Koji CPU cooler kupiti? izdvojena tema

poruka: 7.968
|
čitano: 1.732.986
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: CPU hladnjaci i ventilatori P&O
15 godina
neaktivan
Re: Koji CPU cooler kupiti?
nicky.sl kaže...

Sigurno ga nisi dobro spojio jer nema logike da jedan radi a drugi ne na istom konektoru.

Ok, postoji mogućnost, ali baš da sam deset puta krivo spojio nebih rekao. Zato i pitam. Još što mi je bilo čudno kad smo kod njega spojili dosta se sporije vrti. Ovaj što sam kod sebe uštekao dok nisam podesio brzinu u BIOS-u vrtio se na punoj brzini.

12 godina
Koji CPU cooler kupiti?

Ima garu pa goni na servis

Sami sebi smo najveci neprijatelji
Moj PC  
1 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Znači ako se spaja na 3 pinski neću znači moći podešavat brzinu vrtnje tog ventilatora? Jel bi isto vrijedilo ako bi i taj neki splitter nabavio koji ga prebacuje s 4 pinskog na 3 pinski?

U biti koliko sam sad skužio, mogao bih uzeti samo kabel koji će ga prebacit s 4 pinskog na 3 pinski. Ostaje li mu onda mogućnost PWM-a odnosno podešavanja brzine vrtnje u BIOS-u?

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2015 16:17 (Lik).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Meni treba nekakav ovakav SPLITTER onda. Nešto što omogućava sinkronizaciju preko jednog fan chassisa na ploči, što bi reklo da ću jednom postavkom tog fan chassisa postavit brzinu vrtnje za sve ventilatore koje spojim na taj splitter. Bi li to bilo tako?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Da. Ako spojiš recimo tri venta na jedan 4 pin adapter pomoću splitera onda to matična vidi kao jedan vent i sva tri venta ti se onda vrte sinhronizirano. Inače. 4 pin vent i kad se spoji na 3 pin priključak na matičnoj se može regulirati brzina pomoću software-a ako to podržava matična.

15 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Jel postoji nacin osim nabavke potenciometra za prosirenje 3 i 4 pinskih konektora?

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Da. Ako spojiš recimo tri venta na jedan 4 pin adapter pomoću splitera onda to matična vidi kao jedan vent i sva tri venta ti se onda vrte sinhronizirano. Inače. 4 pin vent i kad se spoji na 3 pin priključak na matičnoj se može regulirati brzina pomoću software-a ako to podržava matična.

Znaš li možda ovako leteći bez da tražiš neki software koji bi moja matična podržavala ako ima tu mogućnost?

14 godina

Ja koristim Speed Fan za takve stvari. A što se tiče kontrole 4 pin venta na 3 pin socket-u to ti ovisi o matičnoj. Gigabyte matične imaju tu opciju, ne znam sada napamet za ostale. Ja mogu na 3 pin konektoru kontrolirati okretaje i pomoću BIOS-a i pomoću Speed fan-a ali ne podržavaju to sve ploče. 

12 godina
Asusice mogu kontrolirati i 3 pin ventove
15 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Moja ploča je ASRock Z77 PRO4.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Koji CPU cooler kupiti?

Bolje matične mogu kontorlirati 3 pinske i 4 pinske (pwm) ventove i na 3 pinskom konektoru, ali to je onda kontrola putem regulacije napona. Ne ponašaju se svi PWM ventovi idealno regulirajući se putem kontrole napona, niti se na taj način mogu idealno kontrolirati. PWM kontrola je neusporedio bolja. PWM ventovi se kontroliraju 4 pinskim konektorom. Ako se stavlja više pwm ventova na jedan konektor, (putem splittera) poželjno je da su identični. Ako se mješaju različiti ventovi regulacije ne treba biti idealna.

Ja sam mješao AC 12cm i AC 8cm ventove i nije se pokazalo idealno. 8cm (PWM) vent se vrtio osjetno brže od 12cm(PWM).

Zaključak: za 4 pinske ventove idealan je splitter i najidealnije je da su ventovi identični.

3 0 hvala 1
11 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Ja sam planirao uzeti 4x scyte glide stream pwm 120mm i sve ih spojiti na taj razdjelnik i ustekati u 4pinski na ploci, to ce sljakati dobro?

0 0 hvala 0
15 godina
Koji CPU cooler kupiti?

To bi trebalo biti ko avion...

0 0 hvala 0
12 godina
aladdin kaže...

To bi trebalo biti ko avion...

ne znam je li baš pametno stavljati četiri venta na jedan fan konektor...

15 godina
Koji CPU cooler kupiti?

Ako se stavlja više od dva venta na jedan konektor onda se koristi ovo PWM Splitter. U tom slučaju cpu fan konektor služi samo za preuzimanje PWM signala. Potrebna struja se vuče iz molex konektora.

1 0 hvala 1
12 godina
aladdin kaže...

Ako se stavlja više od dva venta na jedan konektor onda se koristi ovo PWM Splitter. U tom slučaju cpu fan konektor služi samo za preuzimanje PWM signala. Potrebna struja se vuče iz molex konektora.

tako je već ok

sorry, nisam gledao ranije postove pa nisam vidio na koji splitter se misli

15 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Uspio sam, kao što ste već naveli moj je jedan spojen preko 3 pinskog konektora. Moguća je regulacija kada je tako spojen, barem na mojoj matičnoj. Brzina okretaja je malo veća onog spojenog preko 3 pina. No ništa strašno, zanemarivo veća.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

ja imam intel i5 4460n i original hladnjak, sta se dobije ovim aftermarket hladnjacima? jel brzi komp bez laga, stabilniji, neznam? jel potrebno na tom procesoru drugi hladnjak? jer sada bi u komp ubacio gtx 960 i zvucnu neku asus te mozda i taj neki  cooler ako bi bilo pozeljno? hvala

11 godina
neaktivan
smotaniveliki kaže...

ja imam intel i5 4460n i original hladnjak, sta se dobije ovim aftermarket hladnjacima? jel brzi komp bez laga, stabilniji, neznam? jel potrebno na tom procesoru drugi hladnjak? jer sada bi u komp ubacio gtx 960 i zvucnu neku asus te mozda i taj neki  cooler ako bi bilo pozeljno? hvala

Taj cpu se nemoze clockati, pa tako i ne zahtjeva neko jace hladenje, ali am cooler je uvijek dobrodosao zbog tiseg rada i boljih temperatura. Mozes si uzeti nesto do 200kn, u tom rangu imas rajintek, lc power, coolermaster, pa pogledaj koji ti se svida i pase uz ostale konponente, jer ionako, svaki ce biti tih i odraditi dobar posao, puno bolje od stocka. 

12 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Pozdrav.

Trenutna situacija je FX-6300 sa LC-CC-97 i temperature idu dosta visoko s obzirom na sobnu temp a ljeti ce bit jos gore.

Od ova dva koji bi isao bolje :

http://www.futura-it.hr/katalog/komponente/hladnjaciventilatori/hladnjaci-za-procesor/col-212/

http://www.futura-it.hr/katalog/komponente/hladnjaciventilatori/hladnjaci-za-procesor/coratords/

Kuciste je Zalman Z3+ a mobo Asrock 970 Pro R2.0

Takoder ako eventualno u skoroj buducnosti uzmen novu plocu bilo bi dobro kad bi ovaj novi vent bio i dobar za OC. 

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Koji CPU cooler kupiti?

Sta ti je to dosta visoko? Meni je fx 6300 bio lagan za hladit na 4.5ghz (1.4V) sa freezerom 13 (55C max.).

Za 150kn imas Raijintek Aidos koji je malo bolji od Freezera.

Ako ces se potrudit "postelat" proc u biosu sigurno ti nece trebat bolji hladnjak od tog kojeg imas.

Iskljuci turbo core, stavi ga na 4ghz i onda ga undervoltaj jos koliko ide, tako ces imat brzi i hladniji proc..

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2015 0:03 (ansha).
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
Tehpowa kaže...

Pozdrav.

Trenutna situacija je FX-6300 sa LC-CC-97 i temperature idu dosta visoko s obzirom na sobnu temp a ljeti ce bit jos gore.

http://www.futura-it.hr/katalog/komponente/hladnjaciventilatori/hladnjaci-za-procesor/col-212/

http://www.futura-it.hr/katalog/komponente/hladnjaciventilatori/hladnjaci-za-procesor/coratords/

Takoder ako eventualno u skoroj buducnosti uzmen novu plocu bilo bi dobro kad bi ovaj novi vent bio i dobar za OC. 

Oba su dobra a s cm hyper 212 sam se druzija neko vrime i mogu rec da je sposoban a i ovaj Corator ima dizajn za vrhunske rezultate al njega neznam osobno.

Neces pogrisit ni s jednim od ove dvojice

Sami sebi smo najveci neprijatelji
15 godina
Tehpowa kaže...

Pozdrav.

Corator DS je za klasu iznad Hyper 212. Međutim kako je ansha spomenuo, jednostavnije je smanjiti napon proca i time dobiti manju temp. nego odma ići na mjenjanje coolera.

14 godina
aladdin kaže...
Tehpowa kaže...

Pozdrav.

Corator DS je za klasu iznad Hyper 212. Međutim kako je ansha spomenuo, jednostavnije je smanjiti napon proca i time dobiti manju temp. nego odma ići na mjenjanje coolera.

Svog sam FX6300 OC na 4.0GHz (Katan 4 hladnjak) i smanjio mu stock napon s 1.250V na 1.216V i proc je stabilan pod prime 95 1h+,temperatura ne prelazi preko 40*C. Super zadovoljan.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2015 10:41 (3n3m1).
16 godina
neaktivan
Koji CPU cooler kupiti?

Može preporuka hladnjaka za FX 8320 bitno da je tih,oko 150kn  (ovako nešto LC-CC-120 ili ima bolje)

Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina

Za te novce nema bolje.

12 godina
neaktivan

@ansha

U sobi je bilo oko 18°, Dota 2 upaljena 61° CPU. Turbo je vec bio iskljucen.

Cool n quiet je upaljen i APM isto. Voltaza CPU je 1.35 koliko vidin. Ako ko oce malo detaljnije pomoc slobodno neka posalje PM.

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.2.2015 17:17 (Tehpowa).
15 godina
protjeran
Koji CPU cooler kupiti?

Rekao bi da je hladnjak lose instaliran, probaj reinstalirat. Napon mozes slobodno spustit ispod 1.3V, moras eksperimentirat malo...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Tehpowa kaže...

@ansha

U sobi je bilo oko 18°, Dota 2 upaljena 61° CPU. Turbo je vec bio iskljucen.

Cool n quiet je upaljen i APM isto. Voltaza CPU je 1.35 koliko vidin. Ako ko oce malo detaljnije pomoc slobodno neka posalje PM.

procitaj dolje prvo;), kaj se tice smanjivanja napona s tim ces se morati poigrati kao sto ti veli kolega "ansha"

Rekao bi da je hladnjak lose instaliran, probaj reinstalirat. Napon mozes slobodno spustit ispod 1.3V, moras eksperimentirat malo...

nije hladnjak lose instaliran vec je taj hladnjak losiji od Lc-cc95, naravno da ce temp. biti gore (1 primjer: cc95 ima 2 heat-pipa, ovaj Lc-cc97 samo jedan, 2 primjer; hladni i7 2600/stock gori s tim coolerom na 70°c+), ! dakle hladnjak mu je neznatno bolji od stock hladnjaka! velika greska u odabiru nazalost!LP

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
15 godina
protjeran
Koji CPU cooler kupiti?

Stijepanje ne kaki. 61C ne bi trebao imati ni sa stock coolerom u doti i to u 18C ambientu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: CPU hladnjaci i ventilatori P&O
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice