AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.794
|
čitano: 6.814.454
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
itomic009 kaže...

To ti je između ova dva procesora koji se sada spominju na razini statističke pogreške, u svakome slučaju nema nikakve šanse da ti ko user primjetiš. Druga stvar je ako se radi o nekome specifičnome software-u koji je možda brži na R5 9600, ili s druge strane neki dobro paralelizirani, koji će biti osjetno brži na 8 jezgrenome. Jer budi svjestan da su oni razlike red veličine "single digit percentage", što se tiče ST-a. I to je više na konto većeg takta nego nekog napredka. A to se onda može smanjit, jel, jer se i R7 7700 može malo clocknuti, R5 manje jer je već "našpanovan". 

Tako da kako hoćeš kolega, oba će ti biti svemirski brod s toga što sada imaš, pa ti biraj. 

Kolega, ChatGPT se ne slaže s vama:

Zaključak — koji “clocka bolje”?

Ako definiramo “clocka bolje” kao što veće stabilne frekvencije može dostići u overclocku / pod pritiskom, odgovori bi bili:

Ryzen 5 9600X ima veći potencijal za ekstremni overclocking: dokumentirano je da dostiže 5.7-7.0 GHz u specijalnim uvjetima i do ~5.8 GHz u praktičnijim uvjetima.

Ryzen 7 7700 također dobro clocka, ali u praksi njegova granica u all-core overclocku je niža nego kod 9600X pod sličnim uvjetima, najčešće oko 5.0-5.1 GHz kod svih jezgri, uz visok termalni i energetski stres.

Dakle — Ryzen 5 9600X je dokumentirano “bolje clocka” u smislu maksimuma frekvencije, naročito kada se koristi agresivno hlađenje i overclocking tehnike.

https://skatterbencher.com/2024/09/01/skatterbencher-79-ryzen-5-9600x-overclocked-to-5818-mhz/

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2025 14:25 (segregator).
14 godina

Brao kolega, vidim da je ovo izgubljena bitka kad mi citiraš ChatGPT. Brao.  

itomic009
17 godina
itomic009 kaže...

Stavio sam ti i link, a ti (na informatičkom forumu) se podsmjehuješ AI-u ko šupak,

iako imaš i link na OC 9600X...ajd ti nađi bolji OC (bez LN2, a možda čak i s njim)

za svog OK šampiona 7700

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.9.2025 16:07 (segregator).
14 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Evo ovo bi bili neki max clock-ovi r7 7700 5.5ghz i r5 9600x sitno iznad 5.6ghz.Opet kazem procesori su si tu negdje cak i da kloknes taj r7 7700 na 6 ghz ne bi ti on nikakv iskorak napravio da "zgazi" 9600x i dalje su tu negdje.

9600x 5.6ghz 9600x 5.6ghz
7700 5.5ghz 7700 5.5ghz
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
segregator kaže...
itomic009 kaže...

Stavio sam ti i link, a ti (na informatičkom forumu) se podsmjehuješ AI-u ko šupak,

iako imaš i link na OC 9600X...ajd ti nađi bolji OC (bez LN2, a možda čak i s njim)

za svog OK šampiona 7700

Znam o hardwaru nešto, znam i AI-u nešto, to mi je dosta da se ne referiram na ChatGPT. Tako da, rasprava je bespredmetna. Onaj koga zanima, ima testova pa neka si izvlači zaključke iz toga, ja sam svoje mišljenje rekao. U svakome slučaju, nije da može nešto pogriješiti, ako su ta dva procesora u pitanju. 

itomic009
4 godine
suspendiran

9600x je mrvu bolji i moze izvuci bolje latencije, 7700 je bolji za nesto tezi workload, nije da ce fulati s iti jednim, Ja bi osobno uzeo rade 9600x jer je i cijena znacajno manja vs 7700, s vremenom ce ga ionako zamjeniti za neki 8/16 x3d :)

Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Zaključak, ne kupujte asrock dok se ne zaključi kaj je točno problem.

Moj PC  
3 0 hvala 1
11 dana

Ma ovaj opet mlati praznu slamu kao i u doba Raptor Lake krize kad je skupljao klikove na drami.

Svi ti povečani problemi sa pregaranjem procesora i matičnih unazad 3 godine se dešavaju jer je automatika uzela maha pogotvo kad procesore vec imas našpanane skoro do kraja pa onda i automatsko nabijanje napona bude over the roof.

Druga stvar je sta automatika bilo PBO ili TVB radi preko algoritma o tempraturi, i sto ti imas bolji hladnjak ona ce jos vise kurit proc...

Korostim vec godinu dana ASRock na AMD platformi, 2 komada 9800X3D i 2 komada X870 PRO RS Wifi, sve naklokano do ibera,  apsolutno sve do jednog napona ručno fixirani, frekvencija fixno zaključana, RAM ručno upisana frekvencija, latencije, FCLK, UCLK. Ni jedan jedini problem, a proc rokam na 5.5GHz uz 1.28v 24/7, RAM na 1.47v...

Jednostavno u dansnje vrijeme treba bviti sam svoj majstor jer je sve u banani sta dolazi putem softwera.

PS.

Nikad zadovoljniji pločom, male pare, top performer, boot 9 sec, kloka se ko šampion i BIOS je bez mušica i dječjih bolesti kao sta sam na MSI i Asus imao na 600 seriji ploča.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 22:44 (Digitale Maximale).
Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
forumaš kaže...

Zaključak, ne kupujte asrock dok se ne zaključi kaj je točno problem.

Stjepban je rekao da je problem u procesorima a ne pločama i toga se treba držati!

11 dana

A tak se pričalo i za Raptor Lake, isto je fanboj ekipa palamudila o greskama na procesorima a oni koji su sami korigirali postavke u Bios-u nisu imali nikad problem i nakon pol godine su riješili stvar.

Isto je bilo i ranije sa soc voltažom na ryzen 7000 seriji.

Inteli nisu gorili ko ryzeni, ali su imali znatno širi opseg zahvacenih procesira i ploča.

Gasite PBO, TVB, XMP, EXPO i ostale oblike automatike i samo postavljate zadane vrijednosti za dug i sretan rad na PC.

Ovi problemi ce se desavat na svakoj generaciji u vecoj ili manjoj mjeri.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina

Nisi gledao Stevu, dosta, ako ne i većina korisnika je imala isključen PBO. 

Postoje indikacije da je povezano sa sleepom, pošto je najčešća situacija da je PC zaspao i nije se probudio, ali je bilo i korisnika koji nisu imali uključen sleep.

U ovom trenutku niko ne zna šta se dešava, osim da je na ASRocku znatno viša učestalost spram tržišnog udela, te da je samim tim barem dobrim delom do njih.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:37 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 dana

PBO je samo jedna stavka u nizu... A vecina nije gasila PBO, doduše kod ovi koji su ga gasili a imali su problem ovisi sta su radili sa sistemom, jer ako ugasis PBO onda je iduci korak fixni overklok ili undervolt, a ru se može desit da opet ljudi ne odrade to dobro.

Može biti i do memorije koja ne otrenira dobro pri paljenju preko profila ..

Sve u svemu tko je ručno overklokao i undervoltao po PS-u iz propisna restiranja taj problem nije vidio.

Na početku su krenuli od SOC voltaže pa je Asrock sada spustio na 1.19v soc napon sta je stvarno nisko, recimo ja SOC držim na jednom 9800X3D na 1.25v na drugom na 1.28v, problema nikakvih.

Edit

Sada bude novinarsko društvo rastezalo to sa Asrokom do u nedogled jer treba na necem zaradit klik, a sta je bolje od dramatičnih vijesti.

Šta ne postavi fiksno napone, zakljuca frekvenciju CPU, i ram ručno podesi od napona do latencija i fclk pa da ima startnu poziciju da sistemu nije nista i onda dio po dio otpušta na automatsko funkcioniranje pa vidi kad ce zakocit....

Poruka je uređivana zadnji put danas u 13:53 (Digitale Maximale).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Zato što nije problem tipa "imaš jednu neispravnu komponentu u kućištu", pa da otkačiš sve i dodaješ jedno po jedno i za pola sata si gotov. Računari u tim, loše postavljenim, uslovima rade mesecima dok se nešto ne desi, i zapravo se većini nikada ne desi ništa. Postaviš ručno kako misliš da treba pa onda stavljaš jednu po jednu, saznao bi šta je za nekoliko godina ili, još verovatnije, ni tada.

Da imaš 2000 sistema i da ih podeliš na 20 grupa, 100 referentnih, pa 100 na kojima je jedna stvar promenjena, pa 100 na kojima je druga stvar itd, pa da ih drndaš do besvesti, možda bi saznao u kom pravcu treba gledati u nekom razumnom vremenu (čitaj 6 meseci), ali ni to nije zagarantovano, a treba ti hrpa resursa (na stranu cena 2000 sistema, trebaju ti prostor i ljudi koji će vršiti to testiranje).

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put danas u 14:03 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 dana

Pa nemas komponente, imas BIOS, napone i postavke, doslovno palis gasis i provjeravas, nikava filozofija slicno kao kod ovog sta si naveo kada komponente provjeravas, samo dugotrajnije.

Druga stvar je kaj postoje oscilacije i od ploče do ploče, da imas dvije iste identične ispravne na jednoj ces moci dati malo bolje rezultate sa istim CPU, imat ce i bedto drugacije peglanje napona. 

Radi se znanstvena fantastika iz neceg jednistavnog kao pekmez.

Jos je najvjerojatnije da je u prodaju ušao batch sa tvornickom greskom na ploči u moguce hardverskom dijelu dizajna a na ostalim plocama nema problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 dana

I ovaj dio oko testiranja 6 mjeseci i neznam sta, kakvih 6 mjeseci LOL...  Kaj se RAM-a tice imas Karhu ili TestMEM Anta Extreme profil sta se tice memorije odvrtis 24 sata i znas da si stabilan, kaj se tice CPU imas AIDA 64 FPU, Prime 95, Y Cruncher, odvrtis 2 sata i čao. Sve skupa si u max tjedan dana apsolutno protestirao cijeli sistem i izvidio kako radi.

Kada ti je sve to proslo stabilno odes u BIOS dodas jos 0.010v na sve, spremis postavke i to je beton.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Evo još jedno viđenje istog problema:

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Digitale Maximale  znači ak sam kupil veš mašinu trebao bi uči u programator i namjstiti centrifugu sa tvrosničkih 4000 okretaja na 3750 rpma da ne zgori kondnezator na elektromotru....

Super za napredne korisnke koji se bave veš mašinama 24/7 ali ne i za mene koji samo želim platiti, uštekati i korisiti, prati veš.

Ak to ne mogu onda hebo takvu veš mašinu i onog tko ju je napravio. Vračaj pare.

Moj PC  
4 0 hvala 0
11 dana

Nažalost da, ili se moras educirati i nauciti brinuti sam za sebe ili platiti nekome da ti to odradi, takva su vremena. Ne postoji sigurna ploča prema statistici ni platforma out of the box to si vec trebao nauciti u zadnjih 3-4 godine.

Dok je ista situacija bila na intelu (tamo je Gigabyte prednjacio) onda se svaljivalo na procesore, sada je pak do ploča...

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Digitale Maximale kaže...

Nažalost da, ili se moras educirati i nauciti brinuti sam za sebe ili platiti nekome da ti to odradi, takva su vremena. Ne postoji sigurna ploča prema statistici ni platforma out of the box to si vec trebao nauciti u zadnjih 3-4 godine.

Dok je ista situacija bila na intelu (tamo je Gigabyte prednjacio) onda se svaljivalo na procesore, sada je pak do ploča...

Tim cudnim slijedom cemo uskoro sami izradjivat maticne? Doduse uvik je bilo korisno i pozeljno obrazovati se i uputiti u materiju.

Lp

scion of the storm
16 godina

Ne postoji ni jedna veš mašina da je 100% sigurna ali ako jedn brend rikava 90% više od ostalih onda ću smanjiti za 90% vjerojatnost problema ako izaberem drugi brend.

Ne vidim zašto bi ljudi riskirali sa arockom ako je najviše zabilježenih problema sa tom pločom. Zato postoje novinari koji ukazuju na takve probleme, pa si svak izabere za sebe.

Što se tiče edukacije to sigurno nigdje ne piše na kutiji od ploče. da piše dragi korisniče ako želiš izbjeći nestabilnosti i kavrove trebaš se educirati, ja bi reko nisam ti ja beta tester i još da ti plaćam za testiranje. Nisam volonter, barem sam toliko naučio zadnje tri-četri godine..

11 dana
TomoR kaže...

Evo još jedno viđenje istog problema:

Brian je dobar lik, međutim i usko je povezan sa ASRockom, ali je uvijek bio user friendly.

Jedna stvar koje sam se sjetio je da moguce da ima dio toga i do nekog problema direktno sa procesorima 9000 serije posto se striktno na njima događaju problemi dok na istim pločama i 7000 seriji nista, a dio toga onda se dodatno začini i preko funkcioniranja ploča 

Sječate se ovoga? 

AMD delays its Ryzen 9000 launch due to unspecified quality issue — new launch in August; chipmaker pulls back all units shipped globally for quality checks

Poruka je uređivana zadnji put danas u 16:38 (Digitale Maximale).
12 godina
forumaš kaže...

Što se tiče edukacije to sigurno nigdje ne piše na kutiji od ploče. da piše dragi korisniče ako želiš izbjeći nestabilnosti i kavrove trebaš se educirati, ja bi reko nisam ti ja beta tester i još da ti plaćam za testiranje. Nisam volonter, barem sam toliko naučio zadnje tri-četri godine..

da ne kažemo da 95% kupaca nema pojma o tome

a bogme niti meni se ne da drkenjat tjedan dana, ne da mi se ni ležat pod autom već 15 godina, pa tako ni drkenjat po kompu

plug & play tražim

16 godina

Ak se odreknemo pluga i plaja onda se slobodno možemo vratiti u devedesete kad smo bili kompjuteraši i hakeri 😂

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice