Try it.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Try it.
Obično na boku ventilatora postoji strelica koja je indikator protoka zraka :)
Try it.
Probo sam, smanjim onaj postotak na CPU fan, al niš se ne događa, okretaji i dalje na full. Šta recmo da spojim CPU i GPU fan na fan controller od fractal kučišta?
Stavio u Biosu da radi na silent mod, vrti na oko 700 RPM umjesto na 1700 prije, sad se gotovo ne čuje, a razlike u temperaturi gotovo da nema na stres testu. lol
Imam problem s Mugenom MAX. Jučer sam ga uzeo i nakon montaže primjetio dosta visoke temperature. (dosta više nego s hyper 412S)
Probao sam ga još 3x postaviti, probao s manje-više paste, zašrafiti na pola, zašrafiti do kraja.. temp i dalje do 5C viša nego s hyperom na koje msam imal vent postavljen na cca 600 rpm.
Na MAX-u ide od 500 do 1300 u loadu.
Pasta je arctic mx4..

Nakon zadnjeg vađenja je jedan dio pase bio gotovo do kraja istisnut (direktni kontakt cpu i coolera), dok je druga polovica površine bila malo slabije, ali mislim da je bio dobar kontakt.
Prvo mi pada na pamet da se negdje malo zapinje pa ne sjedne..
Danas ću probati matičnu izvaditi iz kučišta pa onda montirati cooler.
Stvarno mi nema logike da manji cooler s 4 bakrene cijevi bolje hladi nego veći sa 6 komada..

Kaj onda trebam hladnjak reklamirati ili kaj?
U slučaju da ni danas nakon 5x "naštimavanja" nebude bolje..

Budem onda prvo ravnalom provjerio, da neidem bzvz još jedanput šrafati..
Prvi put kad sam postavio, nisam se usudio šrafe zatezati do kraja (toliko sam pritegnuo da se hladnjak ne pomiće), temp bi u testu skočile instant na 85C, maknuo sam hladnjak, a pasta uopće nije bila razmazana.. samo po sredini proca se famozno zrno riže raširilo.. prekrilo je valjda nekih 30-tak % površine..
Vrlo lako je moguće da je kriva i šugava izvedba hlađenja na i5 kao i na mom i7. Hyper ima direct heat pipe tuch za razliku od Mugena koji ima klasičnu bazu pa je moguće da zato bolje hladi Hyper kod tebe na tom konkretnom procesoru. Ja sam recimo zamijenio Venomus X sa NH-D15 na svom clockanom i7 3770K na 4.5Ghz. Venomus X je odličan cooler ali je to single tower hladnjak i NH-D15 je sigurno bolji. Ali gle čuda !! Nakon instalacije Noctue dobio sam potpuno ISTE temperature. I koliko god puta reinstalirao i provjeravao rezultat je bio isti. Hladnjak sjeda savršeno i nije u tome stvar nego u šugavom Intelu jer se toplina ne može efikasno prenjeti sa chip-a na Noctu pa se ne mogu iskoristiti kapaciteti hladnjaka. Opalim recimo OCCT ili Prime ili tako nešto i jezgre nekad idu do 80C a pipnem radijator coolera i on je manje više hladan na dodir, odnosno sobne temperature. To znači da nema efikasnog prijenosa topline i da nemam koristi od moćne Noctue. Ja se samo nadam da neće biti isto sa Skylake procesorima mada nemam baš optimizma budući da je to još manji proizvodni proces jer mi se ne prodaje Noctua.
Sreća pa sam bio oprezan kod raspakiravanja, ako ne pomogne dns još jedno namještanje, nadam se da će barem links biti korektan i htjeti vratiti novce.. barem tako tvrde, ako je ambalaža i proizvod neoštećen, da vračaju novac..
Jer sam sad 200kn u minusu praktički bez ikakvog učinka...
@ Stjepan: Nisam, gledal sam priručnik i tutorial na webu.. zbilja nemaš kaj fulat.. noob friendly do amena.. hyperu sam svakih 5-6 mj. mjenjal pastu tak dam i je to šrafanje u malom prstu..

Koje je trenutno najbolji hladnjak za 300-tinjak kn? Treba mi nešto tiho...
Ovaj Mugen MAX je tih.. ništa glasniji od Hypera 412S s 600 rpm ventom.. ali kod mene slabije hladi.. vjerojatno zbog itomic-ove teorije i hasfailove "geinijalne" paste između cpu-a i heatspreadera..
Imaš ga u protisu za 307 kn.. mislim da je to zbilja dobra cijena za tu mrcinu..

S hyperom je ok bil.. IBT high load test max. 65-70C i to je ven bil na 600-700rpm (nećujan).. s ovim je skočilo na min 75C (sad zadnje kaj sam ga postaviti uspio, 4 pokušaj, dosta paste i zašrafano tolko da mi je šrafciger preskakal) s ti mda mu je vent redovito bil na oko 980 rpm (to se već ćuje s obzirom da je 140mm).
EDIT: proc ima dozvoljen max. turbo na 3800, i napon je na auto (nedam i se zajebavati s undervoltingom kad ima miljun i jednu opciju).
Koje je trenutno najbolji hladnjak za 300-tinjak kn? Treba mi nešto tiho...
Coolink Corator
Bilo već par puta spomenuto u temi.
Coolink Corator
Bilo već par puta spomenuto u temi.
A jebi ga, vidim da ga ima samo u futuri

Toliko je dobar?
Prema testovima je MAX za 2-3 stupnja bolji.. nekolicinu sam ih jučer pogledao..
EDIT: da javim rezultate.. baza je kojih pola milimetra u sredini izbočena.. ponovo sam postavio hladnjak.. i sad je s max tem u IBT huigh, 74C za package i jednu jezgru, dok su druge na 70-72.. još ću probati prime..
Mislim da ovo nije preloše..
Od DS-a ne...Ionako si se razvukao sitno, nema potrebe da se jos razvlacis...
Prema testovima je MAX za 2-3 stupnja bolji.. nekolicinu sam ih jučer pogledao..
EDIT: da javim rezultate.. baza je kojih pola milimetra u sredini izbočena.. ponovo sam postavio hladnjak.. i sad je s max tem u IBT huigh, 74C za package i jednu jezgru, dok su druge na 70-72.. još ću probati prime..
Mislim da ovo nije preloše..
Nije prelose ali mora to biti bolje posto Je IBT ipak nesto "slabiji" test za cpu od prime-a...Jesi igrao kakve igre,kakve su ti temperature u igrama?
Udari prime na Small FFT bar pola sata i prati temperature, nakon toga ako temeperature drzi u nekim granicama normale uradi i Large FFT isto bar pola sata i tu utvrdi koliko najduze moze izdrzat a da drzi jezgre ispod 80 stupnjeva....Ako vidis da baca temperature u nebo (iako bi ga ja sada vec po videnom izbocenju isao reklamirat) nosi ga na reklamaciju bez puno cekanja...
Danas budem odnio.. vratio sam nutra Hypera i temp su mi po 3-4C niže u Doti 2. (Hyper lakoćom drži na oko 45-47C, dok su sa Mugenom bile na nerijetko na 50C.
Jedino u onom prime-u koji ide na 120W (onaj najgori) je Mugen za stupanja-dva bolji, on ga drži ispod 85C, hyper ide na 88C..
Plus što je Hyper tokom testa barem malo topao, dok je Mugen na dodir hladan..
Pozdrav,
kupio sam nedavno fx-6300 procesor,
njegovo stock hlađenje mi je preglasno, htio bih ga zamjeniti nekim drugim, što jeftinije to bolje, pa ko netko ima kakvu preporuku?
Onaj LC CC 120 je pun pogodak s obzirom da je jeftin.
Pozdrav,
kupio sam nedavno fx-6300 procesor,
njegovo stock hlađenje mi je preglasno, htio bih ga zamjeniti nekim drugim, što jeftinije to bolje, pa ko netko ima kakvu preporuku?
Onaj LC CC 120 je pun pogodak s obzirom da je jeftin.
Taman i ja to kupujem curi za FX-6300, ovaj stock cooler na FX-u je užasno iritantan, a jedva drži temperaturu kako treba...
Pozdrav!
Budući da imam Mugena sa 2 ventilatora, zanima me koliku razliku čini taj ventilator. Testove nisam našao pa me zanima vaše iskustvo.
Jel mala ili velika razlika?
Nisam imao Mugena al sam CM Hyper 212 i Zalman ovaj iz dicijeg kompa testira s jednim i s dva venta na QX9650 i razlika između jednog i dva venta mi je bila jedan i nijedan stupanj samo je buka bila veca.