početnike)
BonIX kaže...

Imam pitanje kakva je razlika:i5 2300 i i5 2500k? 

i5 2500K ima veći takt i otključan množitelj. 

14 godina
neaktivan

Znaci brzi je i jaci?? kolko se moze i5 2500k OC a kolko i5 2300?

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
BonIX kaže...

Znaci brzi je i jaci?? kolko se moze i5 2500k OC a kolko i5 2300?

i5 2300 se zapravo i ne može overclockirati zbog Sandy Bridge arhitekture i zaključanog množitelja, dok i5 2500K može ići negdje do 4,9 Ghz. 

15 godina
dv14 kaže...

Trenutno imam e2200 koji i nije baš stvoren za igre, pa me zanima koji bi procesor bilo bolje kupiti umjesto e2200:

E5200 ili E8200? Mislim da razlike i nije baš nešto ,a razliku u cijeni, naravno rabljenog zna biti oko 100kn. Procesor neću OC-at i služit će većinom za igre.

Mislio sam q6600 ,ali mi matična možda neće podržati ,ali i napajanje jer vuče 105w dok E8200, E2200 itd. 65w.

17 godina
dv14 kaže...
dv14 kaže...

razlike između e2200 i e8200 mora biti. ako se taj procesor može nabaviti po povoljnoj cijeni go for it....

ako je cijena nerazumna ušparaj pa onda novi proc i matična

13 godina
neaktivan

Edit: dupliran post

Poruka je uređivana zadnji put sub 15.10.2011 17:53 (anndrej).
13 godina
neaktivan
yamadado kaže...

Može kakvo objašnjenje za integriarani grafički sustav na procesoru?

Da li je to isto kao nekad integrirane grafičke na matičnoj?

Da li se mogu instalirati bolje grafičke uz takav procesor i koliko je to dobro/loše za konfiguraciju?

Pitam jer me zanimaju i5 procesori a vidim da su svi sa tim grafičkim.

Da li za grafičke programe i neke zahtjevnije igrice imate kakav prijedlog kombinacije matična/procesor/grafička za što manje hr novaca?

Početnik sam kao i ti, tako da sve ove informacije uzmi sa rezervom ili se nadam da će me ispraviti netko od ovih iskusnih ako(kad:) pronadju kakvu glupost u mom postu.

- Da li je to isto kao nekad integrirane grafičke na matičnoj?

Nije baš sasvim isto ali ima neke sličnosti. Takvi integ. graf. sustavi su nastali radi niže cijene u konačnici za nezahtijevnije korisnike.

Mogu se instalirati dodatne grafičke kartice i podesiti sistem tako da koristi ili GPU iz procesora kod nezahtijevnih graf. situacija radi manje potrošnje ili GPU sa grafičke kartice ili obadvije grafičke jedinice istovremeno u CrossFire konfiguraciji.

Ovo zadnje ne donosi baš uvijek poboljšanje .tj veči FPS(sličica u sekundi) u nekim igrama čak i smanji FPS.

- Pitam jer me zanimaju i5 procesori a vidim da su svi sa tim grafičkim.

Ako te zanimaju SandyBridge i5 procesori, ne trebaš dalje tražiti, izabrao si savim lijepu močnu ne baš jeftinu kombinaciju.

- Da li za grafičke programe i neke zahtjevnije igrice imate kakav prijedlog kombinacije matična/procesor/grafička za što manje hr novaca?

Hmmm... bolji prijedlog, to izgleda ovisi o ukusu (zezam se:))) čitajući ovaj forum, za igrače je ekonomski magična kombinacija AMD Phenom II X4 (četiri jezgre) + neka grafička kartica od ~1000 kn

Za grafičke programe i 3D renderiranje i obradu videa i igranje (na kraju), opet čitajući ovdje po forumu ispada da je bolja verzija Intel SandyBridge procesor npr. i5 2400 + neka grafička kartica od ~1000 kn

Ako još imaš neke pretenzije da "zavrćeš uši" procesorima tj. da ih "nasviravaš" tada moraš razmisliti i o boljoj matičnoj ploči (npr. broj faza u napajanju procesora) i dovoljno "sočnom" napajanju, žeščem hladnjaku na procesoru i u slučaju Intela, procesor sa otključanim množiteljem recimo i5 2500K .... što dodatno podiže cijenu.

Ako si pak nezahtijevan grafičar ili/i igrač tada bi doista jeftina kombinacija bila AMD APU serija Liano procesora npr. AMD A8-3850 bez dodatne grafičke kartice za početak, jedino moraš paziti da uzmeš "bržu" DDR3 memoriju, jer direktno utječe na brzinu grafičkih perfomansi.

14 godina
odjavljen

Jedno pitanje, dali je ovaj procesor (vidi slike) dvojezgreni ili jednojezgreni?

R.I.P Tupac 1971. - 1996.

0 0 hvala 0
17 godina
footballer kaže...

Jedno pitanje, dali je ovaj procesor (vidi slike) dvojezgreni ili jednojezgreni?

dvojezgreni procesor

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.2.2012 19:41 (igy).
14 godina
odjavljen

Neznam, to mi je od susjeda proc.

0 0 hvala 0
17 godina
footballer kaže...

ti procesori s oznakom D su dvojezgreni

14 godina
odjavljen

Hvala!

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

Moze li mi itko odgovoriti koje postavke da koristim kad testiram procesor sa linX-om ? Hvala unaprijed.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav. Imam pitanje u vezi paste na procesoru, znaci meni je ostalo na nekim djelovima paste al ima vec djelova di je uopće nema dal to smeta sta i moram li je mijenjat? ako moram mijenjat kako da je promjenim?

limboLIVE98
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Pa ako si vec skinuo hladnjak , onda bi bilo dobro da i promjenis pastu. Ocisti procesor i hladnjak od stare paste i na procesor stavi novu pastu u kolicini zrna riže, stavi hladnjak na njega i namontiraj na maticnu!

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ok a jel moram po cjelom procesoru razmazat il samo npr. na sredinu pa da onda kad stavim hladnjak se razmaže ?

limboLIVE98
15 godina

Pa mozes stavit u sredinu u kolicini zrna rize pa da hladnjak razmaze, a mozes i ti razmazat po procu, vise-manje je svejedno!

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

ok sve do sad sam skuzio a sad mi jos sam reci koju od ovih pastada kupim http://www.protis.hr/products/search?exp=pasta ?

limboLIVE98
15 godina

Osobno koristim Arctic Silver 5 i meni je odlicna , a kaj se tice ovih iz Protisa uzmi ovu Zalmanovu !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ok hvala a daj mi jos sam reci ak npr kupis neku losu pastu kaj ti se moze desit?

limboLIVE98
15 godina

Pa vjerojatno ce ti bit malo vise temp. od neke kvalitetnije paste !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
cpu

e ljudi ovako imam jedno pitanje u vezi procesora imam intel celeron e3300 kada sam ga samo kupio u konfiguraciji mi je pisalo da je DUO ali kad sam ponvo digao sistem tog vise nema pa se pitaam jel rade oba jezgra e sad mi pise samo intel celeron e3300 cpu 2.50ghz 2.50 ghz

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

ok tnx, a jel onda mogu odma promjenit pastu i na grafičkoj ?

limboLIVE98
14 godina
neaktivan
AsAsiN kaže...

ok tnx, a jel onda mogu odma promjenit pastu i na grafičkoj ?

Kad si zadnji put mjenjao?

We Are Anonymous We Are Legion We Do Not Forgive We Do Not Forget
14 godina
neaktivan

na grafičkoj ili procu? ustvari nikad nisam mjenjao pastu ni na procu ni grafičkoj xD, a imam proc 2-3 godine (C2D E7200) i grafičku 3 godine (HD 4650 Sapphire)

limboLIVE98
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.2.2012 20:23 (AsAsiN).
14 godina
neaktivan
AsAsiN kaže...

na grafičkoj ili procu? ustvari nikad nisam mjenjao pastu ni na procu ni grafičkoj xD, a imam proc 2-3 godine (C2D E7200) i grafičku 3 godine (HD 4650 Sapphire)

Promjeni, koje su ti temperature u loadu?

We Are Anonymous We Are Legion We Do Not Forgive We Do Not Forget
13 godina
neaktivan
igy kaže...
footballer kaže...

jel onda moj CELERON D dvojezgereni ili?

Tražim starije BUG-ove...na PP...
15 godina
neaktivan
VALVE kaže...
igy kaže...
footballer kaže...

jel onda moj CELERON D dvojezgereni ili?

tvoj proc je jednojezgreni.pogledaj.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice