ASROCK P55 Deluxe3

poruka: 10
|
čitano: 1.994
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
ASROCK P55 Deluxe3

Matična je solidna (zamijenio sam svoju asrock p55 pro/usb3 ovom matičnom zbog toga što je bila počela stvarati probleme - čim bi uz SSD u ahci modu uključio i svoje hard diskove clear cmos tipka bi počela bljeskati i kompjutor uopče ne bi došao do "POSTa", a i prvi, drugi i sedmi sata port ne rade kako treba) no ipak ima jedan problem. Matična bi, zahvaljujući PEX 8606 čipu trebala omogučavati da PCI-EXPRESS 2.0 radi na 16x, no meni je to limitirano na 8x iako imam samo jednu grafičku. Da li netko zna u čemu bi mogao biti problem? U Battlefield 3 nisam primijetio neki drastičan pad FPS-a, ali ipak me zanima zašto je PCI express 16x limitiran na 8x. Na ovoj P55 Deluxe3 AHCI radi normalno na marvelu, dok sam sata2 (intel) ostavio u ide modu.

MOJA KONFIGURACIJA:

MBO: Asrock P55 Deluxe3

CPU: Core i5 760 (na stock frekvenciji)

GPU: Gigabyte GTX 460 OC 768 MB (tvornički oc-ana na 715, a ja je oc-am na 800 MHz)

SSD: Mushkin Chronos 120 GB SATA3 (obična verzija, ne deluxe ili mx) spojen na jedan od dva sata3 porta (Marvell kontroler)

HDD: Samsung Spinpoint F4 2TB, Samsung Spinpoint F3 1TB, WD Caviar Green 640GB (Spojeni na Sata2 - Intel kontroler)

OPTIKA: TSST DVD pržilica (IDE) i LG BluRay pržilica (SATA2)

RAM: Corsair Vengeance Black 1600MHz 8-8-8-24 (2x4GB)

NAPAJANJE: 650W LcPower Silent Giant Green Power Bronze 80

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.7.2012 17:04 (Flanker-B).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
ASROCK P55 Deluxe3

Siguran se ida se ne radi o nekoj vrsti power saving modea u idleu?

clock2much

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: ASROCK P55 Deluxe3

Prije mi je uvijek pokazivalo (na prethodnoj matičnoj) da pci express radi na 16x. Sada mi i u loadu prikazuje 8x. Ponekad čak mi u gpu-z prigaže da je pci expres 1.1 a ne 2.0.

Ipak mi se čini da taj pex čip ne radi kako treba.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.7.2012 18:43 (Flanker-B).
14 godina
neaktivan
ASROCK P55 Deluxe3

Sto se tice ovog 1.1 moda to ti je power save. Barem je tako na mojoj ploci.

clock2much

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mate960 kaže...

Sto se tice ovog 1.1 moda to ti je power save. Barem je tako na mojoj ploci.

I ja mislim da je to 1.1 power save, ali ono 8x mi ide na živce malo.

Jedini razlog zašto koristim sata3 jest mushkin chronos 120 GB SSD, ali mislim da ću ga izvaditi i prodati, a windowse instalirati na 1 TB Samsung spinpoint f3 (ne green) sata 2, i isključiti sata3 kontroler. To bi trebalo vratiti punu brzinu PCI expres 16x sučelju.

16 godina
neaktivan
ASROCK P55 Deluxe3

Kontroler se ne može isključiti, mushkin je isključen, a brzina je i dalje 8x.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ASROCK P55 Deluxe3

Još nisam riješio ovaj problem. Probat ću u ponedjeljak kad iz Zadra dobavim termo pastu (vjerojatno arctic cooling mx-4, treba mi za proc i za gtx 560 ti (zotac)) promijeniti napajanje (možda je oslabilo). Trenutno je u kompu LC Power Silent Giant Green Power 650 W (staro skoro 2 godine, a čitao sam da napajanja u prosjeku izgube 15% dostupne snage godišnje, čak i više ako se kompjutor pre duže drži upaljen) stavit ću XFX Pro Series 850 W (novije, već je i bilo ugrađeno, ali su mu kabeli jako dugi pa mi stvaraju nered u Elite 334 kučištu). Ako se problem ne riješi, morati ću vratiti staru matičnu (Asrock P55 Pro/usb3, a ona nema sata3 pa ću verojatno odustati od ssd-a).

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.7.2012 20:14 (Flanker-B).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Flanker-B kaže...

Još nisam riješio ovaj problem. Probat ću u ponedjeljak kad iz Zadra dobavim termo pastu (treba mi za proc i za gtx 560 ti (zotac)) promijeniti napajanje (možda je oslabilo). Trenutno je u kompu LC Power Silent Giant Green Power 650 W (staro skoro 2 godine, a čitao sam da napajanja u prosjeku izgube 15% dostupne snage godišnje, čak i više ako se kompjutor pre duže drži upaljen) stavit ću XFX Pro Series 850 W (novije, već je i bilo ugrađeno, ali su mu kabeli jako dugi pa mi stvaraju nered u Elite 334 kučištu). Ako se problem ne riješi, morati ću vratiti staru matičnu (Asrock P55 Pro/usb3, a ona nema sata3 pa ću verojatno odustati od ssd-a).

Ma ne pricaj gluposti. Napajanje ne degradira sigurno 15% godisnje, gdje si samo tu tesku glupost procita? Ako degradira 1% godisnje uvrh glave..  To napajanje je bez po' muke sposobno drzati jos jednu takvu tvoju graficku i do njega sigurno nije. Uostalom gubitak na x8 modu je zanemariv.

clock2much
16 godina
neaktivan
ASROCK P55 Deluxe3

Istina je da su na tom siteu malo pretjerali s tom degradacijom. Morao bih ga ponovo naći.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ASROCK P55 Deluxe3

Ipak je bilo do napajanja, stavio xfx pro series 850W (kupio sam ga prije 6 mjeseci i koristio neko vrijeme ali zbog iznimno dugih kabela izvadio sam ga i stavio starije, oko 2 godine, LC Power Silent Giant Green Power 650W) i gtx 460 oc i gtx 560 ti (ne istovremeno) mi rade na pci express 2.0 x16.

Ipak je ova matična bolja od moje prethodne. Doduše zbog pasivnih hladnjaka na mosfetima od cpu-a (gornja i stražnja strana matične) malo je komplicirano montirati scythe grand kama cross rev B hladnjak (ali ne i nemoguće).

Usput sam na gtx 560 ti promijenio termo pastu (tvornički je bilo stvarno previše, što je čest slučaj kod grafičkih) pa mi temperatura u loadu grafičkoj ne prelazi 73°C, stavio sam arctic cooling mx-2 (i na grafičku i na procesor).

Sada sve radi normalno. Vratio sam i SSD, a spojio sam na marvell sata3 kontroler od matične i scytheov front panel s dva dodatna usb-a (njih treba spojiti na usb pinove od matične), čitačem kartica, regulatorima za dva ventilatora, tipkama za paljenje i reset računala, 3.5 mm jack utičnicama (one na kućištu gube kontakt) te dockom za 2.5" hdd-ove s hot plug potporom (taj dock se spaja na sata).

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.7.2012 15:30 (Flanker-B).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice