CPU za obradu videa FX8350 vs i5-37

poruka: 20
|
čitano: 2.659
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
CPU (i konfa) za obradu videa FX8350 vs i5-3570

Ponizno molim pomoć one koji imaju neku ideju o ovoj temi. Unaprijed isprika za dužinu posta.

Dakle trebam konfiguraciju za obradu videa. Druge namjene nema odnosno nisu bitne.

Tek sam se počeo s time baviti pa mi je budžet vrlo ograničen a postojeći komp se ne može nositi sa HD videom.

Konfiguracija će biti postavljena prema općim naputcima kako bi to trebalo izgledati.

Dakle, tri fizička diska, min. 2 GB RAM-a po jezgri, CUDA GPU.

Za sada znam da ću kupiti kako slijedi (cijene su iz ADM-a):

GPU: Gigabyte GTX650 OC 2048MB GDDR5, GV-N650OC-2GI, 128 bit - 1.100 kn.

RAM: 4 X DDR3 8GB (1x8GB) Kingston, HyperX Blue, 1600MHz, CL10 - 345*4 - 1.380kn

PSU: 650W - 300kn

HDD: Zadržat ću postojeća tri komada i to je za sad dovoljno. Ako uleti kakva lova, kupim SSD za C:

To je znači ukupno 2.780 kn prije CPU i MB.

I dalje nisam pametan.

Da novac nije problem, bez razmišljanja bi kupio šest jezgreni i7 3930K sa pripadajućom majkompločom  (cca. 6.200-6.500 kn) i hajlajf.

Pošto je novac problem, izbor sam de facto sveo na ovo:

1.) AMD FX-8350 (8 jezgri@4GHZ) + Gigabyte 970A-DS3, AM3+  - 2.110 kn

2.) Intel Core i5-3570K+ Asrock Z77 PRO4-M - 2.523 kn

Neki od i7 mi je za sad preskup (bez MB-a i7-3770 je 2.215kn a otključani i7-3770K je 2.550).

E sad, ima raznih testova i svi imaju jednu zajedničku crtu - bizarno malo RAM-a.

Testiraju sa 2GB (?!), 4 i u najboljem slučaju 8GB.

Adobe preporučuje 2GB po jezgri na raspolaganju u PP/AE plus još bar 2 za OS i druge programe.

To znači za puni potencijal FX-8350 min. 18 GB RAM-a.

Za 4 jezgreni i5-3570K to znači 10 GB RAM-a.

Po tome ispada da testni setup gadno favovizira Intel.

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/amd-fx-8350_7.html#sect0

U ovome testu su i5 i FX-8350 praktično izjednačeni u PP-u (i7 lomi kosti zbog HT-a) a FX je u drugom krugu kodiranju x264 videa brži čak i od i7-3770K. S druge strane, FX je prilično jadno prošao u testu sa Photoshopom (nije li to u osnovi isto procesiranje kao i kod videa?!)

Oni su testirali sa 8GB RAM-a.

Slično je i kod Anandtecha s tim da je tu u Photoshopu nešto manja razlika.

http://www.anandtech.com/show/6396/the-vishera-review-amd-fx8350-fx8320-fx6300-and-fx4300-tested

Isto sa 8 GB RAM-a

Ovo je jedini test koji sam našao sa više od 8GB RAM-a.  Sa 16GB

http://www.tomshardware.com/reviews/fx-8350-vishera-review,3328-4.html

I dalje je slično ali ovdje je FX za divno čudo prvi u Photoshopu u stvariam koje se ne oslanjaju na GPU ubrzanje (očito nVidia).

U Premieru je sporiji samo od i7 ali AE pada iza i5 ali ne puno.

Kad to uzmem u obzir, čini mi se da je u ovom trenutku AMD bolji izbor a opet, 9 od 10 ljudi po forumima kažu - Intel.

Razmišljao sam i o nadogradivosti, ali nekako mi se čini kod obrade videa 8 jezgreni FX negdje između i5-3570K i i7-3770K.

U cijeloj priči jaaako fali test sa 24 ili 32GB RAM-a.

Dodavanje RAM-a značajno ubrzava stvari ali ne znam tko tu više profitira, Intel ili AMD.

Što se tiče buduće nadogradivosti, i7 sa 6 jezgri traži drugu ploču pa cijela priča i nema puno smisla.

Iako sam do sada bio isključivo na intelovim procesorima, "gut feeling" ovdje kaže FX-8350.

Opet, kakve sam sreće, bojim se da filteri koje budem koristio neće znati raditi sa toliko jezgri pa će ispast pušiona.

32 AMD FX-8350
3 Intel i5-3570(k)
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.1.2013 22:04 (Binaroid).
Moj PC  
2 1 hvala 0
14 godina

Pozz, ja imam Visheru, i mogu reći da je stvarno korak naprijed sa Buldozera, pogotovo još kad uzmemo u obzir cijene. Imao sam FX 8120 a sad kupio FX 8320, napredak je kompletan i po pitanju performansi, i po pitanju nižih temperatura te niže potrošnje. Ja ti definitivno preporučam u tvojoj situaciji Visheru. Vidim da gledaš samo ADM pa ti dajem preporuku iz njihove ponude. Nema nikavog smisla da uzmeš FX 8350 pored FX 8320.

CPU: FX 8320 - 1308 kn

MBO: Gigabyte 970A - UD3 - 730 kn

Cooler : Spire Termax III - 370 kn

To ti je skupa malo manje od 2400 kn. Imaš odličan CPU + dobru ploča i cooler za tih rad na visokom taktu. Ja sam 99% siguran da odmah možeš clocknuti FX 8320 na 4.5Ghz sa ovom pločom i ovim coolerom pod naponom za sigurno 24/7 renderiranje godinama.

Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
Re: CPU (i konfa) za obradu videa FX8350 vs i5-357
Binaroid kaže...

Pošto je novac problem, izbor sam de facto sveo na ovo:

1.) AMD FX-8350 (8 jezgri@4GHZ) + Gigabyte 970A-DS3, AM3+  - 2.110 kn

2.) Intel Core i5-3570K+ Asrock Z77 PRO4-M - 2.523 kn

Ni slucajno tu ploču za fx-a!

Uzmi FX-8320 i minimalno 970a-ud3 radi dobre regulacije napona (8+2) + cooler neki posten i to ce dusu dat za obradu videa.

Werdum Combat Team
17 godina

Zavisi koliko ti je to sad hitno.

Možda da pričekaš Haswella. A i ako ga nećeš, pretpostavljam da bi cijena 3570K trebala pasti prije Haswella zbog rasprodaje zaliha.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

od tih tu najbrzi i najbolji je i7 3770k definitivno.. i najskuplji..  a posto se ne razbacujes sa lovom mozda da uzmes onda tu visheru.. dostaje jeftina a dobar je proc.. u svakom slucaju bolja za rendanje od i5 3570k

xfact
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: CPU za obradu videa FX8350 vs i5-37
lllnuclearlll kaže...

Zavisi koliko ti je to sad hitno.

Možda da pričekaš Haswella. A i ako ga nećeš, pretpostavljam da bi cijena 3570K trebala pasti prije Haswella zbog rasprodaje zaliha.

nista to nece bit jeftinije.. nasi lihvari ce cjene drzat do kraja a onda izbacit  ivy iz ponude.. i vjerovatno za haswell nabit jos vece..

xfact
17 godina

Ulaskom u EU nebi više trebalo biti tak. U svakom slučaju bit će puno lakše to onda kupit sve u drugoj državi.

12 godina
neaktivan

Hvala svima.

Zahvaljujući ekipi sa PC experta skužio sam da napajenje koje sam htio ne igra (ćelav četverostruki +12v rail od 17A) nego da ipak moram iskeširati za nešto ozbiljnije.

Zanimljivo je da ako idem na neku stariju grafičku koja izvrsno radi sa Premierom (npr. GTX-470), potrošnja toliko raste (sa FX-ovih luđačkih 200 i kusur O/C wati) da mi cijena napajanja jede razliku.

Kako i slabije grafičke drastično ubrzavaju renderiranje tajmlajn privjua (cca. 10X), a konačno renderiranje je u najboljem slučaju 2X u odnosu na CPU i uz to niže kvalitete, možda bi i tako nešto igralo.

Još istražujem.

Ima li netko ovdje da zaista učestalo radi sa PP ili AE-om?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Procesor: AMD FX 8320

Matična : Asus M5A97 R2.0

ukupno 1909.50 Kn

Naspram FX 8350 i Gigabyte 970A-UD3 ostaje nekih 370 Kn za investiciju u bolju grafičku ili tiši hladnjak za procesor.

Neku veliku razliku FX-8320 i 8350 u radu nećeš osjetiti.

Provjerite Boss Game @ http://boss-game.com/forum2/index.php
Moj PC  
0 2 hvala 0
14 godina
protjeran

Puno bolje mu je uzet 970A-UD3 nego M5A97 zbog bolje fazne regulacije

AŠrot Superman, Gigabyte Kryptonite, If you want ŠROT buy ASRock, if you want quality buy Asus
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Bulldozer kaže...

Kvaliteta regulacije nije samo u broju faza. Usporedi mosfete na 970A-UD3 i mosfete na M5A97.

Dvojba je kvalitetnijih 6+2 digi (M5A97) naspram manje kvalitetnih 8+2 (970A-UD3).

Ja bih rekao da je ukupno gledano tu negdje, ali je Asusica osjetno jeftinija.

13 godina
ford eleanor kaže...
191x7 kaže...
Bulldozer kaže...

Kvaliteta regulacije nije samo u broju faza. Usporedi mosfete na 970A-UD3 i mosfete na M5A97.

Dvojba je kvalitetnijih 6+2 digi (M5A97) naspram manje kvalitetnih 8+2 (970A-UD3).

Ja bih rekao da je ukupno gledano tu negdje, ali je Asusica osjetno jeftinija.

Asusica ima 4+2 fazni dizajn

m5a97 EVO ima 6+2 regulaciju kolko se ja sjecam a ova obicna 4+2 kao sto je kolega naveo. dakle bolji izbor sto se tice regulacije napona je 970a-ud3 po meni.

Werdum Combat Team

0 0 hvala 0
17 godina

Moje isprike, pobrkao sam modele.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Kako to da nitko ni ne spominje Asrock 970 Extreme3 ili Extreme4?

I u čemu je uopće razlika izmešu 3 i 4?

Koliko sam skužio čisto broj kartica za SLI/Crossfire?

Ako je samo to, idem na Extreme3 jer mi nikad neće trebati druga grafička.

Po forumima vani ih masovno hvale i uglavnom preferiraju u odnosu na GB...

S druge strane, u pravilu je argument za Asrock upravo to da bolje podržan imaju SLI/CF.

Na papiru mi čak mi i Asrock 970 Pro3 igra, samo ne znam kako se nosi sa O/C-om...

Ima ko kakva iskustva (iz prve ruke)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Napisao sam ti da one imaju 4+1 faznu regulaciju i zato ih nepreporučam nikome sa 8 jezgrenim procesorom. Ti uzmi ako hoćeš,ali svakako nebih preporučio jel te ploče throttlaju čim malo kreneš dizat takt.

12 godina
neaktivan

Aha, kužim.

Koliko je to u praksi važno?

Mislim, nemam namjeru rušiti rekorde.

Ni cooler neće biti neki svemirski, vjerojatno Zalman CNPS10X OPTIMA - 245 kn u ADM-u.

Koliko bi uopće realno mogao O/C-at tako vruć proc sa takvim hladnjakom?

Nigdje nisam mogao naći nekakav test te kombinacije, ali nemam (pre)velika očekivanja. Nekako mi je realno 4,5GHz, a ako bi došao do 4,8 hajlajf.

Ne bi htio dosađivati ali sa AMD-om nemam praktično nikakva iskustva, do sada sam uglavnom trošio Asus ploče tipa P2B, P5K i sl. U pravilu "mainstream" ploča. S druge strane, kad bi sastavljao škvadri okolo uvijek je pritisak na cijenu i nemamju neka očekivanja za O/C ali stvari bi uvjiek radile ok. Naravno, pričam o Intelu, opet ne ekstremnim procovima itd.

13 godina

U praksi ce sve to radit normalno....samo nije preporucljivo stavljat 8jezgrenog fx-a na plocu sa losom regulacijom napona! i to bez hlađenja regulacije!

Dakle...za taj cpu nista ispod 970a-ud3 ili m5a97 evo ako mislis klokat.

Werdum Combat Team
17 godina
Binaroid kaže...

Kako to da nitko ni ne spominje Asrock 970 Extreme3 ili Extreme4?

I u čemu je uopće razlika izmešu 3 i 4?

Koliko sam skužio čisto broj kartica za SLI/Crossfire?

Ako je samo to, idem na Extreme3 jer mi nikad neće trebati druga grafička.

Po forumima vani ih masovno hvale i uglavnom preferiraju u odnosu na GB...

S druge strane, u pravilu je argument za Asrock upravo to da bolje podržan imaju SLI/CF.

Na papiru mi čak mi i Asrock 970 Pro3 igra, samo ne znam kako se nosi sa O/C-om...

Ima ko kakva iskustva (iz prve ruke)?

Ja imam FX 8120 na ASRock 970 Extreme4, a prijatelj ima isti FX 8120 na ASRock Extreme3. 

Obje ploče rade jako dobro ako se držimo stock frekvencija procesora.

Ako krenemo u OC, tu problem fazne regulacije brzo ispliva na površinu. 

Ja sam probao sto kombinacija voltaža i postavki i maksimum što ja mogu postići na mojoj Extreme4 ploči je 4.2GHz a da je P95 stabilno. AfterEffects rendering od pola sata radi bez problema sa svim jezgrama na 100%. Nema dropanja, throttlanja i sličnih problema.

No, prijatelj sa Extreme3 pločom maksimalno može doći do kakvih 3.6-3.8GHz na svim jezgrama, a da je P95 stabilno. Isto isprobano sto varijanti voltaža i bios postavki. 

Tako da očito i ima neka razlika između Extreme3 i Extreme4. No, kako god... ako je plan neki veliki OC, niti jedna od tih ploča nije preporučljiva. Takva ploča nema šanse da izgura osmojezgreni procesor do njegovog maksimalnog overclocka. 

EDIT:

Jedina primjetna razlika između mene i prijatelja je u obliku hladnjaka. 

Ja imam hladnjak koji puše po socketu i po hladnjaku VRM jedinice. Dok, prijatelj ima klasični "tower" hladnjak koji ne radi nekakav protok zraka po hladnjaku MOSFETA (VRM). Vjerojatno zbog toga njegova matična dosta prije počinje "throttlati" procesor na 1.4GHz od moje. 

Moj preporuka je upravo dolje navedeni hladnjak. Mene izvrsno služi.  LINK

moj hladnjak moj hladnjak
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time...
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.2.2013 15:12 (Bladepu).
14 godina
Binaroid kaže...

Aha, kužim.

Koliko je to u praksi važno?

Mislim, nemam namjeru rušiti rekorde.

Ni cooler neće biti neki svemirski, vjerojatno Zalman CNPS10X OPTIMA - 245 kn u ADM-u.

Koliko bi uopće realno mogao O/C-at tako vruć proc sa takvim hladnjakom?

Nigdje nisam mogao naći nekakav test te kombinacije, ali nemam (pre)velika očekivanja. Nekako mi je realno 4,5GHz, a ako bi došao do 4,8 hajlajf.

Ne bi htio dosađivati ali sa AMD-om nemam praktično nikakva iskustva, do sada sam uglavnom trošio Asus ploče tipa P2B, P5K i sl. U pravilu "mainstream" ploča. S druge strane, kad bi sastavljao škvadri okolo uvijek je pritisak na cijenu i nemamju neka očekivanja za O/C ali stvari bi uvjiek radile ok. Naravno, pričam o Intelu, opet ne ekstremnim procovima itd.

Vishera nije vruč CPU. Da moraš imat dobar, moraš. Ali nije ni realno da 8 jezgreni CPU na 4.0ghz bude na 50C !!! Ako uzmeš Gigabyte ploču ili onu Asus koju sam preporučio, imaš gotovo sigurno 4.5Ghz sa tim Zalmanom što je super. Ja sam vrtio na 4.5Ghz sa 1.425V i vuče CIJELI SUSATV oko 200 do 220W iz zida !!

12 godina
neaktivan
Bladepu kaže...
Jedina primjetna razlika između mene i prijatelja je u obliku hladnjaka. 

Ja imam hladnjak koji puše po socketu i po hladnjaku VRM jedinice. Dok, prijatelj ima klasični "tower" hladnjak koji ne radi nekakav protok zraka po hladnjaku MOSFETA (VRM). Vjerojatno zbog toga njegova matična dosta prije počinje "throttlati" procesor na 1.4GHz od moje. 

Moj preporuka je upravo dolje navedeni hladnjak. Mene izvrsno služi.  LINK

Thnx za info o pločama. Možda je ipak bolje ići na UD3.

Što se tiče tvoje katane, to što puše po ploči je ok ali meni nije bitno jer imam luđačko kućište u kojem nije problem hladiti što god hoćeš ako treba i izravnim strujanjem a količina zraka koja prođe kroz kućište je nevjerojatna (4X120mm + 1X120mm na napajanju, 1X80mm koji puše zrak izvana izravno uzduž memorija, 1X80mm koji puše izvana po sredini ploče) i sve je 'ladno samo tako.

Zalman je za trećinu jeftiniji a bolje hladi. Baci oko: http://www.frostytech.com/articleview.cfm?articleid=2658&page=4

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice