Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.847
|
čitano: 3.433.357
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
13 godina
Re: Intel i7 Club
Nvidia GTX 680 kaže...

Da cura kupi 7700k ili da cekamo 8700k ili kaj ce vec biti sljedece?

a za sta ti cura koristi racunalo? koje su ostale planirane komponente ?

12 godina
neaktivan
Fanu kaže...
Nvidia GTX 680 kaže...

Streamanje na twitchu (gaming i art adobe itd) ovo su spec u slici plus gtx 1080/70 jos ce mo vidit

10 godina
protjeran
Fanu kaže...

ok, cujemo se za 40 dana kad izadje intel HEDT platforma (btw znas li ti uopce znacenje te skracenice i koja ona cijene povlaci sa sobom?) i kad cijene budu i dalje intelovske (u prijevodu: paprene) 

sigurno ti nece intel dati x chipset i proc za normalnu cijenu koju ti spominjes (iako 3000+kn za CPU ne bih uopce nazvao normalnom cijenom - ali eto, kad 8g nudis 4 jezgrene procesore po 2500+kn, onda se i 3000kn cini kao OK deal za 6 jezgri)

a sto se tice IPCa, AMD minimalno sad zaostaje za intelom (i to samo u igrama?) tako da ne vidim zasto bi skylake-x toliko bio ispred AMDa

i super mi je kako ljudima ovdje preporucujes da se malo strpe sa kupovinom novih intela jer eto uskoro izlazi x299 chipset - najjeftinija x99 maticna koju nalazim u nas je 1700kn i proc 3200kn (x99 je izasao 2014. da se razumijemo)

placas skoro 5000kn da bi bio na 3g staroj platformi 

sta mislis sta ce se dogoditi sa novom x299 platformom sto se tice cijene? 

Sta se tice cijena i performansi:

Stvar je takva da na velikom broju jezgra vise nije drastica razlika u performansama kod multithread-a kao recimo 6 vs 8 jezgri gdje je 6 core 30 posto slabiji, kod 14 vs 16 jezgri je to oko 14 posto razlike u jezgrama, a IPC od SkyX + razlika od overkloka presisaju tu razliku od broja jezgri...

al kazem generalno i da uzmes 10% bolji IPC + dodas 5 posto od overkloka (zato jer OC ne skalira uvijek najbolje i ovisi od programa do programa koliko daje stvarne koristi), opet imas jednako brz 14c intel kao 16c AMD u renderu, ali si zato i osjetno bolji u singlecore-u sta opet dosta znaci u dobrom broju stvari i aplikacija 

Recimo i da budu slicne cijene cca 100 eura gore dole za 14c intel vs AMD 16c, opet je Intel zreliji i nema musice koje Ryzen prate jos i na mainstreamu par mjeseci od izlaska, a kamoli na HEDT-u gdje su skroz "svježi" i jos nisu rađene te zahtjevnije ploce sa dosta opreme, vise RAM utora i tehnologija.

Na tim platformama je od iznimne vaznosti stabilnost i da sve radi kao vurica, a ne da usred posla i rendanja, obavljanja zadataka se rusi sistem, da imas probleme sa bootom, radom SSD-ova svih vrsta (znam da je na Ryzenu pricano o problemima sa M2 SSD-ovima), da RAID funkcionira kako treba, i d anemas probelma sa memorijom...

---------------------------------

Šta se tice preporuke ljudima, naravno da je bolje pricekat jer kao sta sam rekao padat ce cijene sasvim sigurno za KabyLake, tako da ga se moze kupiti i za mjesec dana po manjoj cijeni, nemora se nuzno niti uzeti 6core SkyX, mada je preporuka jer dobije 2 jezgre vise, a ploce ionako nebudu neznam koliko skuplje od z270 koje se također krecu po 1500-1700kn ako hoces nesto bolje od prosjeka. 

Recimo da plati proc 3500kn i plocu 2000kn, to je nekih 1000kn razlike naspram Kaby-a, a opet ima ozbiljniju platformu i dobije 2 jezgre vise.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 14:42 (Lucidius).
13 godina
Nvidia GTX 680 kaže...
Fanu kaže...
Nvidia GTX 680 kaže...

Streamanje na twitchu (gaming i art adobe itd) ovo su spec u slici plus gtx 1080/70 jos ce mo vidit

uzmi AMD Ryzena od 6 ili 8 jezgri - proci ces jeftinije a puno je bolji za streaming i u svim ostalim programima koji su optimizirani za vise jezgri.

btw lucidius seres kvake i nemam namjeru vise odgovarati na tvoje postove - pretpostavljas hrpetinu stvari a platforma jos nije ni izasla + pises hrpetinu neistina o ryzenu

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 14:50 (Fanu).
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Sta pretpostavljam? Pa IPC i overklok od Skylakea se znaju jer su te jezgre jos od 2015te na trzistu, a sve je jasno posto su takovi od SkyX vec objavljeni, tj bazni taktovi ce ici sve do 4.5GHz sa turbo boostom na svim jezgrama out of the BOX, plus jos ces ih sam moc OC-at za dodatnih 200MHz.

Za igre nema sta trazit Ryzen pored Intela, a kamoli pored 6 core verije iz SkyX generacije, i vise ste dosadni sa tim "ostalim radnjama" gdje je Ryzen bolji, ljudi se danas pretezno igraju, gledaju filmove i surfaju na kompu, tu i tamo koriste photoshop i to je to za 95 posto forumasa i tu je Intel osjetno bolji i stabilniji odabir.

Moj PC  
1 6 hvala 0
17 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Sta se tice cijena i performansi:

Stvar je takva da na velikom broju jezgra vise nije drastica razlika u performansama kod multithread-a kao recimo 6 vs 8 jezgri gdje je 6 core 30 posto slabiji, kod 14 vs 16 jezgri je to oko 14 posto razlike u jezgrama, a IPC od SkyX + razlika od overkloka presisaju tu razliku od broja jezgri...

Na tim platformama je od iznimne vaznosti stabilnost i da sve radi kao vurica, a ne da usred posla i rendanja, obavljanja zadataka se rusi sistem, da imas probleme sa bootom, radom SSD-ova svih vrsta (znam da je na Ryzenu pricano o problemima sa M2 SSD-ovima), da RAID funkcionira kako treba, i d anemas probelma sa memorijom...

To tako ne funkcionira. Jezgre se u tom rasponima skaliraju linearno tamo gdje ih se može iskorisititi.

Problemi su uvijek prisutni na novim HEDT platformama, tako da tu nema niti će vjerojatno biti razlike u odnosu na Ryzen (koji nema nikakve ozbiljne probleme s M2 diskovima).

Nope.
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Kaj ne funcionira?

Kako onda objasnjavas da 7700k prestize 6 core Ivy bridge u Cinebenchu... 

Zasto onda nebi SkyX 14c zbog brzih taktova i duplo manjeg postotka u razlici jezgara bio brzi u renderu od 16c AMD-a? 

EDIT:

Narvno da zna bit pokoji problem, ali kod intela je to uglavnom do određene maticne, kod Ryzena je to standard jer na svim plocama ima iste musice. Ne sjecam se kad sam cuo od nekoga zadnji put da je na Haswell-E i Broadwell-E imao probleme, a ima poprilican broj vlasnika na forumu...

Problem je kao sta sma i rekao da je AMD jos svijez na HEDT-u i nije imao iskustva sa tim plocama, dok ih intel vec ima mali miljon iza sebe u ponudi.

Jos jedna zanimljivost koja tezi scenariju sa problemima na HEDT-u kod AMD-a je to sta jos nijedne jedine ploce nema uslikane a izlaze kada i Intel HEDT platforma, dok za njih vec ima preko 10 komada poslikano i napravljeno. Opet cebiti isti scenarij kao i sa Ryzenom, pljuni me u usta ako nebude... 

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 15:13 (Lucidius).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Kaj ne funcionira?

Kako onda objasnjavas da 7700k prestize 6 core Ivy bridge u Cinebenchu... 

Zasto onda nebi SkyX 14c zbog brzih taktova i duplo manjeg postotka u razlici jezgara bio brzi u renderu od 16c AMD-a? 

EDIT:

Narvno da zna bit pokoji problem, ali kod intela je to uglavnom do određene maticne, kod Ryzena je to standard jer na svim plocama ima iste musice. Ne sjecam se kad sam cuo od nekoga zadnji put da je na Haswell-E i Broadwell-E imao probleme, a ima poprilican broj vlasnika na forumu...

Problem je kao sta sma i rekao da je AMD jos svijez na HEDT-u i nije imao iskustva sa tim plocama, dok ih intel vec ima mali miljon iza sebe u ponudi.

Jos jedna zanimljivost koja tezi scenariju sa problemima na HEDT-u kod AMD-a je to sta jos nijedne jedine ploce nema uslikane a izlaze kada i Intel HEDT platforma, dok za njih vec ima preko 10 komada poslikano i napravljeno. Opet cebiti isti scenarij kao i sa Ryzenom, pljuni me u usta ako nebude... 

Pa ne funkcionira. Ako 4 jezgre obavljaju posao za 60 minuta, 8 će obavljati za 30, 16 za 15 i tako dalje. Sve dok ne udariš limit kad više nije moguće paralelizirati ili imaš ogroman overhead (a to nije slučaj). Skaliranje otprilike linearno. Onako kako se odnose pojedine jezgre jedna prema drugoj, tako će se odnositi i grupa jezgara, samo pomnožena. Naravno, sve dok usko grlo nije nešto od drugih komponenti.

Nije do matične, nego i do matične i do procesora i sl. Ne sjećaš se jer nisi nikad koristio Haswell-E ili Broadwell-E ili neku raniju verziju HEDT-a. Ja jesam. Problema je ponekad toliko da bi radio uzeo malj i poslao mašinu na vječna overclockišta. Od memorije do nekih taktova, do EIST-a, C stanja, sleepa, USB-a... manje-više sve je imalo problema. Svaki put Extreme platforma ima probleme i to je "normalno", odnosno, na to nas navikli.

Ne znam na kakav scenarij misliš oko Ryzena?

Nope.
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Tonči pricas teske gluposti, cinebench je cisti test koji nabrzinu potkrijepljava moje tvrdnje, po tebi onda OC i IPC nebi uopce donosio napredak a vidi se da donosi, kako je moj 7700k u stanju presisat 6 core IvyBridge, tako je u stanju i Intel 14c u stanju presisat AMD 16c jer su razlike u broju jezgara jos manje naspram 7700k scenarija. Zasto onda u svakom renderu sa overklokom smanjis vrijeme obrade?

Naravno da procesori iste arhtekture i brzine ce imat zacrtanu razliku u razmaku među brojem jezgara, ali kada pricamo o jednoj arhitekturi koja je brza i ima vece taktove to znaci da smanjuje/izjednacuje ili prestize razliku naspram suprotnog procesora ovisno o razlikama u snazi mmeđu ta dva procesora (IPC, OC i neke instrukcije kao HTvs SMT)

Ti uvijek nađes nesto ili izmislis kada si nesiguran ili nemas izlaza (ili ti je AMD jako drag pa mu uvijek moras cistit obraz) pricas sad za inetl HEDT neke stvari, a ovjde na forumu ima dosta ljudi koji se ne slazu sa tobom i kojima sve radi u redu. Ja sam isto koristio i radio na intelu 5960x i nije bilo nikakvih smetnji, tvoj problem je mozda do nestabilne maticne.

Za Ryzena ti kazem da cim nema jos nijedne ploce a izlazi kada i Intel HEDT jasno je da se ponavlja povijest kao i u slucaju sa Ryzenom kada su ploce izbacili 5 do 12 i jos dan danas ne radi sve kako treba. Za HEDT platformu ce biti jos gore jer te ploce dolaze sa jos vise opreme, vise utora za RAM, vise tehnologija itd, a glavni problem je sta je to "prvi metak" kod AMD-a i tih ploca tako da se bugovi sigurno ocekuju, mozda i u vecem broju nego na Ryzenu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 15:48 (Lucidius).
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Tonči pricas teske gluposti, cinebench je cisti test koji nabrzinu potkrijepljava moje tvrdnje, po tebi onda OC i IPC nebi uopce donosio napredak a vidi se da donosi, kako je moj 7700k u stanju presisat 6 core IvyBridge, tako je u stanju i Intel 14c u stanju presisat AMD 16c jer su razlike u broju jezgara jos manje naspram 7700k scenarija. Zasto onda u svakom renderu sa overklokom smanjis vrijeme obrade?

Naravno da procesori iste arhtekture i brzine ce imat zacrtanu razliku u razmaku među brojem jezgara, ali kada pricamo o jednoj arhitekturi koja je brza i ima vece taktove to znaci da smanjuje/izjednacuje ili prestize razliku naspram suprotnog procesora ovisno o razlikama u snazi mmeđu ta dva procesora (IPC, OC i neke instrukcije kao HTvs SMT)

Ti uvijek nađes nesto ili izmislis kada si nesiguran ili nemas izlaza (ili ti je AMD jako drag pa mu uvijek moras cistit obraz) pricas sad za inetl HEDT neke stvari, a ovjde na forumu ima dosta ljudi koji se ne slazu sa tobom i kojima sve radi u redu. Ja sam isto koristio i radio na intelu 5960x i nije bilo nikakvih smetnji, tvoj problem je mozda do nestabilne maticne.

Za Ryzena ti kazem da cim nema jos nijedne ploce a izlazi kada i Intel HEDT jasno je da se ponavlja povijest kao i u slucaju sa Ryzenom kada su ploce izbacili 5 do 12 i jos dan danas ne radi sve kako treba. Za HEDT platformu ce biti jos gore jer te ploce dolaze sa jos vise opreme, vise utora za RAM, vise tehnologija itd, a glavni problem je sta je to "prvi metak" kod AMD-a i tih ploca tako da se bugovi sigurno ocekuju, mozda i u vecem broju nego na Ryzenu.

Opet dolazimo do tvog elementarnog nekuženja ničega. Pročitaj ispočetka što sam napisao pa se javi. Nisi ti nikad vidio 5960X. 

Nope.
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Problem je jedino u tebi i tvojoj nedokucivoj filozofili i tvrdoglavosti ponekad.

Kako objasnjavas da je

7700k na 5.2GHz (1139)

kao

Ryzen 1600X na 3.6GHz (1137) u cinebenchu?

Vidis da taktovi i IPC itekako znace a razlika je u 50 posto manje jezgri na 7700k, isti scenarij vrijedi i za visejezgrene procesore tako da ce SkyX 14c biti bolji od Threadrippera 16c zato jer se radi o samo 14 posto manje jezgri na intelu ali zato oko 20 posto boljem IPC-u kada se oba max klokaju (cak i da stavimo 15 posto prednosti kod intela sa taktom i IPC-em opet ce bit mrvicu brzi), eto ako hoces mozemo se i okladit, a ja cu sad pohranit ovaj post pa kad dođe vrijeme i stignu rezultati cu ponovo objavit da vidimo tko je bulaznio gluposti 

-------------------

Kaj se tice 5960X kaj ti mislis da si ti jedini poseban da imas priliku na takvomnecem radit? ja sam slozio i istestirao konfi sa svime i svacim vise nego ih vi drzite u toj firmi gdje radis.

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 16:20 (Lucidius).
Moj PC  
3 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Intel i7 Club

ČETRI JEZGRE U 2017 LOL ovca

više jezgri = bolji proc fučkaj ga

battlelog:http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/carrycopter/ youtube: https://www.youtube.com/c/carrycopterr

1 1 hvala 1
15 godina
Lucidius kaže...
ja sam slozio i istestirao konfi sa svime i svacim vise nego ih vi drzite u toj firmi gdje radis.

Sad si se odao, a do tada bi ti netko još možda i povjerovao.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
17 godina
odjavljen
Lucidius kaže...

Vidis da taktovi i IPC itekako znace ...

-------------

Kaj se tice 5960X kaj ti mislis da si ti jedini poseban da imas priliku na takvomnecem radit? ja sam slozio i istestirao konfi sa svime i svacim vise nego ih vi drzite u toj firmi gdje radis.

Ali ja nigdje nisam rekao da taktovi (i IPC) ne znače. Tu imaš pravo. Nego sam rekao: ako imaš više jezgara, onda imaš i za toliko brže renderiranje. 8 jezgara je otprilike duplo brže od 4 jezgre, 16 jezgara od 8 tj. četverostruko brže od 4. Nemamo baš CPU koji ima toliko jezgara da im broj postaje manje bitan.

U relativnom broju, naravno da 2 jezgre na 10 ne znače kao dvije na 4, ali znače isto koliko su značile na 4, samo ne u tom odnosu. Dvije jezgre su dvije jezgre, nevezano za to koliko si ih imao prije toga i toliko su korisne kao što su bile i ranije, samo ubrzanje u postotku nije isto, ali postotak se mijenja.

To što je Intel brži po jezgri, druga je priča. A i pitanje je koliko je brži. Cinebench je irelevantan test. Bitno je testiranje tamo gdje će se koristiti. Maksimalan overclock također nije uopće za ovu diskusiju, jer CPU nećeš overclockati na maksimum za rendering workload. Recimo, mašine s 5960X možeš clockati na cca. 4.4GHz za ta opterećenja i to samo pod vodom s dosta buke. 100% nije uvijek isto kao i 100%, jer ovisi što se koristi na procesoru.

Je li Intel brži i hoće li 16-core Intel bit brži od 16-core Ryzena? Vjerojatno, ali treba to vidjeti u praksi. I pitanje je s obzirom na cijenu. A i EPYC je tu...

Lucidius kaže...

P.S. Ti si svjestan da ja radim u multinacionalki s preko 100.000 ljudi? :D  - Kad izjaviš da Intelova HEDT platforma nema problema, onda je to jasan indikator da si Intelov HEDT vidio samo izdaleka. X99 sam koristio na 4 različita formata: 5960X, 6950X i 6900K i Xeon E5. Svi osim Xeona E5 imali su problema s memorijom, s USB-om, sa stabilnošću... HEDT nije super-stabilna platforma. Xeon tome služi, ali tada plaćaš skuplju memoriju, ploče, procesore i nemaš ni približno feature i brzine koje imaš ovamo.

Pljuvanje AMD-a zbog porođajnih problema jednostavno je pogrešno. I da, super-stabilno = Xeon. A ovo je i7 klub, dakle, još uvijek "nemamo para za super-stabilno" ekipa.

Nope.
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 17:34 (Tonči).
13 godina
neaktivan
Intel i7 Club

Evo malo i cijena 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Ako su to cijene onda se ne mijenja ništa po pitanju uloženo-dobiveno s obzirom na sadašnje stanje.

17 godina
odjavljen
chaselol kaže...

Evo malo i cijena 

itomic009 kaže...

Ako su to cijene onda se ne mijenja ništa po pitanju uloženo-dobiveno s obzirom na sadašnje stanje.

Kako ne? 2 jezgre više za istu cijenu. Ali nedostaje još modela na listi.

Nope.
14 godina

Kako da ?? 8c/16t za 650 dolara a koliko je ono R7 1700 ??

14 godina
protjeran
Intel i7 Club

bas me zanima kaj su stavili ispod ihs-a na ovom i9 od 4.5ghz..lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
odjavljen
Intel i7 Club

Kao što rekoh Ryzen 1700 izgleda sve bolje i bolje 

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Joj tonci al si tezak, nema veze post je arhiviran cekamo rezultate da kazu svoje...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

bas me zanima kaj su stavili ispod ihs-a na ovom i9 od 4.5ghz..lp

Sigurno nije zvaka kao i kod 7700k inace to bog otac nece ohladiti 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
14 godina
protjeran
Necemo se valjda sad drzat tih cijena kao neceg konkretnog, treba se strpit i vidjet koliko ce nuditi vise od ryzena pa onda pricato o nekoj isplativosti.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
protjeran
chaselol kaže...

Sigurno nije zvaka kao i kod 7700k inace to bog otac nece ohladiti 

Naravno, intel od davnih dana imal lem na HEDT platformi 

18 godina
odjavljen
Intel i7 Club

Kaj nije Intel izjavil da lem ne valja zbog mikropukotina 

Moj PC  
0 2 hvala 0
10 godina
protjeran
Intel i7 Club

Slobodno prilozis link na tu informaciju 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
XXX kaže...

Kaj nije Intel izjavil da lem ne valja zbog mikropukotina 

NE! to je neki debil izjavio!lp

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put pon 29.5.2017 20:53 (Stjepanj).
17 godina
odjavljen
Tonči kaže...
itomic009 kaže...

Kako ne? 2 jezgre više za istu cijenu. Ali nedostaje još modela na listi.

itomic009 kaže...

Kako da ?? 8c/16t za 650 dolara a koliko je ono R7 1700 ??

Hmm, čekaj, što je fora tu? Misliš da se ne mijenja ništa? U odnosu na same Intele? Pa dobiješ 2 jezgre za 1000 eura nivo, ali u odnosu na Ryzen se ne mijenja previše, iako prema R7 ima promjena jer je 8-core pristupačniji. Lucidiusu će lako prodati IPC prednost za igre na 240Hz.

Lucidius kaže...

Joj tonci al si tezak, nema veze post je arhiviran cekamo rezultate da kazu svoje...

Daj samo mi sažmi što si htio reći pa da imamo na jednom mjestu?

Nope.
15 godina
neaktivan
Intel i7 Club
battlelog:http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/carrycopter/ youtube: https://www.youtube.com/c/carrycopterr

0 1 hvala 0
10 godina
protjeran
Tonči kaže...

Daj samo mi sažmi što si htio reći pa da imamo na jednom mjestu?

Evo kratko i jasno, intelov 14 jezgreni proc ce biti jaci ili u najmanju ruku izjednacen sa 16 jezgrenim procem od AMD-a kada se oba klokaju na max taktove, a ostali modeli od intela 16c i 18c ce ubit boga u njemu.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice